Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Mayıs 2021

1 Mayıs 2021

Irak’ın kuzeyinde yürütülen Pençe- Yıldırım Harekatı’nda, Piyade Uzman Çavuş Ahmet Asan’ın (23) şehit oldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Şehit Uzman Çavuş için başsağlığı mesajı paylaştı.

Irak’ın kuzeyinde yürütülen Pençe- Yıldırım Harekatı’nda, Piyade Uzman Çavuş Ahmet Asan şehit oldu. Millî Savunma Bakanlığı, Twitter hesabından yapılan paylaşımla şehit haberini duyurdu. Bakanlığın paylaşımında, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın başsağlığı mesajına yer verildi. Bakan Akar mesajında, şu ifadeleri kullandı:

“Kahraman silah arkadaşımız, 1 Mayıs 2021 tarihinde şehit olmuştur. Kahraman şehidimize şahsım ve Millî Savunma Bakanlığı mensupları adına Allah’tan rahmet; kederli ailesine ve asil milletimize başsağlığı ve sabır dilerim.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Rus Sputnik V aşısının acil kullanımına onay verildiğini açıkladı.

Koca, Twitter paylaşımında “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz Sputnik V aşısının acil kullanımına onay vermiştir. İki ülke için hayırlı olmasını dilerim. Böylece üçüncü aşı olarak Sputnik V aşısı da ülkemizde kullanıma girecek” dedi. Bakan Koca, düzenlediği basın toplantısında ise şunları söyledi: “Sputnik V aşısının tedariki için bir anlaşma da yapıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan aşı hususunda şunları söyledi:

“Aşı tedarikinde ben herhangi bir sıkıntı yaşayacağımızı kabul etmiyorum. Şu anda bir defa zaten elimizde aşımız var. Yeteri derecede var. Ve Rusya’dan yine yaptığımız görüşmelerle, Sputnik aşısı inşallah geliyor, gelecek. Görüşmelerimizi yaptık. Hatta gerekirse Sayın Başkan ile de görüşmemizi yapacağız. Yani ben Sayın Putin ile yapacağımız görüşmeden de bu işle ilgili çok ciddi miktarda Sputnik aşısı inşallah Rusya’dan gelecek”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelemesinin nedeninin “iç politika saikleri” ve “ABD’nin uluslararası dünya sahnesine geri döneceğini” ilan etmesi olduğunu belirtti.

“Sanırım (Biden) dünyanın bir yerine geri dönmek için araçlardan biri olarak böyle bir fenomeni kullanmaya çalışıyor. Bu iki nedenin hem kendisi hem de ABD dış politikası için tamamen yanlış bir başlangıç olduğuna inanıyorum.” dedi.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararı ile 20 Mart’ta çekildiği “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin 1 Temmuz 2021’de sona ereceğine ilişkin karar yayımlandı.

Resmî Gazete’nin yeni sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı, 9 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3’üncü maddesi gereğince verildi. Söz konusu maddede “Milletlerarası andlaşmaların onaylanması, bunların feshini ihbar etmemek suretiyle yürürlük süresini uzatma, Türkiye Cumhuriyeti’ni bağlayan bir milletlerarası antlaşmanın belli hükümlerinin yürürlüğe konulması için gerekli bildirileri yapma, milletlerarası andlaşmaların uygulama alanının değiştiğini tespit etme, bunların hükümlerinin uygulanmasını durdurma ve sona erdirme, Cumhurbaşkanı kararı ile olur” ifadesi yer alıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesi’nin temelinin yaz aylarında atılacağını ifade ederek, bakanlık olarak tüm planlamaları yaptıklarını söyledi.

Bakan Kurum, “Bu planlamalar çerçevesinde gerek çevre düzeni planı, gerek 5001 ölçekli uygulama imar planını onayladık ve askıya çıktık. 19 yıldır hep eser üreterek, milletimize hizmet ederek bugünlere geldik. Gelen itirazları değerlendiriyoruz. Her türlü itiraz karşısında düzeltilmesi gerekenleri düzeltmeye gayret gösteriyoruz. Bu anlayışla Kanal İstanbul projesini yürüteceğiz” dedi.

1 Mayıs günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 242 bin 194 korona virüsü testi yapıldı, 28 bin 817 kişinin testi pozitif çıktı, 373 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 2 bin 615 oldu.

2 Mayıs 2021

Öldürülen terör örgütü DEAŞ’ın elebaşı Ebubekir El-Bağdadi’nin sağ kolu ve örgütün sözde askeri kanat sorumlusu olduğu iddia edilen Afganistan uyruklu şüpheli A.S.İ.M. tutuklandı.

Ebubekir El-Bağdadi’nin DEAŞ içinde en çok güvendiği isimler arasında gösterilen ve örgüt elebaşının Irak’tan Suriye’ye geçişinde ve Suriye’de yeraltına inerek güvenli bölgelerde gizlenmesinde kritik rol üstlendiği iddia edilen A.S.İ.M, bugün emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na çıkarıldı.

İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığınca teslim olan örgüt mensuplarının ifadeleri ile operasyonlarda ele geçirilen dokümanlardan yola çıkılarak hazırlanan “PKK/KCK’nın Kadını ve Kadın Kimliğini İstismarı” raporunda, terör örgütünce kaçırılarak dağa götürülen 10-18 yaşlarındaki kız çocuklarına uygulanan cinsel istismar, taciz, fiziksel ve psikolojik şiddetin boyutları ortaya çıkarıldı.

Raporda, terör örgütü PKK’nın kurulduğu ilk günden itibaren kadın ve kadın kimliğini nasıl istismar ettiği, psikolojik, fiziksel ve cinsel şiddet uygulayarak nasıl propaganda ve eylem aracı olarak kullanıldığı anlatıldı.

Raporun hazırlanmasında terör örgütünden ele geçirilen dokümanlar, örgütün sözde üst yönetimi tarafından kaleme alınan kitaplar ve müzahir basın organlarına verilen demeçler ile ikna çalışması sonrası teslim olan örgüt mensuplarının mülakatlarından faydalanıldı.

Yurt dışından Türkiye’ye gelen yolculara, uçuşlardan 72 saat önce aldıkları PCR testini ibraz etme zorunluluğu bulunuyor. Alınan yeni kararla birlikte 15 ülkeden gelen yolculardan PCR testi talep edilmeyecek.

Türk Hava Yolları’nın resmi internet sitesinde yer alan ‘Türkiye’ye Seyahat’ başlıklı bölümde yer alan açıklamada, “15 Mayıs 2021 tarihinden itibaren Hong Kong Özerk Bölgesi ile Çin, Tayvan, Vietnam, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Tayland, Güney Kore, İsrail, Japonya, Birleşik Krallık, Letonya, Lüksemburg, Ukrayna ve Estonya’dan Türkiye’ye gelen kişilerin Türkiye’ye girişlerinde PCR testi talep edilmeyecektir” denildi.

Bakan Varank, “Cumhurbaşkanımız KOSGEB vasıtasıyla toplamda 5 milyar TL bütçeli yeni destek programımızı duyurdu.

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı; imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge gibi sektörlerde faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelerin finansmana kolay erişimini hedefliyor. Toplamda yaklaşık 130 bin işletmemizin bu programdan yararlanabileceğini öngörüyoruz. Şu anki hedefimiz, Haziran ayında ilk destek ödemelerini yapmak” açıklamasında bulundu.

2 Mayıs Korona virüsü tablosu paylaşıldı.

Tabloya göre, 240 bin 145 korona virüsü testi yapıldı, 25 bin 980 kişinin testi pozitif çıktı, 340 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta 3 bin 532 oldu, 75 bin 182 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 480 bin 381’e yükseldi.

3 Mayıs 2021

Korona virüsü aşılama sürecini hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca soruları yanıtladı.

Koca:’’Sputnik V aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. BioNTech aşısı ise haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak. Toplam 90 milyon doza ulaşacak. Benzer şekilde Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek’’ dedi. Bakan Koca, yaz döneminde 18 yaş ve üstü tüm vatandaşları aşılama konusunda da kararlı olduklarını söyledi.

İstanbul’da Sarallar olarak bilinen suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 8 kişi gözaltına alındı.

Öte yandan 19 Temmuz 2016’da Beşiktaş Nispetiye Mahallesi Nispetiye Caddesi’ndeki bir kafeye silahlı saldırı eylemi gerçekleştirilmesi sonucu 2 kişinin öldürülmesi konusunun faili olarak kırmızı bültenle aranan C.S. Interpol tarafından Kuzey Makedonya’da yakalanarak yurda getirildiği öğrenildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik dağıtım sektöründe 2021-2026 döneminde elektrik dağıtımında planlı bakım ve Ar-Ge faaliyetleri dahil olmak üzere 78 milyar liralık bir yatırım yapılacağını bildirdi.

Elektrik sektöründe kamu ve özel 98 bin 300 kişinin çalıştığını kaydeden Dönmez, “Doğalgazda kamu ve özelde 20 bin kişi çalışıyor. Bunların hemen hepsi enerjinin kesintisiz ve kaliteli şekilde vatandaşlara ulaşması için çalışan emekçi kardeşlerimiz. Onların alın teri, ofislerimizde çalışan mühendislerimizi akıl teri insanlığın en kutsal değerlerinin başında geliyor. Maden sektöründe de yaklaşık 170 bin çalışanımız var. Onlar da kaynaklarımızı ekonomiye kazandırmak için çalışıyorlar” diye konuştu.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı. Tüketici fiyat endeksi nisan ayında yıllık yüzde 17,14, aylık yüzde 1,68 arttı.

TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,68, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13,70 artış gerçekleşti.

3 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Açıklanan tabloda vakalarda düşüşün devam ettiği görülürken, ağır hasta sayısı 3 bin 438 oldu, 35 bin 438 kişinin korona virüsü tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 515 bin 819’a yükseldi.

4 Mayıs 2021

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Rum lider Nikos Anastasiadis hakkında açıklamalarda bulundu.

 KKTC’nin Cenevre’deki gayri resmi Kıbrıs konferansında Türkiye’yi “Osmanlı İmparatorluğu hayaliyle hareket eden küstahlar” olarak tanımlayarak, Türk tarafının hiçbir talebini kabul etmeyeceğini açıklamasına sert tepki gösterdi. Çelik, “Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı, milletimize karşı bu saygısızlığı aynen iade ediyoruz” dedi.

MSB, 3 teröristin daha etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı(MSB), “Fırat Kalkanı bölgesinde Mehmetçiklerimize makineli tüfekle ateş açan 3 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi.” açıklamasında bulundu.

Türksat 5A, 31 derece doğu yörüngesine ulaştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “Türksat 5A’nın bir ay kadar test çalışmaları devam edecek. Uydumuz, hazirandan sonra dünyaya hizmet vermeye başlayacak. Üretim süreçlerinde sona yaklaşılan Türksat 5B haberleşme uydusunu da bu yılın 4’üncü çeyreğinde uzaya fırlatmayı hedefliyoruz” dedi.

Bitlis merkezli 4 ilde jandarmanın terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik düzenlediği operasyonda 9 kişi gözaltına alındı.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, terör örgütü PKK/KCK’ya yardım ve yataklık ettiği iddia edilen 10 kişiye yönelik operasyon düzenledi. Bitlis, Siirt, Diyarbakır ve İstanbul’da eş zamanlı düzenlenen operasyonda 9 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 1 av tüfeği, 3 akıllı cep telefonu, 3 sim kart ele geçirildi. Soruşturma kapsamında 1 kişinin yakalanması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

4 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Açıklanan tabloya göre, toplam vaka sayısının 5 milyona yaklaştığı görülürken, ağır hasta sayısı 3 bin 452 oldu, 38 bin 218 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 554 bin 37’ye yükseldi. Tabloya göre, 241 bin 747 korona virüsü testi yapıldı, 28 bin 997 kişinin testi pozitif çıktı, 336 kişi hayatını kaybetti.

5 Mayıs 2021

Türk edebiyatının ve fikir hayatının en güçlü kalemlerinden Emine Işınsu’yu kaybettik.

Aralarında “Sancı”, “Çiçekler Büyür”, “Azap Toprakları” ve “Ak Topraklar”ın bulunduğu 20’yi aşkın eserin sahibi olan Emine Işınsu Öksüz geride bıraktığı ölümsüz eserlerle birlikte ebediyete irtihâl etti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ‘Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında 100 Maddelik Yeni Anayasa’ adıyla hazırladıkları anayasa önerilerini açıkladı.

Metinde, başkan ile birlikte iki başkan yardımcısının seçilmesinden yürütme için ‘kurumsallaşmış başkanlık sistemi’ anlayışının getirilmesine, milletvekilliği dokunulmazlığında belirsizliklerin giderilmesinden ‘Türkiye Liyakat Kurumu’ kurulmasına kadar pek çok öneri yer alıyor.

Kanuni Sondaj Gemisi ilk görevi için Karadeniz’e açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, “Kanuni Sondaj Gemimiz ilk görevi için milletimizin duasıyla Karadeniz’e açıldı” açıklamasında bulundu.

İstanbul merkezli 7 ilde, FETÖ’nün güncel talebe yapılanmasında yer aldıkları gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen 19 kişinin yakalanması için eş zamanlı operasyon başlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen FETÖ soruşturmaları kapsamında, şifreli mesajlaşma programı ByLock’un çözümlemeleri ve itirafçı beyanları ile yapılan teşhisler üzerine, örgütün güncel talebe yapılanmasında oldukları ve Anadolu’dan üniversite okumak için İstanbul’a gelen çok sayıda öğrenciyi örgüt evlerine yerleştirdikleri belirlenen 19 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 76 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 12 Mayıs vadeli repo ihalesi ile piyasaya 75 milyar 999 milyon 999 bin 983 lira verdi.

İhaleye 147 milyar 490 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,88 seviyesinde gerçekleşti.

5 Mayıs günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 229 bin 491 korona virüsü testi yapıldı, 26 bin 476 kişinin testi pozitif çıktı, 356 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 2 bin 414 oldu.

6 Mayıs 2021

İçişleri Bakanlığı’nca Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan’da 2 bin 65 personelin katılımıyla “Eren-15 Ağrı Dağı-Çemçe Madur Operasyonu” başlatıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, terör örgütü PKK’yı ülke gündeminden tamamen çıkarmak ve bölgede barındığı değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan’da ‘Eren-15 Ağrı Dağı-Çemçe Madur’ operasyonu başlatıldı. Operasyonda Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı sevk ve idaresinde; jandarma komando, jandarma özel harekât, polis özel harekat ve güvenlik korucu timlerinden oluşan 2 bin 65 personel (135 operasyonel tim) görev alıyor

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Irak kuzeyindeki Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonları etkin ve kararlı şekilde devam ediyor. Bölgede tespit edilen 2 PKK’lı terörist daha SİHA’larımız tarafından etkisiz hâle getirildi. Böylece etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 70 oldu” denildi.

Bakanlığın Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “Teröristler için kaçış yok. Irak kuzeyindeki Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonları etkin ve kararlı şekilde devam ediyor. Bölgede tespit edilen 2 PKK’lı terörist daha SİHA’larımız tarafından etkisiz hâle getirildi. Böylece etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 70 oldu” denildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

Bakan Elvan, kripto para platformlarıyla ilgili taslak çalışmasının yapıldığını söyledi. Bakan Elvan, “128 milyar dolar” tartışmasıyla ilgili olarak “MB Kanunu’na göre yaşanan tamamen yasaldır.” Dedi. Korona virüsü ile mücadelede 133,7 milyar liranın harcandığını söyleyen Bakan Elvan, 206 milyar liralık Tarım Kredi, esnaf kredi ile vergi ve prim borcunun ertelendiğini ve bugüne kadar kredi programları kapsamında firmalara 315 milyar liralık kredi verildiğini belirtti. Öte yandan Bakan Elvan 2021’de %5’in üzerinde bir büyüme beklediğini ifade etti.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı.

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 19,00 olarak kaldı.

TCMB, mart ayında 100 baz puanlık faiz artırımı beklentisine karşın 200 baz puanlık artırım kararı ile faiz bugünkü seviye olan yüzde 19,00’a yükseltilmiş, Nisan ayında ise beklentilere paralel olarak sabit bırakmıştı.

En geniş tanımlı para arzı M3, geçen hafta 3 trilyon 665 milyar liraya yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 30 Nisan itibarıyla M3 para arzı, yüzde 0,12 artışla 3 trilyon 664 milyar 922 milyon 921 bin lira oldu. M3 para arzı, 22 Nisan’da 3 trilyon 660 milyar 712 milyon 293 bin lira seviyesinde bulunuyordu.

6 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye de son 24 saatte 253 bin 382 Korona virüsü testi yapıldı, 22 bin 388 kişinin testi pozitif çıktı, 304 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta 3 bin 378 oldu, 37 bin 298 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 626 bin 799’a yükseldi.

7 Mayıs 2021

Dışişleri Bakanlığı, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği ve çok sayıda Filistinlinin yaralanmasına sebep olan saldırıları kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği ve çok sayıda Filistinli sivilin yaralanmasına sebep olan saldırıları şiddetle kınıyoruz. Ramazan ayı boyunca Filistin halkının ibadet özgürlüğünü ve Harem-i Şerif’in statüsünü hedef almak suretiyle bu akşamki olaylara sebebiyet veren İsrail hükümetini, söz konusu provokatif ve saldırgan tutumuna bir an evvel son vermeye çağırıyor ve aklı selime davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yerli Korona virüsü aşısının ikinci dozunu yaptırdı.

Bakan Varank, yerli aşıyı paylaşmaya hazırız diyerek, “Bilim, insanlık yararına yapılır. Tabii ki eğer aşımızı sene sonundan önce elde edebilirsek biz bu aşımızı bütün insanlıkla paylaşmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, F-35 projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Demir F-35 meselesinin çözümü için ABD ile diyalogun başlayacağını söyledi. Demir, “35 programından hiçbir ülke tek taraflı çıkartılamaz demiştik. ABD’nin son mektubu bizi haklı çıkardı.” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 21 Mayıs vadeli repo ihalesi ile piyasaya 46 milyar 999 milyon 999 bin 989 lira verdi.

İhaleye 99 milyar 10 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,84 seviyesinde gerçekleşti.

7 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Tabloya göre, 251 bin 194 korona virüsü testi yapıldı, 20 bin 107 kişinin testi pozitif çıktı, 278 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 3 bin 260 oldu, 35 bin 529 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 662 bin 328’e yükseldi.

8 Mayıs 2021

Millî Eğitim Bakanlığınca, ‘Hayalimdeki Çin’ temalı resim yarışmasının bakanlık tarafından düzenlendiği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Etkinliğin Bakanlığımız tarafından düzenlendiği yönündeki iddialar gerçek dışıdır. Kamu kurum ve kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve diğer kuruluşlar tarafından yapılacak sosyal etkinliklerin, bakanlığa bağlı her tür ve derecedeki eğitim kurumlarında duyurularına ilişkin izin müracaatlarının değerlendirilmesi, ‘Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesi’ hükümleri doğrultusunda yapılmaktadır. 2016 yılından bu yana Uluslararası Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Vakfı tarafından farklı temalar ile yapılan ve son olarak duyurusu yapılan ‘Türkiye-Çin Diplomatik İlişkilerinde 50’nci Yıl’ temalı yarışmanın yürütülmesinde ve düzenlenmesinde, bakanlığa bağlı hiçbir kurum ve kuruluşun görevi bulunmayıp izin kapsamındaki tüm etkinliklerin denetimleri birimlerimizce yapılmaktadır”

Saldırı hazırlığındaki 3 terörist etkisiz hale getirildi.

Millî Savunma Bakanlığı, Fırat Kalkanı bölgesine saldırı hazırlığında olduğu tespit edilen 3 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

8 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Tabloya göre, 228 bin 873 Korona virüsü testi yapıldı, 18 bin 52 kişinin testi pozitif çıktı, 281 kişi hayatını kaybetti.  Ağır hasta sayısı 3 bin 175 oldu, 28 bin 896 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 691 bin 224’e yükseldi.

9 Mayıs 2021

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “AB’nin güçlü bir küresel aktör olmasının önündeki en büyük engel stratejik sabır ve vizyon eksikliğidir.” dedi. Erdoğan ayrıca, ‘‘Türkiye, maruz kaldığı çifte standarda ve engellemelere rağmen stratejik hedefi olan AB üyeliği yolunda kararlı tutumunu ve çalışmalarını sürdürmektedir.’’ ifadelerini kullandı.

8 terörist etkisiz hale getirildi.

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), ‘Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Millî İstihbarat Teşkilatımızın koordineli çalışması sonucu Irak kuzeyindeki Gara bölgesinde tespit edilen 8 PKK’lı terörist, Hava Kuvvetlerimizin başarılı hava harekâtı ile etkisiz hâle getirildi.’ açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanlığı, hakkında Kırmızı Bülten talep edilen organize suç örgütü lideri Sedat Peker’le ilgili açıklama yaptı.

Bakanlık ülkenin huzurunu ve güvenliğini tesis için 15 Temmuz sonrası 347 organize suç örgütünün çökertildiğini belirtirken, çektiği videolarla kamuoyunda gündem olan Sedat Peker’le ilgili şu bilgiyi verdi: “S. P. dönem dönem çeşitli iletişim mecraları aracılığıyla ‘iş insanıyım, bu işlerden çekildim’ demesine rağmen, yine organize suça yönelik faaliyetleri tespit edilmiştir. Konu adliyeye sevk edilmiş ve neticesinde bu süreç, operasyona dönüştürülmüştür.”

9 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye de son 24 saatte 197 bin 468 korona virüsü testi yapıldı, 15 bin 191 kişinin testi pozitif çıktı, 283 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 3 bin 81 oldu, 25 bin 694 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 716 bin 918’e yükseldi.

10 Mayıs 2021

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un önerisiyle AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti’nin TBMM grupları, ortak bildiri yayımlayarak, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarını kınadı.

Meclis Başkanı Şentop’un ilk imza sahibi olduğu bildiride, İsrail’in, Kudüs’te sivil ve savunmasız Filistin halkına yönelik uyguladığı şiddetin, baskıcı politikaların ve ibadet özgürlüğünü engellemeye yönelik girişimlerinin, Ramazan Bayramı’nın hemen arifesinde vahim bir boyut kazandığı belirtildi.

Mukaddes mekan Mescid-i Aksa ve çevresinde, İsrail güvenlik güçleri tarafından gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla gerçekleştirilen menfur saldırıların, bebek ve çocuklar dahil çok sayıda masum Filistinlinin yaralanmasına sebep olduğu hatırlatılan bildiride, “Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, bu zulmü ve hukuk tanımazlığı şiddetle kınıyoruz.” İfadesi kullanıldı.

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Yıldırım operasyonunda 6 PKK’lı teröristin etkisiz hâle getirildiğini duyurdu.

Irak kuzeyindeki Pençe-Yıldırım operasyonunda 6 PKK’lı teröristin etkisiz hâle getirildiği mağarada terör örgütü PKK’ya ait çok sayıda silah, mühimmat ve örgütsel doküman ele geçirildi.

18 yaş altı vatandaşların Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamına alınmasına yönelik kanun teklifi yeni ekonomi paketi kapsamında TBMM Başkanlığına sunuldu.

18 yaş altı vatandaşların Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamına alınması, emekliliğe yönelik taahhütte bulunan hizmet sunucularının BES’e aktarımına imkan sağlanması, Karayolları Trafik Kanunu çerçevesindeki zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamı dışında kalan konuların yeniden düzenlenmesini de içeren Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sundu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre mart ayında işsizlik yüzde 13.1 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı mart ayında bir önceki aya göre 59 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalış ile %13,1 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), miktar yöntemiyle düzenlediği 17 Mayıs vadeli repo ihalesi ile piyasaya 61 milyar 999 milyon 999 bin 989 lira verdi.

İhaleye 120 milyar 300 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,88 seviyesinde gerçekleşti.

10 Mayıs 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

Bakanlık tarafından açıklanan tabloda vaka sayılarında güzel gelişmelerin olduğu görülürken, 213 bin 863 korona virüsü testi yapıldı, 13 bin 604 kişinin testi pozitif çıktı, 282 kişi hayatını kaybetti.

11 Mayıs 2021

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Bahar Kalkanı Harekât bölgesinde 10 Mayıs’ta ikmal konvoyuna yapılan roketli saldırıda Piyade Teğmen Osman Alp’in şehit olduğunu, 4 askerin yaralandığını bildirdi.

MSB’den yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bahar Kalkanı Harekât bölgesinde (İdlib) 10 Mayıs’ta ikmal konvoyumuza yapılan roketli saldırıda bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, dört kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmış ve derhal hastaneye sevk edilmiştir. Saldırı sonrası bilinen hedefler ateş altına alınmıştır. Kahraman şehidimize Allah’tan rahmet, ailesine ve Türk Silahlı Kuvvetleri’mize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimize de acil şifalar dileriz.

Millî Savunma Bakanlığı, Pençe-Yıldırım operasyonu kapsamında 5 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

MSB, “Güçlü, kararlı ve muktedir!” notuyla Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Irak kuzeyinde teröristlerin inlerini başlarına yıkmaya devam ediyoruz. Pençe-Yıldırım operasyonu kapsamında Avaşin-Basyan bölgesinde tespit edilen 5 PKK’lı terörist daha Hava Kuvvetlerimiz tarafından etkisiz hâle getirildi.” ifadelerine yer verdi.

Millî Savunma Bakanlığı, PKK’lı teröristlerin maket uçakla saldırı girişiminin engellendiğini duyurdu.

Millî Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamada, Irak’ın kuzeyinde başlatılan Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonlarının başarıyla devam ettiği belirtildi.

Komandoların her bir terör inine girerek teröristlere ait hedefleri tek tek imha ettiği vurgulanan açıklamada, saklandıkları sığınak, barınak ve mağaralardan çıkma cesareti gösteremeyen terör örgütü mensuplarının ise zaman zaman yaptıkları gibi yine maket uçaklarla saldırmaya çalıştığı bildirildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 6 Mayıs’taki toplantısına ilişkin özet yayımlandı.

Özette, nisanda tüketici fiyatlarının yüzde 1,68, yıllık enflasyonun 0,95 puan artışla yüzde 17,14 olarak gerçekleştiği hatırlatılarak yıllık enflasyonun enerji, temel mal ve hizmet gruplarında yükselirken, gıda grubunda düştüğü belirtildi. Bu dönemde emtia fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürdüğü, enflasyon üzerinde yakın dönemdeki döviz kuru gelişmelerinin yansımalarının izlendiği ifade edilen özette, “Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları artarken, eğilimleri bir miktar iyileşmekle birlikte yüksek seviyelerini korumuştur.” İfadelerine yer verildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 18 Mayıs vadeli repo ihalesi ile piyasaya 49 milyar 999 milyon 999 bin 981 lira, 20 Mayıs vadeli repo ihalesi ile 48 milyar 999 milyon 999 bin 991 lira verdi.

İhalelere toplam 223 milyar 300 milyon liralık teklif geldi. İhalelerde basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz 18 Mayıs vadeli ihalede yüzde 20,88, 20 Mayıs vadeli ihalede yüzde 20,87 seviyesinde gerçekleşti.

11 Mayıs Korona virüsü tablosu paylaşıldı.

Tabloya göre, 226 bin 452 korona virüsü testi yapıldı, 14 bin 497 kişinin testi pozitif çıktı, 278 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 2 bin 975 oldu, 22 bin 253 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 766 bin 124’e yükseldi.

12 Mayıs 2021

TBMM Başkanı Şentop, Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Başkanı sıfatıyla yazılı açıklama yaparak, İsrail’in Filistin’e uyguladığı şiddet ve zulmü kınadı.

Şentop, “İsrail silahlı kuvvetlerinin, aralarında bebeklerin, çocukların, kadınların ve yaşlıların da bulunduğu savunmasız Filistinli sivillere karşı ölümcül silahlar kullandığı baskınlar ve saldırılar karşısında derin üzüntü içindeyiz. Ne yazık ki İsrail, işgal altındaki Filistin topraklarında, özellikle de kutsal alanlarda uzun zamandır insanlığa karşı suç işlemektedir. İsrail’in işgal altındaki topraklarda süregelen korkunç suçları, bilhassa mübarek ramazan ayının başından itibaren yoğunlaşarak artmıştır. İsrail’in sivillere yönelik ölümcül saldırıları Ramazan Bayramı’nın arifesinde vahim bir duruma ulaşarak birçok sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden olmuştur” diye konuştu.

Adalet Bakanlığınca “Yargı Reformu Stratejisi” kapsamında hayata geçirilen e-Duruşma sistemi, Türkiye genelindeki 679 mahkemede uygulanmaya başlandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, e-Duruşma sistemi, Ankara Batı, Bakırköy, İstanbul Çağlayan ve Anadolu adliyelerindeki tüm hukuk mahkemelerinde kullanıma hazır hale geldi.

İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra 28 büyükşehir adliyelerindeki 535 mahkemede uygulanan e-Duruşma mahkemesi 679’a ulaştı.

Ülke genelinde 96 tüketici, 184 icra hukuk, 32 kadastro, 81 asliye hukuk, 59 sulh hukuk, 63 aile, 116 iş, 42 asliye ticaret, 6 fikri ve sınai haklar mahkemesinde uygulanmaya başlanan e-Duruşma sistemiyle bugüne kadar 10 bin 324 duruşma gerçekleştirildi.

Adalet Bakanlığınca ülke genelinde yaygınlaştırılması hedeflenen uygulamanın 2021 sonu itibarıyla 1800 duruşma salonu ve 2 binden fazla mahkemede kurulması planlanıyor.

Şanlıurfa’da terör örgütü PKK/KCK-PYD/YPG operasyonunda gözaltına alınan 5 şüpheli tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekiplerince terör örgütü PKK/KCK-PYD/YPG’ye yönelik yapılan çalışmalarda bazı adreslere operasyon düzenlendi.

Operasyonda, terör örgütü içerisinde faaliyet gösterdikleri belirlenen 5 kişi gözaltına alındı.

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyindeki Avaşin-Basyan bölgesinde tespit edilen 5 PKK’lı teröristin daha hava harekatıyla etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Irak’ın kuzeyinde başlatılan Pençe-Yıldırım operasyonunda terör örgütü PKK’ya darbe vurulmaya devam edildiği belirtildi.

Açıklamada, “Güçlü, Kararlı ve Muktedir! Irak kuzeyinde teröristlerin inlerini başlarına yıkmaya devam ediyoruz. Pençe-Yıldırım operasyonu kapsamında Avaşin-Basyan bölgesinde tespit edilen 5 PKK’lı terörist daha Hava Kuvvetlerimiz tarafından etkisiz hale getirildi.” Bilgisi paylaşıldı.

12 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 228 bin 192 korona virüsü testi yapıldı, 13 bin 29 kişinin testi pozitif çıktı, 232 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 1496 oldu.

13 Mayıs 2021

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriye’nin İdlib bölgesinde AFAD koordinesinde yapılan briket evleri inceledi. Soylu, 1 yılda 35 bin evin nihayete erdirildiğini söyledi.

Çalışmaların devam ettiğini söyleyen Soylu, şunları kaydetti:

“Allah’a hamdolsun yaklaşık 1 yılda burada 35 bin ev nihayete erdirilmiştir. Bunların 28 binine taşınılmış, önümüzdeki günlerde gerisi bitirilecek. Ama burada bitiyor mu? Hayır. 51 bin projelendirilmiş yapılan var. Kısmet olursa temmuz ayında inşallah 51 bin evi bitirmiş olacağız. Bitiyor mu? Yine hayır. Yine yeni bir alana başladık. Orada da 7 bin 500 konutun altyapısı yapılıyor. Özellikle AFAD’ın yaptıklarını diğerlerine de teşvik etmeye çalışıyoruz. Su, kanalizasyon, altyapı, hemen hemen her şey getiriliyor. Buranın en temel sıkıntısı su, bunda da önemli adımlar atılıyor. Burada, camiler, okullar, sosyal donatı alanları, sağlık ocakları var.”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Birileri ülkemizi 1990’ların kaotik ortamına geri döndürmek istiyor olabilir. Boşuna uğraşmasınlar, o günler geride kaldı.” İfadelerini kullandı.

Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

“Birileri ülkemizi 1990’ların kaotik ortamına geri döndürmek istiyor olabilir. Boşuna uğraşmasınlar, o günler geride kaldı. Bugün esas olan, demokrasi ve kamu düzenidir. İçişleri Bakanımız demokratik Türkiye’de kamu düzenin ihyası için yılmadan çalışan bir devlet adamıdır.”

13 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 201 bin 295 korona virüsü testi yapıldı, 11 bin 534 kişinin testi pozitif çıktı, 238 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 2 bin 765 oldu, 55 bin 472 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 856 bin 763’e yükseldi.

14 Mayıs 2021

Ağrı’da teröristlerce açılan taciz ateşi sonucu şehit olan Özel Harekat polisi Veli Kabalay(33) memleketi Denizli’nin Tavas ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar açıklamalarda bulundu.

S-400 konusuna da değinen Akar, “Füze, hava saldırısı olunca ona karşı kullanılacak bir sistem. Bunun taarruzi bir yönü yok. Durduğu yerde kimseyi tehdit etmesi söz konusu değildir. Kimse için risk, tehdit veya tehlike değildir” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yılın ilk 3 ayında maden üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artarak 306 milyon tona ulaştığını bildirdi.

Dönmez, Twitter hesabından geçen yılın ilk 3 ayında 217 milyon ton maden üretildiği bilgisini paylaştı.

Maden üretiminde bu yılın hızlı başladığına dikkati çeken Dönmez, “2021’in ilk üç ayında maden üretimimiz 306 milyon tonu aştı. İlk üç ayda 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 41 daha fazla maden ürettik. Yer altı kaynaklarımızı milletimizin hizmetine sunmaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Cepten internet abone sayısı 65 milyonu geçti.

Türkiye’de 3G ve 4,5G hizmetiyle mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil genişbant abone sayısı 65 milyon 629 bin 737’yi buldu.

14 Mayıs günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 203 bin 73 korona virüsü testi yapıldı, 11 bin 394 kişinin testi pozitif çıktı, 242 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 1102 oldu.

Ağır hasta sayısı 2 bin 670 oldu, 37 bin 261 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 894 bin 24’e yükseldi.

15 Mayıs 2021

Kemal Kılıçdaroğlu erken seçim çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Sıkıntıya düşen insanlarımız, esnafımız, çalışanımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz” sözlerine muhalefetten yanıt geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın sözlerine sosyal medya hesabından, “Helalleşelim kesinlikle. Türkiye için erken seçim çağrısı yapıyorum. Seçim! Hemen! #HemenSeçim” paylaşımıyla tepki gösterdi.

Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 111 oldu.

Millî Savunma Bakanlığı, Pençe-Şimşek operasyonunda bir PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini ve toplam sayının 111’e yükseldiğini açıkladı.

Türkiye’nin Libya’ya ihracatı yılın ilk 4 ayında 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 58 artarak 826 milyon dolara yükseldi.

Ocak-nisan döneminde Türkiye’nin genel ihracatı yüzde 33,1 artarken, Libya’da bu artış genel ortalamanın neredeyse iki katına yaklaşarak yüzde 58’e yükseldi. Nisanda artış oranı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 228’e yükseldi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, iki ülke arasındaki ticarete ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya’da geçici hükümetin Türk yatırımcılara olan ilgisinin etkilerini görmeye devam ettiklerini söyledi.

15 Mayıs Korona virüsü tablosu paylaşıldı.

Tabloya göre, son 24 saatte 204 bin 637 korona virüsü testi yapıldı, 11 bin 472 kişinin testi pozitif çıktı, 236 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 2 bin 563 oldu, 38 bin 814 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 932 bin 838’e yükseldi.

16 Mayıs 2021

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “BM’nin İsrail ve Filistin’e yönelik iki devletli çözüm çağrısı olumlu olsa da yeterli bir adım değil” dedi.

Meclis Başkanı Şentop, İsrail ile Filistin arasında yaşanan olaylara ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada “BM’nin İsrail ve Filistin’e yönelik çatışmalara son verme ve iki devletli çözüm için müzakerelere dönme çağrısı olumlu olsa da yeterli bir adım değil. BM, İsrail’in sivil katliamlarını, devlet terörünü ve işlediği insanlık suçlarını acilen gündemine almalıdır” dedi.

FETÖ’yü finans etmekle suçlanan Koza-İpek Holding’in eski yöneticileri Melek İpek ve Cafer Tekin İpek’in de aralarında bulunduğu 15 sanığın yargılandığı davaya ilişkin istinaf incelemesi tamamlandı.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, ‘silahlı terör örgütü üyeliği” ve ‘silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçlarından verilen cezaları hukuka uygun bularak onadı.

20 sanıklı dava Ocak 2020’de karara bağlanmış, Cafer Tekin İpek 79 yıl, Melek İpek 11 yıl 2 ay, diğer sanıklar ise çeşitli sürelerde hapis cezaları almıştı. Mahkeme, aralarında Akın İpek’in de bulunduğu firari 5 sanığın dosyalarını ise ayırdı.

1 milyon 442 bini tehlikeli ve çok tehlikeli statüdeki işlerde olmak üzere 1 milyon 647 bin çalışan Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Nitelikli iş gücü, uluslararası rekabette bizim en önemli gücümüz. Hedefimiz, nitelikli iş gücü sayımızı daha da artırmak. Bu doğrultuda, önümüzdeki süreçte farklı meslekleri de kapsama dahil edeceğiz.” dedi.

16 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 223 kişi hayatını kaybetti, 10 bin 512 yeni vaka tespit edildi.

17 Mayıs 2021

İçişleri Bakanı Soylu, Sedat Peker’in kendisiyle ilgili tüm iddialarının araştırılmasını istedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, avukatı aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak organize suç örgütü elebaşı Sedat Peker’in yönelttiği iddialar ile ilgili araştırma yapılmasını istedi. Soylu ayrıca Peker hakkında “hakaret ve iftira” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası esnaf, çiftçi ve tüccara destek paketleri açıklarken, önemli bir gelişmeyi paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK’nın Suriye sorumlusu Sofi Nurettin’in MİT operasyonuyla etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Öte yandan Murat Karayılan ile Halk Savunma Merkezi (HSM) Merkez Karargâhı yürütmesinde yer alan teröristin, bugüne kadar örgütün askeri kanadında etkisiz hale getirilen en üst düzeydeki terörist olduğu belirtildi.

Erdoğan, salgın döneminde zarara uğrayan esnafa hibe desteği verileceğini duyurarak, “Salgın tedbirleri sebebiyle işlerine ara veren esnaflarımıza iki grup halinde destek olacağız. 1. Grupta kahve kıraathane pastane, internet kafeler vb. işletmeler yer almaktadır. Sayıları 235 bine ulaşan işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemesi yapacağız. 2. Grupta bakım onarım, tamirat, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, oyuncak, kozmetik, bakırcılar, ayakkabıcılar, konfeksiyonlar vb yer almaktadır. Bu gruba berberler otobüsçüler, pazarcılar dahildir. Toplamda 1 milyon 150 bini aşkın işletmeyi kapsayan bu gruba bir defaya mahsus 3 bin lira hibe desteği vereceğiz. Toplamda 4 milyar 602 milyon liralık kaynağı karşılıksız olarak veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 83.6 milyonluk nüfusu içinde gençlerin yoğunluğu yüzde 15.4 olarak gerçekleşti.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 2020 yılı sonu itibarıyla Türkiye’nin toplam nüfusu 83 milyon 614 bin 362 kişi iken 15-24 yaş grubundaki genç nüfus 12 milyon 893 bin 750 kişi oldu. Genç nüfus, toplam nüfusun %15,4’ünü oluşturdu. Genç nüfusun %51,3’ünü erkek nüfus, %48,7’sini ise kadın nüfus oluşturdu.

18 yaş altındaki vatandaşlar için BES imkanı sunan öneri komisyondan geçti.

On sekiz yaşından küçüklerin Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamına alınması, emekliliğe yönelik taahhütte bulunan hizmet sunucularının BES’e aktarımına imkan sağlanması, Karayolları Trafik Kanunu çerçevesindeki zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamı dışında kalan konuların yeniden düzenlenmesini de içeren Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayi sektörünün başarlı performansının istihdama katkı verdiğini açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Sanayi sektörünün başarılı performansı istihdama katkı vermeye devam ediyor. Martta sanayi sektöründeki kayıtlı istihdam bir önceki aya göre 56 bin, geçen yılın aynı ayına göre ise 392 bin artarak 4 milyon 597 bine ulaştı. Üreterek büyüyeceğiz!” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 24 Mayıs vadeli repo ihalesi ile piyasaya 59 milyar 999 milyon 999 bin 974 lira verdi.

İhaleye 134 milyar 950 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,88 seviyesinde gerçekleşti.

17 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Açıklanan tabloya göre, son 24 saatte 206 bin 836 korona virüsü testi yapıldı, 10 bin 174 kişinin testi pozitif çıktı, 223 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 2 bin 326 oldu, 13 bin 864 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 961 bin 120’ye yükseldi.

18 Mayıs 2021

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, 2021 yılı 1. Çeyrekte mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 12,9 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı 2021 yılı I. Çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 142 bin kişi artarak 4 milyon 118 bin kişi oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ise 0,1 puanlık artış ile %12,9 seviyesinde gerçekleşti.

Nisan ayında bütçe 16.9 milyar lira açık verdi.

Nisan ayında bütçe giderleri yüzde 2.1 artarak 110.7 milyar lira, bütçe gelirleri yüzde 43.8 oranında artışla 93.8 milyar lira oldu. Nisan ayında vergi gelirleri tahsilatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55.4 oranında artarak, 76.3 milyar lira oldu. Geçen yıl kasım ayında çıkarılan son yapılandırma düzenlemesi olan 7256 sayılı yasa çerçevesinde nisan ayı sonu itibariyle 16.6 milyar liralık gelir geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyarbakır’da bir askeri tesise saldırı girişiminde bulunulduğunu açıkladı.

Saldırı girişiminde kullanılan maket uçakların etkisiz hale getirildiğini ve herhangi bir zayiat olmadığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, iç güvenlik operasyonları kapsamında MİT Başkanlığından alınan istihbarat çerçevesinde, Diyarbakır Lice kırsalında, jandarma SİHA/İHA, jandarma özel harekât ve komando birlikleri ile gerçekleştirilen operasyonda 2 teröristin daha etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Açıklamada, etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin sözde Diyarbakır sorumlusu olarak faaliyet gösteren ve Terör Arananlar Listesi’nde 10 milyon liraya kadar ödülle “Kırmızı” kategoride aranan “Agit Bismil” kod adlı Aydın Şimşek olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

18 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 217 bin 276 korona virüsü testi yapıldı. 11 bin 937 kişinin testi pozitif çıktı, 203 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 916 oldu.

19 Mayıs 2021

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gazeteciler Hadi ve Süleyman Özışık hakkında “hakaret”, “iftira” ve “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım”dan suç duyurusunda bulundu.

Soylu’nun avukatı Uğur Kızılca’nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği dilekçede, organize suç örgütü elebaşı Sedat Peker hakkında daha önce suç duyurusunda bulunulduğu, firari Peker’in iş birliğinde olduğu kişilerin tespit edilmesinin istendiği hatırlatıldı.

Peker’in 18 Mayıs’ta sosyal medya hesabından, başlatılan soruşturmaları sulandırma, kamuoyunda kendi lehine algı oluşturma çabasıyla Hadi Özışık ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin 2 video yayınladığı anlatılan dilekçede, şüphelinin görüntüleri, Soylu tarafından sözde aracı gönderildiği iddiasını ispatlamak için yayımladığını ifade ettiği bildirildi.

Mevlüt Çavuşoğlu Meclis’i bilgilendirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni ABD yönetiminin ‘zalim ile mağduru eş tutan’ açıklamalar yaptığını belirterek, “ABD, BM Güvenlik Konseyi’nden asgari kınama içeren bir açıklama çıkmasına dahi tek başına engelliyor. 14 ülke destekliyor. ABD veto ettiği için bir kınama kararı dahi çıkmadı. Bir basın açıklaması bile maalesef yapılamadı” tepkisini gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet Kütüphanesi’nde gençlerle bir araya gelerek sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’nün üst düzey bir isminin yakalandığını ve yakında isminin açıklanacağını duyurdu. Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in tepki çeken ‘Netanyahu’ benzetmesine çok sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Utanmadan, sıkılmadan kalkıp beni Netanyahu ile aynı kefeye koyacak kadar ahlaksızlaşan siyasetçi var” ifadelerini kullandı. Ayrıca güzel müjdelerin aldığını belirten Erdoğan, “Yakında inşallah petrol, doğalgaz, bunların haberini alırsanız şaşmayın.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, son yıllarda yaptıkları çalışmalarla temiz ve sürdürülebilir şehirler için atık yönetiminde önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin hiçbir zaman çöp ithalatı yapmadığını belirterek “Ülkemizin sanayisinin ihtiyaç duyduğu kaliteli ve temiz ham madde için kimlik belgesi olmayan hiçbir dönüştürülebilir atığı ülkemize sokmuyoruz” dedi.

Millî Savunma Bakanlığı, Pençe-Yıldırım operasyonu kapsamında 3 PKK’lı teröristin daha etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Böylece etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 116 oldu.

19 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 218 bin 683 test yapılırken 11 bin 553 vaka belirlendi. Koronavirüsten 233 hayatını kaybederken hastalığa yakalanıp iyileşenlerin sayısı 9 bin 271 oldu.

20 Mayıs 2021

Türkiye, Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği Kovid-19 aşısından 30 milyon dozu opsiyonlu olmak üzere 90 milyon doz daha satın almak anlaşma imzaladı.

Pfizer ve BioNTech’ten yapılan açıklamada, daha önce yapılan anlaşmayla kararlaştırılan 30 milyon dozun üzerine Türkiye’ye 30 milyon dozu opsiyonlu olmak üzere 90 milyon doz ilave aşı tedarik edileceği belirtildi.

Açıklamada, toplamda 120 milyon doz aşının, 2021’de dağıtılmasının beklendiği kaydedildi.

İzmir’de FETÖ/PDY’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında örgüte ait olduğu belirlenen ‘gaybubet evleri’ne operasyon düzenlendi.

Operasyonda 35 şüpheli gözaltına alındı. Örgütün verdiği talimatlar üzerine şüphelilerin sürekli adres değiştirdiği ve yakın akrabalarından dahi gizlendiği ortaya çıktı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun oluşturduğu alt komisyon, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını araştıracak.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu başkanlığında toplandı. Komisyonda, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırısı görüşüldü. Komisyonda, Filistin’de yaşananların incelenmesi amacıyla alt komisyon önerisi AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP’nin oyları ile kabul edildi.

Kılıçdaroğlu’nun 142 bin lira tazminat ödemesine karar verildi.

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 5 Aralık 2017’de Man Adası konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakınlarına yönelik iddiaları üzerine istinaf mahkemesinin bozarak yerel mahkemeye geri gönderdiği davada, Kılıçdaroğlu’nun yeniden 142 bin lira tazminat ödemesine hükmedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 7 Mayıs itibarıyla 2 milyar 477 milyon dolar artarak 90 milyar 328 milyon dolara ulaştı.

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 7 Mayıs’ta Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 1 milyar 944 milyon dolar artışla 48 milyar 859 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 30 Nisan’da 46 milyar 915 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri, 533 milyon dolar artarak 40 milyar 936 milyon dolardan 41 milyar 469 milyon dolara çıktı.

Böylece Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, 7 Mayıs haftasında bir önceki haftaya kıyasla 2 milyar 477 milyon dolar artarak 87 milyar 851 milyon dolardan 90 milyar 328 milyon dolara yükseldi.

20 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 219 bin 192 korona virüsü testi yapıldı, 9 bin 385 kişinin testi pozitif çıktı, 207 kişi yaşamını yitirdi.

21 Mayıs 2021

Bazı fakülte ve enstitülerin kurulması, bazı fakülte, enstitü ve yüksekokulların kapatılması ile bazı fakültelerin isimlerinin değiştirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, Nişantaşı Üniversitesinde Diş Hekimliği Fakültesi ve Tıp Fakültesi, İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesinde Spor Bilimleri Fakültesi, Ege Üniversitesinde Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi, Trabzon Üniversitesinde Kur’an-ı Kerim Araştırmaları ve Kıraat İlmi Enstitüsü, Gümüşhane Üniversitesinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Avrasya Üniversitesinde İletişim Fakültesi, Dicle Üniversitesinde Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Afyon Kocatepe Üniversitesinde Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Amasya Üniversitesinde Mühendislik-Mimarlık Fakültesi kuruldu.

Ege Üniversitesinde İzmir Ödemiş Sağlık Yüksekokulu, Gümüşhane Üniversitesinde Sosyal Bilimler ile Fen Bilimleri enstitüleri, Afyon Kocatepe Üniversitesinde Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Amasya Üniversitesinde Teknoloji Fakültesi kapatıldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, devam eden Pençe Şimşek ve Pençe Yıldırım operasyonlarında 121 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akar, şu bilgileri verdi: “Pençe Şimşek ve Pençe Yıldırım Harekâtı planlandığı şekilde bölgedeki zor arazi ve hava koşullarına rağmen büyük bir başarıyla devam ediyor. Şu ana kadar 121 terörist etkisiz hale getirildi. O bölgedeki mağaralar, inler, barınakların hepsi tek tek kontrol ediliyor ve teröristlerin başlarına yıkılıyor. İsrail yönetiminin, askerlerinin yaptığı gibi uluslararası hukuku, insan haklarını hiçe sayarak herhangi bir faaliyetimiz asla söz konusu değil. Çok açık ve net şekilde, bizim yaptığımız şeffaf bir mücadeledir, teröristle yapılan mücadeledir. Kandil’in artık ışıklarının söndüğünü, karardığını, sonlarının geldiğini gördüklerini hepimiz görüyoruz. Bunun bir an önce anlaşılmasını ve adalete teslim olmalarını bekliyoruz.”

Dışişleri Bakanlığı’ndan Gazze’de ateşkes ilanına ilişkin açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “İsrail’in Filistinlilere yönelik hukuk dışı eylemleri ve ağır tahrikleri sonucunda patlak veren çatışmalarda ateşkes sağlanmasından memnuniyet duyuyor ve bu ateşkesin sürdürülebilir olmasını temenni ediyoruz” denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Bursa’da Vakıfköy Kent Parkı açılış töreninde konuştu.

Bakan Kurum “Sıfır Atık Projesi’yle sadece 3 yılda 315 milyonkilovatsaat enerji, 345 milyon metreküp su ve 50 milyon varil petrolden tasarruf ettik. 17 milyon ton kullanılabilir atığı geri dönüştürdük. Binlerce kişiye istihdam oluşturduk, ekonomimize 17 milyar lira katkı sağladık. Bu çalışmalarımızla tam 209 milyon ağacın kesilmesini engellemiş olduk” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı.

Buna göre, 12 Mayıs itibarıyla M3 para arzı, yüzde 0,44 artışla 3 trilyon 737 milyar 490 milyon 971 bin lira oldu. M3 para arzı, 7 Mayıs’ta 3 trilyon 721 milyar 181 milyon 760 bin lira seviyesinde bulunuyordu.

Söz konusu dönemde vadesiz TL mevduatı, bir önceki haftaya göre yüzde 0,66 artarak 341 milyar 283 milyon 609 bin lira, vadesiz yabancı para (YP) mevduatı ise yüzde 0,06 azalışla 772 milyar 292 milyon 598 bin lira düzeyinde gerçekleşti.

Vadeli TL mevduatı yüzde 0,40 artışla 1 trilyon 218 milyar 840 milyon 937 bin liraya, vadeli YP mevduatı da yüzde 0,28 yükselişle 1 trilyon 104 milyar 134 milyon 800 bin liraya ulaştı.

21 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 218 bin 846 korona virüsü testi yapıldı. 9 bin 528 kişinin testi pozitif çıktı, 214 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 846 oldu.

Ağır hasta sayısı 1977 oldu, 8 bin 852 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 998 bin 639’a yükseldi.

22 Mayıs 2021

Polisten kaçan şüphelilerin otomobille çarptığı bekçimiz şehit oldu.

Küçükçekmece’de “dur” ihtarına uymayıp kaçmaya çalışan sürücü tarafından yaralanıp bir ayağını kaybeden bekçi Kansu Turan şehit oldu.

TBMM Başkanı Şentop, Yunanistan’ın “Müslüman Türk varlığını yok saymaya çalışan söylemleri”ni kınadı.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Yunanistan’ın Müslüman Türk varlığını yok saymaya çalışan söylemlerini kınayarak, “Bu tür yaklaşımlar bugüne kadar başarısız oldu, bundan sonra da başarısız olmaya mahkumdur. Batı Trakya’daki Müslüman Türkler Yunanistan’ın kararıyla varlık kazanmış değildir.” Değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni’ne Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan projenin tamamlanmasıyla birlikte tarım sektörünün çağ atlayacağını söyledi. Erdoğan, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak “Ömrü dolmuş formüllerle zaman kaybedilmemeli, iki ayrı devlet kabul edilmeli” dedi.

22 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 216 bin 658 korona virüsü testi yapıldı. 8 bin 697 kişinin testi pozitif çıktı, 231 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 835 oldu.

23 Mayıs 2021

Ticaret Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yer alan ‘İntihalci tez yazımına hibe verilecek’ iddialarının kesinlikle gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın internet sitesinde yer alan ve esnaf meslek kodlarını içeren NACE kodunun, Avrupa Birliği’nde ekonomik faaliyetleri sınıflandırmada kullanılan uluslararası bir kodlama sistemi olduğu belirtilerek, “İntihalci tez yazarlığıyla hiçbir ilgisi yoktur. Aksini iddia etmek, tüm dünyanın bunu legal sektör olarak kabul ettiği anlamına gelir ki bu mümkün değildir. Söz konusu NACE kodu, İngilizceden çeviri olması ve detay dokümantasyon olmaması nedeniyle birtakım çevrelerce yanlış yorumlanmıştır” denildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesinin birebir ölçeğindeki fotoğrafını Twitter hesabından paylaştı.

Karaismailoğlu, mesajında, “Ülkemizi lojistik bir üst haline getirecek Kanal İstanbul projemizin haziran ayı itibarıyla temelini atıyoruz” ifadesini kullandı. Bakan Karaismailoğlu, önceki gün katıldığı televizyon programında da projeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu, İstanbul’dan geçen gemi sayısının 25 bin olduğunu vurgulayarak, “Avrasya’nın tam merkezindeyiz. Geçtiğimiz günlerde Süveyş Kanalı’nda bir kaza oldu, kanal kapandı. Bir günlük maliyeti 9 milyar dolar. Lojistik koridorlar artıyor. Denizden taşımacılığın oranı her yıl artıyor. Bugün İstanbul’da güvenli geçmesi gereken gemi sayısı 25 bin; ama biz arkadaşlarımızla birlikte 43 bin gemiyi güvenli olarak geçirmeye çalışıyoruz. Bu yıllar boyunca artacak ve ileride yetmeyecek” dedi.

İstanbul ve Ankara’da terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonda, aralarında HDP eski ilçe yöneticisinin de bulunduğu 6 şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü ekipleri, terör örgütünün kırsal alanına eleman aktarım faaliyetlerinde bulunduğu şeklinde hakkında ihbar bulunan eski HDP Esenler İlçe Eşbaşkanı N.B.Ö ile terör örgütü adına kırsal alanda faaliyet gösterdikten sonra İstanbul’da olabileceği değerlendirilen şüpheliler ve terör örgütü adına gerçekleştirilen sokak eylemlerine katıldıkları şeklinde haklarında teşhis ve ifade bulunan şüphelilerin yakalanması için harekete geçti. Önceki gün İstanbul’da 6 ilçede ve Ankara’da 8 ayrı adreste eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Eski HDP Esenler İlçe Eşbaşkanı N.B.Ö.’nün de aralarında bulunduğu 6 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda dijital materyaller ele geçirilirken, soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

23 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 197 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybederken, yapılan testler sonucu 7 bin 839 yeni vaka tespit edildi.

24 Mayıs 2021

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile anlaşmaların imza törenini sonrası ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya’ya SİHA satışını ‘Türkiye tarihinde bir ilk’ diyerek duyurarak, “SİHA’da dünyanın en iyi 3-4 ülkesinden biriyiz. Bu tecrübe ve kabiliyetlerimizi NATO müttefikimiz Polonya ile paylaşmaktan gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu 19 sanığın yargılandığı, 18 fail meçhul cinayetle ilgili olarak görülen davada istinaf mahkemesi sürpriz bir karara imza attı.

Mahkeme, yerel mahkemenin Ağar ve diğer sanıklar hakkında ‘delil yetersizliği’ gerekçesiyle verilen beraat kararlarının bozulmasına hükmetti. “Delillerin genel soyut ifadelerle açıklanması veya hiç tartışılmaması, failler, maktuller, olaylar arasında irtibat olup olmadığının değerlendirilmemesi” gibi nedenler bozma gerekçeleri arasında sayıldı. Sanıklar yeniden yargılanacak.

28 milyon doz korona virüsü aşısı yapıldı.

24 Mayıs saat 19.45 itibarıyla uygulanan birinci doz aşı sayısı 16 milyon 57 bin 244, ikinci doz aşı 12 milyon 8 bin 440 oldu. Böylece toplam doz miktarı 28 milyon 65 bin 684 olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 31 Mayıs vadeli repo ihalesi ile piyasaya 54 milyar 999 milyon 999 bin 984 lira verdi.

İhaleye 125 milyar 300 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,88 seviyesinde gerçekleşti.

24 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 216 bin 655 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 523 kişinin testi pozitif çıktı, 178 kişi hayatını kaybetti.

25 Mayıs 2021

Maket uçaklı saldırı girişimi önlendi.

Milli Savunma Bakanlığı(MSB), “Fırat Kalkanı bölgesindeki bir üs bölgemize yönelik maket uçak saldırısı personelimizin dikkati ve alınan tedbirler sayesinde önlendi. Düşürülen maket uçağın üzerindeki kart incelenerek uçağın fırlatıldığı nokta belirlendi. Uçağın fırlatıldığı noktaya düzenlenen operasyonla da 1 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi.” açıklamasında bulundu.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 2021 yılında Kurumlar Vergisi yüzde 25, 2022 yılında ise yüzde 23 olarak uygulanmasına karar verildi.

Kurumlar vergisi 2021 yılında yüzde 25, 2022’de yüzde 23 olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan “Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde (Seri No:1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında; örgüt hiyerarşisi içerisinde büyük bölge talebe mesulü, bölge talebe mesulü gibi çeşitli konumlarda görev alan ve Bylock yazışma programını kullandıkları tespit edilen 14 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında örgüt hiyerarşisi içerisinde “büyük bölge talebe mesulü” ve “bölge talebe mesulü” gibi çeşitli konumlarda görev aldıkları belirlenen 14 kişi hakkında çalışma başlatıldı.

25 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 223 bin 104 korona virüsü testi yapıldı. 9 bin 375 kişinin testi pozitif çıktı, 175 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 693 olarak kayıtlarda yer aldı.

26 Mayıs 2021

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Adnan Oktar’ın “Batman iline sevk edildiği ve Batman Ceza İnfaz Kurumuna yerleştirildiği” yönündeki haberlerin, gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Genel Müdürlük’ten yapılan açıklamada, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve muhtelif suçlardan ceza infaz kurumunda barındırılan hükümözlü Adnan Oktar hakkında, bazı basın yayın organlarında, ‘Batman iline sevk edildiği ve Batman Ceza İnfaz Kurumu’na yerleştirildiği’ yönünde haberlerin yer aldığı görülmüştür. Adı geçen hükümözlü hakkında herhangi bir nakil planlaması ya da verilmiş bir nakil emri bulunmadığı gibi, bu konuda basın yayın organlarında yer alan haberler de gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

TBMM Genel Kurulu, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yedi yeni üyesini seçti.

Dört yıl görev alacak yeni üyeler Ergün Şahin, Ömür Topaç, Sinan Esen, Aysel Demirel, Cumhur Şahin, Bilal Temel ve Hamit Kocabey oldu. TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu karma komisyon, 20 Mayıs’ta yedi HSK üyeliği için Yargıtay kontenjanından 50, Danıştay kontenjanından 10, avukat kontenjanından 42, öğretim üyesi kontenjanından 12 olmak üzere seçime giren 114 aday adaydan, 21’ini aday olarak belirlemişti. Genel Kurul bu 21 aday arasından HSK’nın yedi yeni üyesini oyladı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’a destek verdi.

Erdoğan, “İçişleri Bakanımız Soylu’yu hedef alan saldırıların gerisinde ülkedeki huzur ikliminden duyulan rahatsızlık var. Terör örgütleri gibi suç örgütleriyle mücadelesinde de İçişleri Bakanımızın yanında olduk, yanındayız ve yanında olacağız. Binali Yıldırım arkadaşımızın oğlu üzerinden hedefe alınması asıl niyeti gösteren bir başka işarettir. Bu tezgahı da Allah’ın izniyle bozacağız” dedi. Erken seçim iddialarına da yanıt veren Erdoğan, “Boşuna uğraşmayın seçim Haziran 2023’tedir” ifadelerini kullandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, hakkında gözaltı kararı verilen El Nusra/Heyet Tahrir Şam Cephesi mensubu 11 kişiden 7’sinin yakalandığı bildirildi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında verilen talimatlara istinaden; El Nusra/Heyet Tahrir Şam Cephesi silahlı terör örgütü içerisinde faaliyette bulundukları tespit edilen 11 şüphelinin 26 Mayıs 2021 tarihinden itibaren eş zamanlı olarak gözaltına alınmalarına karar verilmiştir.

Şüphelilerden 7’si yakalanarak gözaltına alınmış, diğer şüphelilerin yakalanmasına yönelik işlemlere Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir.”

İcra ve İflas Kanun teklifi Komisyon’da kabul edildi.

Konkordato kurumunun daha işlevsel hale getirilmesi, iflas tasfiyesinin daha etkin şekilde yürütülebilmesi, iflas idare memurlarının niteliklerinin artırılması ve bunlara yönelik atama, eğitim ve denetim sistemi getirilmesi, motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminat hesaplamalarını da içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

26 Mayıs Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 221 bin 214 korona virüsü testi yapıldı. 8 bin 738 kişinin testi pozitif çıktı, 166 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 681 olarak kayıtlarda yer aldı.

27 Mayıs 2021

Türk ve Yunan Savunma Bakanlıkları heyetleri arasındaki 4’üncü Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı, video telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

Millî Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk ve Yunan Savunma Bakanlıkları heyetleri arasında 26-27 Mayıs’ta video telekonferans yöntemiyle yapılan toplantıda, güven artırıcı önlemler konusundaki görüşmelerin devamı hususunda mutabık kalındığı bildirildi. Açıklamada, bir sonraki toplantının Ankara’da yapılmasının planlandığı kaydedildi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararnamesine Resmî Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 ismi Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeliğine seçti.

Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, idari yargı hakim ve savcıları arasından HSK üyelikleri sona eren Halil Koç ve Mehmet Akif Ekinci ile Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı İbrahim Kolcu ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından HSK üyeliklerine seçildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Şimşek Operasyonu’nda 10, Pençe-Yıldırım bölgesinde de 1 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ‘‘Irak kuzeyindeki Pençe-Şimşek Operasyonu’nda 10, Pençe-Yıldırım bölgesinde 1 olmak üzere toplam 11 PKK’lı terörist kara ateş destek vasıtalarımız ve komandolarımızın başarılı müdahalesi ile etkisiz hâle getirildi’’ ifadelerine yer verildi.

Türkiye’de aşılamada son rakamlar belli oldu.

27 Mayıs saat 19.45 itibarıyla uygulanan birinci doz aşı sayısı 16 milyon 329 bin 719, ikinci doz aşı 12 milyon 198 bin 138 oldu. Böylece toplam doz miktarı, 28 milyon 527 bin 857’ye yükseldi.

27 Mayıs 2021 korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 219 bin 465 korona virüsü testi yapıldı. 8 bin 426 kişinin testi pozitif çıktı, 183 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 673 olarak kayıtlarda yer aldı.

28 Mayıs 2021

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), 28 Mayıs Azerbaycan Cumhuriyet Günü’nü kutladı.

Bakanlığın, Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, “İki bedende bir can olduğumuz kardeş Azerbaycan’ın Cumhuriyet Günü’nü yürekten kutluyor, Tek Vatan Harekâtı’ndaki zaferle birlikte daha anlamlı hâle gelen bu özel günde tüm Azerbaycan Türkü kardeşlerimizi selamlıyoruz” denildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Finansal İstikrar Raporu’nda yer alan önsözde sıkı duruş mesajı verdi.

 Kavcıoğlu, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektır.” İfadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez son bir ayda yapılan yeni keşiflerle gerek Güneydoğu’da gerekse Trakya’da günlük 6 bin 800 varillik bir petrol üretimi artışı sağlandığını belirtti.

 Geçen yıl ortalama üretimin 51 bin 600 varil olduğunu belirten Dönmez, “Bu yıl bu keşiflerle 60 bin varilin üstüne çıkmış olacağız. Hedefimiz 2023’te 100 bin varile çıkmak.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 4 Haziran vadeli repo ihalesi ile piyasaya 73 milyar 999 milyon 999 bin 984 lira verdi.

İhaleye 162 milyar 900 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,88 seviyesinde gerçekleşti.

28 Mayıs 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 220 bin 162 korona virüsü testi yapıldı. 7 bin 773 kişinin testi pozitif çıktı, 164 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 656 olarak kayıtlarda yer aldı.

29 Mayıs 2021

Bir askerimiz şehit oldu.

İçişleri Bakanlığı, “Eren-15 Operasyonunda çıkan çatışmada jandarma personelimiz yaralanmış, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur” açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Yıldırım operasyonu bölgesine sızma girişiminde bulunan 2 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

İşte Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklama:

Teröristleri görüldükleri yerde etkisiz hâle getirmeye devam ediyoruz. Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Yıldırım operasyonu bölgesine sızma girişiminde bulunan 2 PKK’lı terörist etkisiz hâle getirildi. Bölge terörden temizleninceye kadar operasyonlarımız devam edecek.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den ‘Şuşa’ya okul’ projesiyle ilgili açıklama geldi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Azerbaycan ordusu tarafından kurtarılan Şuşa’da yapmayı planladıkları okulla ilgili olarak, “Azerbaycan yönetimi, bizim bu projemizi uygun görmeyerek yeni ve farklı bir okul projesi hazırlamıştır. Elbette bu tasarruf en tabii haklarıdır, bize de saygı duymaktan başka bir seçenek kalmayacaktır.” İfadesini kullandı.

Ekonomi yönetimi olarak politikaları, güçlü, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme patikasının sağlanması yönünde şekillendirdiklerini belirten Bakan Lütfi Elvan, “Kısa vadeli kazanımlar uğruna, orta ve uzun vadeli hedeflerimizden asla geri adım atmayacağız” dedi.

Şimdiye kadar merkezi bütçeden 79 milyar TL’lik pandemi desteği verildiğini ifade eden Elvan, yıl sonunda bu tutarın 109 milyar TL’ye ulaşacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çamlıca Kulesi Açılış Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, 100 radyonun aynı anda yayın yapabildiği kuleye dair “Dünyada örnek teşkil edecek bir proje oldu” ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca Kanal İstanbul ile ilgili de açıklama yaptı. “Kanal İstanbul’un temelini Haziran ayı sonunda atıyoruz” diyen Erdoğan, “Kanal İstanbul’un üzerinden 6 köprü geçecek. Kanal İstanbul’un sağında solunda iki şehir inşa edeceğiz.  Biz tarihe not düşüyoruz.” diye konuştu.

29 Mayıs 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 222 bin 613 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 656 kişinin testi pozitif çıktı, 137 kişi hayatını kaybetti.

30 Mayıs 2021

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türk savunma sanayisi ürünlerinin kalitesi ve operasyonel gücü konusunda artık hiçbir tereddüt olmadığını, saha başarılarının, satışlarında çok önemli rol oynadığını bildirdi.

Türkiye’nin savunma sanayisi ihracatında iddialı hedefleri olduğuna işaret eden Demir, “Hedeflerimizi hayata geçireceğimize inanıyoruz. En başarılı örneklerimizden birisi olan silahlı insansız deniz araçlarımız (SİDA) ilk adımı attı. Ürünlerimizin saha başarıları, satışlarında çok önemli rol oynuyor.” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, Karabağ’ın imarında Azerbaycan’la birlikte çalışacaklarını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karabağ’ın imarı konusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin tecrübe ve birikimlerini paylaşacaklarını ve Azerbaycan’la el birliğiyle çalışacaklarını bildirdi.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde Eren-15 Operasyonu’nda çıkan çatışmada şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Hüseyin Keleş (31) için Ankara’da cenaze töreni düzenlendi.

 

30 Mayıs 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 134 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 933 yeni vaka tespit edildi.

31 Mayıs 2021

Bakan Kurum’dan çok önemli deniz salyası açıklaması geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nde oluşan deniz salyalarıyla (müsilaj) ilgili yaptığı açıklamada, “Bakanlık olarak 300 kişilik ekibimizle Marmara Denizi’nde 91 noktayı, karada da tüm arıtma tesislerini ve kirlilik kaynaklarını denetliyoruz” dedi.

FETÖ elebaşı Gülen’in yeğeni Selahaddin Gülen yakalandı.

FETÖ/PDY lideri Fetullah Gülen’in yeğeni olan ve hakkında “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçundan yakalama kaydı bulunan Selahaddin Gülen, Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından yurt dışında gerçekleştirilen bir operasyon sonucu yakalanarak Türkiye’ye getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yakında FETÖ takımından da önemli bir ismi açıklayacağız, şu anda elimizde. Kimi yakaladık, hesaba çektik, onun açıklamasını da yapacağız.” demişti.

Beş ayda teröristlere 181 operasyon yapıldı.

PKK/KCK/PYD-YPG, FETÖ ve DEAŞ’a yurtiçi ve sınır ötesinde beş ayda 181 operasyon yapılırken toplam 1162 terörist etkisiz hale getirildi. Pençe Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonlarında PKK’lı teröristlerin Kuzey Irak’taki sığınakları imha edildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 7’lik büyümenin yüzde 56’sının net dış talep ve yatırımlardan geldiğini belirterek, “Bu, dengeli ve sağlıklı büyümenin göstergesi.” ifadesini kullandı.

Bakan Elvan, Twitter hesabından yılın birinci çeyreğine ilişkin büyüme verilerini değerlendirdi.

İlk çeyrekteki yüzde 7’lik büyümenin yüzde 56’sının net dış talep ve yatırımlardan geldiğini vurgulayan Elvan, şunları kaydetti:

“Bu, dengeli ve sağlıklı büyümenin göstergesi. İstihdam oluşturan, gelir dağılımını iyileştiren ve istikrara odaklanan politikaları kararlılıkla uygulayacağız. Büyümenin finansman kalitesi önceliğimiz.”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), miktar yöntemiyle düzenlediği 7 Haziran vadeli repo ihalesi ile piyasaya 62 milyar 999 milyon 999 bin 973 lira verdi.

İhaleye 142 milyar 300 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,88 seviyesinde gerçekleşti.

31 Mayıs 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 219 bin 461 korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 493 kişinin testi pozitif çıktı, 122 kişi hayatını kaybetti.