Aylık Raporlar

...

TÜRKİYE RAPORU NİSAN 2020

1 Nisan 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Erdoğan ve Putin’in korona virüsle mücadele konusunda yapılacak iş birliği konusunda görüştüğü belirtildi. 

Bakan Berat Albayrak, işini kaybedenlerin sorunlarını çözeceğine dair açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, korona virüs nedeniyle işini kaybeden vatandaşlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Albayrak, “İşini, gelirini kaybeden vatandaşlarımızın sorunlarını ivedilikle çözmek için var gücümüzle uğraşacağız. Sağlam finans sektörümüz, kapsayıcı sosyal güvenlik sistemimiz ve güçlü sağlık altyapımızla dünyadaki pek çok ülkeden daha iyi durumdayız.” şeklinde konuştu.

Diyanet yapılan bağışların zekât sayılacağına dair açıklama yaptı

Diyanet İşleri Başkanlığı, resmî sitesinde yaptığı yazılı açıklamada “Zekâtların bu günlerde ulusal düzeyde başlatılan dayanışma kampanyaları vasıtasıyla toplanıp hak sahiplerine ulaştırılması caizdir.” dedi.

YÖK öğrenciler için çok önemli bir karar aldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu; internet erişimi sıkıntısı vs. şikâyetleri de dikkate alarak “2019-2020 Bahar yarıyılıyla sınırlı olacak şekilde” isteyen öğrencilere kayıt dondurma hakkı verildiğini bildirdi.

Karar, YÖK’ün internet sayfasında yer almamasına karşın bazı üniversitelerin rektörlüklerince paylaşıldı.

Pazar yerleri için yeni tedbirler getirildi

İçişleri Bakanlığı, ek tedbirleri içeren bir genelge ile Çin’de ortaya çıkarak bütün dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgınının ülkemizde yayılmasını önlemek, vatandaşları sağlığına olumsuz etkilerini asgari seviyeye düşürmek, salgında en etkili mücadele olan sosyal mesafeyi sağlamak amacıyla il, ilçe ve beldelerimizdeki mahalle/semt pazar yerlerinde tedbirler geliştirilerek uygulanılmasını istedi.

“Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasında 552.529.912 TL toplandı

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” Milli Dayanışma Kampanyası’nda şimdiye kadar 552 milyon 529 bin 912 Türk lirası toplandığını bildirdi.

1 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Koca, 1 günde 63 kişinin hayatını kaybettiğini toplam ölü sayısının 277’e yükseldiğini açıkladı. Koca, virüsün hangi ilde kaç can aldığını da açıkladı.

İl il vaka sayısı açıklandı.

“İşte Vaka sayımızı gösteren tablo. Sayılarımız artıyor ama vakalarımız içindeki ölüm oranı 1.58. Bu anlamda birçok ülkeden aşağıda olduğumuzu belirtmek istiyorum. Hedefimiz burada hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısını azaltmak. Bugüne kadar illerimizdeki dağılımı göstermemiştik. İtalya’da bir bölgeden bütün İtalya’ya virüsün yayılmasına sebep oldu. Biz de o hatayı işlemek istemedik. Artık bütün illerimizde bu vakanın olduğunu biliyoruz. Daha çok vaka İstanbul’da. İstanbul’daki vaka sayısı 8 852. %60’lara yakın. 853 vaka İzmir, 752 vaka Ankara, 410 vaka ise Kocaeli. Toplam 39 ilimizde can kaybı var. 42 ilimizde vefat eden arkadaşımızın olmadığını gösteren tablo. Kayıplarımızın ağırlığı İstanbul ve İzmir’de.”


2 Nisan 2020

Posta ve Telgraf Teşkilatından açıklama yapıldı

PTT: Sosyal mesafe kurallarının uygulanamadığı, sürekli olarak yoğunluk yaşanan iş yerlerimizi ikinci bir açıklamaya kadar kapatma kararı aldık

MSB, 14 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı

Bakanlık yaptığı açıklamada “Fırat Kalkanı bölgesine saldırı hazırlığında olduğu tespit edilen 14 PKK/YPG’li terörist, Kahraman Komandolarımızın başarılı operasyonuyla etkisiz hale getirildi. Bölgede barış ve huzurun devamı için her türlü tedbir alınmaya devam edilecek.” ifadelerine yer verdi.

AYM’ye yeni üye seçildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Yargıtay üyesi Basri Bağcı seçildi. Karara göre, Yargıtay üyesi Bağcı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 146 ve 147’nci maddeleri ile 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 6, 7 ve 10’uncu maddeleri gereğince Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

Milli Dayanışma Kampanyası kapsamında 846 milyon 606 bin 155 lira toplandı

İletişim Başkanlığından, Milli Dayanışma Kampanyası kapsamında şu ana kadar 846 milyon 606 bin 155 lira toplandığı bildirildi.

2 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre, son 24 saatte 2.456 kişiye yeni tip korona virüs konulduğunu, 79 kişinin daha hayatını kaybettiğini, vaka sayısının 18 bin 135’e, can kaybının da 356’ya ulaştığını duyurdu.


3 Nisan 2020

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı basın açıklamasında korona virüs salgınına karşı yeni önlemler açıkladı

Erdoğan, 30 büyükşehir ile akciğer hastalıklarının sık görüldüğü Zonguldak’a araç giriş ve çıkışlarının yasaklandığını ve uygulamanın ilk etapta 15 gün süreceğini söyledi.

Erdoğan, 20 yaş altına da sokağa çıkma yasağı getirildiğini ve toplu alanlarda maske takmanın zorunlu olacağını söyledi.

3 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, korona virüs nedeniyle son 24 saatte 69 kişinin hayatını kaybettiği toplam vefat sayısının 425 olduğu açıklandı. Açıklamada, bugünkü test sayısının 16 bin 160, vaka sayısı ise 2 bin 786 olduğu belirtildi. Toplam test sayısının 141 bin 716, toplam vaka sayısının 20 bin 921, yoğun bakım hasta sayısının bin 251, entübe hasta sayısının 867, iyileşen hasta sayısının 484 olduğu kaydedildi.


4 Nisan 2020

Türklüğe adanmış bir ömür: Başbuğ Alparslan Türkeş anıldı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli önlemler çerçevesinde kabristan ziyaretini gerçekleştirdi. Diğer siyasi parti liderleri ise Başbuğ Alparslan Türkeş için taziye mesajları yayımladı. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İspanya’nın iki özerk yönetiminin, Türkiye’den satın aldığı solunum cihazlarına ilişkin İspanyol basınında yer alan asılsız haberleri eleştirdi

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’deki bazı firmaların, ihracata ilişkin yapılan düzenlemeleri bildiği halde, daha fazla para kazanmak için farklı ülkelerden gelen talepleri cevapsız bırakmadığını ya da Sağlık Bakanlığına yönlendirmek yerine sözleşme imzaladığını aktardı.

Sızma girişiminde bulunan 24 terörist öldürüldü

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan terör örgütü PKK/YPG’li 24 terörist, etkisiz hale getirildi.” ifadeleri kullanıldı.

4 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanlığı, korona virüs nedeniyle son 24 saatte 76 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 501’e yükseldiğini açıkladı.

 “Bugüne kadar yapılan 161.380 testin %12,18’i son 24 saat içinde gerçekleşti. İyileşen hasta sayımızda önemli artış oldu. Dün toplam 484 olan iyileşen hasta sayımız bugün 786’ya ulaştı. Virüs gücünü temas ortamından alıyor. Virüse bu fırsatı tanımayalım.” açıklamasında bulundu.


5 Nisan 2020

Bakan Koca’dan uyarı: “Temas içindekileri izole edemezsek salgını kontrol edemeyiz” açıklamasını yaptı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İl Sağlık Müdürlerine seslendi. Korona virüs salgınıyla ilgili uyarılar yapan Koca, “Bu dönemde temas içindekileri izole edemezsek, korona virüs salgınını kontrol altına alma şansımız olmaz.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 81 ilin Sağlık Müdürleriyle görüştü.

PTT, maskeleri kargo ile göndereceğini açıkladı

PTT AŞ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının aldığı karar doğrultusunda ePttAVM.com üzerinden vatandaşlar, kendileri ve aile bireyleri için ücretsiz maske temin edebilecek.

İçişleri Bakanlığından, sokak hayvanları için genelge yayımlandı

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle, başta hayvan barınakları olmak üzere park, bahçe gibi sokak hayvanlarının yaşam alanlarında tespit edilen noktalara düzenli mama, yem, yiyecek ve su bırakılması, hayvanların yaşam alanlarının dezenfekte edilmesi ve vatandaşların bu konudaki hassasiyetlerinin artırılmasının sağlanması istendi.

MSB, 7 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan son dakika açıklamasında, “Huzur ve güvenliğin teminatı Komandolarımız, Fırat Kalkanı bölgesine taciz atışı yapan 2 PKK/YPG’li terörist ile Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 5 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi” denildi.

5 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısının 574’e yükseldiğini duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki yeni korona virüs hasta sayısı ve vefatlarla ilgili bilgilendirmede bulundu.

Koca, “Test sayısında 20.000’i aştık. İyileşen toplam hasta sayımız 1.000’i geçti. Virüs, gücünü temas ortamından alıyor. Virüse bu fırsatı tanımayalım. Evde kalalım. Yeni uygulamada davranışlarıyla herkese örnek olan gençlere teşekkür ediyorum” dedi.

Tabloya göre, toplam vaka sayısı 27 bin 069’a, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 574’e yükseldi.


6 Nisan 2020

Cumhurbaşkanlığından korona virüsü verileri açıklandı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin sitesinde yer alan korona virüs verilerine göre enfekte hasta sayısındaki artışta ilk sırada yer alırken, ölü sayısı oranı ise ilk 10 ülkeye kıyasla Almanya’dan sonra en iyi durumda yer almaktadır.

Siteye göre Türkiye, 100. vakanın ilanı sonrası enfekte hasta sayısındaki artışta ilk sırada yer alıyor. Virüsle enfekte kişi sayısındaki hızlı tırmanışa rağmen ölü sayısı oranı ise ilk 10 ülkeye kıyasla Almanya’dan sonra en iyi durumda. Türkiye’nin, Almanya’nın ardından ilk 10 ülke arasında ölüm oranı düşüklüğünde en iyi ikinci ülke olması sevindirdi. 1 Nisan’daki verilere göre, her 100 hastada 1.58’inin hayatını kaybettiği Türkiye’de, 5 günlük dilimde oranın yaklaşık yüzde 25 artış göstererek 2.12’ye çıkması ise dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’a iki yeni salgın hastanesi yapılacağını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından korona virüse karşı alınan yeni önlemleri açıkladı. Maskelerin para ile satılmasının yasaklandığını ifade eden Erdoğan, Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe’de salgın hastanesi yapılacağını duyurdu.

MSB, 5 teröristin öldürüldüğünü açıkladı

Milli Savunma Bakanlığı, harekâtla ilgili yaptığı açıklamada, “Irak’ın kuzeyindeki Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgelerinde, bölücü terör örgütü mensubu PKK’lı 5 terörist hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.” bilgisini paylaştı.

6 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs nedeniyle son 24 saatte 75 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam vefat sayısının 649 olduğu açıkladı.

Açıklamada test sayısının 21 bin 400, vaka sayısı ise 3 bin 148 olduğu belirtildi. Toplam test sayısının 202 bin 845, toplam vaka sayısının 30 bin 217, yoğun bakım hasta sayısının bin 415, entübe hasta sayısının 966, iyileşen hasta sayısının 1.326 olduğu kaydedildi.


7 Nisan 2020

Eczanelerde maske satışı yasaklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maske satışının yasaklanacağını duyurmasının ardından kamuoyuna duyuruda bulunan Türkiye Eczacılar Birliği, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamada, maske satışının yasak olduğu ifade edilmiştir. Konu hakkında yapılacak ikinci bir açıklamaya kadar, meslektaşlarımızın eczanelerinden maske satışı yapmaması uygun olacaktır.” ifadelerini kullandı.  

Bakan Pakdemirli barajlardaki son durumun ne olduğuna dair açıklama yaptı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: “Barajlarda yeteri kadar su var, içme suyunda sıkıntı öngörmüyoruz.” dedi. Bakan Pakdemirli, 1 Ekim 2019 – 06 Nisan 2020 tarihleri arasında Türkiye genelinde kümülatif yağışlar ortalamasında uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 1,7 oranında azalma olduğunu ancak barajlarda yeterli su bulunduğunu söyledi.

İşletmede olan 98’i içme suyu, 125’i enerji ve diğerleri sulama maksatlı toplam 360 adet depolama tesisinde doluluk oranının yüzde 53,8 olduğunu dile getiren Pakdemirli, bu barajlardaki mevcut su miktarının 140,3 milyar metreküp olduğunu bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ücretsiz izne çıkarılanlara destek verileceğini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Ücretsiz izne çıkanlar için de maaş desteğinde bulunacağız. Bu süreçte 2.3 milyon aileye daha nakdi yardımda bulunacağız. Toplam 4.4 milyon aileye nakdi yardım yapacağız.” dedi.

7 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Türkiye Günlük Korona Virüs Tablosu’nu açıklayan Bakan Koca, yapılan 20 bin 23 korona virüs testinden 3 bin 892’sinin pozitif çıktığını, 76 hastanın yaşamını yitirdiğini, 256 hastanın da iyileştiğini söyledi. Bakan Koca, toplam test sayısının 222 bin 868, toplam vaka sayısının 34 bin 109, toplam vefat sayısının 725, toplam yoğun bakım hasta sayısının bin 474, toplam entübe sayısının 987, toplam iyileşen hasta sayısının bin 582 olduğunu bildirdi.

Toplum Bilimleri Kurulu oluşturuldu

Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu’nun ardından bu sefer de Toplum Bilimleri Kurulu adı verdiğimiz bir kurul oluşturduk. Bu kurul bize hayatı kolaylaştıracak kurallar sunacak. İlk toplantısını önümüzdeki günlerde yapacak olan yeni kurulun hayırlı olmasını diliyorum.


8 Nisan 2020

Diyarbakır’da PKK’dan hain saldırı gerçekleştirildi: 5 sivil şehit oldu

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde orman işçilerini taşıyan aracın geçişi sırasında PKK’lı teröristler, yola tuzakladığı el yapımı patlayıcıyı infilak ettirdi. Patlamada 5 sivil şehit düştü.

Patlamanın ardından bölgeye sağlık ekipleri ve güvenlik güçleri sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Güvenlik güçleri, teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için bölgede geniş çaplı operasyon başlattı.

İçişleri Bakanlığı, 45 ilde 156 yerde karantina uygulandığını açıkladı

İçişleri Bakanlığı, yeni tip korona virüsü tedbirleri kapsamında, 45 ildeki 2 ilçe merkezi, 6 belde, 92 köy, 47 mahalle ve 9 mezra olmak üzere, 156 yerleşim yerinde karantinanın sürdüğünü, 5 ildeki 6 yerleşim yerinde karantina uygulamasının sona erdirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Covid-19 tedbirleri kapsamında, 8 Nisan saat 16.00 itibarıyla Türkiye genelinde toplam 156 yerleşim yerinde, mülki idare amirleri başkanlığındaki il ve ilçe hıfzıssıhha kurulları kararıyla karantina uygulamasının yapıldığı belirtildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, korona virüsü salgınına ilişkin yazılı açıklama yayınladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan korona virüs ile mücadeleye ilişkin önemli bir mesaj yayınladı. Erdoğan yaptığı açıklamada, “Tüm tedbirleri alıyor, salgına karşı tüm imkânları seferber ediyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, virüsle mücadele mesajında sözlerine şöyle devam etti:

“165 bin doktorumuz, 205 bini hemşire olmak üzere 490 bin sağlık ve 360 bin destek personelimizle devasa bir sağlık ordusuna sahibiz. Müsterih olunuz hiçbir virüs, hiçbir salgın Türkiye’den güçlü değildir. Küresel salgın haline gelen korona virüse karşı ülkece milli bir mücadelenin içerisindeyiz. Devlet olarak tüm tedbirleri alıyor, milletimizin sağlığını tehdit eden salgına karşı imkânlarımızı seferber ediyoruz.”

İçişleri Bakanı Soylu, Sosyal medyada provokatif paylaşım yapan 3 bin 570 hesap tespit edildiğini açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medyada provokatif paylaşım yapan hesaplara ilişkin açıklamalarda bulundu. Hesapların yüzde 70’inin terör grupları ile bağlantılı olduğunu belirten Soylu, “3 bin 570 hesap tespit edildi. Bu hesapların büyük bir bölümü, yüzde 70’in üzeri FETÖ, PKK ve DHKP-C hesaplarıdır. Bu hesaplarla ilgili Türkiye’de bulunan 616 kullanıcı tespit ettik ve 229’unu yakaladık. Yakalama işlemlerimiz devam ediyor” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, korona virüsü ile mücadelede iş birliği konuları ve ikili ilişkiler ele alındı.

PKK/YPG’li 8 terörist öldürüldü

Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütleri ile mücadele devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Huzur ve güvenliğin teminatı komandolarımız, Fırat Kalkanı Bölgesi’ne taciz atışı yapan 4 PKK/YPG’li terörist ile Zeytin Dalı Bölgesi’ne saldırı hazırlığında olan 4 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi” bilgisine yer verildi.  

8 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanlığı, korona virüs vaka ve ölüm sayısına ilişkin güncel bilgileri yayınladı. Bakanlığın paylaştığı verilere göre, son 24 saatte 24 bin 900 test yapıldı ve 4 bin 117 yeni tanı kondu. Son 24 saatte 87 hasta ise hayatını kaybetti. Açıklanan son rakamların ardından Türkiye’de korona virüsten ölenlerin sayısı 87 artarak 812’ye, vaka sayısı ise 4 bin117 artarak 38 bin 226’ya yükseldi.


9 Nisan 2020

20 yaş altı sokağa çıkma yasağı ile ilgili yeni karar yayımlandı

İçişleri Bakanlığı’nca, 20 yaş altı sokağa çıkma yasağıyla ilgili ek genelge yayımlandı.

81 ile gönderilen yazıda, “20 yaş altındaki otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi tanısı konulmuş “Özel Gereksinimi” olan çocuk ve gençlerin enfeksiyon yayılımını engelleyecek uygun şartları yerine getirmek, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske kullanmak, el temizliği ve hijyene uymak koşulu ile ikametlerinden çıkmalarına, park ve bahçelerde dolaşmalarına aynı il sınırları içinde araçla seyahat etmelerine izin verilecek.” denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yabancıya toprak satışının 18 yılda 12 kat arttığını açıkladı

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın soru önergesine verdiği yanıtı paylaştı. Bakanlığın açıklamasına göre Türkiye’de yabancılara toprak satışının 18 yılda 12 kat arttığına dikkat çeken Başarır, “Her önüne gelen yabancı, taşınmaz alamamalı. Özellikle Sakarya, İstanbul, Uşak, Yozgat’ta inanılmaz rakamlar var. Bunun mutlaka sınırlandırılması gerekiyor. Bu kadar yabancılaşma, toprakları yabancılarla paylaşma doğru bir yaklaşım değil.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı’nın “Pandemi İzolasyon Takip Projesi” hayata geçirildi

Sağlık Bakanlığı’nın korona virüsü salgınını azaltmak için geliştirdiği “Pandemi İzolasyon Takip Projesi” hayata geçti. İzolasyon bölgesini terk eden vatandaşların cep telefonuna “İzolasyon bölgenizin dışına çıktığınız tespit edildi.” mesajı gönderildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada korona virüs tedbirleri kapsamında evde gözlem altında olması gerekenleri dijital bir yöntemle takip edeceklerini duyurmuştu.

Bakanlığın, bu kapsamda evde izolasyon altında olanların takibi ve gerektiğinde uyarılabilmesi için hazırladığı proje ise “Pandemi İzolasyon Takip Projesi” hayata geçti.

Süleyman Soylu, maske ile ilgili açıklama yaptı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, “Şu anda günde 10 milyon maske dağıtılıyor Türkiye’de 10 milyon maske üretiliyor. Çok yakın zamanda inşallah bu sayı 20 milyon ve üzerine çıkacak” dedi.

Soylu ayrıca, “Şu ana kadar salgınla ilgili 4 bin 186 internet hesabına işlem yaptık ve 667 kullanıcı tespit edildi. Bunların çoğu yurt dışında” şeklinde konuştu.

9 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 908’e ulaşırken, toplam vaka sayısı 42 bin 282’a yükseldi. Bakan Koca’nın açıkladığı Korona virüs tablosuna göre son 24 saatte 96 kişi hayatını kaybederken virüste toplam can kaybı 908’e yükseldi. Bugün toplamda 28 bin 578 kişiye korona virüs testi yapılırken 4 bin 56 kişinin virüs testi pozitif çıktı.

Bakan Koca paylaşımında, “Hastalarımızdan 296’sı daha şifa buldu. Taburcu olan toplam hasta sayımız 2.142’ye ulaştı” diyen Koca, devamında “Günlük 30.000 test hedefimize ulaşmak üzereyiz. Artan test sayımıza rağmen vaka artış hızı düşme eğiliminde. Virüs, gücünü temas ortamından alıyor. Evde kalalım” ifadesini kullandı.


10 Nisan 2020

Eczanelerde ücretsiz maske dağıtımına başlandı

Vatandaşları korona virüsünden korumak adına başlatılan ücretsiz maske dağıtım işleminin eczaneler üzerinden gerçekleştirilmesine karar verilmişti. 10 Nisan itibariyle dağıtımlara başlandı.

Ücretsiz maskelerini almak isteyen vatandaşların eczanelere gidip TC kimlik numaralarını ve cep telefon numaralarını sisteme kaydettirmeleri gerekiyor. Bu bilgileri veren vatandaş cep telefonlarına gelen doğrulama kodunun ardından ücretsiz maskelerini alabilecek.

30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 10 Nisan 24:00 ile 12 Nisan 24:00 arasında bu şehirlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 31 şehrin valiliğine alınan karara ilişkin genelde gönderildiği ifade edildi.

10 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Korona Virüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca’nın açıkladığı son rakamlara göre korona virüsten can kaybı 1.006 olurken, toplam vaka sayısı ise 47.029’a yükseldi

Bakan Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Türkiye’de son 24 saatte 98 vatandaşımızın daha hayatını kaybettiğini ifade ederek, “Toplam test sayımız 307 bin 210 oldu. 30 bin 864 yeni test yaptık. 4 bin 747 yeni vakamız var. Bugün vefat eden 98 vatandaşımızla birlikte toplam vefat sayımız 1006 oldu. İyileşen 281 vatandaşımız oldu.” dedi.


11 Nisan 2020

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 30 büyükşehir ve Zonguldak için ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağına ilişkin açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla karar alındığını belirten Soylu, “Telaşa gerek yok. Kısıtlama süresince fırınlar açık, kendi araçlarıyla dağıtacaklar. Marketler açık değil ve toplu taşıma araçları çalışmayacak” ifadesini kullandı.

11 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Bakan Koca, 11 Nisan Türkiye korona virüsü tablosunda; 33 bin 170 korona virüs testinden 5 bin 138’sinin pozitif çıktığını, 95 hastanın yaşamını yitirdiğini, 542 hastanın da iyileştiğini söyledi. Bakan Koca, toplam test sayısının 340 bin 380, toplam vaka sayısının 52 bin 167, toplam yoğun bakım hasta sayısının bin 626, toplam entübe sayısının bin 21, toplam iyileşen hasta sayısının 2.965 olduğunu bildirdi.


12 Nisan 2020

İçişleri Bakanlığından sokağa çıkma yasağına ilişkin açıklama yapıldı

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “31 ilde toplam 63 milyon 640 bin vatandaşımız sokağa çıkma yasağı kapsamında evlerinde kalarak, karara yüksek oranda uyum sağlamıştır. 31 ilde sokağa çıkma yasağını ihlal eden 18 bin 770 kişi hakkında adli/idari işlem yapıldı.” ifadelerine yer verildi.

Suudilerden AA ve TRT’ye erişim engeli getirildi

Cemal Kaşıkçı suikastından beri ilişkilerin gergin olduğu Suudi Arabistan’dan skandal bir hamle daha geldi. Suudiler, TRT ve Anadolu Ajansı’na erişim engeli getirdi. Suudi Arabistan yönetimi ülkede yayın yapan TRT ve Anadolu Ajansı’na erişim engeli getirdi. TRT ve AA’nın erişimine getirilen engelde gerekçe olarak ülke aleyhine yapılan yayınlar ve korona virüs haberleri gösterildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu istifa ettiğini açıkladı

Korona virüs salgını tedbirleri kapsamında 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Ancak karar 22:00’de açıklanmış ve vatandaşlar panik yaşayarak marketlere ve fırınlara akın etmiş, oluşan izdiham sonucunda sosyal mesafe de ihlal edilmişti.

Gelen tepkilerin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, istifa ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığından İçişleri Bakanı Soylu’nun istifasının kabul edilmediği açıklandı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından reddedilmesiyle ilgili yorumunu paylaştı.

Kalın, “Cumhurbaşkanımız, İçişleri Bakanımızın istifası kabul etmemiştir, kendisi görevine devam edecektir. Birlik ve beraberliğimize kimse balta vuramayacaktır.” ifadelerini kullandı.

12 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de görülen güncel korona virüsü vakalarını ve yaşanan can kaybını açıkladı. Son 24 saat içerisinde 35 bin 720 kişiye korona testi yapıldığını açıklayan Koca, yeni 4 bin 789 vaka tespit edildiğini belirtti. Bugün yeni vakalarla birlikte virüste hasta sayısı 56 bin 956 oldu. Bakan Koca, öte yandan korona virüs nedeniyle bugün 97 kişinin daha hayatını kaybettiğini ifade etti. Açıklanan bu son verilerin ardından Türkiye’de virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1.198’e yükseldi.


13 Nisan 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 28 şehre genelge gönderildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deniz kıyısındaki 28 ile gönderilen genelge ile yurt dışından gelen gemilerle temas kurulmasını yasakladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta sonu sokağa çıkma yasağı ile ilgili açıklama yaptı

Erdoğan yaptığı açıklamasında, önümüzdeki hafta sonu 18-19 Nisan günlerinde de sokağa çıkma yasağı geleceğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kredilerin ötelendiğini duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, kamu bankalarının, kurumsal ve ticari işletmelerin 20 milyar 585 milyon TL tutarındaki kredi borcunu ötelediğini açıkladı.

Albayrak, ayrıca 795 bin vatandaşın konut, ihtiyaç, araç kredisi ve kredi kartları için olan toplam 40,6 milyar TL’lik borcunun ötelendiğini söyledi.

13 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Türkiye’de korona virüs salgınından ölenlerin sayısı 98 yükselerek 1296’ya, vaka sayısı 4 bin 93 artarak 61 bin 49’a yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, son 24 saatte 34 bin 456 test yapıldı ve 4 bin 93 yeni vaka tespit edildi.

Son 24 saatte 98 kişi ise Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Açıklanan son rakamlarla birlikte Türkiye’de korona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1296’ya, vaka sayısı ise 61 bin 49’a yükseldi. Son 24 saatte korona virüs tedavisi gören 511 hasta taburcu oldu. Böylece korona virüs salgınından iyileşen hasta sayısı 3 bin 957’ye yükselmiş oldu.


14 Nisan 2020

Kısa çalışma ödeneğinde büyük değişiklik yapıldı

Meclis’e sunulan torba kanunla birlikte çok tartışılan kısa çalışma ödeneği ücretinde müfettiş şartı kaldırıldı. Kanun teklifi metnine göre artık başvuran herkes koşulları sağlaması durumunda kısa çalışma ödeneği alabilecek. 60 gün müfettiş incelemesine gerek kalmayacak.

Aynı zamanda günde 39 TL’lik ücretsiz izin ücretine de düzenleme geldi. Bu ücreti işveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneği alamayan işçiler alabilecek.

Böylece kısa çalışma ödeneği çıkmayan çalışanlara ayda 1.170 TL ücret verilmiş oldu. Çalışanların hak kazanması durumunda alabilecekleri en düşük kısa çalışma ücreti 1561 TL oluyordu. Kısa çalışma ücretinin tavan ücreti ise ayda 4.380 TL.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’ndan BMGK’ya “korona” eleştirisi geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yeni tip korona virüs meselesini ele almada çok geç kaldı.” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Covid-19’un İdlib’deki durumu daha kötüleştirdiğine işaret ederek, “uluslararası toplum harekete geçmeli” çağrısı yaptı.

Hulusi Akar, askerliğin bir ay uzatıldığını açıkladı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tüm dünya ile birlikte Türkiye’yi de etkisi altına alan yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) alınan yeni önlemleri açıkladı.

Akar, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde gözümüz gibi sakındığımız Mehmetçik ile yeni gelecek evlatlarımızın salgına karşı korunması maksadıyla daha önce kritik dönemlerde uyguladığımız gibi nisan ayında askere alınacak 53 bin yükümlü gencimizin silahaltına alınmasının ertelenmesinin, birliklere yeni er gelmeyeceği için de Kasım 2019 celp döneminde silahaltına alınanların hizmet süresinin bir ay uzatılmasının ve bir ay sonra konunun yeniden incelenmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir.”

Korona virüsü tedavileri ücretsiz yapılacak

Covid-19’la mücadele kapsamında pandemi testleri, korunma ekipmanları ve tedavisinde kullanılan ilaçlar, kamuoyunda “Tasarruf kararnamesi” olarak bilinen ve 4376 sayılı kanun hükümlerinden muaf tutulacakların tespitine dair ilgili Bakanlar Kurulu kararından muaf tutuldu. Muafiyet kapsamında; hastalıktan korunmaya yönelik kullanımı tavsiye edilen her türlü kişisel koruyucu ekipman, hastalık teşhisinde kullanılan testler, kitler ve bunların kullanılmasına ilişkin ekipman, hastalığın tedavisinde kullanılmak üzere merkezi olarak temin edilen ilaçlar yer alıyor.

14 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 Nisan Türkiye Günlük korona virüs Tablosu’nu yayınladı. Toplam Vaka Sayısı 65.111’e ulaştı. Toplam vefat sayısı 1.403, toplam yoğun bakım sayısı 1.809, toplam entübe hasta sayısı 1.087, Toplam iyileşen hasta sayısı ise 4.799 oldu. 14 Nisan’da 107 vatandaşımız hayatını kaybetti.


15 Nisan 2020

Yeni İnfaz Yasası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlandı

Meclis Genel Kurulunda kabul edilen, “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlandı.  İnfaz Yasası’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilip Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Cezaevlerinde tahliyeler başladı. İlk etapta 65 yaş ve üzeri tutuklular tahliye oldu.

Bakan Varank, “Eğer hayvan aşısı üretebiliyorsak insan aşısı da üretebiliriz” şeklinde açıklama yaptı

Türkiye’nin aşı üretim tesisi olmadığına ilişkin sözlerin gerçeği yansıtmadığını savunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; “Eğer bir tesis hayvan aşısı üretebiliyorsa, Sağlık Bakanlığı denetiminden geçerek insan aşısı da üretebilir” dedi.

Karantina altındaki kişi sayısı açıklandı

İçişleri Bakanlığı, Türkiye’de ilk korona virüsü vakasının ortaya çıktığı 11 Mart’tan bu yana ülke genelinde 227 yerleşim yerinde karantina tedbirleri uygulandığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada “58 ilimizdeki, üç ilçenin tamamında, iki ilçenin merkezinde, altı beldede, 85 mahallede, 115 köyde ve 16 mezrada karantina tedbirleri uygulanmaktadır” denildi. 14 kentte 41 yerleşim bölgesinde karantinanın kaldırıldığı açıklandı.

Bakanlığın verilerine göre karantinaya alınan bölgelerdeki nüfus sayısı 251 bin 726.

15 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanlığı, korona virüs salgınıyla ilgili son verileri paylaştı. Açıklanan verilere göre, Türkiye’de korona virüs nedeniyle son 24 saatte 115 kişi hayatını kaybetti. Yapaılan 34 bin 90 test ile 4 bin 281 yeni hasta tespit edilirken, salgının başından bu yana hasta olanların sayısı, 69 bin 392, hayatını kaybedenlerin sayısı ise bin 518 oldu.


16 Nisan 2020

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, telafi eğitim ile ilgili açıklamada bulundu

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından, TBMM’de kabul edilerek yasalaşan yeni tip korona virüs salgını nedeniyle yapılamayan eğitimlerin telafisine ilişkin düzenlemeyi de içeren Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a ilişkin paylaşımda bulundu.

Bakan Selçuk, “TBMM’de kabul edilen ‘Telafi eğitimi düzenlemesi’ kısmi ve hızlandırılmış bir ‘telafi’ sürecini tanımlamaktadır. Dönemin bütün bir şekilde tekrarı veya yaz tatilinin ortadan kalkması söz konusu bile değildir. Çocuklarımızın yaz tatilini doyasıya yaşamasını ümit ediyoruz.” açıklamasını yaptı.

MSB, bir askerimizin şehit olduğunu açıkladı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından “Irak’ın Kuzeyi Hakurk bölgesinde, 15 Nisan 2020 tarihinde, bölücü terör örgütü PKK’lı teröristler tarafından daha önce yerleştirilen mayın/el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur” açıklaması yapıldı.

İçişleri Bakanlığı, sokağa çıkma yasağı uygulanacak 31 ilde fırınlar, eczaneler, su dağıtıcıları ve tüp dağıtım firmalarının açık olacağını duyurdu

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine 17.04.2020 tarihi saat 24.00 ile 19.04.2020 tarihi saat 24.00 arasında (hafta sonu) büyükşehir statüsündeki 30 büyükşehir ile Zonguldak il sınırları uygulanacak sokağa çıkma yasağı ile ilgili bir genelge gönderdi.

Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve unlu mamul ruhsatlı iş yerleri

İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri

Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri

Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, Acil Çağrı Merkezleri, AFAD Birimleri, Vefa Sosyal Destek Birimler faaliyetlerine devam edecekler.

16 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Korona nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı bin 643’e ulaşırken, toplam hasta sayısı ise 74 bin 193’e yükseldi.

Türkiye’deki korona virüs salgınına ilişkin son rakamlar açıklandı. Son 24 saat içerisinde 40 bin 427 kişiye korona virüs testi yapılırken, bugünkü vaka sayısı 4 bin 801 oldu. Bugün korona virüs nedeniyle 125 kişi vefat ederken, toplam can kaybı bin 643’e, hasta sayısı ise 74 bin 193’e yükseldi.


17 Nisan 2020

18 PKK’lı terörist havadan vuruldu

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyindeki Kandil Bölgesi’nde tespit edilen 18 PKK’lı teröristin hava harekâtıyla etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklama göre, Irak’ın kuzeyindeki Kandil Bölgesi’nde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla 18 PKK’lı terörist tespit edildi. Teröristler, düzenlenen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi. 

Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada taklit ve tağşiş yapan işletmeleri ifşa etti

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et ve et ürünleri, enerji içecekleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ ve baharatların yer aldığı 45 firmaya ait 55 parti ürünü kamuoyuna açıkladı.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyuruda, gıda ve gıdayla temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetlerinin büyük titizlikle yürütüldüğü ifade edildi.

17 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanı, korona virüs nedeniyle bugün 126 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam yaşamını yitiren kişi sayısının 1769 olduğunu bildirdi.


18 Nisan 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’u havadan denetledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Twitter’daki ‘Dijital Medya’ hesabından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Sancaktepe ve Atatürk Havalimanı’nda yapımı devam eden hastaneler ile Başakşehir Şehir Hastanesi’ni havadan inceledi.” denildi. 

Yurt dışında korona virüsünden ölen Türklerin sayısı 342 oldu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yurtdışında yaşayan ve korona virüsten hayatını kaybeden vatandaşların sayısının 342’ye yükseldiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı şehirlere giriş çıkış yasağını 15 gün daha uzattığını açıkladı

Bakanlığın valiliklere gönderdiği genelgede fiziksel temas, solunum vb. yollarla çok hızlı bulaşabilen ve enfekte olan insan sayısını tüm Dünyada hızlı şekilde yükselten korona virüs (Covid-19) salgınının, halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanmasının önemi vurgulandı. 

18 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki korona virüs salgınına ilişkin son rakamları paylaştı. Bakan Koca’nın paylaşımına göre, Türkiye’de korona virüsten can kaybı bin 890’a, hasta sayısı ise 82 bin 329’a yükseldi. Koronadan son 24 saat içerisinde ise 121 kişi hayatını kaybetti. 


19 Nisan 2020

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Ekonomik İstikrar Paketi kapsamında 2 milyon 300 bin haneye yapılacak 1000’er lira nakdi destek ödemesinin 19 Nisan itibariyle başladığını açıkladı

Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında ilk desteğin düzenli sosyal yardım alan 2 milyon 111 bin haneye 1-5 Nisan arasında yapıldığını hatırlattı.

Korona virüsle mücadele kapsamında vatandaşları destekleme amaçlı Sosyal Destek Programının 3 fazdan oluştuğunu aktaran Selçuk, “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızla sahada ihtiyaç sahibi olarak belirlediğimiz 2,3 milyon haneye faz 2 kapsamında 1000 lira nakdi yardım yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

MSB, 38 teröristin öldürüldüğünü açıkladı

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen operasyonlarda 38 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

MSB, korona ilacı için düğmeye bastı

Milli Savunma Bakanlığı korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında yaptığı çalışmalarla ilgili bir bilgilendirme yaptı.

“COVID-19 hastalarına müdahale kapsamında bazı ilaçların tedarik ve üretimi için yurt dışı hammadde ve ilaç tedarik faaliyetlerimiz devam etmektedir. Numune hammadde ile AR-GE çalışmaları başlatılmış, ilaç geliştirme projemiz TÜBİTAK’a iletilmiştir. Ayrıca, tasarım ve üretimi tamamen yerli ve milli olan sahra mekanik solunum cihazının prototip üretiminin tamamlandığını da bu vesileyle bir kez daha belirtmek isteriz.”

Habur Sınır Kapısı’ndan 83 bin araç giriş ve çıkış yaptı

Ticaret Bakanlığı’nca korona virüs tedbirleri kapsamında, 1 Mart 2020’den itibaren Habur Sınır Kapısı ile İbrahim Halil Gümrük Kapısı arasındaki tampon bölgede konteyner, dorse ve şoför değişimleri temassız yapılıyor. Habur Gümrük Müdürlüğü verilerine göre, mart ayında Irak’tan yurda 27 bin 767 yük taşınan araçla giriş yapılırken, Türkiye’den Irak’a 20 bin 898 araçla yük taşındı. 1- 16 Nisan’da Irak’tan Türkiye’ye yük taşınan araç sayısı 16 bin 293, ülkeden çıkış yapılan araç sayısı ise 18 bin 712 oldu.

İçişleri Bakanlığı, 20 bin 398 kişiye adli işlem yapıldığını açıkladı

Türkiye’de 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta korona virüs salgını tedbirleri kapsamında ikinci kez cumartesi ve pazar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

İçişleri Bakanlığı, 30 büyükşehirde ve Zonguldak’ta 2 günlük sokağa çıkma yasağına büyük ölçüde uyulduğunu açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz ve Zonguldak’taki sokağa çıkma kısıtlamasına vatandaşlarımız yüksek oranda uyum göstermiştir.” denildi

19 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Türkiye’deki korona virüs vakalarına ilişkin son rakamlar açıklandı. Türkiye genelinde toplam test sayısı 634 bin 277 olurken, vaka sayısı ise 86 bin 306’ya yükseldi. Türkiye’de korona virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 17’ye yükselirken, son 24 saat içerisinde ise 127 kişi virüsten hayatını kaybetti.


20 Nisan 2020

20 bin kişi sokağa çıkma yasağını deldi

48 saatlik sokağa çıkma yasağının ardından İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sokağa çıkma kısıtlaması başladığı andan itibaren bu kuralı ihlal eden toplam 20 bin 398 kişiye adli ya da idari işlem gerçekleştirilmiştir.” denildi.

20 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanı Koca, Twitter hesabından ‘Türkiye Günlük korona virüs Tablosu’nu açıkladı. Tabloya göre bugün yapılan 39 bin 703 testten 4 bin 674’ü pozitif çıktı, 123 kişi hayatını kaybetti, 1454 hasta da iyileşerek taburcu edildi. Tabloda bugüne kadar yapılan toplam test sayısı 673 bin 980, toplam vaka sayısı 90 bin 980, toplam vefat sayısı 2 bin 140, toplam yoğun bakım hasta sayısı 1909, toplam entübe hasta sayısı 1033, toplam iyileşen hasta sayısı ise 13 bin 430 olarak açıklandı.


21 Nisan 2020

Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile bazı bakanlıklarda dikkat çeken atamalar ve görevden almalar yaşandı

Strateji ve Bütçe Başkanlığı İSEDAK ve Uluslararası Kalkınma İşbirliği Genel Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile bazı kurumlara ilişkin atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

Binlerce ürüne ek vergi geldi

Resmi Gazete’de iki ayrı ithalat rejimi kararı ile 3 binin üzerinde ürün için ek gümrük vergisi getirildi. Tekstil, kozmetik, deri ayakkabı ve benzeri kategoride 2 bine yakın ürüne ek gümrük vergileri getirildi. Bu kategoride 30 ve 67. fasıllar arasındaki ürünlere yüzde 8 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda ilave gümrük vergileri uygulanacak. Dünya’dan Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, 32. fasıl ile 97. fasıllarda yer alan 1200 civarındaki sanayi ürünlerine ise yüzde 5.5 ile yüzde 40 arasında değişen oranda ilave gümrük vergisi getirildi.

Kararname ile ithal kolonyaya da yüzde 25 ek gümrük vergisi getirildi.

21 bölge “kesin korunacak hassas alan” ilan edildi

Ankara, Samsun, Konya, Mersin, Antalya, Muğla, Van, Bitlis, Muş, Kayseri’deki 21 bölgenin “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil ve ilanına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Ankara’nın Kahramankazan ilçesindeki Örencik Fosil Yatakları, Güdül ilçesindeki Kirmir Çayı Kenarı ile Mağaraları, Kayseri’nin Bünyan ve Sarıoğlan ilçeleri sınırında yer alan Tuzla-Palas Gölü doğal sit alanları kesin korunacak hassas alan ilan edildi.

Eczacılardan maske açıklaması yapıldı

Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, eczanelerden dağıtılan ücretsiz maskelere ilişkin açıklamada bulundu. Çolak, 31 ilin ardından diğer illerde de dağıtıma başlanacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu

 Erdoğan toplantının ardından yaptığı açıklamada, 22 Nisan Cuma günü 00.00’da başlayacak olan sokağa çıkma yasağının 23, 24, 25, 26 Nisan Pazar günü 00.00’a kadar süreceğini belirtti.

Erdoğan, bu hafta 4 gün sürecek olan sokağa çıkma yasağını, “23-24-25-26 Nisan tarihleri arasında yine 31 ilimizde sokağa çıkma sınırlandırması yapmayı özellikle planlıyoruz” sözleriyle duyurdu.

21 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 2259’a ulaşırken, toplam vaka sayısı 95 bin 591’e yükseldi.

Türkiye’de korona virüs salgınına ilişkin son veriler açıklandı. Korona nedeniyle son 24 saat içerisinde 119 kişi hayatını kaybederken toplam vefat sayısı 2 bin 259’a yükseldi. Bugün yapılan testlerde 4 bin 611 kişide virüs tespit edilirken, vaka sayısı 95 bin 591 oldu.


22 Nisan 2020

CHP infaz düzenlemesinin usul yönünden iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis’te kabul edilen İnfaz Yasası’nın iptali amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını açıkladı. CHP’nin, yasanın “örtülü af” niteliğinde olduğu için TBMM’de en az 360 milletvekilinin oyuyla kabul edilmesi gerektiğine ilişkin “şekil” yönünden hazırladığı iptal başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesi’ne partinin hukukçu milletvekillerinden Ali Mahir Başarır teslim etti.

İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine “Ramazan Tedbirleri” konulu genelge gönderdi

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine yeni tip korona virüs ile mücadele kapsamında ramazanda uygulanacak tedbirleri içeren genelge gönderildi.

Genelgeye göre, vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına müsaade edilmeyecek. Özellikle iftar ve sahur vakitleri arasında vatandaşların dışarıya çıkıp sosyal mesafe kuralını göz ardı edebilecekleri değerlendirildiğinden bu hususta gerekli tüm tedbirler alınacak.

İftar ve sahur vakitleri arasında yoğun olarak kullanılan/kullanabilecek caddelerin kapatılması önlemler kapsamı içerisinde değerlendirilecek. Ayrıca ramazan boyunca türbe ziyaretleri kısıtlanacak.

Bakan Kurum, borçların ertelendiğini duyurdu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Bakan Kurum, “2/B ve tarım arazileri satışında 46 bin 500 hak sahibinin nisan, mayıs, hazirana ait 156 milyon liralık borcunu 3 ay süreyle erteliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kurum “Hazineye ait tarım arazilerini tarım/hayvancılık amaçlı kullanan 18 bin çiftçinin 43 milyon liralık ecri misil ödemeleri 3 ay süreyle ertelendi” dedi

22 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

 “Korona virüsle mücadelede her gün daha iyiyiz daha ilerideyiz. Elimizdeki veriler salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor. Ancak bu tedbirleri esnetirseniz bu çabamız boşa dönebilir.

Tedbirleri uygularsak ölüm oranları düşüyor, yeni hasta sayımız azalıyor. Kesin olan budur. Hiçbir umut sizi rehavete sürüklememelidir. Mücadele azmi vermelidir.

Bugünkü vefat sayısı 117, toplam vefat sayısı 2 bin 376...

Bugünkü vaka sayısı 3 bin 83. Toplam vaka sayısı 98 bin 674”


23 Nisan 2020

TBMM’nin açılışının 100. yıl dönümü korona salgının gölgesinde kutlanıldı

Salgın nedeniyle Meclis’in açılışının 100. yılı nedeniyle büyük etkinlikler iptal edildi, bazıları ertelendi. Kutlamalar kapsamında ilk olarak TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki heyet tarafından TBMM’deki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu ve Anıtkabir’i ziyaret etti.

Kutlamalar kapsamında, Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilk olarak Atatürk Anıtı’na çelenk koyuldu. TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki heyet İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Meclis’e döndü.

Tüm Türkiye balkonlardan İstiklal Marşı söyledi

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dolayısıyla tüm Türkiye balkonlardan İstiklal Marşı’nı söyledi.

Korona virüs salgını nedeniyle bu sene 23 Nisan törenleri sosyal mesafe kuralları gölgesinde ve çocuklar olmadan gerçekleştirildi.

23 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Türkiye’deki toplam vaka sayısı 101 bin 790’a, toplam vefat sayısı da 2 bin 491’e yükseldi.

Türkiye’de son 24 saatte 3 bin 116 kişiye yeni tip korona virüs tanısı konulduğu, 115 kişinin hayatını kaybettiği, toplam vaka sayısının 101 bin 709, can kaybının 2 bin 491’e ulaştığı açıklandı.

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca’nın Twitter’dan paylaştığı “Türkiye Günlük korona virüs Tablosunun güncel verilerine göre, bugün 40 bin 962 test yapıldı. Bu kapsamda 3 bin 116 kişiye Covid-19 tanısı konuldu.

Son 24 saatte 115 hasta vefat etti, 2 bin 14 hasta ise iyileşti.


24 Nisan 2020

Eylem hazırlığındaki PKK’lılar havadan vuruldu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, terörle mücadelesi kararlı bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda, Irak kuzeyi Gara Bölgesi’nde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla 8 PKK’lı terörist tespit edildi. Türk askerine saldırı hazırlığı içindeki teröristler, düzenlenen hava harekatıyla etkisiz hale getirildi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlarımız devam edecek.” denildi.

İbrahim Kalın “24 Nisan” açıklaması yaptı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, “Soykırım yalanıyla ve siyasi hesaplarla Türkiye’ye zarar vereceğini sananlar yine yanılacaklardır. Türkiye Cumhuriyeti, tarihi gerçeklerin çarpıtılmasına ve yeni düşmanlıklar üretilmesine asla izin vermeyecektir. İşlemediği bir suçtan dolayı Türk milletini mahkûm etmeye çalışan ve birtakım kararlar alan ülkeler, önce kendi karanlık tarihlerine bakmalıdır.” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, 81 milyon aboneye ücretsiz internet açıklamasında bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, GSM Operatörleri genel müdürleriyle videokonferans ile yaptığı görüşme sonrasında alınan kararla pandemi sürecinde verilen desteklere ek olarak hiçbir ayrım yapılmaksızın internet kullanıcısı olan bütün abonelere 1 GB ücretsiz veri desteği sağlanacağını açıkladı.

Mustafa Varank yerli otomobil ile ilgili açıklama yaptı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobille ilgili olarak “Yani yerli otomobil hayalimizde ciddi bir erteleme yok. Ekibimiz Kore, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve ülkemizdeki potansiyel tedarikçilerle görüşmelere devam ediyor.” dedi.

Bakan Varank, “Covid-19 nedeniyle Gemlik’te kurulacak fabrikanın temel atma tarihine ilişkin büyük bir aksaklık öngörmüyoruz. Fabrika ÇED raporunu alma aşamasında. Zemin etütleri de muhtemelen 10 gün içinde tamamlanacak.” ifadelerini kullandı.

24 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 2 bin 600’e ulaşırken, toplam vaka sayısı 104 bin 912’ye yükseldi.

Türkiye’de son 24 saatte 3 bin 122 kişiye yeni tip korona virüs tanısı konulduğu, 109 kişinin hayatını kaybettiği, toplam vaka sayısının 104 bin 912, can kaybının 2 bin 600’e ulaştığı açıklandı.

Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan ve Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca’nın Twitter’dan paylaştığı, Türkiye Günlük Korona virüs Tablosunun güncel verilerine göre, bugün 38 bin 351 test yapıldı. Bu kapsamda 3 bin 112 kişiye Covid-19 tanısı konuldu.


25 Nisan 2020

MSB, 12 teröristin etkisiz hale getirildiği açıkladı

MSB’nin açıklaması şu şekilde: Türk Silahlı Kuvvetleri bir yandan tüm dünyada pandemi olarak ilan edilen Korona virüs ile amansız bir mücadele verirken diğer yandan Suriye ve Irak’ın kuzeyinde teröristle mücadele harekâtına yoğun şekilde devam etmektedir.

Irak’ın Kuzeyi Haftanin’deki Kiri T. üs bölgesine, bölücü terör örgütü mensuplarınca ağır silahlar ile yapılan taciz atışı ile birliklerimiz etki altına alınmaya çalışılmıştır.

Taciz atışlarını başlaması ile alarm durumuna geçen Kahraman Komandolarımız tarafından durum üst komutanlıklara rapor edilerek tüm harekât merkezlerinin bilgilendirilmesi sağlanmış, üs bölgesinde mevcut keşif ve gözetleme vasıtaları ile atışların geldiği bölgeler tespit edilmiştir.

Haftanin’de üs bölgesine taciz ateşinde 1 askerimiz şehit oldu, 3 askerimiz yaralandı

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Irak’ın kuzeyi Haftanin bölgesindeki üs bölgemize teröristlerce yapılan taciz ateşi sonucu 1 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 3 kahraman silah arkadaşımız da yaralanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde 20 terörist etkisiz hale getirildi

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Fırat’ın doğusunda terör faaliyetleri yürüten eli kanlı PKK/YPG terör örgütü mensuplarınca, Barış Pınarı bölgesindeki Resulayn yerleşim yerinin 28 kilometre güney doğusundaki unsurlarımıza yönelik olarak; 25 Nisan gecesi iki farklı noktadan eş zamanlı sızma girişiminde bulunulmuştur. Sızma faaliyeti öncesinde bölgede konuşlu keşif ve gözetleme vasıtalarımızla 20- 25 kadar PKK/YPG’li teröristin saldırı hazırlığında olduğu tespit edilmiş, derhal tüm birlikler alarm durumuna geçirilmiş ve harekât merkezleri bilgilendirilmiştir.” denildi. 

25 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Koca, “Son 24 saatte 3.845 hasta taburcu edildi, 2.861 yeni tanı kondu. Taburcu olanların sayısı yeni hastaların sayısından 984 fazla. Şifa bulanların toplam sayısı ise 25.000’i geçti. Testlerin pozitif çıkma oranı azalıyor. Bu tabloya tedbirle destek şart.” ifadelerini kullandı. 


26 Nisan 2020

Dışişleri Bakanlığı, 70 ülkeden 40 bini aşkın vatandaşın yurt dışından Türkiye’ye getirildiğini açıkladı

25 Nisan 2020 tarihi itibarıyla toplam 27 bin 67 vatandaşın salgın nedeniyle yurtlarda kaldığı ve gözlem süresi sona eren 33 bin 131 vatandaşın da yurtlardan tahliye edildiği ifade edildi.

Açıklamada, yurt dışında bulunan ve dönmek için başvuran vatandaşların Türkiye’ye getirilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla hareket geçildiği ve 24-25 Nisan 2020 tarihlerinde 1093 kişinin yurda döndüğü vurgulanarak, “24 Nisan 2020 tarihinde 16, 25 Nisan 2020 tarihinde 0 olmak üzere toplam 16 vatandaşımız yurt dışında vefat etmiştir. Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi tarafından 25 Nisan saat 16.00 itibarıyla toplam 72 bin 130 çağrıya yanıt verilmiştir.” denildi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında iller arası adres bildirimi ve tescil işlemlerinin durdurulmasını 11 Mayıs tarihine kadar uzattı

Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, “Salgın yayılımının en aza indirilmesi amacıyla nüfus müdürlüklerimiz ve e-Devlet portalı üzerinden yapılan iller arasındaki adres bildiriminin tescil işlemleri 11 Mayıs tarihine kadar durdurulmuştur.” ifadeleri kullanıldı.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, iller arasındaki adres bildirimi tescil işlemleri ilk olarak 27 Nisan’a kadar durdurulmuştu. Ancak alınan yeni kararla birlikte nüfus müdürlükleri ve e-Devlet portal üzerinden yapılan iller arasındaki adres bildirimi tescil işlemleri 11 Mayıs’a kadar uzatılmış oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı, korona virüs tedbirleri kapsamında alınan seyahat yasağının kaldırılacağı tarih hakkında açıklamalarda bulundu

Türkiye’de korona virüs tedbirleri kapsamında 31 büyükşehir ve Zonguldak’a seyahat kısıtlaması getirilmişti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şehirlerarası seyahat yasağının ne zaman kalkacağına ilişkin sinyal verdi. Nuri Ersoy, bir sürpriz yaşanmazsa iç turizmi mayıs ayı sonunda başlatmayı düşündüklerini söyledi.

Ersoy, “İlk olarak oteller yarı kapasiteleriyle hizmet verecek. Sahillerdeki şezlong sayıları azaltılacak. Otellerdeki açık büfeler açılmayacak.” dedi.

26 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Türkiye’deki güncel korona virüsü vakaları ve yaşanan can kaybı açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün 99 kişinin hayatını kaybettiğini belirtirken 2 bin 357 yeni vaka görüldüğünü duyurdu. Toplam can kaybı 2 bin 805, toplam vaka sayısı da 110 bin 130 oldu. 


27 Nisan 2020

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyanet’e yönelik açıklamaları nedeniyle Ankara Barosu hakkında soruşturma başlattı

Yapılan açıklamada, “Ankara Barosu’nun 26.04.2020 tarihli ve “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın İnsanlığın Bir Kesimini Nefretle Aşağılayıp Kitlelere Hedef Gösterdiği Konuşmasıyla İlgili Basın Açıklaması” başlıklı açıklaması nedeniyle, Cumhuriyet Başsavcılığımızca, Ankara Barosu hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 216/3 maddesi kapsamında, Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama suçundan re ‘sen soruşturma başlatılmıştır.” denildi.

Ali Erbaş, korona virüsten bahsettikten sonra İslam’ın eşcinselliği lanetlediğini söyleyerek, “Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikâhsız hayatın İslami literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim.” açıklamasında bulunmuştu.

İstanbul Havalimanı metro hattı için yapılan metro aracı alımı ihalesi sonuçlandı

Ulaştırma Bakanlığı’nın İstanbul Havalimanı metro hattı için yaptığı metro aracı alım ihalesi sonuçlandı. Yapılan açıklamaya göre, pazarlık usulü ile yapılan ihaleye tek geçerli teklifi veren Çinli şirket CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd. Türkiye Temsilciliği ihaleyi kazandı. Araç alımının toplam bedeli 1 milyar 545 milyon 280 bin lira olarak belirlendi. Metro araçlarının tamamının teslimi 32 ayda tamamlanacak.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, uluslararası ticarette yük taşımacılığına ilişkin alınan yeni kararları açıkladı

Uluslararası yük taşımacılığı kapsamında birçok önemli düzenleme yapıldığını anlatan Pekcan, bunlara ilave olarak, Covid-19 ile mücadelede gelinen aşama dikkate alınarak, ihracat sevkiyatlarının olumsuz yönde etkilenmemesi, tedarik zincirinin zarar görmemesi ve taşımacılık sektörünün etkin bir şekilde çalışabilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile eşgüdüm içerisinde önemli bir adım atıldığını bildirdi.

Pekcan, bu çerçevede, uluslararası ticari taşımacılık kapsamında İran ve Irak sınır kapılarından giriş-çıkışlar hariç olmak üzere Türk şoförlerin Türkiye’ye girişlerinde, Sağlık Bakanlığı birimlerince yapılan muayene sonrasında COVID-19’a ilişkin herhangi bir belirti tespit edilmemesi ve her türlü sağlık tedbirlerinin alınması koşuluyla 14 günlük karantina süresini beklemeden tekrar yurt dışına çıkış yapabilmelerine izin verildiğini açıkladı.

Ülkemize giriş yapan araçlar yine dezenfeksiyon işlemine tabi tutulacak, Türk ve yabancı şoförler için ilgili Valilik/Kaymakamlıklar tarafından gerekli her türlü sağlık ve güvenlik tedbirleri alınacaktır.

COVID-19 semptomları görülen yabancı şoförlerin yurtiçine girişlerine kesinlikle izin verilmeyecek, Türk şoförlerin ise ilgili Sağlık Müdürlüklerine bildirim yapılarak karantina/tedavi altına alınmaları sağlanacaktır.”

Dünya Bankası Covid-19 salgınının sağlıkla ilgili etkilerine karşı aldığı önlemleri desteklemek için Türkiye’ye 100 milyon dolar tutarında krediyi onayladığını açıkladı

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Dünya Bankası Acil COVİD-19 Sağlık Projesi için Türkiye Cumhuriyeti’ne sağlanacak 100 milyon dolar tutarında bir krediyi onayladı. Proje Dünya Bankası’nın 2 Nisan 2020 tarihinde açıkladığı 14 milyar dolar tutarındaki küresel Hızlandırılmış Fonunun bir parçasını oluşturmaktadır.” denildi.

Kredi 5 yılı geri ödemesiz dönem olmak üzere 10.5 yıllık bir vadeye sahip. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouame, “Bu finansman Türkiye’nin etki azaltma ve hastalık yönetimi olanaklarını güçlendirerek korona virüsü salgınının potansiyel olarak yüksek sağlık ve insan maliyetlerinden kaçınma kapasitesini güçlendirecektir” dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Kamu İhale Kurulu’na yeni isimler atandı

Kamu İhale Kurulu üyeleriyle ilgili atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre Kamu İhale Kurulu’nun İkinci Başkanı Şinasi Candan’ın yerine Osman Duru getirildi.

KİK üyesi olan Erol Öz, Köksal Sarınca, Hasan Kocagöz ve Mehmet Atasever’in yerine Osman Şahin, Necmi Keskinsoy, Mehmet Bıçkıcı, Selami Korkmaz ve Halil Yılmaz atandı.

18 Nisan 2016’da Kamu İhale Kurulu Başkanı olarak atanan Hamdi Güleç’in görevine devam ettiği öğrenildi.

Erdoğan, sokağa çıkma yasağının Ramazan ayı sonuna kadar devam edeceğini açıkladı

Korona virüsle mücadele kapsamında 55 farklı ülkeye salgınla mücadele amaçlı malzeme desteği verildiğini belirten Erdoğan, “Gelişmiş ülkelerin dahi Türkiye’den destek istediği dönemde elimizdeki imkânları Balkanlar’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyaya açtık. ABD’ye maske, yüz koruyucu, siperlik, göz koruyucu, N95 maske, tulum, dezenfektandan oluşan malzemeyi yarın gönderiyoruz” dedi.

Ramazan Bayramı’na kadar hafta sonları kısıtlama devam edeceğini belirten Erdoğan, “Bu hafta sonu 3 gün süreyle sokağa çıkma kısıtlamasını uygulayacağız. 1 Mayıs-3 Mayıs’ta sokağa çıkma sınırlandırılmasına vatandaşlarımızın riayet etmesini istiyoruz. Cumartesi günü saat 14.00’e kadar marketler açık olacaktır.” ifadelerini kullandı.

27 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin korona virüs tablosunu paylaştı.

Tabloya göre, bugün korona virüsten 95 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de toplam vefat sayısı 2900’e yükselirken, toplam hasta sayısı ise 112. 261 oldu.


28 Nisan 2020

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını sürecinde yürüttüğü çalışmalara ilişkin paylaşımda bulundu

Mesajda “Türkiye İçin Tünelin Ucundaki Işık Gözükmüştür” başlığıyla paylaşılan grafikte şu değerlendirme ve bilgiler yer aldı:

55 farklı ülkeye salgınla mücadele amaçlı malzeme desteği verdik. 4 milyon vatandaşımıza 22,3 milyar liralık bir kaynak tahsis edildi. Yaklaşık 450 bin esnafımız 8,4 milyar liralık finansman tahsisi yapıldı. 303 binin üzerinde esnafımız 8,5 milyar liralık Paraf Kart finansmanından yararlandı. 120 bin firmamız 108 milyar liraya yakın finansman desteği aldı. 1 milyon 360 bin çalışanımıza kısa çalışma ödeneği ödemeleri yapıldı. 4 milyon 400 bin haneye biner lira nakdi destek verildi. Başvuran ve ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen herkese biner lira yardım yapacağımız üçüncü bir destek paketi de hayata geçiriliyor. İşten çıkarmalar 3 ay süreyle kısıtlandırılarak istihdam koruma altına alındı. Adliyelerde 30 Nisan’da dolan ertelemelerin tarihini 15 Haziran’a kadar uzatıyoruz. Çiftçilerimizin kredi geri ödemelerini faizsiz olarak 6 ay erteliyoruz. Ar-Ge merkezleri ve Teknoparklarda evden çalışma sürelerini de 27 Mayıs’a kadar uzatıyoruz.”

MSB, Barış Pınarı bölgesinde sızma girişiminde bulunan 11 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan son dakika açıklamasında, “Terör örgütü PKK/YPG’nin Barış Pınarı bölgesinde huzur ve güven ortamını bozmaya yönelik bir sızma girişimi daha önlendi. Kahraman Komandolarımız tarafından 11 PKK/YPG’li terörist başarılı bir operasyon ile amaçlarına ulaşamadan etkisiz hale getirildi” denildi.

Varlık Fonu’nun borcu bir yılda ikiye katlandı

Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halkbank, BOTAŞ ve PTT başta olmak üzere çok sayıda kuruluşu bünyesinde bulunan Türkiye Varlık Fonu’nun 1 yılda 2 kat artarak 75 milyar TL’ye ulaştığı ortaya çıktı.

Kanun gereği geçen yılın ekim ayında TBMM’ye sunulması gereken Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) ait 2018 Yılı Denetim Raporu, yedi ay gecikmeli olarak teslim edildi. Devlet Denetleme Kurumu’nun raporuna göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başında bulunduğu fon, kamunun önemli birçok kuruluşunu bünyesinde bulundurmasına rağmen, borcunu bir yılda neredeyse ikiye katladı.

Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halkbank, BOTAŞ ve PTT başta olmak üzere çok sayıda gelir getirici kuruluşu bünyesinde bulunduran TVF’nin, 2017 yılında 37 milyar TL olan borcu 2018’de 75 milyar 404 milyon TL’ye yükseldi. Bu borçların 58 milyar TL’si uzun dönem borçlardan oluşurken geri kalan borçlarının ise kısa vadeli olduğu bildirildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu yıl 453 hastanın hava, 211 hastanın uçak ambulansla taşındığını bildirdi

Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye’nin, hava ambulans hizmetini 2008’den beri verdiğini belirtti.

Bu hizmeti kendi kaynaklarıyla ücretsiz sunan tek devletin Türkiye olduğunu vurgulayan Koca, “Sadece bu yıl 453 hasta hava, 211 hasta uçak ambulansla taşınmıştır. Benzer sağlık operasyonlarının ancak filmlerde olabileceğini düşünenler ülkemize inanmalı.” ifadesini kullandı.

28 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

28 Nisan’da Türkiye’de korona virüs nedeniyle 92 kişi hayatını kaybetti. Koronadan hayatını kaybeden kişi sayısı 2 bin 992’ye, toplam vaka sayısı ise 114 bin 653’e yükseldi.

Öte yandan, güncel verilerine göre, 29 bin 230 kişiye korona testi yapıldı. Son 24 saatte 2 bin 392 kişiye Covid-19 tanısı konuldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, Twitter hesabından çok yakında 1 milyon testi sayısının aşılacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Son 24 saatte 5.000’den fazla hastamız iyileşti. İyileşen toplam hasta sayımız 40.000’e yaklaştı. Yoğun bakım ve entübe sayısında düşüş sürüyor. Yeni vaka sayısı öngörülen seyirde. Çok yakında 1 milyon testi aşmış olacağız. Bu başarıyı riske atmayalım.” dedi.


29 Nisan 2020

Ücretsiz maske dağıtımında yeni sisteme geçildi

Eczanelerden SMS giden vatandaşlara ücretsiz maske dağıtımı gerçekleştirilecek. Valilikler ise kamu ve özel sektörden gelen maske taleplerini karşılayacak.

İstanbul Eczacı Odası, ücretsiz maskelerin eczanelerden dağıtımıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Eczanelerimizden ücretsiz maske dağıtımı esnasında yaşadığımız yoğunluğun azaltılması yönünde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile yaptığımız görüşmeler sonucunda yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile herhangi bir iş yerinde SSK’lı olarak çalışan vatandaşlarımız, eczanelerden dağıtılan ücretsiz maske sisteminden faydalanamayacaktır. Bu vatandaşlarımız, maskelerini çalıştıkları kurum ve iş yerlerinden temin edeceklerdir.” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’a, Türkiye’nin ABD’ye tıbbi malzeme yardımıyla birlikte bir mektup gönderdi

Erdoğan, mektupta, “Covid-19’u müşterek çabalarımızla yeneceğimize güveniyor, bu krizle mücadeleden edindiğimiz dersler ve geliştirdiğimiz yeni imkânlarla kamu sağlığı alanında geleceğe çok daha güçlü ilerleyeceğimize inanıyorum.” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk okulların 31 Mayıs’a kadar kapalı olacağını açıkladı

Bakan Selçuk, uzaktan eğitimin 31 Mayıs tarihine kadar süreceğini açıkladı.

Bakan Selçuk’un açıklamalarından satır başları şöyle:

“Ülkemiz korona virüs ile mücadele içindedir. Devlet olarak ilk günden itibaren hızlı ve isabetli kararlar almak için çalışıyoruz. Bilim Kurulu ile görüşerek kararları ivedilikle almaya çalıştık.

Bilindiği gibi Bakanlığımız bünyesinde Avrupa’dan çok daha fazla öğrencimiz var. 1 milyon da öğretmenimiz var. Aldığımız kararların birçok haneyi ilgilendirdiğinin farkındayız. Çok kısa sürede uzaktan eğitime geçme kararı almanın faydalarını görüyoruz.

Uzaktan eğitimin 31 Mayıs’a kadar devam etmesi kararı aldık. En güvenli yer şu an için evlerimizdir. Eskisi gibi okul bahçelerinde olabilmek için bu süreci yönetmek zorundayız. Uzaktan eğitim şu anda elimizdeki tek seçenek. Uzaktan eğitime tutunmalarını çocuklarımız ve velilerimizden istiyoruz.”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, “Mayıs ayı İşsizlik Ödeneği ödeme tarihini öne çektik. İşsizlik Ödeneğini ödemeye başladık” açıklamasında bulundu.

26 Nisan’a kadar IBAN numaralarını bildirmiş olan hak sahiplerinin ödemelerini banka hesabından alacağını aktaran Bakan Selçuk, “IBAN bilgisini kuruma bildirmeyen, hatalı bildiren veya IBAN´ı olmayan hak sahiplerinin de ödemeleri PTT şubeleri aracılığıyla yapılmaya devam edilecek.” dedi.

YÖK, üniversite öğrencilerine 6 GB’lık internet desteği sağlanacağını açıkladı

YÖK konuyla ilgili şunları söyledi:

“Ülkemizdeki bütün mobil operatörle yaptığımız çeşitli temaslar neticesinde platformdan yararlanan öğrencilerimize “6 GB’lık Uzaktan Eğitime Destek Kotası” adı altında ücretsiz bir internet kullanım hakkı verilmesi kararlaştırılmıştır. Buna göre üniversite öğrencilerimiz, “YÖK Dersleri Platformu” sayfasındaki üniversitelerimize ait çeşitli dijital ders içeriklerine, mobil operatörleri ile yapacakları işlemler neticesinde hatlarına ücretsiz olarak tanımlanacak olan “6 GB’lık Uzaktan Eğitime Destek Kotası” kapsamında ek herhangi bir internet ücreti ödenmeden erişilebilecektir.”

29 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

89 kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybederken, toplam vefat sayısı 2 bin 936’ya çıktı.

Toplam hasta sayısı ise 117 bin 589 oldu. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayısından azalma olduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Test sayısındaki artışa kıyasla vaka sayısındaki artış öngörülebilir düzeyde. İyileşen hastalarımızın sayısı 44.000’i, toplam vaka sayımızın da üçte birini geçti. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayımız azalmaya devam ediyor. Tedbirde ısrarcı olalım.” dedi.


30 Nisan 2020

Türkiye’den ABD’ye ikinci yardım uçağı gönderildi

Türkiye, Covid-19’la mücadeleye destek amacıyla dünya genelinde salgından en fazla etkilenen ülkelerden ABD’ye, maske, koruyucu sağlık malzemesi, tulum ve dezenfektan olmak üzere önleyici sağlık malzemesi gönderdi.

“Yargı Alanındaki Hak Kayıplarının Önlenmesi Amacıyla Getirilen Durma Süresinin Uzatılmasına Dair” Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi

Yargıda dava açma, başvuru, şikayet, itiraz ve ihtar gibi süreler, hak düşürücü süreler ve bir hakkın doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm süreler 15 Haziran 2020’ye kadar ertelendi.

Kararda, “COVID-19 salgın hastalığının Türkiye’de yayılmasını ve yargı alanında doğabilecek hak kayıplarını önlemek amacıyla 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un geçici 1. maddesinin 1. fıkrasında düzenlenen durma süresinin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda öngörülen zorunlu idari başvuru yoluna ilişkin süreler hariç olmak üzere, 1 Mayıs 2020’den 15 Haziran 2020’ye kadar, salgın hastalığın yayılma tehlikesinin daha önce ortadan kalkması halinde yeniden değerlendirilmek üzere uzatıldığı” belirtildi.

İçişleri Bakanlığı, bölücü terör örgütü PKK’nın sözde Çemçe Grubu imha edildiğini duyurdu

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “İç güvenlik operasyonları kapsamında Kars- Kağızman ilçesi kırsalında İl Jandarma Komutanlığı Komando birliklerince devam eden operasyonda 2 terörist daha etkisiz hale getirilmiştir. Etkisiz hale getirilen teröristlerle birlikte 3 adet M-16, 1 adet kalaşnikof marka piyade tüfeği, 1 adet Bixi, 2 adet tabanca ele geçirilmiştir.” denildi.

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde COVID-19 Bilimsel Araştırma Değerlendirme Komisyonu oluşturulduğunu açıkladı

Komisyonla ilgili bakanlıktan yapılan açıklamada, “Covid-19 hastalığı ile ilgili olarak araştırmacılar tarafından başlatılması ve yürütülmesi planlanan, klinik araştırmalar dahil insanlar üzerinde yürütülecek tüm bilimsel çalışmalar ve retrospektif araştırmalar için etik kurul başvurusundan önce bu komisyona bildirim yapılması gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası, Bankalarası Kart Merkezi’ne “hakim ortak” olarak hissedar olduğunu açıkladı

“TCMB, ödemeler altyapısına ve yenilikçi iş yapış yöntemlerine ilişkin önemli geliştirme alanları belirlemiştir. Bu doğrultuda yapılacak çalışmalar açısından BKMnin, mevcut durumda üstlendiği ve temel olarak kartlı ödemeler alanına odaklanan rollerine ilave olarak önemli görevler üstlenmesi planlanmaktadır.

“Bu kapsamda TCMB, 6493 sayılı Kanunun 8. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca BKMye hâkim ortak olarak hissedar olmuştur.”

Anayasa Mahkemesi, polisin kişisel verilere erişim yetkilerine ilişkin önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdi

Olağanüstü Hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararnamesi (KHK) ile getirilen ve polise sanal ortamda işlenen suçlarda internet abonelerinin kişisel verilerine ulaşma yetkisi veren düzenleme iptal edildi.

Resmi Gazete’nin 30 Nisan’da yayımlanan sayısında, Anayasa Mahkemesi’nin CHP milletvekillerinin ‘7072 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un bazı hükümlerinin iptali için açtığı dava ile ilgili gerekçeli kararı yayımlandı.

30 Nisan korona virüsü vaka ve ölü sayısı açıklandı

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Günlük Korona Virüs Tablosu”na göre son 24 saat içerisinde korona virüsten can kaybı 93 oldu, toplam can kaybı ise 3 bin 174’e yükseldi. Öte yandan test sayısı 1 milyonu aştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘Türkiye Günlük Korona virüs Tablosu’nu paylaştı. 42 bin bin test yapıldı, 2 bin 615 yeni tanı konuldu. Vefat eden 93 kişi ile birlikte toplam can kaybı 3 bin 174 oldu. Toplam iyileşen hasta sayısı ise 48 bin 886’ya yükseldi.