Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Nisan 2021

1 Nisan 2021

Gaziantep’te, 950 polisin katılımıyla uyuşturucu satıcılarına yönelik 5 mahallede düzenlenen ve 10 saat süren operasyonda 29 kişi gözaltına alındı.

Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Yukarıbayır, Hoşgör, Cumhuriyet, Turan Emeksiz ve Gümüştekin mahallelerinde Narko Şahin 27 adı verilen operasyon düzenledi. 950 polisin katılımıyla 5 mahallede 34 adrese düzenlenen eş zamanlı baskınlara bir polis helikopteri de havadan destek verdi. Şüphelilere ait evlerin bulunduğu sokaklar ile caddelerin zırhlı araçlar ve Özel Harekât polislerince ablukaya alındığı operasyonda, ekipler bazı adreslere kapılarını koçbaşıyla kırarak girdi. Arama yapılan adreslerde; 295 gram bonzai, 14 kilo esrar, 1 kilo 122 gram metamfetamin, 342 gram kokain, 202 gram eroin, 312 uyuşturucu hap, 450 kök kenevir, 7 hassas terazi, 7 tabanca ve 3 pompalı tüfek ele geçirildi. 29 kişinin gözaltına alındığı 10 saat süren operasyonda ekipler, bin 355 araç ile 4 bin 331 kişinin üzerini aradı, 58 araca cezai işlem uyguladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 2 milyar 521 milyon dolar azalarak 90 milyar 640 milyon dolara geriledi.

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 26 Mart’ta Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 3 milyar 4 milyon dolar azalışla 50 milyar 894 milyon dolara geriledi. Brüt döviz rezervleri, 19 Mart’ta 53 milyar 898 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri, 483 milyon dolar artarak 39 milyar 263 milyon dolardan 39 milyar 746 milyon dolara yükseldi.

Böylece Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 2 milyar 521 milyon dolar azalarak 93 milyar 161 milyon dolardan 90 milyar 640 milyon dolara geriledi.

Ticaret Bakanlığı tarafından, Çin menşeli “gücü 15 kilovatı geçmeyen dizel motorlar” ürününe yönelik damping soruşturması açıldı.

Bakanlığın, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, yerli üretici Anadolu Motor Üretim ve Pazarlama AŞ tarafından yapılan başvuruda, Çin menşeli “Diğerleri (Sıkıştırmayla ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlardan gücü 15 kilovatı geçmeyen dizel motorlar)” ürünün ithalatının 2017’den itibaren artış gösterdiği belirtildi. Ayrıca, 2020 yılının ilk yarısına kadar olan dönemde Çin’den yapılan söz konusu ürün ithalatında birim fiyatının yerli üretimin yurt içi satış fiyatını kırarak baskıladığı vurgulandı ve soruşturma açılması talep edildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından Adli Görüşme Odalarının kullanımına ilişkin başsavcılıklara ve adalet komisyonlarına genelge gönderildi.

Adalet Bakanlığı, yargısal süreçlerde özellikle suç mağduru çocuk ve kadınların ikincil örselenmesinin önüne geçilmesi amacıyla adliyelerde hizmet veren Adli Görüşme Odaları’na (AGO) ilişkin genelge yayımladı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül imzalı genelgede, yargı mensuplarından mağdurların adli süreçte şiddet failleri ile yüz yüze getirilmeden, hazırlanan özel ortamlarda ifade ve beyan işlemlerinin tamamlanması konusunda hassasiyet gösterilmesi istendi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın iddianamesinin ‘usulden’ kapatma nedeni olan ‘odak’ olma halini tartışarak ve kritik tespitlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iadesini kararlaştırdı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından açılan davada ilk incelemeyi yaptı. Toplantıda önce raportörün, “İddianamenin usul eksiklikleri nedeniyle Başsavcılığa iadesi ya da eksikliklerin tamamlatılması” görüşlü raporu okundu. Raporda, iddianamede kimlik bilgileri, görev tanımları ve unvanların eksikliği, ölen bir HDP’liye siyaset yasağı istenmesi gibi hataların bulunduğu belirtilmişti. AYM heyetinde ise iddianamedeki ‘odak’ tespitine ilişkin çok önemli eksikler bulunduğu görüşü öne çıktı. Bazı üyeler, Anayasa’nın 68 ve 69. Maddesindeki ‘odak olma’ fiili kapsamında, “partililerin, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği” iddiasıyla ilgili eylemlerinin, iddianamede yeterince ilişkilendirilmediği tespiti yaptılar. Tartışmaların ardından Genel Kurul oybirliği ile iddianamenin Yargıtay Başsavcılığı’na iadesine karar verdi.

Türk Konseyi Türkistan Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma gerçekleştirdi.

44 günlük bir mücadeleden sonra gelen zaferle yeniden Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ’ın en önemli kenti Şuşa’ya gideceğini açıkladı. Erdoğan, Türk liderlerden KKTC için destek vermelerini de istedi.

 

En geniş tanımlı para arzı M3, geçen hafta 3 trilyon 559 milyar liraya yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 26 Mart itibarıyla M3 para arzı, yüzde 2,70 artışla 3 trilyon 558 milyar 954 milyon 842 bin lira oldu. M3 para arzı, 19 Mart’ta 3 trilyon 465 milyar 259 milyon 3 bin lira seviyesinde bulunuyordu.

Söz konusu dönemde vadesiz TL mevduatı, bir önceki haftaya göre yüzde 7,92 artarak 322 milyar 932 milyon 233 bin lira, vadesiz yabancı para (YP) mevduatı ise yüzde 0,58 azalışla 724 milyar 123 milyon 233 bin lira düzeyinde gerçekleşti. Vadeli TL mevduatı yüzde 2,11 artışla 1 trilyon 191 milyar 411 milyon 700 bin lira, vadeli YP mevduatı da yüzde 4,52 yükselişle 1 trilyon 44 milyar 588 milyon 565 bin lira oldu.

1 Nisan 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 243 bin 738 Korona virüsü testi yapıldı, 40 bin 806 kişinin testi pozitif çıktı, 176 kişi hayatını kaybetti.

2 Nisan 2021

Ankara'da peş peşe FETÖ operasyonu gerçekleştirildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre “FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ve emniyet yapılanmasına yönelik olarak toplamda 66 şüpheli için gözaltı kararı verildi. Öte yandan Ankara’da terör örgütü FETÖ/PDY’nin adliye mahrem yapılanmasına yönelik soruşturmada 8’i avukat toplam 14 şüpheli gözaltına alındı.

2020’de 3.7 milyon kişinin elektriği kesildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2020 yılı içinde 362 milyon 369 bin 53 elektrik faturası üretildiğini belirterek, “Sözleşmesine göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen elektrik abone gruplarının yüzde 1.04’ünde zamanında borç ödenmemesi nedeniyle mevzuatına bağlı kalınarak geçici kesinti uygulanmıştır” dedi.

Düzce’de bazı açılışlara katılmak için bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, basın mensuplarının yüz yüze eğitime ilişkin sorularını yanıtladı.

“Okullarımıza devam noktasında ilkokullarda yüzde 80’lerin üzerinde, ortaokullarda yüzde 76, liselerde de yüzde 70 civarında bir katılım var. Her gün, her an değişimleri izleyerek ortak kararlar almaya çaba gösteriyoruz. İstiyoruz ki önümüzdeki süreçte yüz yüze eğitime doğru çok daha katılımlı, çok daha yüksek bir şekilde devam edelim. Bu koşullar bir an önce düzelsin. Önceliğimiz tabii ki yüz yüze eğitim. 2 Mart’tan itibaren okulların açıklamasıyla yaşanan yoğun ve dinamik süreci anlık olarak takip ediyoruz. Okullara devam konusunda istatistiklerin arttı. Elbette en önemli önceliğimiz yüz yüze eğitim fakat OECD ülkeleri içerisinde Slovakya, Kostarika ve Kolombiya gibi ülkelerden sonra okulların en çok kapalı olduğu ülkeler arasında ilk 5’te yer alıyoruz.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Azerbaycan ordusu personelinin Isparta’daki komando temel eğitimlerinin devam ettiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Kahraman Azerbaycan ordusu personelinin, Isparta’da bulunan Terörle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı’ndaki komando temel eğitimleri devam ediyor.” İfadesine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin EOKA’nın kuruluşunun 66’ncı yılı nedeniyle düzenlediği anma törenine tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Rum Yönetimi’nin 66’ncı yıldönümünü anma törenleriyle kutladığı EOKA’nın, Türkiye’nin ve Kıbrıslı Türklerin gözünde terör örgütü olduğu belirtildi. EOKA’nın Ada’da bir dönem gerçekleştirdiği katliamların halen hafızalarda olduğu belirtilen açıklamada, “Bu örgütün Adadaki Kıbrıs Türk varlığını ortadan kaldırmak için 1963- 1974 yılları arasında gerçekleştirdiği insanlık dışı katliamların acısı hafızalardadır. Tüm bunlara rağmen, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin EOKA’nın kuruluş yıldönümünü hala kutlaması, anısına pullar bastırması, Kıbrıs Türklerini azınlık olarak gören ve onları yok sayan zihniyetlerinin bugün de aynen devam ettiğinin bir başka kanıtıdır. Türkiye, KKTC’nin ve Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin, geçmişte olduğu gibi, gelecekte de her zaman güvenliği ve refahı için yanında olmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı Dijital Dönüşüm Projeleri Tanıtım Programına katılarak, Patlayıcı Maddeler Bilgi Sistemi (PATBİS), Özel Güvenlik Bilgi Sistemi Otomasyon Projesi (OGNET) ve Ateşli Silahlar Projesi’ne (ASİP) ilişkin bilgiler verdi.

Bakan Soylu OGNET projesinin 3 milyar Euro ticaret hacmi olan, 350 bin özel güvenlik görevlisinin istihdam edildiği 1613 özel güvenlik şirketi, 477 eğitim kurumu,105 alarm izleme merkezinin faaliyet gösterdiği özel güvenlik sektörüne ciddi bir katkı sağladığını belirtti. Soylu ASİP projesinin 330 milyon dolarlık işlem hacmine sahip olduğunu, 5 bin çalışanı ve 1,5 milyon üretim kapasitesine sahip olduğunu, PATBİS’in ise 350 milyon dolarlık büyüklüğe sahip, 28 üretim tesisi ve 552 deposu ile 20 bin çalışanının olduğunu kaydetti.

Büyükelçilere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Atama Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararname ile 13 ülkeye büyükelçi ataması yapıldı.

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Atama Kararnamesi’ne göre; Azerbaycan Büyükelçisi Erkan Özoral merkeze alınarak yerine Cahit Bağcı atandı. Polonya Cumhuriyeti Büyükelçisi Tahsin Tunç Üğdül merkeze alındı. Üğdül’ün merkeze alınmasıyla boş kalan koltuğa Kırgız Cumhuriyeti Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, Kırgızistan Büyükelçiliğine ise Ahmet Sadık Doğan atandı. Myanmar Birliği Büyükelçisi Haydar Kerem Divanlıoğlu görevden alınarak yerine Ali Sait Akın, Sieraa Leone Cumhuriyeti Büyükelçisi Deha Erpek merkeze alınarak yerine Sibel Erkan atandı. İspanya Krallığı Büyükelçiliğine Burak Akçapar, Burkina Faso Büyükelçiliğine Nilgün Erdem Arı atandı.

2 Nisan 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

179 can kaybı, 42 bin 308 yeni vaka sayısı gerçekleşti.

3 Nisan 2021

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 395 milyon tarımsal destek ile 85 milyon lira su ürünleri yetiştiriciliği desteklerinin ödendiğini açıkladı.

Yazılı açıklamasında, hububat-baklagil-dane mısır için 35 bin 525 üreticiye 94 milyon 362 bin 593 lira, yaş çay fark ödemesi desteği kapsamında 182 bin 316 üreticiye 188 milyon 561 bin 122 lira ödendiğini belirten Pakdemirli, şunları kaydetti: “Yem bitkileri desteği kapsamında 34 bin 798 üreticiye 99 milyon 585 bin 662 lira, sertifikalı fidan kullanım desteği için 2 bin 454 üreticiye 9 milyon 630 bin 312 lira, sertifikalı tohum kullanım desteği için de 4 bin 952 üreticiye 2 milyon 374 bin 498 lira ödenecek. Toplamda 394 milyon 514 bin 187 lira destek ödemesi yapacağız.”

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 93 şüpheliden 25’i tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 muvazzafın da aralarında bulunduğu 93 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Örgüt mensupları hakkında ayrıntılı bilgi veren ve örgütü deşifre edici yönde faydalı açıklamalarda bulunan 22 şüpheli, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak emniyetten serbest bırakıldı.

Sağlık kontrolünden geçirilerek adliyeye sevk edilen 68 zanlıdan 25’i sevk edildikleri nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklanırken, 43’ü adli kontrol şartıyla salıverildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyi Hakurk’ta terör örgütü PKK’ya ait çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Irak’ın kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik düzenlenen operasyonlarla teröristlerin inlerine girmeye devam edildiği belirtildi. Komandoların, tespit ettikleri sığınak, barınak ve mağaralarda terör örgütü PKK’ya ait silah, çok sayıda mühimmat ve muhtelif malzeme ele geçirildiği kaydedilerek, “Yapılan arama-tarama faaliyetleri sonucunda; parçalanmış M-16 piyade tüfeği, 7 el bombası, 250 kilo amonyum nitrat, 51 RPG-7 roketatar mühimmatı, 63 RPG-7 roketatar sevk fişeği, 3 SPG-9 roket mühimmatı, 6 SPG-9 sevk fişeği, 6 kutu doçka mühimmatı, 2 bin adet 7,62 milimetre PKMS makinalı tüfek mühimmatı, 1200 AK-47 piyade tüfeği mühimmatı, 4 AK-47 piyade tüfeği şarjörü, 3 el telsizi, kanas dürbünü, doçka namlusu, 50 metre infilaklı fitil ve çok sayıda el yapımı patlayıcı, örgütsel doküman, çok sayıda ilaç ve muhtelif yaşam malzemesi ele geçirdi” denildi.

Emekli amiraller Montrö bildirisi yayınladı.

Montrö sözleşmesiyle ilgili açıklama yapan 103 emekli amiral, “Montrö, Türkiye’nin II. Dünya Savaşında tarafsızlığını korumasına imkân yaratmıştır. Bu ve benzeri nedenlerle, Türkiye’nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına, masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

3 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 249 bin 126 test yapıldı, 44 bin 756 kişinin testi pozitif çıktı, 186 kişi hayatını kaybetti.

4 Nisan 2021

Emekli 104 amiral gece yarısı son dönemde gündemde olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve kamuoyuna yansıyan sarıklı amiralle ilgili bildiri yayımladı.

Tepki çeken bildiriyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Bildiriyle ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca; 04/04/2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve ‘104 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re’sen soruşturma başlatılmıştır.”

Türkiye, bu yılın ocak-mart döneminde komşuları İran, Yunanistan, Irak, Gürcistan, Suriye ve Bulgaristan’a 4 milyar 327 milyon 858 bin dolarlık ihracat yaptı.

Komşu ülkelere bu yılın ilk çeyreğinde en fazla “kimyevi maddeler ve mamulleri” sektörü ürün sattı. Bu dönemde en fazla ihracat 1,9 milyar dolarla Irak’a, 766 milyon dolarla Bulgaristan’a ve 589 milyon dolarla Yunanistan’a yapıldı.

Bakan Kurum’dan “Kanal İstanbul’u yapacağız” mesajı geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından, bazı emekli amirallerin açıklamasını anımsatarak, Kanal İstanbul Projesine ilişkin açıklama yaptı. Kurum, “Kanal İstanbul’u yapacağız. Şimdi her zamankinden daha çok inanıyoruz.” dedi.

4 Nisan 2021 günlük Korona virüsü tablosunu açıkladı.

Son 24 saatte 185 kişi yaşamını yitirdi, 41 bin 998 yeni vaka tespit edildi.

5 Nisan 2021

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’yle ilgili tartışmaların ardından ‘bildiri’ yayımlayan 104 emekli amirale ile ilgili Beştepe’de Değerlendirme Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bildirinin ifade özgürlüğü olmadığını belirterek, “Tartışmanın sebebi kesinlikle ifade özgürlüğü meselesi değildir. Buradakilerin bir kısmı (görüşlerini) çeşitli mecralarda dile getirmektedir. Hiçbirine yaptıkları açıklamalardan dolayı herhangi bir soruşturma açılmış değildir. Ama bir gece yarısı, 104 emekli amiralin böyle bir girişimde bulunması asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Erdoğan ‘sarıklı amiral’ tartışmalarıyla ilgili olarak ise, “TSK’nın disiplin anlayışıyla bağdaşmayacak fotoğraf veren askere olumlu bakmadık, bakmayız. Münferit bir hadise olduğu açıkça bellidir. Söz konusu görüntünün yayınlandığı gün silahlı kuvvetlerimiz kendi içinde detaylı bir soruşturma yapmıştır.” Değerlendirmesinde bulundu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca terör örgütü PKK ile ‘Özgür Kadın Hareketi’nin ilişki ağlarının deşifre edilmesine yönelik soruşturma başlatıldı.

Bu kapsamda harekete geçen İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ‘Özgür Kadın Hareketi’nin, üyelerinin terör örgütü adına siyasi- ideolojik eğitim almalarına ‘dernek’ ve ‘platform’ adı altında destek olduğu, terör örgütünün kadınlara sempatisini kazandırarak, kadınları saflarına çektiği, legal yapı altında illegal olan örgütsel görüşme, toplantı, yürüyüş düzenlediği yönünde bilgiler elde etti.

Çalışmalar sonucu belirtilen faaliyetleri yürüttükleri tespit edilen şüphelilerin yakalanmasına yönelik bu sabah kent genelinde operasyon başlatıldı. Eş zamanlı operasyonlarda 22 şüpheli, gözaltına alındı

Danıştay Başkanlığı, hukuk ve demokrasiye aykırı girişimleri çağrıştıran ifade ve üslup ile devlet organlarının egemenlik yetkisine müdahale edilmesinin, demokrasiye ve hukuk devletine zarar verdiğini bildirdi.

Danıştay Başkanlığından yapılan açıklamada, devlet organları ile bunların görev ve yetkilerinin neler olduğunun Anayasa ve kanunlarda gösterildiği belirtildi.

Egemenliğin kayıtsız ve şartsız millete ait olduğu, Türk milletinin bu egemenliğini yetkili organları eliyle kullandığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hukuk ve demokrasiye aykırı girişimleri çağrıştıran ifade ve üslup ile devlet organlarının egemenlik yetkisine müdahale edilmesi, demokrasiye ve hukuk devletine zarar vermektedir. Yakın geçmişte hukuka ve demokrasiye darbe vurmak isteyenler, bugün yargı mercileri önünde hukuka uygun şekilde yargılanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal kurum ve değerlerine, temel hak ve özgürlüklere yönelik bu tür girişimlere karşı, yargı kurumları hukukun üstünlüğünün ve demokratik değerlerin korunması yönünde üzerine düşeni, yargı yetkisini kullandığı millet adına yasalara uygun olarak yerine getirmeye devam edecektir.”

Montrö bildirisine imza atan 10 emekli amiral gözaltına alındı.

Yazılı açıklamada, 4 Nisan 2021 tarihinde bazı internet sitelerinde ve sosyal medya mecralarında 104 emekli amiral tarafından yayımlandığı belirtilen ‘Montrö bildirisi’ hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 316/1 maddesinde yer alan ‘Devletin Güvenliğine ve Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma’ suçundan re’sen soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı.

Enflasyon rakamları açıklandı.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta aylık bazda yüzde 1,08, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 4,13 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 16,19, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 31,2 oldu.

5 Nisan 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye'de son 24 saatte 245 bin 496 Korona virüsü testi yapıldı, 42 bin 551 kişinin testi pozitif çıktı, 193 kişi hayatını kaybetti.

6 Nisan 2021

TBMM Genel Kurulunda güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifinin birinci bölümü kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi’nin 7 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi. Teklifin kabulüyle oluşturulacak bir komisyon, güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması sonucunda elde edilen verileri değerlendirecek.

Çin’in Ankara Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından paylaşılan ve Meral Akşener ile Mansur Yavaş’ı hedef alan tweet sonrası Dışişleri Bakanlığı harekete geçti.

Çin’in Ankara Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda Akşener ve Yavaş’a ithafen ‘’Çin tarafı, herhangi bir kişi veya gücün Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne herhangi bir şekilde meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır’’ denmişti.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve PKK/KCK terör örgütlerinin elebaşları ile sözde üst düzey yöneticilerinin aralarında yer aldığı 377 kişinin Türkiye’deki mal varlıkları donduruldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konuya ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, FETÖ/PDY, DEAŞ, PKK/KCK ve DHKP/C terör örgütleri üyesi toplam 377 kişinin Türkiye’de bulunan mal varlıkları donduruldu.

Mal varlıkları dondurulan 205 FETÖ üyesi arasında örgütün elebaşı Fetullah Gülen, örgüt üyesi Hamdi Akın İpek, Ekrem Dumanlı, Hidayet Karaca, Abdullah Aymaz, Ahmet Kurucan, Cemal Uşak, Cevdet Türkyolu, Mustafa Özcan, Mustafa Yeşil, Önder Aytaç ve Şerif Ali Tekalan gibi isimler yer aldı.

9 terörist daha etkisiz hale getirildi.

Milli Savunma Bakanlığı(MSB), ‘Saldırı amacıyla Barış Pınarı bölgesine sızmaya çalışan 9 PKK/YPG’li terörist hain emellerine ulaşamadan Kahraman Komandolarımızın gece operasyonu ile etkisiz hâle getirildi. Kahramanlarımızı kutluyoruz.’ Açıklamasında bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 72 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 13 Nisan vadeli repo ihalesi ile piyasaya 71 milyar 999 milyon 999 bin 991 lira verdi.

İhaleye 142 milyar 700 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,88 seviyesinde gerçekleşti.

6 Nisan 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

211 can kaybı, 49 bin 584 yeni vaka sayısı kaydedildi.

7 Nisan 2021

Elektronik tebligat uygulamasının 2019’da başlamasından bu yana 58 milyon 770 bin 689 tebligat elektronik ortamda gönderildi. Böylece 761 milyon 451 bin 577 lira tasarruf edildi.

Adalet Bakanlığı’nın hizmete sunduğu e-tebligat uygulaması, yargısal sürecin hızlanmasını ve tasarruf edilmesini sağlıyor. Kâğıt israfı önlenerek binlerce ağacın kesilmesinin önüne geçiliyor.

Tebligatların elektronik ortama taşınmasıyla birlikte 2 bin 24 ton kağıt tasarrufu sağlandı. Böylece, 34 bin 969 ağaç kesilmekten kurtarıldı. E-tebligattan önce fiziki tebligatlar ceza mahkemelerinde ortalama 14 gün, hukuk mahkemelerinde ortalama 11 gün içinde alıcıya ulaşıyordu. E-tebligatla yargılamalarda postadan kaynaklı gecikmeler ortadan kalktı. Böylece saniyeler içerisinde alıcının adresine ulaşan e-tebligatla zaman kaybının önüne geçiyor.

Bakan Dönmez: “451 bin ton eşdeğer petrol tasarruf ettik.”

Bakan Dönmez, “Geçen yıl verimliliğe 635 milyon dolar yatırım yaptık, 451 bin ton eşdeğer petrol tasarruf ettik. Bu da 158 milyon dolara denk geliyor” açıklamasında bulundu.

TBMM Genel Kurulunda, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Kanunla, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılmasına ve elde edilecek verilerin kullanılmasına ilişkin temel ilkeler, kimler hakkında yapılacağı, araştırma konusu edilecek bilgi ve belgelerin neler olduğu, bu bilgilerin ne şekilde kullanılacağı, hangi mercilerin soruşturma ve araştırma yapacağı, değerlendirme komisyonu, veri güvenliği ile verilerin saklanma ve silinme süreleri yeniden düzenleniyor.

Buna göre, arşiv araştırması, statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk kez veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında yapılacak.

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Miltiadis Varviçyotis’in bir televizyon kanalına verdiği mülakatta, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında dile getirdiği, siyasi ve diplomatik teamüllere uygun olmayan ahlak dışı ifadelerin şiddetle kınandığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin çabaları neticesinde başlatılan iki ülke arasındaki diyaloğun sürdürülmesi için yeni adımların atıldığı bir dönemde, Yunan yetkililerin Türkiye’ye yönelik kışkırtıcı ve gerginliği arttırıcı eylem ve söylemleri ısrarla devam ettirmesi ve bu amaçla Varviçyotis’in öne sürülmesinin kasıtlı bulunduğu bildirildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün Ankara’da Hava Elektronik Sanayii (HAVELSAN) ile Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) ortaklığında üretilen Biyometrik Veri Yönetim Sistemi Tanıtım Toplantısı’na katıldı.

Konuşmasında, 186 hizmeti e-devlet sistemine taşıdıklarını, 2017 yılından bu yana 392 milyon 69 bin 875 arşiv belgesini dijitalleştirdiklerini kaydeden Soylu şöyle devam eti:

“Emniyet, jandarma parmak izi alıyor. Nüfus idaresi el ayası alıyor. Değiştirdik, parmak izine geçtik. Tüm işlem süremiz 5 dakikaya düştü.

2018’den itibaren 490 bin 849 olaya ait veriyi sisteme girdik ve eşleştirmelerle tam 117 bin 648 olayı aydınlattık.

Son 15 ayda sistemlerimizde bekleyen 2.5 milyon parmak izini işledik. Burada 97 bin 258 şüpheli tespiti yaparak adli süreçlere intikal ettirdik.

 (Nüfus Genel Müdürlüğü bünyesindeki elektronik kimlik doğrulama sistemi) Bu proje, en temel meselelerden birini çözüyor. Dolandırıcılığı, sahteciliği ortadan kaldırıyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’yla da bu meseleyi yürütüyoruz. E-imza’yı da inşallah yakında kimlik cüzdanlarının içine koymuş olacağız. Vatandaşımız notere, bankaya, tapuya gittiğinde bilgileri çıkacak; bankalar, tapu kadastro dahil olmak üzere onların da iş yükü azalmış olacak.”

7 Nisan 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

276 can kaybı, 54 bin 740 yeni vaka vardı.

8 Nisan 2021

Zonguldak’ta, FETÖ/PDY’nin yeniden yapılanma çalışmalarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda 14 kişi, gözaltına alındı.

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ/PDY’nin kentte yeniden yapılanma çalışmalarına yönelik soruşturma başlattı. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, aralarında iş insanı, avukat, ihraç edilmiş ve aktif olarak çalışan kamu görevlilerinin bulunduğu 14 kişiyi sabah saatlerinde düzenlenen eş zamanlı operasyonla gözaltına aldı. Şüphelilerin terör örgütünün yeniden yapılanma, mevcutlarla dayanışma ve devamlılığı sağlamak üzere bir araya gelerek örgütün Zonguldak yapılanmasına yönelik çalışmalar yaptığı tespit edildi. Şüpheliler emniyete götürüldü.

Türk Yıldızları’na ait gösteri uçağı Konya’da eğitim uçuşu sırasında düştü.

Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelebi (38) şehit oldu. Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Kaza kırıma uğrayan Hava Kuvvetlerimize ait NF-5 uçağımızın pilotu şehit olmuştur” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), dün gece Zeytin Dalı Harekât bölgesinde PKK/YPG terör örgütü tarafından üs bölgesine tanksavar silahı ile yapılan taciz atışında iki askerin şehit olduğunu bildirdi.

MSB’nin açıklamasında “Verilen karşılık sonucu ilk belirlemelere göre en az 3 PKK/YPG’li terörist etkisiz hâle getirilmiştir” denildi. Saldırıda şehit olan uzman çavuş Gökhan Çakır’ın şehadet haberi Bursa’daki baba ocağına ulaştı. İki yıl önce evlendiği öğrenilen şehit Çakır’ın evinin Balıkesir’de olduğu öğrenildi. Şehit Veteriner Uzman Çavuş Ahmet Akdal’ın (30) da Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki ailesine şehadet haberi ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 71 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), miktar yöntemiyle düzenlediği 15 Nisan vadeli repo ihalesi ile piyasaya 70 milyar 999 milyon 999 bin 986 lira verdi.

İhaleye 160 milyar 180 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,88 seviyesinde gerçekleşti.

8 Nisan 2021 günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

258 can kaybı, 55 bin 941 yeni vaka sayısı vardı.

9 Nisan 2021

 D-8 Teşkilatı 10’uncu Zirve Toplantısı’na Beştepe’den videokonferansla bağlanan Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye olarak insan deneylerini yaptığımız yerli aşımızı, süreçlerin tamamlanmasını müteakip, kimsenin geride bırakılmaması ilkesiyle tüm insanlığın istifadesine sunacağız” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yunanistan’ın PKK başta olmak üzere terör örgütlerine yataklık yaptığını belirtti.

“Gerçek mülteciler Ege’de ölüme terk edilirken, AB sınırları içerisindeki bir sözde mülteci kampında yuvalanan teröristler, NATO üyesi Türkiye’ye yönelik intihar saldırıları ve terör eylemleri planlıyor.” İfadesini kullandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün Jandarma mahrem yapılanmasına yönelik soruşturmada 19’u muvazzaf 53 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının deşifresine yönelik yapılan çalışmalar sonucunda, Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki ‘mahrem hizmetler’ yapılanması içerisinde yer aldıkları tespit edilen 19’u görevde, 32’si görevden uzaklaştırılmış, 2’si emekli 53 şüphelinin, Ankara merkezli 33 ilde gözaltına alınmasına karar verilmiştir” denildi.

9 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

253 can kaybı, 55 bin 791 yeni vaka sayısı yaşandı.

10 Nisan 2021

Siirt’in Eruh ilçesi kırsalında terör örgütü PKK’ya yönelik ‘Eren-6 Şehit Jandarma Astsubay Çavuş Celal Özcan Operasyonu’nda teröristlerle çıkan çatışmada Jandarma Uzman Çavuş Erkan Erdem (28) şehit oldu.

Siirt Valiliği yaptığı açıklamada, Eruh ilçe kırsalındaki operasyon sırasında terör örgütü mensuplarıyla çıkan çatışmada yaralanan Erdem’in helikopterle sevk edildiği Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını belirtti. Şehit Erkan Erdem’in acı haberi Niğde’nin Bor ilçesinde yaşayan ailesine ulaştı. Şehidin geçtiğimiz yıl evlendiği öğrenildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan ve sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Kahraman komandolarımızdan teröristlere geçit yok. Huzur ve güven ortamını bozmak için Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan ve sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li terörist daha kahraman komandolarımız tarafından etkisiz hale getirildi.” İfadelerine yer verildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kanser hastalarının tedavisini desteklemek için 2020 yılında kanser ilaçlarına 5,6 milyar lira kaynak aktardı.

SGK’nin geri ödeme listesinde 832 kanser tedavisinde kullanılanlar olmak üzere toplam 9 bin 59 ilaç bulunuyor. Kurumun, en önemli gider kalemleri arasında ilaç ödemeleri ilk sıralarda geliyor. İlaç için 2018’de 30,9 milyar lira, 2019’da 39,6 milyar lira ödeyen SGK’nin, 2020’deki harcaması 48,6 milyar lirayı buldu.

İlaç harcamasında 6,5 milyar lira ile kalp-damar hastalıkların tedavisinde kullanılanlar ilk sırada yer alırken, bu grubu 5,6 milyar lira ile kanser tedavisinde kullanılanlar izledi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), ürünlerinin bir kısmı elinde kalan çiftçiden, 250-300 bin ton yemeklik patates, 40 bin ton soğan ve 75 bin ton çeltik satın alacağı bildirildi.

TMO’nun, ürünlerinin bir kısmı elinde kalan çiftçiden, 250-300 bin ton yemeklik patates, 40 bin ton soğan ve 75 bin ton çeltik satın alacağı, satın alınan ürünün ise vatandaşa ücretsiz dağıtılacağı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pandemi süreci boyunca mağdur olan çiftçinin sorunlarına çözüm için destek çalışmalarının süreceğini bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli patates ve kuru soğan piyasasındaki stok artışlarını önlemeye yönelik olarak patates ve kuru soğan alımına başlayacaklarını ifade ederek, alımı yapılan ürünlerin ihtiyaç sahibi ailelere bedelsiz olarak dağıtılacağını açıkladı.

Bakan Pakdemirli yazılı açıklamasında şunları belirtti: “Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı üreticilerden, üretici örgütlerimiz aracılığıyla 2020 yılı mahsulü olan patates 25 kilogramlık çuvallanmış olarak kilogram başına 85 kuruştan satın alınacaktır. Aynı şekilde kuru soğan temin tedarik ve dağıtım işlemlerine de başlanmıştır.

Ticaret Bakanlığı, ticari hayata ilişkin bazı iş ve işlemlerde noter onaylı imza sirküleri getirilmesi şartını aramayacak.

Bakanlığın, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Kapsamında Uygulanan İdari Para Cezalarına İlişkin Uzlaşma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği ve Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki uzlaşma işlemleri için düzenlenen uzlaşma komisyonuna tüzel kişilikler adına katılmak için “imza sirkülerinin aslı veya noter onaylı örneği” yerine “temsile yetkili olduğunu gösterir belge” yeterli olacak.

10 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

248 can kaybı, 52 bin 676 yeni vaka sayısı kaydedildi.

11 Nisan 2021

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile 3 saati aşkın bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Erdoğan, Karadeniz’in barış denizi olmaya devam etmesini hedeflediklerini söylerken “Ülkelerimiz arasındaki eş güdümü pekiştiriyoruz. İşbirliğimiz hiçbir surette üçüncü ülkelere karşı bir girişim değildir” mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Demokratlar Birliği üyelerini kabulünde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Korona virüsü salgını sebebiyle yaşadığımız zorlukların özellikle ülkemiz ve milletimiz için yeni müjdelere kapı aralayacağına inanıyoruz. Allah’ın izni ve inayetiyle Türkiye bu salgın sürecinden çok daha güçlenerek çıkacaktır.” Dedi. Erdoğan ayrıca, ‘Bayram ikramiyelerinin ilk ödemelerini Mayıs başında gerçekleştireceğiz. En düşük emekli maaşını 1500 TL’ye çıkartarak vatandaşımızın mağdur duruma düşmemesini sağladık. Emeklilerin şartlarının daha da iyileşmesine hazırlanıyoruz.’ İfadelerini kullandı.

Milli Uzay Programı'nda önemli bir gelişme yaşandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Uzay Programı kapsamında 2023 yılında “Ay’a Sert İniş” görevinde kullanılması planlanan hibrit roket motorunun ilk testlerinin başarıyla geçtiğini açıkladı.

Demiryolu taşımacılığında %30’luk artış görüldü.

Korona virüsü salgını koşullarında ticaretin devamlılığının sağlanması için demir yolu taşımacılığının daha etkin hale geldiğini ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bu yılın ilk çeyreğinde yurtiçi ve yurtdışı demir yolu taşımalarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttığını söyledi.

11 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

237 can kaybı, 50 bin 678 yeni vaka sayısı kaydedildi.

12 Nisan 2021

İzmir’de, Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, örgüt mensubu olduğu ileri sürülen 84 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilerin yakalanması için kolluk kuvvetlerince operasyon başlatıldı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ silahlı terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, örgüt mensubu olduğu ileri sürülen 29’u Kara Kuvvetleri, 7’si Hava Kuvvetleri, 4’ü Deniz Kuvvetleri, 14’ü Jandarma Genel Komutanlığı’na mensup olup; 3’ü yüzbaşı, 6’sı teğmen, 7’si üsteğmen, 34’ü astsubay, 4’ü uzman çavuş rütbesinde olan 42 muazzaf asker ve 10’u darbe girişimi sonrası ilişikleri kesilen askeri okul öğrencisi olmak üzere toplam 64 askeri personel ile ayrıca 14’ü aktif görevde olduğu öğrenilen 20 polis memuru hakkında gözaltı kararı verildiği öğrenildi.

Türkiye ile Libya arasında işbirliğinin artırılması ve geliştirilmesine yönelik önemli karar alındı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Libya ile petrol ve doğal gaz başta olmak üzere iş birliğini geliştirme kararı aldıklarını bildirdi.

Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Libya Milli Birlik Hükümeti Petrol ve Gaz Bakanı Sayın Muhammed Ahmed Oun ile verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Petrol ve doğal gaz başta olmak üzere iş birliğimizi geliştirme kararı aldık.” İfadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Ticaret sicili belgeleri, artık ülkemizin tamamında Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden elektronik ortamda temin edilebilecek.” İfadesini kullandı.

Pekcan, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, MERSİS üzerinden yürütülen ticari işlemlerin kapsamını genişletmeye devam ettiklerini belirterek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğiyle başlattıkları MERSİS üzerinden elektronik belge uygulamasının 5 Nisan 2021 itibarıyla 238 ticaret sicili müdürlüğünün tamamında devreye alındığını bildirdi.

Ticaret sicili müdürlüklerine fiziki başvuru ile alınabilen ticaret sicili tasdiknamesi, iflas ve konkordato belgesi, merkez nakli belgesi, durum belgesi gibi ticaret sicili belgelerinin artık Türkiye’nin tamamında MERSİS üzerinden elektronik ortamda temin edilebileceğini vurgulayan Pekcan, “Ticarette dijitalleşmeye, ticari işlemlerin daha kolay, şeffaf, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine ve ticaret sicili müdürlüklerimizin performans ve hizmet verimliliklerinin artırılmasına katkı sağlayacak bu uygulamanın hayırlı olmasını diliyorum.” Değerlendirmelerinde bulundu.

Cari işlemler açığı, bir önceki yılın şubat ayına göre 1 milyar 233 milyon dolar artarak 2 milyar 610 milyon dolar oldu. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 37 milyar 786 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, bu  gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki  yılın aynı ayına göre 122 milyon dolar artarak 2 milyar 65 milyon  dolara yükselmesi, hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin 984 milyon  dolar azalarak 494 milyon dolara gerilemesi ve birincil gelir  dengesinden kaynaklanan net çıkışların 390 milyon dolar artarak 1  milyar 171 milyon dolar olarak gerçekleşmesi etkili oldu.

12 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

243 can kaybı, 54 bin 567 yeni vaka sayısı kaydedildi.

13 Nisan 2021

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Merkez Bankası’nın doğrudan veya dolaylı olarak sattığı dövizi piyasadan satın alanların kimlikleri ve ne kadar döviz aldıkları, devletin kayıtlarında yer almaktadır. Sonuç itibari ile her şey açık ve net, 128 milyar dolar burada sizin aklınız nerede” dedi.

AK Parti’li Canikli, yaptığı yazılı açıklamada, ’128 milyarı kime sattınız?’, ’Düşük fiyattan mı sattınız?’ gibi ifadeler ile ekonomide kaotik bir ortam oluşturulmaya çalışıldığını bildirdi. Canikli, “Esas sorumuza dönelim. 128 milyar dolar nereye gitti? Dolar ucuz fiyattan mı satıldı? Birilerine peşkeş mi çekildi, detaylandıralım. Merkez Bankasının doğrudan veya dolaylı olarak ticari bankalar üzerinden piyasaya verdiği dolarlar piyasada oluşan fiyattan satılır. Merkez Bankası doların fiyatını belirlemez. Fiyat piyasada oluşur. Merkez Bankası piyasada oluşan fiyattan dolar satar. Bu nedenle, Merkez Bankası’nın doları ucuza veya pahalıya sattığına ilişkin değerlendirmeler en hafif ifade ile cehalet ürünüdür. 128 milyar doların nereye gittiğini olabildiğince basite indirgeyerek anlatmaya çalışalım. 2019 ve 2020 yıllarında dolar kimlere satılmış? Cari açığın finansmanı için Merkez Bankası 30 milyar dolar döviz satmış” dedi.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Akar, Genelkurmay Karargahı başta olmak üzere Kuvvet Komutanlıkları ve bölgedeki birlik komutanlarıyla video telekonferans yöntemiyle toplantı yaptı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Biz her zaman söylediğimiz gibi, uluslararası hukuk çerçevesinde toprak bütünlüğüne saygılı bir şekilde, barışçıl yollarla, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin bir an önce bitmesinden yanayız.” İfadelerini kullandı

Doğu Akdeniz’de sıcak gelişmeler yaşanırken Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe’de bir araya geldi.

 Erdoğan, Libya ile deniz yetki alanlarına ilişkin mutabakat konusunda “Dibeybe de Libya’nın milli menfaatlerine uygun olduğunu duyurmuştur. Ötesi bizim açımızdan lafügüzaftır” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Global tedarik zincirlerindeki aksaklıklara rağmen sanayi üretiminde artış eğilimi sürüyor. Sanayi üretimi şubatta geçen yılın aynı ayına göre %8,8, bir önceki aya göre %0,1 arttı. Aynı ayda, yıllık sanayi üretimini en çok artıran G-20 ülkelerinden birisi olduk” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayi üretiminin şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,8, bir önceki aya göre yüzde 0,1 arttığını belirterek, “Aynı ayda, yıllık sanayi üretimini en çok artıran G-20 ülkelerinden birisi olduk.” İfadesini kullandı.

Büyümenin bir göstergesi olarak görülen sanayi üretimi Şubat ayında yüzde 8.8 oranında arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2021 yılı Şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %15,9 ve imalat sanayi sektörü endeksi %9,3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,8 azaldı.

13 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

273 can kaybı, 59 bin 187 yeni vaka sayısı kaydedildi.

14 Nisan 2021

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ramazanda uygulanacak Korona virüsü kısıtlamalarını duyurdu.

 Buna göre önce ilk iki hafta kısmi kapanma uygulanacak, işe yaramazsa daha sıkı tedbirler gelecek. 14 Nisan akşamı saat 19.00’da başlayacak yeni kısıtlamalar şöyle: Hafta içi sokağa çıkma yasağı saatleri akşam 19.00 ve sabah 05.00 olacak. Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecek. 65 yaş üstü ve 18 yaş altına şehir içi toplu taşıma sınırlaması geri geliyor. 8. Ve 12. Sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitim yapacak. Kafe, kıraathane, lokanta ve çay bahçesi gibi mekânlar bayram sonrasına kadar faaliyetlere ara verecek. Lokanta tarzı işletmeler ramazan boyunca belirlenen saatlerde paket ve gel al hizmetiyle çalışmalarını yürütecek. Düğün, nişan, nikâh, kına, genel kurul ile kapalı alanlardaki etkinliklerin tamamı bayram sonrasına kadar ertelendi.

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyinde bulunan Başika (Gedu) üs bölgesine düzenlenen roketli saldırıda Topçu Uzman Çavuş Hacı Halil Kızılay’ın şehit olduğunu duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Başika üs bölgesine bu gece saatlerinde roketli saldırı düzenlendiği belirtildi.

Atılan üç roketten birinin üs bölgesine, diğer ikisinin ise köye düştüğü bildirilen açıklamada, saldırıda bir askerin şehit olduğu, köyde yaşayan bir çocuğun da yaralandığı bildirildi.

Açıklamada, saldırı sonrası bölgede bir silahlı insansız hava aracının (SİHA) görevlendirildiği ve gerekli tedbirlerin derhal alındığı vurgulanarak, “Kahraman şehidimize Allah’tan rahmet, değerli ailesine ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize başsağlığı ve sabır, yaralı çocuğumuza da acil şifalar diliyoruz.” İfadesi kullanıldı.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün TSK yapılanmasına yönelik, İstanbul merkezli 11 ilde operasyon düzenledi. Gözaltı listesindeki 60 kişiden 47’si yakalandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, İstanbul ve 10 ilde FETÖ/PDY’nin TSK yapılanmasında faaliyet gösteren askerlerden sorumlu örgüt üyelerince kullanıldığı değerlendirilen büfe, market gibi kamuya açık yerlerde kurulu ankesörlü/kontörlü/sabit hatlarla örgütsel iletişim modeline uygun şekilde ardışık/periyodik/yoğun irtibat sağlandığı tespit edildi. Tespit edilen kişilerin 1 muvazzaf subay, 2 emekli subay, 3 muvazzaf astsubay, 1 açıkta astsubay, 2 ihraç edilmiş astsubay, 1 istifa etmiş astsubay ve 38 kapatılan askeri okul öğrencisi olduğu belirlendi. 12 mahrem imamdan 2’sinin de kamuda aktif görevde bulunduğu saptandı. Operasyonda 60 kişiden 47’si gözaltına alındı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hava Kuvvetlerine ait uçakla Ankara’dan yola çıkarılan 150 bin doz Kovid-19 aşısının Libya’ya ulaştırıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Hava Kuvvetlerimize ait uçakla Ankara’dan yola çıkan 150 bin doz Kovid-19 aşısı Libya’ya ulaştırıldı. Aşılar Libyalı yetkililere teslim edildi.” İfadesine yer verildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 73 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 21 Nisan vadeli repo ihalesi ile piyasaya 72 milyar 999 milyon 999 bin 986 lira verdi.

İhaleye 139 milyar 300 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,88 seviyesinde gerçekleşti.

14 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

279 can kaybı, 62 bin 757 yeni vaka sayısı kaydedildi.

15 Nisan 2021

İletişim Başkanı Altun'dan KKTC Anayasa Mahkemesi'nin Kur'an kursu kararına tepki gösterdi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi’nin Kur’an kurslarının kapatılmasına yönelik aldığı karara tepki gösterdi.

İletişim Başkanı Altun’un alınan kararla ilgili yaptığı açıklama şöyle;

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi’nin Kur’an kurslarının kapatılmasıyla ilgili almış olduğu karar ideolojik ve dogmatik bir aklın ürünüdür. Laikliği bu denli sığ ve yanlış bir şekilde yorumlamak temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik bir adımdır.

Laiklik, din özgürlüğünü teminat altına alır, din eğitimini yasaklama aracı olarak kullanılamaz. Ancak jakobenler, laikliği dini değerleri ve kültürel zenginliklerimizi baskılamak için kullanırlar.

Akdeniz’in ve özellikle Kıbrıs sorununun, Türkiye’nin ortaya koyduğu güçlü iradeyle uluslararası alanda daha hakkaniyetli bir şekilde tartışmaya açıldığı böylesi kritik bir dönemde alınan bu yanlış karar Kıbrıs Türkleri’nin varlığına ve birliğine yönelik bir tehdittir.

Demokrasinin teminat altına aldığı din ve inanç özgürlüğüne vurulan bu yargı darbesi asla kabul edilemez. Bu kararın zamanlaması manidardır. Hangi amaca hizmet ettiği akıllarda ciddi şüpheler uyandıran bu karara tepki göstermek demokrasiye saygı duyan herkesin görevidir.”

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, FETÖ davasında, “silahlı terör örgütüne yardım” suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Ahmet Altan ile 8 yıl 9 ay hapis cezası alan Nazlı Ilıcak hakkındaki hükümleri ikinci kez bozdu.

 Gerekçe olarak, iki sanık hakkında da ceza indirimi yapılmaması gösterildi. Daire ayrıca, tutuklu sanık Ahmet Altan’ın bozma gerekçesi ve tutuklulukta geçirdiği süreyi de dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Bozma kararının gerekçesi olan, TCK’nın 220/7’nci maddesi ise şöyle: “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır. Örgüt üyeliğinden dolayı verilecek ceza, yapılan yardımın niteliğine göre üçte birine kadar indirilebilir.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kamu kurumlarının enerji verimliliği maliyetlerini artık elde edecekleri tasarruflarla karşılayacağını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yazılı açıklamasında Kamuda Enerji Performans Sözleşmelerinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’in bugün Resmi Gazete’de yayımlandığını anımsatarak, “Kamu kurumlarımız, enerji verimliliği maliyetlerini artık elde edecekleri tasarruflarla karşılayacak. Kamu kurum ve kuruluşlarımız, 2 milyon lira ve üzeri yatırımla hayata geçirecekleri enerji verimliliği projeleri için 15 yıla kadar enerji performans sözleşmesi imzalayabilecek.” İfadelerini kullandı.

Güncel enerji fiyatları dikkate alındığında genelge kapsamına giren bina ve kampüslerin tüketim değerinin 5,8 milyar liraya karşılık geldiğine değinen Dönmez, 2023 sonunda yüzde 15 tasarruf hedefinin gerçekleştirilmesi durumunda elde edilecek tasarruf miktarının yıllık 870 milyon lira olacağını kaydetti.

Türkiye’nin merkezi yönetim bütçe gelirleri martta 134,9 milyar lira, giderleri 111,2 milyar lira olarak kayıtlara geçti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mart ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, martta bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 184,4 artarak 134 milyar 927 milyon lira, bütçe giderleri yüzde 21,9 artışla 111 milyar 164 milyon lira oldu.

Ocak-mart döneminde ise bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34,6 yükselerek 344 milyar 115 milyon lirayı, bütçe giderleri yüzde 12,6 artarak 321 milyar 336 milyon lirayı buldu.

15 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

297 can kaybı, 61 bin 400 yeni vaka sayısı kaydedildi.

16 Nisan 2021

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Çavuşoğlu-Dendias görüşmesinin ardından yaşananlara ilişkin “Görüşmemizde sıcak bir hava içerisinde görüştük. Ancak çok farklı bir noktaya kaydı. Dendias’ın tavrı karşısında haddini bildirdi. Gereken değerlendirmeyi yapmak suretiyle işi bitirmiş oldular” dedi. Erdoğan Kanal İstanbul’la ilgili olarak ise, ‘’Kanal üzerinden geçecek köprülerden bir tanesinin adımını inşallah haziranda atacağız.” İfadelerini kullandı. KKTC’deki Kur’an-ı Kerim öğretiminde yetki tartışması yönelik olarak da Erdoğan, AYM Başkanı’nın laikliği öğrenmesi gerektiğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), “odak” ilişkisinin kurulamadığı ve eksiklikleri nedeniyle iadesine karar verdiği HDP’nin kapatılması talepli iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etti.

HDP iddianamesiyle birlikte, 31 Mart’ta oybirliğiyle verilen iade kararının gerekçesi de Başsavcılığa iletildi. Başsavcılık, belirlenen eksikleri tamamladıktan sonra HDP iddianamesini ikinci kez AYM’ye gönderecek. Öte yandan eski HDP’li bağımsız milletvekili Ahmet Şık hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Şık için fezleke düzenlendi.

Türk mühendislerince tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarlanan Türkiye’nin ilk orta menzilli füze motoru TEI-TJ300, 240 mm çap ile 1342 newton itki kuvvetine ulaşarak bu sınıfta dünya rekoruna imza attı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen Türkiye’nin ilk Orta Menzilli Füze Motoru TEI-TJ300, 240mm çap ile 1342N itki kuvvetine ulaşarak sınıfında dünya rekoru kırdı. TEI-TJ300; hava, deniz ve kara savunma sistemlerine uygulanabilecek” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 128 milyar dolar tutarındaki rezervin akıbetine ilişkin iddialara yanıt verdi.

Kavcıoğlu, “TCMB, görev ve sorumluluk alanlarındaki bilgi ve verileri uluslararası standartlar dahilinde şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaktadır” açıklamasında bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 79 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 30 Nisan vadeli repo ihalesi ile piyasaya 78 milyar 999 milyon 999 bin 987 lira verdi.

İhaleye 182 milyar 300 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,84 seviyesinde gerçekleşti.

16 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

289 can kaybı, 63 bin 82 yeni vaka sayısı kaydedildi.

17 Nisan 2021

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul’da Korona virüsü Salgınıyla Mücadele Değerlenlendirme Toplantısı’nda konuştu.

Bakan Soylu, “Açık söylüyorum, kim ikamet sahibi ve pasaportuyla bu işi istismar etmeye kalkarsa ikametini iptal ederim hemen. Elimde böyle bir yetki var, acımam da.” ifadelerini kullandı. “Sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili kimsenin genel bir muafiyeti söz konusu değildir. Muafiyetler zaman ve güzergahla sınırlıdır.” diyen Soylu, ‘Ben kamu görevlisiyim, avukatım, çiftçiyim’ deyip gün boyu kısıtlamalardan muaf olduğunu sanan, bakkala markete gidiyorum deyip tüm şehri gezmeye kalkan olursa buna kesinlikle müsaade etmeyin.’ dedi.

Adana’da polisin terör örgütü DEAŞ’a yönelik 13 Nisan’da düzenlediği operasyonda gözaltına alınan 7 şüpheliden 2’si tutuklandı, 1’i adli kontrol şartıyla, 4’ü ise savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan şüphelilerden Yusuf Abdulkerim Yusuf Neccar’ın (33), Irak’ta istihbarat polisi olarak görev yaparken DEAŞ’ın işgali sonrası saf değiştirdiği ve örgütün sözde Musul emirliğine atandığı ortaya çıktı.

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kamuya ilk kez atanacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması getiren 18 maddelik yasa Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bakan Varank yerli Korona virüsü aşısının faz-1 aşamasına gönüllüsü oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Onkoloji Hastanesinde TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren VLP temelli aşının insan denemelerinin faz-1 aşamasına gönüllü olarak katıldı. Varank, aşı olduktan sonra basın mensuplarına Türkiye’de yerli aşı çalışmaları ve VLP temelli aşı hakkında bilgiler verdi, vatandaşlara aşı olma çağrısında bulundu.

Türkiye’nin en uzun köprüleri arasında yer alan Hasankeyf-2’nin açılışı gerçekleştirildi.

Törende açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Bölücü terör örgütünün sabotajlarıyla da uğraşıyoruz. İstismar araçlarını kaybetmemek adına her türlü alçaklığa imza attılar. Kardeşlerimiz hizmet almasın diye her türlü iğrençliği sergilediler.” İfadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomiye ilişkin olarak da “İhracatta, sanayi üretiminde her ay yeni rekorların haberini alıyoruz. Mart’ta ihracatımız yüzde 42.42 oranında artışla tüm zamanların en yüksek rakamı olan 18.9 milyar dolara ulaştı” diye konuştu.

17 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

288 can kaybı, 62 bin 606 yeni vaka sayısı kaydedildi.

18 Nisan 2021

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ''Kısmi kapanma sürecinde Korona virüsü tedbirlerine yönelik denetimler yoğunlaştırıldı. 81 ilde 100 bin 146 personelin katıldığı denetimlerde; sokağa çıkma kısıtlaması muafiyetini kötüye kullanan 3.787 kişiye idari işlem uygulandı’’ denildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; kısmi kapanma sürecinde Korona virüsü tedbirlerine yönelik denetimler yoğunlaştırıldı. Bu kapsamda 17 Nisan günü tüm il ve ilçelerde ‘Yoğunlaştırılmış Dinamik Denetim’ uygulanarak, başta sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamasına yönelik alınan tedbirler olmak üzere iş yerleri, konaklama tesisleri, toplu ulaşım araçları ve özel araçlarda denetim gerçekleşti. 100 bin 146 personelden oluşan, 25 bin 269 ekibin görev aldığı denetimlerde; 141 bin 611 iş yeri, 5 bin 510 konaklama tesisi, 14 bin 941 toplu ulaşım aracı ve 139 bin 695 özel araç kontrol edildi.

Türkiye’nin BES’teki birikimi 172 milyar lirayı aştı.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) katılımcıların fon tutarı ile devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü olan 159 milyar 396 milyon lira ile otomatik katılımla sisteme dahil olanların biriktirdiği 12 milyar 627,5 milyon lira dikkate alındığında, sistemin toplam büyüklüğü 172 milyar 23,5 milyon liraya ulaştı.

18 Nisan Korona virüsü verileri açıklandı.

Sağlık Bakanlığı test sayısını 301 bin 243 olarak açıklarken, 55 bin 802 vaka tespit edildiğini bildirmişti. Korona virüsünden 318 kişi hayatını kaybetmiş, taburcu olanların sayısı 43 bin 856 ve toplam iyileşen sayısını ise 3 milyon 687 bin 590 olarak açıklamıştı.

19 Nisan 2021

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, katıldığı televizyon kanalında soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’de 18 tane aşı çalışmasının bulunduğunu ve bunlardan 7’sinin umut verici olduğunu belirterek, “Kısmet olursa sona yaklaşıyoruz. Çok sıkı takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ve Yunanistan Milli Savunma Bakanlıklarının, ‘güven artırıcı önlemler’e ilişkin 4’üncü tur toplantıları gerçekleştirme konusunda mutabakata vardığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye ve Yunanistan Milli Savunma Bakanlıkları, ‘güven artırıcı önlemler’e ilişkin 4’üncü tur toplantıları gerçekleştirme konusunda mutabakata varmıştır. Planlanan toplantının tarihi ve diğer ayrıntıları yakın zamanda belirlenecektir” ifadeleri kullanıldı.

Milli Savunma Bakanlığı, Kuzey Irak’a düzenlenen hava harekâtında 9 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘’Teröristlerin inlerini başlarına yıkmaya devam ediyoruz. Irak kuzeyi Metina bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen 9 PKK’lı terörist, Hava Kuvvetlerimizin başarılı hava harekâtı ile etkisiz hâle getirildi. Operasyonlarımız kararlılıkla devam edecek!’’

Sağlık Bakanlığınca, Korona virüsü ile mücadele kapsamında uygulanan birinci ve ikinci doz toplam aşı miktarı 20 milyonu aştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bugün itibariyle 20 milyondan fazla doz aşı yaptık. Büyüklerimizi ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızı öncelikle korumaya almaya çalıştık. Aşı programımız tüm güçlüklere rağmen kararlılıkla sürecek” mesajını paylaştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “128 milyar dolarlık rezerv” tartışmasına ilişkin, “Günlük olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bilançosunda ne olduğunu, bu hareketleri rahat şekilde görebiliyorsunuz. Bunu tamamen açık ve şeffaf şekilde görmeniz mümkün.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Merkez Bankası finansal istikrarı sağlamak için 2 türlü enstrümanı kullanmak zorunda. Zorunlu karşılıklar ve döviz alım satım işlemleri. 2 yaklaşım görüyoruz. Döviz alım satım ihaleleri ve doğrudan döviz alım müdahaleleri” açıklamasında bulundu.

19 Nisan Korona virüsü verileri açıklandı.

Hasta sayısı 2 bin 862 olarak açıklandı. Maalesef Korona virüsünden 341 vatandaşımız hayatını kaybetti.

20 Nisan 2021

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, istişare görüşmesi sonrası gerçekleştirilen toplantıda Yunan mevkidaşı Dendias’ın skandal ifadeleriyle ilgili olarak “Üzülerek gördük ki Dendias ve Yunanistan tarafı dürüst davranmadılar. Biz her şeye rağmen sorunları çözmek için adım atmaya hazırız. Bunu da herkes toplantıda gördü.” dedi.

İstanbul’da MİT ve Emniyet’in terör örgütü DEAŞ’a yönelik düzenlendiği operasyonda eylem hazırlığında olduğu öne sürülen 14 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve MİT’in ortak çalışması sonrası terör örgütü DEAŞ ile bağlantılı şüphelilere yönelik 4 ilçede 8 adrese operasyon yapıldı. Operasyonda örgütle bağlantı olduğu ve eylem hazırlığında olduğu belirtilen yabancı uyruklu 14 kişi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “EREN-10 Operasyonu’ kapsamında, Şırnak-Beytüşşebap ilçesi Meydan Dağı bölgesinde, gerçekleştirilen operasyonda, teröristlerle çıkan çatışmada kahraman Jandarma Komandolar tarafından 1 terörist silahıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir” denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, “Eren-10 Operasyonu” kapsamında, Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi Meydan Dağı bölgesinde, Beytüşşebap Jandarma Komando Alay Komutanlığınca gerçekleştirilen operasyonda, teröristlerle çatışma çıktı. Çatışmada, bir terörist silahıyla etkisiz hale getirildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 24 Mart 2018’de kullanıma açılan Kadın Acil Destek Uygulaması’na (KADES) 20 Ocak 2021’e kadar 75 bin 592 kadının ihbarda bulunduğunu söyledi.

Soylu, “Bahse konu kapsamındaki koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla; 81 İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği koordinesinde polis amirliklerinde, 24 saat esasına göre görevlendirilen personel tarafından hizmetler yürütülmektedir. Aile içi kadına yönelik şiddet mağduru kadınların KADES ve 155 polis imdat acil çağrı merkezine ulaşmaları halinde olay yerine en yakın ekip sevk edilmektedir. KADES kullanıma açıldığı 24 Mart 2018 tarihinden, 20 Ocak 2021 tarihine kadar 75 bin 592 kadın vatandaşımız ihbarda bulunmuştur” dedi.

İçişleri Bakanlığı, 104 emekli amiral tarafından yayımlanan bildiriye destek oldukları belirlenen Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin bakanlık makamının onayı ile görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı’ndan 104 emekli amiralin bildirisi ile ilgili TESUD bilgilendirilmesi yapıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ‘TESUD yöneticilerinin 104 emekli amiralin bildirisine destek olduğu, açıklamalarının bildiriyle benzerlik taşıdığı görülmüştür. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı ve diğer Yönetim Kurulu Üyeleri, 5253 sayılı Dernekler Kanununun 27’nci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince geçici bir tedbir olarak bakanlık makamının onayı ile görevden uzaklaştırılmıştır.’ İfadeleri kullanıldı.

Pakdemirli, dağıtılan patates soğan miktarını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘Bugüne kadar 81 ilimizde, toplam 40 bin ton patates ve 10 bin ton kuru soğanın dağıtımını gerçekleştirdik’ açıklamasında bulundu.

20 Nisan günlük Korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 322 bin 128 Korona virüsü testi yapıldı, 61 bin 28 kişinin testi pozitif çıktı, 346 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 2 bin 895 oldu.

21 Nisan 2021

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda 128 milyar dolar tartışmalarıyla ilgili konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne rakam doğru, ne rakama yüklenen anlam doğru, ne bu rakam üzerinden üretilen kampanya doğru... Baştan sona yanlış, baştan sona cehalet...” ifadelerini kullandı. Kabine değişikliğiyle ilgili de konuşan Erdoğan, “Dün gece hem bir bakanlığımızı ikiye böldük, hem de 3 bakan atamasını yaptık. Üç yeni bakanımıza başarılar diliyorum” dedi.

Milli Savunma Bakanlığından, 1 Ocak 2021’den bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda 836 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, teröristle mücadelesini etkin ve kararlı şekilde sürdürüyor. 1 Ocak 2021’den itibaren gerçekleştirilen operasyonlarda 836 terörist etkisiz hâle getirildi.”

Resmi Gazete’de gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanlığı atama kararıyla kabinede mini revizyon yapıldı. İki yeni bakanlık oluşturuldu, kabineye üç yeni isim girdi.

Resmi Gazete’nin yeni sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle kurulan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, mükerrer sayıda yayımlanan kararla Derya Yanık atandı. Resmi Gazete’ye göre Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iki ayrı bakanlık olarak çalışacak. Yeni kurulan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ise Vedat Bilgin atandı. Atamalarla birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un da görevi sona ermiş oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda ortak görevlendirmelerin de bu kararname ile birlikte sona erdiği belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bir gazetede yer alan ‘Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) arasındaki döviz alım satımına ilişkin protokolün yasal dayanağının ortadan kalktığı’ iddialarını yalanladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, haberde, “Hazine Müsteşarlığı ve TCMB arasında imzalanan protokole ilişkin yasal dayanağın 2018 yılında ortadan kalktığı, Temmuz 2018’den itibaren de bu dayanağın olmadığı” iddiasının dile getirildiğine işaret edildi. Açıklamada, söz konusu haberin gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

21 Nisan Korona virüsü tablosu açıklandı.

362 can kaybı, 61 bin 967 yeni vaka sayısı yaşandı.

22 Nisan 2021

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “MB kaynaklarından cari açığın finansmanı için 30 milyar dolar, yabancı sermaye çıkışı için 31 milyar dolar, reel sektörün döviz borcu için 50 milyar dolar kaynak kullanılmıştır. Vatandaşımız da 54 milyar dolar karşılığı döviz ve altın almıştır. Gördüğünüz gibi, 4 kalemde 165 milyar dolar ortaya çıktı” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 128 milyar dolar tartışmalarına yanıt verirken, bu paranın ne buhar olduğunu ne de haksız hukuksuz birilerinin cebine girdiğini söyleyerek, “Halkımız müsterih olsun. Bu ülkenin 128 milyar doları ne birilerine peşkeş çekilmiş, ne de heba edilmiştir” dedi. Erdoğan, CHP’li Engin Altay’ın kendisiyle ilgili Menderes benzetmesine de sert çıkarak, “Be ahlaksız, be edepsiz, biz bu yola çıkarken kefenimizi giyerek yola çıktık. Biz ölümden korkmayız” tepkisini verdi.

MASAK Thodex’in Türkiye’de finansal kuruluşlarında bulunan hesaplarına bloke koydu. Kripto para dolandırıcılığı yaptığı iddia edilen Thodex Kurucusu Faruk Fatih Özer de yaptığı yazılı açıklamada kaçmadığını ifade etti.

Türkiye’nin en büyük üçüncü kripto para borsası Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer, siteyi kapatıp yurt dışına çıktı. Mali Suçları Araştırma Kurulunca (MASAK), kripto para platformu Thodex’in Türkiye’de finansal kuruluşlarda bulunan bütün hesaplarına bloke konuldu.

Olayda adı geçen kişi ve firma hakkında inceleme başlatıldığı öğrenildi. Türkiye’nin en büyük üçüncü kripto para borsası Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer, siteyi kapatıp yurt dışına çıkarken, yatırımcıların 2 milyar dolarının ortadan kaybolduğu iddia edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin ilk yüzer LNG depolama ve gazlaştırma gemisi (FSRU) Ertuğrul Gazi’nin, sertifikasyon işlemlerinin ardından Hatay’ın Dörtyol ilçesindeki limana demirlediğini bildirdi.

Türk Denizcilik Sicili’ne kayıtlı ilk yüzer LNG depolama ve gazlaştırma gemisi (FSRU) Ertuğrul Gazi, Hatay’ın Dörtyol ilçesine ulaştı.

3 Nisan’da Türk bayrağı çekilen gemi, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Dörtyol FSRU Terminali’ne yanaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 19 Mart’ta yaptığı açıklamada, geminin LNG yüklü şekilde nisan ayının ortalarında Dörtyol’a ulaşmasını beklediklerini belirtmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 220 milyon dolar artarak 89 milyar 541 milyon dolara ulaştı.

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 16 Nisan’da Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 309 milyon dolar artışla 49 milyar 686 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 9 Nisan’da 49 milyar 377 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri, 89 milyon dolar azalarak 39 milyar 944 milyon dolardan 39 milyar 855 milyon dolara indi. Böylece Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 220 milyon dolar artarak 89 milyar 321 milyon dolardan 89 milyar 541 milyon dolara yükseldi.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji ve Madencilik Alanında İş Birliğine Dair Anlaşma, onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, iki ülke de yenilenebilir ve temiz enerji ile enerji verimliliği alanında iş birliğini artırmak, bu alandaki projeleri desteklemek ve geliştirmek amacıyla yetkili kurumlarını ve yatırımcılarını ortak çalışmaya teşvik edecek. Böylece taraflar, iş birliğinin tesis edilmesi için çalışma grubunun oluşturulmasını destekleyecek.

Taraflar, hidrokarbon ve petrokimya kaynaklarının geliştirilmesi ve kullanımına ilişkin projelerde teknik iş birliği, yerbilimi ve rezervuar mühendisliğiyle ilgili projelerde iş birliği geliştirilmesi, hidrokarbonların aranması, üretimi, taşınması, işlenmesi, ticarileştirilmesi, dağıtımı ve ticareti ile petrokimya ve işlenmiş petrol ürünlerinin üretimi ve ticareti alanlarında ortak çalışmalar yürütecek.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı ikiye bölen kararnameyle, kadro işlemleri de Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı.

Daha önce bu görevleri Devlet Personel Başkanlığı yürütüyordu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinden sonra ise, Devlet Personel Başkanlığı’nın görevleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesine alınmıştı.

22 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

354 can kaybı, 54 bin 791 yeni vaka sayısı kaydedildi.

23 Nisan 2021

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile telefonda görüştü. Görüşmede, ikili ve bölgesel meseleler ele alındı. İki lider Haziran ayındaki NATO Zirvesi’nde görüşme kararı aldı.

Beyaz Saray’dan görüşmeye ilşkin yapılan açıklamaya göre Erdoğan ile Biden, ikili ve bölgesel konuları ele almak üzere haziran ayındaki NATO Zirvesi’nde ikili görüşme yapma konusunda anlaştı.

Biden, Erdoğan ile görüşmesinde, iş birliğinin genişletilmesi, anlaşmazlıkların etkili yönetimi ve yapıcı ikili ilişki vurgusu yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD’da gerçekleştirilen toplantıda gazetecilerin kripto para dolandırıcılığı ile ilgili sorusunu yanıtladı.

Bakan Soylu, Faruk Fatih Özer’in Türkiye’deki mal varlığına el konulduğunu vurgulayarak, “Şahsın Türkiye’de 3 ayrı hesapta bulunan 31 milyon lirasına el konuldu. Oraya girerken de 290 bin dolar civarında bir beyanda bulunmuş. Onu da biliyoruz. Onu da oradan teyit ettik. Tabi orada şimdi Arnavutluk güvenlik güçleri bu konudaki hazırlıklarını yapıyorlar. Zannediyorum ki bu konuda inşallah yakalanması gerçekleştirilir ve Türkiye’ye getirilir inancındayız” diye konuştu.

İstanbul merkezli 8 ilde Thodex operasyonu yapıldı.

Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolarlık kripto para dolandırıcılığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bu sabah operasyon düzenledi. İstanbul merkezli 8 ilde 78 kişinin yakalanması için düzenlenen operasyonda şu ana kadar 62 kişi gözaltına alındı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Kısa çalışma süresi 1 Nisan’dan başlamak üzere 3 ay uzatıldı” açıklamasında bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 31 Ocak tarihine kadar Koronavirüs salgını nedeniyle kısa çalışma başvurusunda bulunmuş işyerleri için kısa çalışma süresinin Cumhurbaşkanımızın kararıyla 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere 30 Haziran’a kadar 3 ay uzatıldığını duyurdu.

23 Nisan Korona virüsü tablosu açıklandı.

Açıklanan tabloya göre, 302 bin 91 Korona virüsü testi yapıldı, 49 bin 438 kişinin testi pozitif çıktı, 343 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta 3 bin 475 oldu, 60 bin 176 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 3 milyon 970 bin 111’e yükseldi.

24 Nisan 2021

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 2,5 ay aradan sonra Kuzey Irak’ta terör örgütü PKK’ya karşı havadan ve karadan yeni bir harekât başlattı.

TSK son olarak 10 Şubat’ta Kuzey Irak’ta Gara bölgesini hedef alan “Pençe Kartal-2” adı verilen harekatı yapmıştı. Askeri kulislerde hava operasyonuna 50 kadar uçağın katıldığı, SİHA’ların da teröristlerin kaçış yollarını vurduğu konuşulurken, terör örgütünün ağır kayıplar verdiği bildirildi. Öte yandan, operasyonun adı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım Operasyonu olarak açıklandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Biden’ın 1915 olaylarıyla ilgili olarak kullandığı ‘soykırım’ ifadesine Twitter’dan sert tepki gösterdi.

Çavuşoğlu paylaşımında, “Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz.” Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz” ifadelerini kullandı

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield’ın Bakanlığa çağırıldığını duyurdu.

 Bakanlık, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olayları için ‘soykırım’ ifadesini kullanmasına Türkiye’nin güçlü tepkisini iletirken açıklamamanın uluslararası hukuk bakımından hükümsüz olduğunu kaydetti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin ‘soykırım’ ifadesini kullanacağı haberleri üzerine yaptığı açıklamada “Olduğu takdirde siyasi açıklama olarak kalacaktır. Herhangi bir hukuki temeli yoktur” dedi.

Şentop, “Türkiye’de eğer tarihi konular bu şekilde siyasi kararlarla ortaya konacaksa, Türkiye’nin de Amerikan tarihine dair herhalde bir yasama döneminin bütününü kaplayacak kararlar alma zamanı vardır. Bu konuda en kirli tarihi olan ülkelerden birisi de ABD’dir” ifadelerini kullandı. Şentop, HDP’nin 1915 olaylarına ilişkin yaptığı açıklamaya da tepki göstererek “Ne zaman hasımları Türkiye aleyhine bir tavır içine girse HDP onlarla hareket ediyor. HDP, Türkiye’de hukuken kurulmuş siyasi parti olmasına rağmen Türkiyeli gibi konuşmuyor” dedi.

24 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

339 can kaybı, 40 bin 596 yeni vaka sayısı kaydedildi.

25 Nisan 2021

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çanakkale Kara Savaşları’nın 106. Yıl Dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tarihi şanlı zaferlerle dolu milletimizin haklarına ve mukaddesatına sahip çıkmaya, Çanakkale Ruhu’nu yaşatmaya, ülkemizi yarınlara çok daha güçlü şekilde taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz.” Açıklamasında bulundu.

31 terörist daha etkisiz hale getirildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonlarında 31 teröristin etkisiz hale getirildiğinin tespit edildiğini bildirdi.

25 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

347 can kaybı, 38 bin 553 yeni vaka sayısı kaydedildi.

26 Nisan 2021

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirilen Pençe-Yıldırım Harekatı’nda teröristlerle çıkan çatışmada 1 askerin şehit olduğu, el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucunda ise 1 askerin yaralandığını, Pençe- Şimşek, Yıldırım Operasyonlarında şehit sayısının 2 olduğunu duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Irak’ın kuzeyinde 26 Nisan 2021 tarihinde Pençe- Yıldırım Harekatı kapsamında teröristlerle çıkan çatışmada 1 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, el yapımı patlayıcıya (EYP) basma neticesinde 1 kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmış ve derhal hastaneye sevk edilmiştir. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimiz için acil şifalar dileriz. Pençe- Şimşek, Yıldırım operasyonlarında şehit sayımız 2 olmuştur” ifadelerine yer verildi.

Adalet Bakanlığı, ‘ABD Devlet Başkanı’nın açıklamalarının hukuki bir karşılığı yoktur. Bireylerin olduğu gibi devletlerin de lekelenmeme hakkı vardır.’ açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanlığınca hazırlanan grafik, Bakanlığın sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

Paylaşımda “Soykırım nedir, Türkiye BM Sözleşmesi’ne taraf mıdır, mevzuatımızda soykırım suçu var mıdır, suçun unsurları nedir, bir fiilin soykırım olduğuna kim karar verir, dünya tarihinde soykırım suçu olduğu sonucuna varılmış yargı kararları var mı, 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen görevli ve yetkili bir mahkeme kararı var mı, olabilir mi, 1915 olaylarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargılayabilir mi, 1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmemek cezalandırılabilir mi ve ABD Başkanı’nın açıklamalarının hukuki temeli var mı?” sorularına yanıt verildi.

Soykırımın, hukukun tanımladığı ve çerçevesini belirlediği uluslararası topluma karşı bir suç tipi olduğu belirtilen paylaşımda, bu suçun uluslararası düzeyde ilk defa “1948 BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi” ile tanımlandığı hatırlatıldı.

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014’te düzenlenen eylemlere ilişkin davada aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 28’si tutuklu 108 sanığın yargılanmasına başlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 108 sanığa ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma’, ‘adam öldürme’, ‘adam öldürmeye teşebbüs’, ‘yağma’, ‘alıkoyma’, ‘alıkoymaya teşebbüs’, ‘mala zarar verme’, ‘yakarak mala zarar verme’, ‘kamu malına zarar verme’, ‘yakarak kamu malına zarar verme’, ‘işyeri dokunulmazlığını ihlal’, ‘geceleyin işyeri dokunulmazlığını ihlal’, ‘geceleyin açıktan hırsızlık’, ‘açıktan hırsızlık’, ‘hırsızlık’, ‘geceleyin hırsızlık’, ‘basit yaralama’, ‘silahla basit yaralama’, ‘kamu görevlisini silahla basit yaralama’, ‘kamu görevlisini kasten basit yaralama’, ‘kemik kırığı oluşacak şekilde kasten silahla yaralama’, ‘kamu görevlisini kemik kırığı oluşacak şekilde kasten silahla yaralama’, ‘silahla kasten’, ‘yaralama’, ‘kamu görevlisini silahla yaralama’, ‘iş ve çalışma hürriyetinin ihlali’, ‘ibadethanelere zarar verme’, ‘düşük yapmaya neden olma’, ‘bayrak yakma’, ‘5816 sayılı yasaya muhalefet’, ‘suç işlemeye tahrik etme’ suçlamaları yöneltildi. Şüpheliler hakkında bu suçlardan 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680 yıl hapis cezası istendi.

Mansur Yavaş, 100 milyon liralık destek paketini açıkladı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ramazan ayında 232 bin 351 aileye, 100 milyon liralık destek paketi hazırladıklarını açıkladı.

Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik İzmir ve İstanbul merkezli 62 il ile KKTC’de eş zamanlı operasyon başlatıldı.

FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasına yönelik yapılan operasyonda, 459’u muvazzaf 532 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “Toplam 1 trilyon 86 milyarTL olarak gerçekleşen yatırımlarımızın GSYH’ye 395 milyar dolar etkisi oldu” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Boğaziçi Üniversitesi ile bakanlığı arasındaki Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında iş birliği protokolü imza töreninde yaptığı konuşmada “2021 yılı bütçesi içinde yüzde 31’lik bir orana sahip olan Ulaştırma ve Altyapı yatırımlarımız, yaptığımız ve devam eden projelerimizle birlikte toplam 1 trilyon 555 milyar TL’ye ulaşacak” dedi.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 49 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 3 Mayıs vadeli repo ihalesi ile piyasaya 48 milyar 999 milyon 999 bin 988 lira verdi.

İhaleye 108 milyar 200 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,88 seviyesinde gerçekleşti.

26 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

353 can kaybı, 37 bin 312 yeni vaka sayısı kaydedildi.

27 Nisan 2021

TBMM Genel Kurulu’nda ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelemesinin kınanmasına, reddedilmesine ve yok hükmünde sayılmasına ilişkin bildiri okunarak kabul edildi.

Bildiride, “1915 olaylarına ilişkin Ermeni lobilerinin iddialarını içeren tezleri sahiplenmesini, Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak esefle ve şiddetle kınıyor, tarihin siyasî saiklerle tahrifinden başka anlam taşımayan bu temelsiz iftiraları en güçlü şekilde reddediyoruz. Tarihî konularda hüküm vermeye hukuken ve ahlaken yetkisi bulunmayan ABD Başkanı’nın yaptığı bu açıklama, nezdimizde yok hükmündedir. Birinci Dünya Savaşı şartlarında yaşanan, Osmanlı Devleti’nin Türk ve Ermeni halkları için trajik sonuçlar doğuran olaylardan 106 yıl sonra böyle sorumsuz bir açıklamanın yapılmasının sebebi, değişen tarihi belgeler ya da uluslararası hukuk normları değil, bugünün küçük çıkar hesaplarında boğulmuş ABD Yönetiminin radikal Ermeni lobilerinin baskısına boyun eğmesidir. Tarihi gerçeklerle bağdaşmayan bu açıklama, halklar arasında yakınlaşmaya hiçbir katkı sağlamayan akıldışı ve sorumsuz bir adımdır” denildi.

Pençe-Yıldırım Operasyonu’nda el yapımı patlayıcıya (EYP) basarak yaralanan bir askerimiz, kaldırıldığı hastanede şehit oldu.

“Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz. Pençe-Şimşek, Yıldırım operasyonlarında şehit sayımız 3 olmuştur.”

Rus aşısı Sputnik V’nin teknoloji transferi ve Türkiye’deki üretimi için anlaşma sağlandı.

Türkiye’de üretimi yapacak olan Viscoran İlaç’ın yazılı açıklamasında, “Gerekli izinler alınır alınmaz Sputnik V´nin Rusya´dan tedarikine hemen başlanacak, önümüzdeki aylarda da üretime geçilecek” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Korona virüsü salgınına karşı alınan tedbir kararlarını açıkladı.

Alınan yeni kararlara göre; 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı 19:00’dan başlayıp, 17 Mayıs pazartesi 05:00’e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçilecek. Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak ve otobüsler %50 ile çalışabilecek. Eğitimde ise anaokulu, kreş, 8. Ve 12. Sınıflar dahil tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek tüm sınavlar ertelendi.

Muğla merkezli kripto para işlem platformu Vebitcoin’in faaliyetlerini durdurduğunu açıklamasından sonra gözaltına alınan şirketin ‘baron’ lakaplı CEO’su İlker Baş, ‘hanımağa’ lakaplı eşi Güliz Baş ile şirketin çalışanları Berkay Baş ve Aykut Erdoğdu, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Kripto para borsası Thodex’in bakım yapılacağı açıklaması sonrası sitesini kapatması ve sahibi Faruk Fatih Özer’in yurtdışına kaçmasının ardından, Muğla merkezli Vebitcoin.com da içine girdiği finansal zor durumdan dolayı faaliyetlerine son verdiğini açıklamıştı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, şikayetler üzerine kripto para platformu Vebitcoin’in Türkiye’deki finansal kuruluşlardaki hesaplarını bloke etti

27 Nisan Korona virüsü salgını tablosu ve vaka sayısı açıklandı.

Açıklanan tabloya göre, 282 bin 192 test yapıldı, 43 bin 301 kişinin testi pozitif çıktı, 346 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta 3 bin 549 oldu, 45 bin 592 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 167 bin 263'e yükseldi.

28 Nisan 2021

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Azerbaycan’da sermaye piyasalarını düzenleme ve denetim yetkisini haiz Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası (CBA) arasında ikili işbirliği mutabakatı (MoU) imzalandı.

SPK’dan yapılan açıklamada, SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve CBA Baş Direktörü Ali Ahmadov tarafından imzalanan ikili işbirliği mutabakatıyla, iki kurum arasında sermaye piyasaları alanında bilgi alışverişinin ve teknik işbirliğinin geliştirilmesinin amaçlandığı bildirildi.

Bir askerimiz şehit oldu, iki askerimiz yaralandı.

Milli Savunma Bakanlığı Pençe-Yıldırım Harekat bölgesinde yapılan saldırı sonucu, 1 askerin şehit olduğunu, 2 askerin de yaralandığını duyurdu.

Savunma Sanayii Başkanı Demir’den Blinken’ın ‘S-400’ açıklamasına cevap verdi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in “Ankara’nın S-400 alımı ABD’nin güvenliğini tehdit ediyor” açıklamasına ilişkin, “Biz gerekli tedbirleri alırız dedik ama bu konuda hiç diyalog olmadı. Umarım bundan sonra olur.” İfadelerini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda alınan, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelemesini kınayan, reddeden ve yok hükmünde sayan karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Genel Kurul’da dün gerçekleştirilen oturumda, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasını taşıyan bildiri okunarak oylamaya sunulmuş, bildiriye AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP grupları kabul oyu, HDP grubu ise ret oyu vermişti. Bildiri kabul edilmişti.

İzmir ve İstanbul merkezli 62 il ile KKTC’de FETÖ’nün TSK yapılanmasına yönelik düzenlenen operasyonun İzmir ayağında yakalananlardan 30’u tutuklandı.

İzmir ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen ortak soruşturma kapsamında FETÖ’nün örgütsel iletişim ağına dahil oldukları tespit edilen 459’u muvazzaf 532 kişiye yönelik 26 Nisan’da başlatılan operasyonda toplam gözaltı sayısı 451’e ulaştı. Operasyonun İzmir ayağında gözaltına alınan 226 kişiden 46’sının emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Kuzey Irak’ta başlatılan ‘Pençe-Şimşek’ ve ‘Pençe-Yıldırım’ operasyonlarında 3 PKK’lı, gizlendikleri mağarada hava operasyonuyla öldürüldü. Operasyonlarda 1.500’den fazla hedef vuruldu, 37 terörist etkisiz hale getirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 23 Nisan günü Kuzey Irak’ın Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerinde başlattığı ‘Pençe-Şimşek’ ve ‘Pençe-Yıldırım’ operasyonları hız kesmeden devam ediyor. Bölgeye indirilen özel kuvvetler ve komando timleri hava destekli operasyonlarla ilerleyişini sürdürüyor. Kara birlikleri terör örgütü PKK tarafından kullanılan mağara ve barınakları tek tek bulup imha ediyor. Komandoların arama-tarama faaliyeti sırasında tespit edilen ve bir mağaraya gizlendikleri belirlenen 3 PKK’lı terörist, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait jetlerin hava taarruzu ile etkisiz hale getirildi. Buna göre her iki bölgedeki operasyonlarda etkisiz hale getirilen terörist sayısı 37 oldu.

TCMB tarafından, Mart 2021 dönemine ilişkin “Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri” verileri yayımlandı.

Buna göre, resmi rezerv varlıkları martta bir önceki aya kıyasla yüzde 9 azalarak 86,7 milyar dolara düştü. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 12,9 azalarak 46,2 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 4,3 gerileyerek 38,9 milyar dolar oldu.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankasının önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) martta bir önceki aya göre yüzde 12,5 azalarak 26,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutarın 21,4 milyar doları anapara, 5,4 milyar doları faizden oluştu.

28 Nisan 2021 Korona virüsü tablosu açıklandı.

341 can kaybı, 40 bin 444 yeni vaka sayısı kaydedildi.

29 Nisan 2021

İçişleri Bakanlığı, Şırnak ve Hakkari’de 5 bin 280 personelin katılımıyla Eren Cudi-Besta ve Eren Kazan-Oğul operasyonlarının başlatıldığını açıkladı.

Öte yandan, Milli Savunma Bakanlığı da “Irak kuzeyindeki Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerinde icra edilen Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonları kapsamında tespit edilen 5 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Eren-2 Operasyonu’nda, Diyarbakır Lice kırsalında 5 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

 İçişleri Bakanlığı’nın mesajında ise “Sözde ‘özel güç sorumlusu’nun da içinde olduğu 6 terörist, etkisiz hale getirildi” denildi.

Pençe-Yıldırım Harekâtı’nda, üs bölgesine güdümlü tanksavar silahı ile yapılan saldırıda Veteriner Uzman Onbaşı Hüsamettin Gökçe (22) şehit oldu.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada “Saldırıda bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, iki kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmıştır. Aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, TSK ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza da acil şifalar dileriz” denildi.

TBMM Genel Kurulu’nda, ’Vergi Usulü Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifi kabul edildi.

Pandemi döneminde uygulanan kısıtlamalar sebebiyle hak kaybının önlenmesi amacıyla çeklerin bankalara ibrazı ile icra iflas takipleri 31 Mayıs 2021’e kadar durduruluyor. Kamu idarelerinin, kumu hukukundan veya özel hukuktan doğal alacakları hakkında, 30 Nisan 2021 ile 31 Mayıs 2021 tarihleri arasında icra ve iflas takibi başlatılamayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirdi.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyonunu tahminini yüzde 12,2 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 53 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 6 Mayıs vadeli repo ihalesi ile piyasaya 52 milyar 999 milyon 999 bin 978 lira verdi.

İhaleye 124 milyar 390 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 19 olurken, bileşik faiz ise yüzde 20,88 seviyesinde gerçekleşti.

29 Nisan Korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 278 bin 108 Korona virüsü testi yapıldı, 37 bin 674 kişinin testi pozitif çıktı, 339 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta 3 bin 581 oldu, 43 bin 253 kişinin Korona virüsü tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 255 bin 714’e yükseldi. Tabloda vaka sayısı tekrardan 40 binin altına düştü.

30 Nisan 2021

Milli Savunma Bakanlığı, Uzman Çavuş Mehmet Kırmızı ve Sözleşmeli Er Müslüm Toprak’ın şehit düştüğünü açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Irak’ın kuzeyinde icra edilen Pençe Yıldırım Harekâtı kapsamında 28 Nisan 2021 tarihinde güdümlü tanksavar silahı ile yapılan saldırıda yaralanarak hastaneye sevk edilen 1 kahraman silah arkadaşımız yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 30 Nisan 2021 tarihinde şehit olmuştur” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Pençe Yıldırım Harekâtı kapsamında icra edilen ikmal faaliyeti sırasında, 30 Nisan 2021 tarihinde helikopterden iniş esnasında 1 kahraman silah arkadaşımız düşme sonucu yaralanmış, derhal hastaneye sevk edilmiş, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 30 Nisan 2021 tarihinde şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olaylarda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz” ifadeleri kullanıldı.

4 terörist etkisiz hale getirildi.

MSB, ‘Fırat Kalkanı bölgesine saldırı hazırlığında olduğu tespit edilen 4 PKK/YPG’li terörist, Kahraman Komandolarımızın başarılı operasyonuyla etkisiz hâle getirildi. Bölgede barış ve huzurun devamı için her türlü tedbir alınmaya devam edilecek.’ açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazının ardından açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aşı tedariğine ilişkin “Aşı tedariğinde ben herhangi bir sıkıntı yaşayacağımızı kabul etmiyorum. Elimizde yeterince aşımız var. Yeterli derecede var. Rusya’dan şu anda yine yaptığımız görüşmelerle Sputnik aşısı inşallah geliyor, gelecek” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye bakımından 1 Temmuz 2021’de sona ereceğine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin, Türkiye Cumhuriyeti bakımından 1 Temmuz 2021’de sona ereceğine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kripto para piyasasına ilişkin yeni Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kripto para platformları terörün finansmanını önlenmesi yönetmeliğine dahil edildi.

Kararnameye göre kripto para platformları, belli bir tutar üzerindeki işlemlerde kimlik tespiti yapacak.

Cumhurbaşkanı Kararı ile işten çıkarma yasağı, 17 Mayıs’tan itibaren 30 Haziran’a kadar uzatıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 4857 sayılı İş Kanunu’nun, işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemeyi içeren geçici 10’uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin, 17 Mayıs 2021’den itibaren 30 Haziran 2021’e kadar uzatılması düzenlendi.

30 Nisan Korona virüsü tablosu ve vaka sayısı açıklandı.

Açıklanan tabloda vaka sayısında düşüş olduğu, vefat sayısında ise artış olduğu gözlemlenirken, ağır hasta 3 bin 534 oldu, 68 bin 183 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 323 bin 897’ye yükseldi. Tabloya göre, 265 bin 287 Korona virüsü testi yapıldı, 31 bin 891 kişinin testi pozitif çıktı, 394 kişi hayatını kaybetti.