Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Şubat 2021

1 Şubat 2020

Dışişleri Bakanlığı, Myanmar’daki askeri darbenin derin endişeyle karşıladığını ve şiddetle kınadığını belirterek, Türkiye’nin her türlü darbe ve askeri müdahaleye karşı olduğunu vurguladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Myanmar’da halkın serbest iradesiyle oluşan yeni parlamentonun en kısa sürede toplanması, seçilmiş liderlerin ve demokratik kurumların önüne konulan engellerin süratle kaldırılması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, “Myanmar Silahlı Kuvvetlerinin bugün yönetime el koymasını derin endişeyle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz. Türkiye her türlü darbeye ve askeri müdahaleye karşıdır.” ifadesine yer verildi.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, kristal şekerin kg satış fiyatı KDV hariç 3,93 TL, KDV dâhil 4,2444 TL’ye çıkarıldı. Tarımsal kökenli saf etil alkol satış fiyatı da KDV hariç 8 TL, KDV dâhil 9,44 TL olarak belirlendi.

2019 yılında yapılan zamla Türkşeker’in 50 kilogramlık Polipropilen torbadaki bir kilogram kristal şeker satış fiyatı, KDV hariç 3,57 TL’ye, KDV dâhil fiyatı da 3,8556 TL’ye, tarımsal kökenli saf etil alkol satış fiyatı da KDV hariç 5,46 TL’ye, KDV dâhil 6,44 TL’ye yükseltilmişti.

Yalova merkezli 6 ilde terör örgütü DEAŞ’a yönelik operasyonda gözaltına alınan 14 kişiden, aralarında örgütün Türkiye suikastçısının da bulunduğu 8’i tutuklandı.

Bakan Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “DEAŞ’a, Yalova’da önemli bir operasyon yapıldı. DEAŞ’ın Türkiye suikastçısı yakalandı ve tutuklandı. Operasyon sona erdi. Emniyet terör, istihbarat birimlerimizi, Yalova Emniyet Teşkilatımızı ve Yalova Cumhuriyet Başsavcılığımızı tebrik ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, alkol ve tütün bağımlılığına karşı yeni yasaklar getirileceğini söyledi.

Fuat Oktay, “Reklam niteliğindeki tabela ve ayaklı panoların kullanımı ile ‘meyhane, tobacco shop, nargile cafe’ gibi isimlerin dükkân ismi olarak verilmesinin önüne geçmeyi planlıyoruz” dedi.

Azerbaycan Milli Meclisinin Genel Kurul toplantısında, “Azerbaycan ile Türkiye Arasında Medya Alanında Stratejik İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı” görüşüldü.

Azerbaycan ile Türkiye medyalarının eş güdüm halinde hareket etmesi noktasında etkin faaliyet gösterecek “Ortak Medya Platformu”nun oluşturulmasını öngören mutabakat zaptı, milletvekillerince onaylandı.

Milletvekilleri, “Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 25 Şubat 2020’de Bakü’de İmzalanan Karşılıklı Vize Muafiyetine Dair Anlaşma’ya Getirilen Değişikliklere Dair Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 1 Numaralı Protokol”ü de müzakere ederek onayladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç hafta sonra toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrasında önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Belki de şimdi Türkiye’nin yeni bir anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir. Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz” dedi. Erdoğan ayrıca, eğitim öğretimin 1 Mart’tan itibaren başlaması için hazırlıklara başlanacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “1 milyon 240 bin esnafımız üç ay süreyle ayda 1000 TL almaya devam edecek.” dedi.

1 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 141 bin 703 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 719 kişinin testi pozitif çıktı, 124 kişi hayatını kaybetti. Hasta sayısı 636 olarak açıklandı.

Son 24 saatte 8 bin 16 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 370 bin 431’e yükseldi.

Test sayısı 29 milyon 773 bin 125’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 485 bin 182, vefat sayısı 26 bin 117, ağır hasta sayısı bin 615 oldu.

2 Şubat 2021

Resmî Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı Kararı ile elektrikli motorlu araçların ÖTV’si artırıldı. Kararla birlikte ÖTV oranları 3 ile 4 kat zamlandı.

3471 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Bazı Malların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Oranlarının Yeniden Tespiti Hakkında Karar, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla, motor gücü 85 kilowatt olan elektrikli araçlarla ÖTV oranı yüzde 3’ten yüzde 10’a, motor gücü 85 kilowatt ile 120 kilowatt arasındaki elektrikli araçlarla ÖTV oranı yüzde 7’den 25’e, motor gücü 120 kilowatı geçen elektrikli araçlarda ise ÖTV oranı yüzde 15’den yüzde 60’a yükseltildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde gözaltına alınan 159 kişiyle ilgili İstanbul Valiliği’nden açıklama yapıldı.

Açıklamada gözaltına alınan 159 kişiden 102’sinin Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olmadığı, 15 kişinin ise üniversite düzeyinde eğitim görmediği belirtildi.

 İçişleri Bakanı Soylu: “(Boğaziçi Üniversitesindeki gözaltılar) Gözaltına alınanlardan 79’u DHKP/C, TKP-ML dâhil olmak üzere terör örgütü üyesi.”

Millî Savunma Bakanlığı, Bahar Kalkanı Harekâtı bölgesinde teröristlerin saldırısı sonucu yaralanan 1 askerin, kaldırıldığı hastanede şehit olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bahar Kalkanı Harekâtı bölgesinde, 31 Ocak 2021 tarihinde teröristlerce yapılan silahlı saldırı sonucu yaralanan bir kahraman silah arkadaşımız, sevk edildiği Hatay Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 2 Şubat 2021 tarihinde şehit olmuştur.” denildi. 

Kandil’de 10 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve MİT’in koordineli çalışması sonucu Irak’ın kuzeyindeki Kandil bölgesinde PKK’lı 10 terörist etkisiz hale getirildi. 

2 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 140 bin 120 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 795 kişinin testi pozitif çıktı, 120 kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 639 kişinin tedavisinin veya karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 379 bin 70’e yükseldi.

Hasta sayısı 630 olarak açıklandı. Toplam vaka sayısı 2 milyon 492 bin 977’ye ulaştı.

3 Şubat 2021

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine toplantısı sonrası açıklamasındaki, yeni anayasa ile ilgili bölümüne ilişkin konuştu.

“Biz Türkiye’de hukuk reformunu kararlı bir şekilde sürdürürken Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi hukuk reformuyla beraber Türkiye’de özgürlüğü daha da arttıracağız. Türkiye’de darbenin tortularının kaldığı anayasaya, darbe anayasasının zihniyetine son vereceğiz. Bu ülkede darbe anayasalarının tortularını milletimizle ortadan kaldıracağız. Yeni ve sivil bir anayasayı milletimizle yapacağız.” dedi. 

Bakan Koca: Güvenlik testlerinin ardından 65 yaş üstü ve 2. gruba dâhil vatandaşların aşılanmasına geçilecek

Sağlık Bakanı Koca, ikinci parti aşıların güvenlik testleri tamamlandıktan sonra 65 yaş üstü ile ikinci gruba dâhil vatandaşların aşılanmasına geçileceğini, tedarik planlaması ve aşı programının planlandığı şekliyle sürdüğünü bildirdi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 54 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 10 Şubat vadeli repo ihalesi ile piyasaya 53 milyar 999 milyon 999 bin 990 lira verdi.

İhaleye 100 milyar 950 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 17 olurken, bileşik faiz ise yüzde 18,50 seviyesinde gerçekleşti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 10’u solunum sistemi ilacı olmak üzere 87 ilacın daha geri ödeme listesine alındığını bildirdi.

Bakan Selçuk, yazılı açıklamasında, yeni eklenen 87 ilaçla geri ödeme listesindeki ilaç sayısının 9 bin 20’ye yükseldiğini belirterek, listeye eklenen 87 ilaçtan 74’ünün yerli üretim olduğuna dikkati çekti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “2020’nin ilk 6 ayında Bilecik’te madenciliğe 392 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımların güzel bir sonucu olarak Söğüt’te 1,92 milyon ons altın rezervi keşfedildi. Üretim sürecinde yıllık 6-7 ton altın elde edeceğimiz bu keşfimiz sayesinde 800 kardeşimize istihdam sağlayacağız” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Enerji alanında 2020 Türkiye’mizin yılı oldu. Biliyorsunuz, Karadeniz’de 405 milyarlık bir doğal gaz keşfettik. Kendi gemilerimizle, kendi insan kaynağımız ve kendi irademizle çıktığımız bu yoldan dönmeyeceğiz dedik. Şimdi ilk hedefimiz Akdeniz’de de bir keşif gerçekleştirmek.” dedi.

Hami Aksoy, ABD ve Rusya’nın yeni START antlaşmasını uzatmasına ilişkin, “Atılan bu önemli adımın silahların kontrolü rejiminin güçlendirilmesine ve küresel güvenliğe yönelik sınamalarla mücadeleye katkıda bulunmasını temenni ediyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD ve Rusya’nın yeni START antlaşmasını uzatmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Aksoy açıklamasında, “ABD ve Rusya’nın, 5 Şubat 2021’de sona erecek olan Yeni START’ın beş yıl süreyle uzatılmasına ilişkin kararını memnuniyetle karşılıyor ve destekliyoruz. ABD ve Rusya’nın nükleer güçlerini sınırlandıran Yeni START, iki ülke arasında stratejik istikrarı sağlayan yürürlükteki son antlaşma olması itibariyle küresel öneme sahiptir.

Atılan bu önemli adımın silahların kontrolü rejiminin güçlendirilmesine ve küresel güvenliğe yönelik sınamalarla mücadeleye katkıda bulunmasını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

3 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 148 bin 192 korona virüsü testi yapıldı, 8 bin 102 kişinin testi pozitif çıktı, 117 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta 1523 oldu, 8 bin 314 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 387 bin 384’e yükseldi.

4 Şubat 2021

Dışişleri Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olaylar hakkında yapılan bazı açıklamalarla ilgili, “Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir.” açıklamasında bulundu.

Açıklamada, “Yasa dışı yollara tevessül eden grupları kışkırtıcı ve illegal eylemleri teşvik edici bir dil kullanmama konusunda söz konusu çevreleri uyarıyoruz.” denilerek, yakın dönemde “gelişmiş” demokrasi olarak adlandırılan pek çok ülkede yönetimler aleyhine en küçük bir itiraza karşı dahi masum ve sivil vatandaşlara karşı güvenlik güçlerinin orantısız şiddet görüntülerinin halen hafızalarda olduğu belirtildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olayları ve Türkiye’nin bu olaylarla hukuk çerçevesinde yürüttüğü mücadeleyi görmezden gelerek Türkiye’ye demokrasi ve hukuk dersi vermeye kalkanlara aynaya bakmaları tavsiye edilen açıklamada, “Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir.” vurgusu yapıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla illere gönderilen yazıda, ilkokul ve ortaokullardaki yüz yüze eğitimle ilgili bilgilere yer verildi.

Bu kapsamda 15 Şubat itibarıyla, “birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan okulların tamamı, köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde il/ilçe hıfzıssıhha kurullarının il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri iş birliği içinde alacağı kararlar doğrultusunda tüm ilkokul ve ortaokullar ile tüm bağımsız anaokulu ve özel eğitim anaokullarında haftada 5 gün yüz yüze eğitime geçilecek.

1 Mart’tan itibaren ise tüm resmi ve özel ilkokullarda ve bu ilkokulların bünyesindeki ana sınıfları ile özel eğitim sınıflarında, haftada 2 gün yüz yüze eğitim yapılacak, tüm resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 8. sınıflarında da yüz yüze eğitime başlanacak. 8. sınıflarda yüz yüze eğitim yapılacak günler ile eğitime başlama ve bitiş saatleri okul yönetimleri tarafından öğretmenlerle birlikte belirlenecek.

Türkiye İstatistik Kurumu, ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici enflasyonu ocakta yüzde 14,97 oldu.

Tüketicinin ocak ayı enflasyonu beklentilerin üstünde yüzde 1,68 oranında artış gösterdi. Tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 14,97’ye yükseldi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık bazda yüzde 2,66 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 26,16 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ana harcama grupları itibarıyla Ocak 2021’de, aylık bazda artışın yüksek olduğu gruplar sırasıyla yüzde 4.25 ile sağlık, yüzde 3.02 ile konut, yüzde 2,9 ile ev eşyası oldu. Ocak 2021’de aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4,37 ile giyim ve ayakkabı olarak kaydedildi. Tüketici fiyatları bazında ocakta en yüksek fiyat artışı yüzde 26,77 ile mandalinada yaşandı. Geçen ay mandalinadaki fiyat artışını yüzde 25,5 otoban geçiş ücreti, yüzde 21,29 ile salatalık izledi.

Artan gıda fiyatlarıyla ilgili tartışmalar sürerken, Merkez Bankası gıda ve tarımsal ürün piyasalarının analizi için müdürlük kuracağını açıkladı.

Müdürlük, 8 Şubat’tan itibaren çalışmalarına başlayacak. Bankadan yapılan açıklamada, Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü bünyesinde Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları Analiz Müdürlüğü, Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü bünyesinde Katılım Bankacılığı Müdürlüğü, Bütçe ve Finansal Raporlama Genel Müdürlüğü bünyesinde Mali Kontrol Müdürlüğü kurulmasına karar verildiği belirtildi.

En geniş tanımlı para arzı M3, geçen hafta 3 trilyon 416,1 milyar liraya geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 29 Ocak itibarıyla M3 para arzı, yüzde 0,41 azalışla 3 trilyon 416 milyar 96 milyon 608 bin lira oldu. M3 para arzı, 22 Ocak’ta 3 trilyon 430 milyar 127 milyon 153 bin lira seviyesinde bulunuyordu.

YÖK Anadolu Projesi içerisinde, 12 kıdemli üniversitenin kıdemli öğretim üyeleri, 2006’dan sonra kurulan 15 genç üniversitenin çeşitli bölümlerindeki öğrencilere bizzat ders verecek ve araştırma alanlarında danışmanlık yaparak yol gösterecek.

Üniversiteler ayrıca araştırma altyapılarını ve kütüphane olanaklarını karşılıklı olarak birbirlerine açacak. Proje, lisansta olduğu kadar, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki genç akademisyenlere de önemli katkılar verecek. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülecek projenin 2020-2021 akademik yılı bahar dönemi itibarıyla hayata geçirilmesi planlanıyor. YÖK Anadolu Projesinden yararlanacak olan genç üniversitelerdeki öğrenci sayısı 170 bin 480 olarak açıklandı. 

4 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 145 bin 67 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 909 kişinin testi pozitif çıktı, 113 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta 1501 oldu, 8 bin 815 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 396 bin 199’a yükseldi.

5 Şubat 2021

Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan Osman Kavala’nın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Mahkeme sanık Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek, dava konusu dosya ile istinaftan bozulan gezi davası dosyasının arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesine karar verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümüne ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada karar açıklandı.

Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümüne ilişkin dönemin Valisi Tanılır’ın da arasında olduğu 3 kişi görevi kötüye kullanmaktan 1 yıl 2’şer ay hapse çarptırıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “(1915 Çanakkale Köprüsü) ‘Asırların hayali’ için geri sayımdayız diyebiliriz. Artık ana kablo montajına başlıyoruz. Köprümüzün, 18 Mart 2022’de hizmete girmesi için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz.” dedi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “1915 Çanakkale Köprüsü, feribotla 30 dakikada geçilen ancak bekleme süresiyle çoğu zaman saatler süren Çanakkale Boğazı’ndan geçiş süresini 6 dakikaya kadar indirecek. Proje tamamlandığında yıllık zaman tasarruf tutarı 465 milyon liraya, akaryakıt tasarruf tutarı ise 102 milyon liraya ulaşacak. Kısaca her yıl toplam 567 milyon lira tasarruf sağlayacağız.” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “Eximbank’ın 2020’de toplam desteği 2019’a göre yüzde 4 artışla 45,6 milyar dolara, ihracatı destekleme oranı yüzde 24,3’ten 26,9’a çıktı.” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Eximbank’ın geçen yıl toplam desteğinin bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 4 artışla 45,6 milyar dolara yükseldiğini, ihracatı destekleme oranının da yüzde 24,3’ten yüzde 26,9’a çıktığını bildirdi.

Pekcan, Ticaret Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, Türk Eximbank’ın 2020 yılı faaliyet sonuçlarını değerlendirerek 2021 yılı hedef ve stratejilerini paylaştı.

Küresel salgın koşullarının egemen olduğu 2020 yılını 169,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek program hedefinin üzerinde kapatmayı başardıklarını belirten Pekcan, 2021 yılı için 184 milyar dolarlık ihracat hedefinin bulunduğunu söyledi.

Millî Savunma Bakanlığı, Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında “Ayrıştırma Usullerinin” ele alındığı teknik toplantıların 9’uncusunun, NATO Karargahı’nda tamamlandığını bildirdi.

Millî Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Stoltenberg görüşmesi sonrası yapılmasına karar verilen Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında ‘Ayrıştırma Usullerinin’ ele alındığı teknik toplantıların 9’uncusu NATO Karargahı’nda icra edildi.” ifadelerine yer verildi.

5 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 142 bin 538 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 901 kişinin testi pozitif çıktı, 110 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı bin 423 oldu, 8 bin 217 kişinin tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 404 bin 416’ya yükseldi.

6 Şubat 2021

Resmî Gazete’de yayınlanan 3519 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı yükseköğretim kurumlarına bağlı yeni fakülteler kuruldu, kapatıldı veya ismi değiştirildi. Karar ile Boğaziçi Üniversitesi’nde hukuk fakültesi ve iletişim fakültesi kuruldu.

3518 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile de 11 üniversiteye yeni rektör atandı. Karar ile Boğaziçi Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi kuruldu. Ayrıca karar doğrultusunda İstanbul Bilim Üniversitesi’nde de Hukuk Fakültesi açılacak.

Son üç ayda para politikası yaklaşımında önemli bir paradigma değişimine gittiklerini ifade eden Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, atılacak ilave adımlarla bu değişimin pekişeceğini ve güvenin daha da artacağını kaydetti.

Merkez Bankası olarak kalıcı fiyat istikrarını sağlamanın en önemli vazgeçilmez görevlerini olduğunu vurgulan Ağbal, “Bu bakımdan enflasyonu kademeli olarak düşürmek suretiyle 2023 yılında yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanması ve kalıcı bir fiyat istikrarının oluşturulması şu anda en önemli önceliğimiz. Bu amaca yönelik gece-gündüz ekibimizle çalışıyoruz” diye konuştu.

Osman Kavala’nın dosyaları birleştirildi.

Osman Kavala ile eski CIA danışmanı Henri Jak Barkey’in ‘15 Temmuz darbe teşebbüsü’ kapsamında ‘anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs’ ve ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme’ suçlarından yargılandığı dava, Kavala’nın sanıkları arasında yer aldığı Gezi Parkı eylemi davası ile birleştirildi.

Savunma sanayiinde yıllık ciro 11 milyar dolar oldu.

Türkiye’nin savunma sanayiinde yıllık cironun 11 milyar doları aştığını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bu cironun yaklaşık yüzde 30’u da ihracattan geliyor. Türkiye artık sadece kendi savunma sanayisini inşa edebilen değil, yurtdışı pazarlara da ihraç edebilen bir ülke konumuna geldi” dedi.

İstanbul merkezli 32 ilde düzenlenen FETÖ/PDY’nin TSK yapılanmasına yönelik operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden 43’ü tutuklandı.

FETÖ’nün TSK yapılanmasına yönelik İstanbul merkezli 32 ilde operasyon düzenlendi. 154 şüpheliye yönelik yapılan operasyonda 114 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında, gözaltına alınan 114 kişiden 33’ü ifadesinin ardından savcılık talimatı ile emniyetten serbest bırakıldı. İşlemleri tamamlanarak adli makamlara sevk edilen 81 kişiden 43’ü tutuklanırken diğer şüpheliler ise adli kontrol uygulanarak serbest bırakıldı.

6 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Tabloya göre, ağır hasta 1337 oldu, 8 bin 89 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 412 bin 505’e yükseldi. 137 bin 649 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 897 kişinin testi pozitif çıktı, 108 kişi hayatını kaybetti. 

7 Şubat 2021

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla yürürlüğe girdi.

Resmî Gazete 6 Şubat’ta yayınlanan kararnamenin başlığı dikkat çekti. “Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” başlığını taşıyan kararname sosyal medyada da gündem oldu. Kararnameyle birlikte 27 maddede değişiklik yapıldı.

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ada’da çözümün iki devletten geçtiğini, federasyon formülünün altında ise tuzak yattığını söyledi. Kıbrıs’ın geleceği ve Türkiye’nin rolüne ilişkin mesaj verdi.

İki Devletli Çözüm: Pozisyonumuz net. Kıbrıs’ta iki ayrı devlet vardır. 1960’ta Kıbrıs Cumhuriyeti vardı ve herkes birbirini bilirdi. Şimdi Rumlarla konuşamıyorum bile. Kaldı ki o devlet de uzun sürmedi. Bu saatten sonra onlara yama olma noktasında, aşağılanmayı kabul etmeyiz. Federasyon uzun vadede çalışmaz, başka kavgalara neden olur. Esas olan egemenliğimizin, ayrı devlet olduğumuzun kabul görmesidir. Ona göre müzakere sürdürülebilir.

Federasyon Tuzaktır: Federasyon formülünün altında bir tuzak yatmaktadır. AB içinde olan, oradaki gücü kullanan çoğunluğun, daha zayıf tarafı zaman içerisinde kendisine yamalama formülüdür. Türkiye, AB’de olmadığı için Ada’dan gidecek diye düşünülmektedir. Türkiye’nin etkinliğini azaltma, burayı Rum hegemonyasına çevirme niyetidir. Buna karşı iki devletli çözümü savunuyoruz.

Azerbaycan’ın Ermenistan işgalinden kurtardığı Dağlık Karabağ’da ateşkesin gözlemlenmesi kapsamında kurulan Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi kapılarını basına açtı.

Ağdam kentinin Merzili köyü yakınlarındaki merkezde görevli askerler bölgeden insansız hava araçlarıyla (İHA) alınan görüntüleri birlikte izliyor, ateşkesi gözlemliyor. 4 hektar alana kurulu, 65 prefabrik yaşam ve hizmet alanının yer aldığı merkezde İHA personeli de dâhil 60 Türk, 60 da Rus askeri görev yapıyor.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bazı paylaşımlarına kısıtlama getirmesine tepki gösterdi.

Twitter’dan yaptığı açıklamada, sosyal medya platformlarının her geçen gün siyaset kurumunun ve millet temsilcilerinin sesini kısarak toplumları kuşattığına şahit olduklarını belirten Altun, şu ifadeleri kullandı: “Demokrasinin özü olan halk iradesinin ve halk temsilcilerinin böylesine fütursuzca bir sansüre maruz kalması asla kabul edilemez. Toplumları ifsat etmek, milli ve manevi değerleri yok sayarak her türlü gayriahlaki hareketi meşru göstermek, marjinal grupların eylemlerini toplumların geneline isnat ederek dünyayı ‘sanal kaotiklik’ illüzyonuna mahkûm etmek ne yazık ki bu platformların misyonu haline gelmiştir. Küresel sömürü düzeninin bir başka faaliyet kolu olan bu platformlar ‘zihin ve değerler sömürüsünde’ üzerine düşeni çok iyi yapmaktadır. Bu keyfîliğin ve cüretin sonu, tüm değerlerin bir bir silindiği ve zihinlerin yalanlarla tutsak edildiği bir dünyadır. Asla izin vermeyeceğiz.”

Türkiye’nin elektrik-elektronik ürünü ihracatı geçen ay 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 9,1 artarak 897 milyon 123 bin dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, geçen yılın ocak ayında 822 milyon 635 bin dolar olan elektrik-elektronik sektörünün ihracatı, 2021’in aynı döneminde 897 milyon 123 bin dolara yükseldi. Sektörün ihracatının Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı pay ocak ayında yüzde 6,6 olarak gerçekleşti.

Sektörün ülkeler bazında ihracat dağılımına bakıldığında, ocakta geçen yılın aynı dönemine göre en fazla ihracat yüzde 17,9 artış ve 93,6 milyon dolarla Almanya’ya yapıldı. Almanya’yı, yüzde 10,2 artış ve 60,9 milyon dolarla Fransa, yüzde 9,6 artış ve 43,4 milyon dolarla İtalya takip etti. Çin’e yapılan elektrik-elektronik ihracatının ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 187 artarak 13 milyon 720 bin dolara yükselmesi dikkati çekti.

İçişleri Bakanlığınca e-Devlet uygulaması aracılığıyla verilen “Alt-üst soy raporu” hizmetinin başladığı 2018 yılından itibaren 71 milyon 337 bin 907 belge üretildi.

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 3 Kasım 2017 tarih ve 30229 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 44’üncü maddesinin 5’inci fıkrasında değişikliğe gidilmişti. Değişiklikle fıkraya, “Kişiler, kendileri ve alt ya da üst soylarına ait nüfus kayıt örneklerini, kendileri ve ergin olmayan çocuklarının ise yerleşim yeri belgelerini, güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak e-Devlet kapısı üzerinden sorgulayabilir.” hükmü eklenmişti.

7 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 129 bin 715 testi yapıldı, 6 bin 670 kişinin testi pozitif çıktı, 112 kişi hayatını kaybetti. Hasta sayısı 623 olarak açıklandı.

Son 24 saatte 8 bin 201 kişinin Covid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 440 bin 706’ya yükseldi.

Test sayısı 30 milyon 616 bin 406’ya ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 531 bin 456, vefat sayısı 26 bin 797, ağır hasta sayısı 1317 oldu.

8 Şubat 2021

İçişleri Bakanlığı, ‘‘Hatay, Osmaniye ve Gaziantep’te 1670 personelin katılımıyla “Eren-8 Amanoslar Operasyonu” başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; bölücü terör örgütünü ülke gündeminden tamamen çıkarmak ve bölgede barındığı değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla ‘Eren-8 Amanoslar’ operasyonu başlatıldı. Operasyonda, Adana Jandarma Bölge Komutanlığı sevk ve idaresinde; Hatay, Osmaniye ve Gaziantep İl Jandarma Komutanlıklarında görevli jandarma komando, jandarma özel harekât, polis özel harekât ve güvenlik korucu timlerinden oluşan 1670 personel (96 operasyonel tim) görev aldı. Yurt içinde terörün tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik yürütülen Eren Operasyonlarının halkın desteği ile inançlı ve kararlı bir şekilde başarı ile devam edeceği belirtildi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto başkanlığındaki iki ülke heyeti Ticaret Bakanlığı’nda bir araya geldi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türk Eximbank ile Macaristan ihracat kredi sigorta kuruluşu arasında iş birliği anlaşması imzaladık. Bu anlaşma, iki ülke iş dünyasının üçüncü ülkelerde yapacağı projelerde finansman ihtiyacını karşılamaya yönelik olacak.” dedi.

Balıkesir merkezli 38 ilde FETÖ’nün askeri mahrem yapılanmasına yönelik soruşturmada 36’sı muvazzaf, 2’si emekli, 16’sı meslekten ihraç edilmiş 54 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 36’sı muvazzaf, 2’si emekli, 16’sı meslekten ihraç edilmiş 54 zanlının ankesörlü telefonlarla ardışık arandıkları tespit edilerek haklarında yakalama kararı çıkarıldı.

8 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 139 bin 378 korona virüsü testi yapıldı, 8 bin 103 kişinin testi pozitif çıktı, 103 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta 1310 oldu, 8 bin 567 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 449 bin 273’e yükseldi.

9 Şubat 2021

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz.” dedi.

Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın tanıtımı, Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Milli Uzay Programı’ndaki birincil hedefin, Cumhuriyetin 100’üncü yılında Ay’a ilk teması gerçekleştirmek olduğunu söyleyen Erdoğan, “Uzay aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatmayı uluslararası iş birliğiyle hayata geçireceğiz. Medeniyet coğrafyamızın sembolü hilali, al bayrağımız ile Ay’a göndermenin gururunu milletimize yaşatacağız.” dedi.

İçişleri Bakanlığı, son bir haftada sosyal medyada terör örgütü propagandası yapan 39 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Yapılan açıklamada 1264 hesap hakkında çalışma yapıldığı, 575 hesap kullanıcısının tespit edilerek haklarında işlem başlatıldığı ve 39 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilk ihracat blok treni, Rusya’daki varış noktasına ulaştı.

29 Ocak’ta Ankara’dan yola çıkan, Türkiye ile Rusya arasındaki ilk ihracat blok treni, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) rotası üzerinden Moskova yakınlarındaki Kaluga Bölgesine vardı.

Ticaret Bakanlığı, meyve ve sebzelerin ambalajlanma, depolama ve taşınmasına ilişkin taslak hazırladı.

Sektörün görüşüne açılan taslağın hayata geçirilmesiyle sebze ve meyvelerin bazılarının açık alanlarda satışı son bulacak.

Marketlerde oluşturulacak özel kapalı alanlarda satılacak bu ürünler tüketici tarafından seçilemeyecek.

Ahududu, böğürtlen, dut, mango, şeftali, mantar gibi ürünler düzenleme kapsamında yer alırken, karpuz, kavun, kestane, mısır, nohut, muz, soğan, patates gibi ürünler ise açıkta satılmaya devam edecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 16 Şubat vadeli repo ihalesi ile piyasaya 52 milyar 999 milyon 999 bin 986 lira verdi.

İhaleye 109 milyar 870 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 17 olurken, bileşik faiz ise yüzde 18,50 seviyesinde gerçekleşti.

9 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de korona virüsü salgınında, 16 Kasım 2020’den beri ilk kez can kaybı yüzün altına düştü.

Türkiye’de 137 bin 712 korona virüsü testi yapıldı, 8 bin 636 kişinin testi pozitif çıktı, 98 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı bin 310 oldu, 8 bin 109 kişinin tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 437 bin 382’ye yükseldi.

10 Şubat 2021

İçişleri Bakanlığı, Hakkâri’de 2 bin 218 personelle ‘Eren-9 Kazan-Han Yaylası’ operasyonu başlatıldığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bölücü terör örgütünü ülke gündeminden tamamen çıkarmak ve bölgede barındığı değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla, Hakkâri’de ‘Eren-9 Kazan-Han Yaylası’ operasyonu başlatıldığı belirtildi. Operasyonda; jandarma komando, jandarma özel harekât, polis özel harekât ve güvenlik korucu timlerinden oluşan 2 bin 218 personelin (129 operasyonel tim) görev aldığı ifade edildi. Yurt içinde terörün tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik yürütülen Eren Operasyonlarının halkın desteği ile inançlı ve kararlı bir şekilde başarı ile devam ettiği belirtildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Uyuşturucuya bağlı ölümler 2019 yılına göre yaklaşık yüzde 18-20 arası aşağıda seyrediyor. Bu bizim için önemli bir veridir. Ancak bu yıl bu işe kalıcı bir darbe vurmak gerekir. 2021’de sokak satıcılarına yönelik kuvvetli bir baskı istiyoruz” dedi.

Özellikle ‘Açık Kapı’ ihbarlarının çok iyi değerlendirmesini isteyen Bakan Soylu, Uyuşturucu ile Mücadele aplikasyonu ‘UYUMA’ uygulamasında bu yıl 500 bin indirme hedeflediklerini belirterek, “Özellikle UYUMA aplikasyonu konusunda, uyuşturucu ile mücadele konusunda arkadaşlarımız çok güzel iletişim kuruyorlar. Bu konuya hep beraber destek olalım. Şu an 195 bin 800’deyiz. Bu olmayacak bir iş değil. Önümüzde koskoca 1 yıl var ve biz bunu 500 bine çıkarmalıyız. İndirme arttıkça ihbar da artar. Biz ihbarların artmasının çok faydalı olduğunu düşünenlerdeniz. Buna da ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

PKK/KCK’nın sözde lojistik sorumlusu İbrahim Parım, MİT’in operasyonuyla Irak’ın Sincar bölgesinde yakalanarak, Türkiye’ye getirildi.

Irak’ın Suriye sınırında yer alan ve PKK/KCK’nın kontrolündeki Ezidi nüfusun yoğun olduğu Sincar’da sözde lojistik sorumlusu olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen “Laşer” kod adlı İbrahim Parım, MİT’in operasyonuyla yakalandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda, MİT ve Ankara Emniyet Müdürlüğü koordinesinde Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgulanma süreci devam eden Parım’ın, Suriye/Kobani’de yaşanan çatışmaları protesto etmek amacıyla örgüt tarafından 6-8 Ekim 2014’te Van’da düzenlenen sokak eylemlerinde yer aldığı, 2015’te ise terör örgütünün kırsal kadrosuna katıldığı belirlendi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’ye çalışma ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Toplantıda, Kıbrıs konusu bağlamında düşüncelerini ifade etme fırsatını bulacaklarını vurgulayan Tatar, “Memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki; biz, Türkiye Cumhuriyeti’yle bu gelinen aşamada (Kıbrıs meselesi) tamamıyla uyum içerisinde, yüzde yüz fikir birliğiyle aynı noktadayız.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Kıbrıs’ta artık iki eşit devlet, iki eşit toplum temelinde iki ayrı devleti konuşabiliriz, bunu müzakere edebiliriz.” dedi.

10 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

10 Şubat günü 65 kişi hayatını kaybederken, 8 bin 642 yeni vaka tespit edildi. Can kaybı sayısı 100’ün altında seyrediyordu. Türkiye’de toplam can kaybı 27 bin 93 olurken vaka sayısı da 2 milyon 556 bini aştı.

11 Şubat 2021

ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye, 1199 gündür tutuklu olan iş insanı Osman Kavala’yı serbest bırakma çağrısını yineledi.

Türkiye ise çağrıya sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez” denildi.

Pençe Kartal-2 Harekâtı’nda dün yaralanan Yüzbaşı Ertuğ Güler kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Millî Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından acı haber duyuruldu.

Millî Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Irak kuzeyi Gara bölgesinde başlatılan Pençe Kartal-2 Harekâtında 10 Şubat 2021 tarihinde teröristlerle çıkan çatışma sonucunda yaralanarak hastaneye sevk edilen bir kahraman silah arkadaşımız, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 11 Şubat 2021 tarihinde şehit olmuştur” denildi.

Ticaret Bakanı Pekcan, Gürbulak Gümrük Kapısı’nda 808 kilogram eroin ele geçirildiğini, böylece gümrük muhafaza ekiplerinin gümrük kapılarında bugüne kadarki en yüksek eroin yakalamasını gerçekleştirdiğini bildirdi.

Ticaret Bakanlığı, gümrük kapılarında bugüne kadarki en yüksek eroin yakalaması olan 808 kilogram eroinin, İran’dan Gürbulak Gümrük Kapısı’na gelen bir tırda yük olarak beyan edilen makinenin tabanında oluşturulan gizli bölmede Türkiye’ye sokulmak istenirken ele geçirildiğini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye, bugün itibarıyla Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) aracılığıyla 9,4 milyar metreküp doğal gaz almıştır” dedi.

Dönmez, “Türkiye ve Azerbaycan’ın siyasi desteği olmadan Güney Gaz Koridoru düşüncesinin gerçeğe dönüşemeyeceğini belirtmekte fayda görüyorum. Bu anlamda Avrupa’ya bir boru hattının geliştirilmesine yönelik bölgesel siyasi çabalar ve destek o kadar büyük olmuştur ki, sonuçlarından tüm bölge fayda sağlamıştır. TANAP’ın, Güney Gaz Koridoru’nun bel kemiği olarak işbirliğimizin somut bir örneğini teşkil ettiğini söylemeye gerek bile olduğunu sanmıyorum. Bizler hepimiz TANAP’ın 2018 yılında ve TAP’ın Kasım 2020 tarihinde tamamlandığına tanık olduk. Benzer şekilde, hem Türkiye hem de Avrupa için arz güvenliğinin artırılmasına yönelik bir sonraki adım olarak Avrupa’ya ilk ticari gaz sevkiyatı 2020 yılının son gününde gerçekleştirilmiştir. Türkiye, bugün itibarıyla TANAP aracılığıyla 9,4 milyar metreküp doğal gaz almıştır. Çok sayıda projeyi birlikte hayata geçirmiş bulunmaktayız ve hayata geçirmeye de devam edeceğiz. Yakın işbirliğimizin en son örneği mutabakat zaptı geçen yıl Aralık ayında imzalanmış olan Türkiye-Nahçivan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’dir” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), PKK/KCK terör örgütünün tutunmaya çalıştığı Kuzey Irak’ın Gara bölgesini vurdu. Savaş uçaklarının yanı sıra İHA ve SİHA’ların da görev aldığı operasyona Pençe Kartal-2 Harekâtı adı verildi.

Yurtiçinde çözülme noktasına gelen PKK terör örgütü, geçtiğimiz yıl Kuzey Irak’taki hareketliliğini arttırınca hem havadan hem de karadan vurulmuştu. 14 Haziran’ı 15 Haziran’a bağlayan gece, İHA’lar tarafından tespit edilen Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Gara, Avaşin-Basyan ve Hakurk’taki hedefler Türk savaş uçakları tarafından bombalandı. Operasyona ‘Pençe Kartal’ adı verildi.

11 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 130 bin 313 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 590 kişinin testi pozitif çıktı, 94 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı bin 256 oldu, 7 bin 811 kişinin tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 453 bin 96’ya yükseldi.

12 Şubat 2021

Irak’ın kuzeyindeki Pençe Kartal-2 Harekâtında 4 PKK’lı terörist daha etkisiz hale getirildi, bölgede etkisiz hale getirilen terörist sayısı 37 oldu. Örgütün sözde yönetim kadrosundan etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3’e yükseldi.

Millî Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde düzenlenen Pençe Kartal-2 Harekâtı ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, tespit edilen 4 PKK’lı terörist daha Hava Kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirildi. Bölgede etkisiz hale getirilen terörist sayısı 37 oldu. 

Korsanlar tarafından kaçırılan 15 Türk denizci kurtarıldı.

23 Ocak’ta Gine Körfezi’nde MV MOZART isimli gemiden kaçırılan on beş mürettebatın tamamı bugün itibarıyla serbest bırakıldı. Türkiye’nin Abuja Büyükelçisinin kaptanla görüştüğünü belirten Çavuşoğlu, vatandaşların sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre cari işlemler hesabı Aralık’ta 3,21 milyar dolar açık verdi.

Cari işlemler açığı, 2019 yılının Aralık ayına göre 473 milyon ABD doları artarak 3 milyar 210 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Bunun sonucunda 2020 yılı cari işlemler açığı 36.724 milyon ABD doları oldu. Foreks anketinde beklenti 39,0 milyar dolar seviyesinde oluşmuştu.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Aralık’ta yıllık %9,0 oranında arttı.

Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2020 yılı Aralık ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %6,0, imalat sanayi sektörü endeksi %9,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %4,9 arttı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre teröristleri etkisiz hale getirmek maksadıyla Şırnak ve Siirt illerinde “EREN-10 GABAR” Operasyonu başlatıldı.

Operasyonda Jandarma Komando, Jandarma Özel Harekât (JÖH), Polis Özel Harekât (PÖH) ve Güvenlik Korucu timlerinden oluşan 1.073 personel (68) operasyonel tim görev alıyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, gelir kaybı ve kira desteği için bugüne kadar 1 milyon 400 bini aşkın başvurunun onaylandığını açıkladı.

Salgından en çok etkilenen kafe ve restoranlara yönelik ciro desteğinin ise en kısa sürede başlayacağını kaydeden Pekcan, “Çoğu işletmenin 40 bin lira destek alacağını öngörüyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye Osman Kavala’yı serbest bırakma çağrısını yineledi.

Bu çağrıya Ankara’dan sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez” açıklamasında bulundu. Sözcü Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapan açıklamasına 28 Temmuz 2020 tarihinde yanıt verdiklerini anımsatarak şöyle dedi: “Aynı içerikteki ikinci açıklamanın da hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını tekrar hatırlatmak isteriz. Osman Kavala hakkında bağımsız mahkemelerce yürütülen yargı süreçleri devam etmektedir. Herkes bu süreçlere saygı duymak zorundadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala kararının icrasının takibi Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nin insan hakları konulu toplantısında gerçekleştirilmektedir. Hükümetimiz gerekli bilgileri sunmaktadır. Türk demokrasisine darbe girişiminde bulunan FETÖ elebaşının ülkemize iadesi konusunda hukuki süreçleri bahane gösteren bir ülkenin, Türkiye’de devam eden bir hukuki sürece müdahale etme gayreti ilkesiz ve tutarsız bir yaklaşımdır.” 

Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde terör örgütü PKK’ya yönelik başlatılan Pençe Kartal-2 Harekâtında teröristlerle çıkan çatışmada Piyade Komando Yüzbaşı Burak Coşkun, Muhabere Komando Yüzbaşı Eruğ Güler ile Muvazzaf Astsubay Kıdemli Başçavuş Harun Turhan şehit oldu, 3 asker de yaralandı.

Irak’ın kuzeyinde teröristlerle girilen çatışmada şehit olan Yüzbaşı Ertuğ Güler ve Yüzbaşı Burak Coşkun ile Astsubay Kıdemli Başçavuş Harun Turhan’ın cenazesi, Ankara’da düzenlenen töreninin ardından gözyaşları arasında toprağa verildi.

12 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 129 bin 630 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 763 kişinin testi pozitif çıktı, 97 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı 667 oldu. 8 bin 108 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 461 bin 204’e yükseldi. Test sayısı 31 milyon 289 bin 306’ya ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 572 bin 190, vefat sayısı 27 bin 284, ağır hasta sayısı 1250 oldu.

13 Şubat 2021

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe Kartal-2 Harekâtı kapsamında 2 teröristin sağ olarak ele geçirildiğini, teröristlerden alınan ilk bilgilerden istifadeyle operasyonun devam ettiğini bildirdi.

MSB’den yapılan açıklamada, Irak’ın kuzeyi Gara bölgesinde icra edilen Pençe Kartal-2 Harekâtı’na ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, “Irak kuzeyinde Gara bölgesinde icra edilen Pençe Kartal-2 Harekâtı kapsamında daha önce etkisiz hale getirilen 42 teröriste ilaveten 2 terörist sağ olarak ele geçirilmiştir. Söz konusu teröristlerden alınan ilk bilgilerden de istifade ile operasyon devam etmektedir.” ifadeleri kullanıldı. 

2. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca PKK/KCK’nın kentteki yapılanmasına ilişkin, örgütün dernek faaliyetlerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 49 zanlı hakkında gözaltı kararı verildi.

İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Gaziantep, İstanbul, Diyarbakır, Şanlıurfa, Antalya ve Şırnak’ta belirlenen adreslere düzenlenen operasyonda, aralarında HDP ve DBP’li parti yöneticileri ile bazı avukatların da bulunduğu 42 şüpheli gözaltına alındı.

HDP ve DBP parti binaları ile şüphelilerin adreslerindeki aramada, çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.

Cumhurbaşkanlığı Atama Kararnamesi ile büyükelçi atamaları Resmî Gazete’de yayımlandı.

4 uluslararası örgüt daimî temsilcisi ile 22 ülke büyükelçisi merkeze alındı. Merkeze çekilen uluslararası örgüt daimî temsilciliklerine ve 26 ülke büyükelçiliğine atama yapıldı.

Şanlıurfa merkezli 10 ilde terör örgütü PKK/KCK-YPG/PYD’ye yönelik düzenlenen operasyonda 18 kişi yakalandı.

Terör örgütünün dağ kadrosunda yer alan ve sansasyonel eylem yapmak üzere eğitilen teröristlerin uyuyan hücre olarak kendilerini gizlediği ve PKK elebaşının yakalanıp Türkiye’ye getiriliş tarihi olan 15 Şubat’ta saldırı hazırlığında oldukları belirlendi.

13 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 123 bin 305 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 706 kişinin testi pozitif çıktı, 93 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı 671 oldu. Son 24 saatte 7 bin 215 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 468 bin 419’a yükseldi. Test sayısı 31 milyon 412 bin 611’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 579 bin 896, vefat sayısı 27 bin 377, ağır hasta sayısı 1235 oldu.

14 Şubat 2021

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pençe Kartal-2 Harekâtı’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akar operasyonun tamamlandığı belirterek, “Pençe Kartal-2 Harekâtı’nda 3’ü sözde üst düzey yönetici olmak üzere 48 terörist ölü, 2 terörist sağ ele geçirildi” dedi. Bakan Akar ayrıca, operasyon devam ederken kontrol altına alınan bir mağarada 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşıldığını belirterek, “Böylece PKK’nın kalleş ve cani yüzü bir kez daha görülmüştür” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Bakan Akar: “Operasyon tamamlandı. Kara ve hava unsurlarımız üslerine, kışlalarına güvenle döndü.” dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, PKK tarafından kaçırılarak alıkonulan 13 Türk vatandaşının teröristlerce şehit edilmesine ilişkin, “Evlatlarımıza ve ailelerine çektirdiklerinin hesabı soruldu, sorulacak.” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu açıklamayı yaptı: “6 yıl önce PKK tarafından kaçırılan, Kuzey Irak’ta alıkonulan 13 evladımız, alçakça, kalleşçe şehit edildi. Bunun üzerine hala PKK’yı aklamaya çalışan pislikler var. PKK ile aynı açıklamaları yapmaktan utanmayan, aynı yalanlara sahip çıkan haysiyetsizler var. Evlatlarımıza ve ailelerine çektirdiklerinin hesabı soruldu, sorulacak. Murat Karayılan’ı yakalayıp bin parçaya bölmezsek bu millet ve şehitlerimiz yüzümüze tükürsün.”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 Türk vatandaşının PKK tarafından şehit edilmesiyle ilgili provokatif paylaşım yapanlar hakkında soruşturma başlattı.

 Öte yandan HDP milletvekilleri Hüda Kaya ve Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, provokatif sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma başlatıldı.

PKK’nın kadın çatı yapılanmasına operasyon yapıldı. Aydın’da 13 kişi gözaltına alındı. 

Aydın ve 5 ilçesinde polisin PKK/KCK terör örgütünün faaliyetlerine yönelik olarak yapılan çalışmalarda, örgütün Türkiye’deki kadın çatı yapılanması TJA (Tevgera Jinên Azad/Özgür Kadın Hareketi) içinde faaliyet yürüttükleri belirlenen aralarında HDP’li eski ve yeni yöneticilerinde bulunduğu ileri sürülen 13 kişi gözaltına alındı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın Gara bölgesinde terör örgütü PKK tarafından şehit edilen 13 Türk vatandaşı için başsağlığı mesajı yayımladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Pakistan, Irak’ın Gara kentinde 13 Türk vatandaşının şehit edildiği iğrenç terör eylemini en sert biçimde kınamaktadır.” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, “Pakistan hükümeti ve halkı, Türk devletine, kardeş Türk halkına ve masum kurbanların ailelerine yürekten taziyelerini sunar. Pakistan, terör belasıyla mücadelesinde Türkiye halkıyla güçlü bir dayanışma içindedir.” mesajı paylaşıldı.

14 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 104 bin 108 korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 287 kişinin testi pozitif çıktı, 94 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı bin 230 oldu, 6 bin 910 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 475 bin 329’a yükseldi.

15 Şubat 2021

ABD Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Büyükelçi’ye, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Gara’da şehit düşen 13 Türk vatandaşına ilişkin yayınladığı ‘şartlı kınamaya’ yönelik en kuvvetli tepkinin iletildiği bildirildi. Millî Savunma Bakanlığı, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield’in, Gara’da yaşananlardan PKK’yı sorumlu tuttuklarını teyit ettiğini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK’ya yönelik 40 ilde düzenlenen operasyonda 718 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, terör örgütü PKK/KCK’nın yurt içi faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı Terörle Mücadele Daire Başkanlıklarınca 40 ilde operasyon düzenlendi.

Aralarında HDP il ve ilçe başkanlarının da olduğu 718 kişinin gözaltına alındığı operasyonlarda, şüphelilerin ev ve iş yerlerinde çok sayıda silah ve örgütsel doküman ile dijital malzeme ele geçirildi.

Muhsin Yazıcıoğlu davasında 4 üst düzey görevliye hapis cezası verildi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindeki 5 kişinin ölümüyle ilgili ‘görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla yargılanan dönemin Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal 1 yıl 1 ay, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru 1 yıl 3 ay, Adana Jandarma Bölge Komutanı Emekli Korgeneral Ali Lapanta 1 yıl 6 ay ve Kurmay Başkanı Mazlum Koçoğlu 1 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD’ye tepki: “Bal gibi de PKK’nın yanındasınız.”

Konuşmasında ABD’ye sert eleştirilerde bulunan Erdoğan, ‘‘İşte ABD’nin yaptığı bir açıklama var, evlere şenlik. Hani siz PKK’nın, YPG’nin yanında değildiniz. Bal gibi de yanındasınız ve arkasındasınız’’ dedi. Konuşmasında bir de çağrı yapan Erdoğan, ‘‘Terör örgütü PKK’nın içindeki kandırılmış tüm gençlere sesleniyorum, gelin bu kiralık katiller ordusundan bir an önce kurtulun’’ diye konuştu.

15 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 91 kişi hayatını kaybetti, 7 bin 945 yeni vaka tespit edildi.

Buna göre, son 24 saatte 116 bin 452 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 945 kişinin testi pozitif çıktı, 91 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı 660 oldu.

Son 24 saatte 7 bin 106 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 482 bin 435’e yükseldi.

Test sayısı 31 milyon 633 bin 171’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 594 bin 128, vefat sayısı 27 bin 562, ağır hasta sayısı bin 232 oldu.

16 Şubat 2021

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Genel Kurulunda terör örgütü PKK’nın Gara’daki katliamı ile Pençe Kartal-2 Harekâtı konusunda bilgilendirme yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Meclis’te Gara Harekâtı’na ilişkin bilgilendirme açıklamasında, “Şimdi vereceğim rakam ilk kez söylenen rakamdır. 1984’ten bugüne kadar terör örgütü 6 bin 21 sivil katliam gerçekleştirdi.” dedi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nın açıklamaları kapsamında, 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar dönemi için bazı üniversitelerde hibrit (karma) eğitim kararı alındı.

2020’nin Mart ayından itibaren uzaktan eğitime geçilen üniversitelerde, önümüzdeki bahar yarıyılı için Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve YÖK’ün tavsiye kararları ve görüşleri üzerine birçok üniversite, bahar dönemi için hibrit eğitim modeline geçiş yapıyor. Bahar yarıyılı için hibrit veya karma olarak adlandırılan modelle ilgili üniversiteler, senato kararlarını duyurmaya başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Tedbirlerle ilgili artık vaka sayılarına göre ‘yerinde karar’ dönemine geçiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Koca, “Bilim Kurulumuzun oluşturduğu öncelikli grupların aşılamasında 1. aşamayı tamamlamak üzereyiz.” dedi.

Bakan Koca, “Şu ana kadar ülkemizde yaklaşık 800 bini ikinci doz olmak üzere 5 milyonu aşkın doz aşı yapılmış oldu.” ifadelerini kullandı.

Millî Savunma Bakanlığınca, FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Samandıra’da bulunan 4. Havacılık Alay Komutanlığı’nda oluşan maddi zararın giderilmesi için darbeci 62 sanık hakkında açılan tazminat davası karara bağlandı.

Anadolu 20. Asliye Hukuk mahkemesi, karara bağlanan tazminat davasında, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen ile darbenin kritik isimleri Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Mehmet Dişli, Mehmet Partigöç ve Akın Öztürk’ün de yer aldığı 62 darbecinin, 15 Temmuz 2016 tarihinden işleyecek yasal faizi ile birlikte toplam 831 bin 745 lira maddi tazminat ödemesini kararlaştırdı.

16 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Tabloya göre son 24 saatte 90 kişi korona virüsünden hayatını kaybetti, toplam can kaybı 27 bin 652’e yükseldi.

Toplamda 31 milyon 748 bin 965 test yapıldı. Yapılan 115 bin 794 testten, 7 bin 906 yeni vaka sayısı, 658 de yeni hasta sayısı olduğu belirtildi.

Toplam vaka sayısının 2 milyon 602 bin 34 olduğu, iyileşen 7 bin 189 kişiyle birlikte toplam iyileşen hasta sayısının 2 milyon 489 bin 624’e yükseldiği, toplam hastalarda zatürre oranının yüzde 3,6, ağır hasta sayısının ise bin 201 olduğu açıklandı.

17 Şubat 2021

Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın uydu ve uzay çalışmalarına ivme kazandırdığını ifade eden Karaismailoğlu, Türksat 5B’nin üretim çalışmalarının planlanan takvime uygun devam ettiğini, uydunun bu yılın ikinci yarısında uzaya gönderilmesinin planlandığını bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Türksat 5A, yörünge testleri yapıldıktan sonra haziranda teslim alınacak ve çalışmaya başlayacak.” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, evsiz ve kimsesizlere yapılan yardımla ilgili açıklama yaptı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, bu ay, evsiz ve kimsesizler için kullanılmak üzere konaklama projesi ve aşevi hizmeti için toplam 55 Milyon TL kaynak aktarıldığını söyledi.

Üniversitelerde uygulamalı eğitim yüz yüze, teorik eğitimler ise çevrim içi yapılacak.

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), üniversitelerde 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde uygulamalı eğitimlerin azami dikkatin gösterilmesi ve sıkı tedbirlerin alınması şartıyla öğrenciler seyreltilerek, gruplara ayrılarak yüz yüze; teorik eğitimlerin ise Sağlık Bakanlığının görüşleri ile programlarda kazandırılması gereken asgari yeterlikler dikkate alınarak mümkün olduğunca çevrim içi yapılacağı bildirildi.

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, ülkesi ile Türkiye arasındaki ticaret hacminde hedefin uzun vadede 10 milyar dolara ulaşmak olduğunu bildirdi.

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly: “Türkiye’nin Kazakistan dış ticaretindeki payı bir basamak artarak 6’ncı sıraya yükseldi. Bu, Türkiye ile olan ticari ilişkilerimiz açısından önemli” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin enerjisini yüksek tutmak ve ülkeyi enerjide her anlamda merkez ülke yapmak için çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye’ye nükleer teknolojiyi taşıyacak ve ülkemizin nükleer enerjideki zihni altyapısını inşa edecek uzmanlarımız eğitimlerini tamamlayarak ülkemize dönmeye devam ediyor. Genç mühendislerimizden 43’ü daha mezun oldu. Son mezunlarımızla birlikte bugüne kadar eğitimini tamamlayarak ülkemize dönen genç nükleer enerji uzmanımız 186’ya ulaştı” dedi.

17 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Sağlık Bakanlığı, ‘Türkiye Kovit-19 Hasta Tablosu’ verilerini paylaştı. Son 24 saatte yapılan 117 bin 121 testte, 7 bin 325 vaka ile 649 korona virüsü hastası tespit edildi. Yaşamını yitiren 86 kişi ile birlikte toplam can kaybı 27 bin 738’e yükseldi.

18 Şubat 2021

Sağlık Bakanlığı, sosyal medya hesabı Twitter’dan aşı randevusu ve aşılama süreciyle ilgili bilgi paylaştı.

Bakanlık, açıklamasında “COVID-19 aşısını mesai saatleri dışında ve hafta sonu da hastanelerden randevu alarak ücretsiz yaptırabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

Bakanlık, aşı sırasını kontrol etmek ve randevu almak için e-Nabız üzerinden vatandaşların faydalanabileceğini hatırlattı.

Erdoğan: “Mart başı itibariyle kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz.” açıklamasında bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, korona virüsü tedbirleri kapsamında bundan sonraki süreçte illerin risk ve aşılama durumuna göre 4’e bölüneceğini belirterek, “Mart, aşılamada çok büyük mesafe kat edeceğimiz ve inşallah gerçekten yüksek rakamları göreceğimiz bir ay olacaktır. İllerimizi Sağlık Bakanlığımızın kriterlerine göre 4 gruba ayırarak, mart ayı başı itibariyle kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, istenmeyen SMS, sesli arama ve e-posta gibi ticari elektronik iletilerin önüne geçmek amacıyla 7 Ocak’ta hizmete açtıkları Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi’ne (İYS) vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini belirtti.

Pekcan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bugüne kadar 2 milyonun üzerinde vatandaşın sisteme girerek onaylarını kontrol ettiğini, 32,2 milyon ret işlemi ve 300 bine yakın onay işlemi gerçekleştiğini bildirdi. “İstenmeyen SMS, sesli arama ve e-posta gibi ticari elektronik iletilerin önüne geçmek amacıyla 7 Ocak’ta hizmete açtığımız İYS’ye vatandaşlarımız büyük ilgi gösterdi” ifadesini kullanan Pekcan, bundan sonra da vatandaşların ticari elektronik ileti tercihlerini kolayca e-Devlet Kapısı’ndan veya www.iys.org.tr adresinden arzu ettikleri anda değiştirebileceklerini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 17’de sabit bıraktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu ayki Para Politikası Kurulu toplantısında faizi değiştirmeyerek yüzde 17 seviyesinde sabit bıraktı.

Para Politikası Kurulu toplantısında kısa vadeli görünüme dair belirsizliklerin sürdüğü, yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talebin cari işlemler dengesi üzerinde olumsuzluk yarattığını belirtti.

Enflasyon tarafına ilişkin olarak ise yüzde 5 hedefine varana kadar para politikası faizi ile ilgili olarak kararlılığın süreceğine değinen Kurul, sıkı para politikasının finansal istikrarı olumlu etkileyeceğini kaydetti.

Azerbaycan’la ticaret anlaşması 1 Mart’ta yürürlükte olacak.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Azerbaycan’ın zaferi, bölgemizin ticari ve lojistik yapısının değişeceği yepyeni bir dönemin başlangıcı oldu. Bu yeni dönemde de Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında, kendileri ile tam bir iş birliği halinde olacağız.” dedi. Pekcan, “Azerbaycan ile Tercihli Ticaret Anlaşması 1 Mart itibarıyla yürürlüğe girecek. Anlaşmanın kapsamının geliştirilmesi için çalışmaya başladık.” dedi.

18 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 115 bin 406 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 241 kişinin testi pozitif çıktı, 83 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı 640 oldu.

Son 24 saatte 7 bin 217 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 504 bin 50’ye yükseldi.

Test sayısı 31 milyon 981 bin 492’ye ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 616 bin 600, vefat sayısı 27 bin 821, ağır hasta sayısı 1187 oldu.

19 Şubat 2021

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı iştiraki SSTEK, Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programındaki haklarını korumaya yönelik girişimler için uluslararası hukuk şirketiyle danışmanlık anlaşması yaptı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasını “tek taraflı ve hukuksuz” olarak nitelemiş ve ülkenin haklarının korunması konusunda her türlü adımın atılacağını belirtmişti.

Türkiye’nin program dışında bırakılmasıyla resmi olarak teslimatı yapılan uçaklar fiilen verilmedi ve bunların bedelleri de geri ödenmedi. Anlaşma, bu kapsamda “Türkiye’nin hukuki haklarının peşinde olacağı” söylemi doğrultusundaki girişimlerin bir parçası olarak hayata geçirildi.

İlaca yapılan zam oranı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 19 Şubat 2020 tarihinde duyuruldu.

2019 yılı için ilaç fiyatlandırmasında kullanılacak sabit Avro kuru, 3,4 TL’den 3,81 TL’ye yükseltildi. Bu da %12,1’e tekabül etmektedir.  Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre; 1 Euro değeri, bu yıl için bir önceki dönemde uygulanan 1 Euro değerinin yüzde 20 fazlasını geçemeyecek. Böylece geçen yıl 3.81 lira olan Euro/TL kuru 4.57’ye yükselecek. Karar bugünden itibaren yürürlüğe girecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 10 Mart tarihinden itibaren işsizlik verilerini aylık olarak açıklamaya başlayacak.

Mevcut hesaplama modelinde TÜİK, üç ayın ortalaması olarak işsizlik rakamlarını açıklıyor. Örneğin şubat ayı işsizlik rakamları, ocak, şubat, mart dönemini kapsayacak şekilde açıklanıyor. İşsizlik verilerine dair değişiklik kararı, TÜİK başkanlığına Muhammed Cahit Şirin’in yerine kurumun başkan yardımcılığı görevini yürüten Ahmet Kürşad Dosdoğru’nun vekaleten atanmasının ardından alındı. Bu adımların, yatırımcı güvenini yeniden kazanmak amaçlı daha genel hedefin parçası olarak şeffaflık amacıyla atılacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ailemize yönelik çok büyük operasyonlar çekiliyor.” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Batıda ailenin çöküşü, kadının metalaştırılıp bu kutlu vazifeden uzaklaştırılması ile başlamıştır. Aynı oyunu bizim de üzerimizde oynamaya çalışıyorlar. Televizyonuyla, filmiyle, dizisiyle, müziğiyle, internetiyle ve daha nice mecralarıyla ailemize yönelik çok büyük operasyonlar çekiliyor” dedi.

Erdoğan: “Nüfus artış hızımızın neredeyse yarı yarıya düştüğünü gördük. Bu gidişle çok uzak olmayan bir dönemde nüfusumuz azalmaya dahi başlayabilir.’’

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na ‘terör örgütü propagandası yapma’ suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, milletvekili seçilmeden önce yargılandığı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018’de ‘PKK/KCK propagandası yapmak’ suçundan hapse mahkûm edildi.

Mahkeme kararının, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesince hukuka uygun bulunmasının ardından temyiz üzerine dosya Yargıtay’a geldi. Dosyayı inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu’na verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.

19 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 116 bin 674 bin korona virüsü testi yapıldı. Buna göre 82 kişi korona virüsüne bağlı hayatını kaybederken 7 bin 419 yeni vaka tespit edildi.

Bugün belirlenen hasta sayısının 638 olmasıyla ağır hasta sayısı bin 185’e ulaştı. 7 bin 498 kişinin iyileşmesiyle / karantinasının sona ermesiyle iyileşenlerin sayısı 2 milyon 511 bin 548’e yükseldi.

20 Şubat 2021

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılının “Ahi Evran Yılı” olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımladı.

Erdoğan, Resmi Gazete’de yayımlanan genelgede, Anadolu’da ahilik teşkilatının kurucusu, esnaf ve sanatkar zümresinin piri olarak kabul edilen, çok yönlü bir ilim ve fikir insanı Ahi Evran’ın, ahilik teşkilatı ile sosyal, iktisadi ve siyasi hayata yön verdiğini, Anadolu’nun vatanlaşmasında, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve bir cihan devleti olmasında büyük rol oynadığını, tefsir, hadis, fıkıh, kelam ve tıp alanlarında derin bir alim, tasavvuf yolunda yüksek makam sahibi bir veli olduğunu hatırlattı.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, “Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmaz’ bizim sloganımız ve buna gerçekten de inanıyoruz. Biz uzayda olmak zorundayız.” dedi.

Yıldırım, önce Azerbaycan’dan başlayarak bütün Türkçe konuşan ülkelerle uzay alanındaki iş birliklerini geliştirmeyi planladıklarını belirterek, “Azerbaycan’da gerçekten bir birikim var. Uydu işletmeciliği gibi konularda altyapı var. Temel bilimlerde çok iyi bilim insanları var. Bunlardan Türkiye’nin bu program çerçevesinde genel olarak istifade etmesi söz konusu. Önümüzdeki günlerde diğer ülkeleri de buna katarak, bir güç birliği içerisinde inşallah bu uzaydaki varlığımızı tahkim etmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

20 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 118 bin 911 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 857 kişinin testi pozitif çıktı, 80 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 635 oldu.

Son 24 saatte 7 bin 210 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 518 bin 758’e yükseldi.

Test sayısı 32 milyon 217 bin 77’ye ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 631 bin 876, vefat sayısı 27 bin 983, ağır hasta sayısı 1180 oldu.

21 Şubat 2021

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gara’ya giden HDP’li milletvekilinin HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir olduğunu açıkladı.

Bakan Soylu, Gara’ya giden HDP’li vekilin Ağrı milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir olduğunu açıkladı. Soylu sözlerine şöyle devam etti:

“2017 yılında örgüte katılan bir kişi kısa süre önce teslim oldu. Gara’da eğitime katılıyor, Mahmur’a gidiyor. Gara’dan Mahmur’a gideceği söyleniyor. Sivil kıyafetli birisiyle arabaya biniyorlar. Ne kadar kaldığını söyledikten sonra yanındakinin Dirayet Dilan Taşdemir HDP Ağrı Milletvekili olduğunu söylüyor.”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Twitter hesabından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıt verdi.

Buldan “İçişleri Bakanı’nın dün akşam katıldığı programda gösterdiği resimlerin tamamı çözüm sürecinde Erdoğan’ın bilgisi ve onayı ile gittiğimiz Kandil fotoğraflarıdır. Ben Salı günü grup toplantımızda daha fazlasını açıklayacağım” diye yazdı.

Savunma Sanayii Başkanı Demir, kalifikasyon işlemleri süren makineli tüfek PMT 7.62’nin geliştirilmeye devam edildiğini ve kalifikasyonları bittiğinde teslim edileceğini duyurdu.

Demir, sosyal medya hesabından PMT 7.62’nin videosunu paylaşarak, yaptığı açıklamada, “Platformlar için 7.62 mm makineli tüfek PMT 7.62’nin geliştirmesi sürüyor. Kalifikasyonu tamamlandıktan sonra teslimatına başlayacağımız bu silah sisteminde dışa bağımlılığı bitirecek, artık yerli ve milli üretimle güvenlik güçlerimizin kullanımına sunacağız” ifadelerine yer verdi.

1 Mart’ta ilkokul 1, 2, 3, 4. sınıf öğrencilerimizle 8 ve 12. sınıf öğrencilerimiz de yüz yüze eğitimlerine başlıyor.

Yüz yüze eğitim dışında kalan tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla tamamlanacak. Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda tüm dersler, uzaktan eğitim yoluyla işlenmeye devam edilecek. İlkokul ve ortaokul kademesinde eğitim veren özel eğitim okulları ve özel eğitim anasınıfları ile diğer okullar bünyesindeki özel eğitim sınıflarında da 1 Mart itibarıyla haftada 5 gün yüz yüze eğitime başlanacak.

21 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte 6 bin 546 kişinin korona virüsü testi pozitif çıktı, 77 kişi hayatını kaybetti.

Buna göre, son 24 saatte 101 bin 105 korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 546 kişinin testi pozitif çıktı, 77 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 601 oldu.

Son 24 saatte 5 bin 2 kişinin korona virüsü tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 523 bin 760’a yükseldi.

Şimdiye kadar yapılan test sayısı 32 milyon 318 bin 182’ye ulaştı, vaka sayısı 2 milyon 638 bin 422, vefat sayısı 28 bin 60, ağır hasta sayısı 1185 oldu.

22 Şubat 2021

Milli SİHA Bayraktar TB2, 300 bin uçuş saatini tamamladı

Türkiye’nin ilk yerli ve milli SİHA’sı Bayraktar TB2, 300 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde yeni bir rekora imza atmış oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu yönetimiyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya ilişkin Twitter hesabından paylaşım yapan Elvan, ‘‘Esnaf kardeşlerimin karşılaştığı sorunları en aza indirmek adına farklı destek mekanizmalarını devreye aldık, bundan sonraki dönemde de esnaflarımızı yalnız bırakmayacağız’’ dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin e-ticaret hacminin yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 artarak 91 milyar 700 milyon lira olduğunu bildirdi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “E-ticaret hacmini ay bazında incelediğimizde Haziran ayı itibarıyla ticaretin açılması ve hayatın normale dönmesiyle geçen seneye oranla yüzde 93 oranında bir artış görüyoruz” dedi.

Terör örgütü PKK’nın istihbarat ve finans faaliyetlerini yürüten 3 örgüt mensubu Irak’ın Metina bölgesinde MİT’in operasyonuyla etkisiz hale getirildi.

Alınan bilgiye göre, MİT, PKK’nın istihbarat ve finans faaliyetlerini yürüten örgüt mensuplarını gizli toplantı yapacaklarını tespit ederek yakın takibe aldı. MİT tarafından Irak’ın Metina bölgesinde gerçekleştirilen operasyonla 3 örgüt mensubu etkisiz hale getirildi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, “Göreve geldiğimizde 27,5 milyar dolar döviz rezervi vardı Merkez Bankası’nın. Şimdi 95 milyar dolar döviz rezervimiz var.” dedi.

Göreve geldiklerinde Türkiye’nin IMF’ye 23,5 milyar dolar borcu olduğunu, Mayıs 2013’te bu borcu sıfırladıklarını hatırlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunlar sahtekâr, ‘Şu anda Merkez Bankasının döviz rezervi sıfırlandı. Hatta daha da ileri gittiler, sıfırın altına düştü.’ diyorlar. Göreve geldiğimizde Merkez Bankasının 27,5 milyar dolar döviz rezervi vardı. Şimdi 95 milyar dolar döviz rezervimiz var. Ancak bir rakam daha söyleyeceğim. Başbakanlığım döneminde bu döviz rezervi, 132 milyar dolara kadar çıktı. Ondan sonra bir düşüşle 95’e indik. Şu anda 95 milyar dolar döviz rezervimiz var.”

22 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Son 24 saatte korona virüsü nedeniyle 78 kişi hayatını kaybetti, 8 bin 104 yeni vaka tespit edildi. 

23 Şubat 2021

1. Gara Operasyonu’nda yakalanan teröristler, 13 masum vatandaşın şehit edilmesiyle ilgili, “Operasyon başlarsa ‘Alıkonulanları öldürün’ talimatını aldık” itirafında bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki barınma alanları, mevzi, sığınak ve mühimmat depoları ile teröristlerin saldırı hazırlığında olduklarının belirlenmesi ve elde edilen istihbaratın teyidi için düzenlediği Pençe Kartal-2 Harekatı’nda, sağ ele geçirilen iki teröristin görüntülü ifadeleri Milli Savunma Bakanlığınca paylaşıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD’ye yeni bir mesaj: “Bunlar terörle beraber.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Amerikalı general diyor ki ‘PKK/YPG/PYD ile beraberiz.’ Bu nasıl NATO’da ittifak? Bunların mültecilere sahip çıkmak gibi dertleri yok, dert başka” diye konuştu.

Gaziantep merkezli 22 ilde FETÖ’ye yönelik operasyonda gözaltı kararı verilen 57 kişiden 50’si yakalanarak gözaltına alındı.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nca FETÖ/PDY’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, haklarında gözaltı kararı verilen aralarında kamudan ihraç edilen kişilerin de olduğu 57 şüpheliye yönelik operasyon düzenlendi. Gaziantep merkezli 22 ilde, belirlenen adreslere eş zamanlı yapılan baskınlarda 50 kişi gözaltına alındı. Adreslerinde bulunamayan 7 şüpheliyi arama çalışmaları devam ederken, diğer illerde yakalanan şüphelilerin Gaziantep’e getirileceği bildirildi.

23 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 123 bin 734 korona virüsü testi yapıldı, 9 bin 107 kişinin testi pozitif çıktı, 75 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 633 oldu.

Son 24 saatte 5 bin 546 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 534 bin 996’ya yükseldi.

Test sayısı 32 milyon 560 bin 732’ye ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 655 bin 633, vefat sayısı 28 bin 213, ağır hasta sayısı 1185 oldu. 

24 Şubat 2021

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP İstanbul 7. Olağan İl Kongresi’nde konuştu. Tartışmalı Kanal İstanbul konusunda değerlendirme yapan Erdoğan, “Onlara rağmen Kanal İstanbul’u yapacağız” dedi.

Erdoğan’ın konuyla ilgili sözleri şöyle:

“Onlara rağmen Kanal İstanbul’u yapacağız, inadına yapacağız ve Kanal İstanbul ile İstanbul nasıl güzelleşecek, bunu da görecekler.”

“Bu şehri (İstanbul) yeniden çöp dağlarına, kokuya, yokluğa, ihmale maruz bırakanlarla tüm İstanbul önünde sandıkta hesaplaşacağız 2023’te”

“Kanal İstanbul projemizin etüt kapsamında yer alan tüm teknik çalışmalar tamamlandı. Diğer adımları için gerekli çalışmaları da başlatıyoruz. Onlara rağmen Kanal İstanbul’u yapacağız. İnadına yapacağız ve Kanal İstanbul ile İstanbul nasıl güzelleşecek, İstanbul bir başka şehir olacak bunu da görecekler. Alıştıracağız, buna da alışacaklar.”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarını Türk Lirası yükümlülükler için artırdı. Merkez Bankası’nın kararı Resmî Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Türk Lirası zorunlu karşılık oranları mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar ve 3 aya kadar (3 ay dâhil) vadeli yüzde 6’dan yüzde 8’e, 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli yüzde 4’ten yüzde 6’ya, 1 yıla kadar vadeli yüzde 2’den yüzde 4’e, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli yüzde 1’den yüzde 3’e, müstakrizlerin fonları için yüzde 6’dan yüzde 8’e, diğer yükümlülükler (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dâhil) 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli yüzde 6’dan yüzde 8’e, 3 yıla kadar (3 yıl dâhil) vadeli yüzde 3,5’ten yüzde 5,5’e, 3 yıldan uzun vadeli yüzde 1’den yüzde 3’e çıkarıldı. 

İçişleri Bakanlığınca Bitlis ve Siirt’te 781 personelin katılımıyla “Eren-11 Sehi Ormanları Operasyonu” başlatıldı.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bölücü terör örgütünü ülke gündeminden tamamen çıkarmak ve bölgede barındığı değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla Bitlis ve Siirt’te “Eren-11 Sehi Ormanları” operasyonu başlatıldığı bildirildi.

Türkiye’nin ocakta ürettiği elektriğin yüzde 49,5’i yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, kurulu güç de bir önceki aya göre 380 megavat artarak 96 bin 271 megavata ulaştı. Kurulu güç içinde yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 63,7 olarak açıklandı. Ocakta elektrik üretiminin de yüzde 49,5’i yerli ve yenilenebilir kaynaklardan sağlandı.

24 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 124 bin 15 korona virüsü testi yapıldı, 9 bin 561 kişinin testi pozitif çıktı, 72 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta bin 200 oldu, 5 bin 297 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 540 bin 293’e yükseldi.

25 Şubat 2021

Birleşmiş Milletler, Kıbrıslı tarafları ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’yi 27-29 Nisan’da Cenevre’de bir araya getireceğini açıkladı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, ‘‘Genel Sekreter 27-29 Nisan 2021 tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde Kıbrıs sorunuyla ilgili gayri resmi 5+1 toplantı düzenlemeyi planlıyor.’’ ifadesine yer verdi.

Açıklamada toplantının amacının Kıbrıs sorununa yakın gelecekte kalıcı bir çözüm bulmak için tarafların ortak zeminde buluşup buluşamayacağını görmek olduğu kaydedildi.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı. Paşinyan ise ülkede darbe girişimi olduğunu söyledi, Genelkurmay Başkanını görevden aldığını açıkladı.

Çavuşoğlu, Ermenistan’da yaşananlarla ilgili olarak şunları söyledi:

“Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbeye ve darbe girişimine karşıyız. Ermenistan’da olan bu durumu da şiddetle kınıyoruz. Seçimle iş başına gelmiş bir hükümete bırakın darbe yapmayı, istifa çağrısında bulunması bile kabul edilemez. Bölgenin istikrarı için önemli bir fırsat penceresi, bunun iyi değerlendirilmesi gerekir. Bölge ülkeleriyle de ne yapabileceğimizi konuşuyoruz. Darbe girişimleri, ülke istikrarını bozucu adımlardır. O nedenle karşıyız. Herhangi bir temasımız olmadı, biz de basından takip ediyoruz. Daha detaylı bilgi elde etmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin bu tutumu ilkeli bir tutumdur, darbeye karşıyız.”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin 33 farklı fezlekenin önceki akşam Meclis’e geldiğini bildirdi.

Yeni fezlekelerin büyük bölümünün HDP milletvekilleri hakkında ve Kobani olaylarıyla ilgili olduğu öğrenildi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında bir fezlekenin gelip gelmediği sorusuna karşılık Şentop, bu konuda henüz bir kararın Meclis’e ulaşmadığını vurguladı. TBMM’de bekleyen dokunulmazlık dosyalarının sayısı 1200’ü aştı. Bu dosyalardan 922’si 56 HDP’li hakkında hazırlanan dosyalardan oluşuyor.

Türkiye’nin LPG ithalatı, geçen yıl aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 azalarak 233 bin 206 ton oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Aralık 2020’ye ilişkin “Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Sektör Raporu”na göre, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince en çok LPG ithalatı yapılan ülkeler sırasıyla ABD, Cezayir, Kazakistan, Bahama Adaları ve Yunanistan oldu.

LPG ithalatı, geçen yıl aralıkta bir önceki yılın aynı kıyasla yüzde 2,6 azalarak 233 bin 206 tona geriledi.

Bu dönemde, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince yapılan LPG ihracatı ise yaklaşık yüzde 10 artarak 15 bin 22 tona yükseldi. İhracat, Lübnan, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İsviçre, Marshall Adaları ve Türkiye Serbest Bölgesi’ne yapıldı.

En geniş tanımlı para arzı M3, geçen hafta 3 trilyon 329,8 milyar liraya geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 19 Şubat itibarıyla M3 para arzı, yüzde 0,49 azalışla 3 trilyon 329 milyar 773 milyon 573 bin lira oldu. M3 para arzı, 12 Şubat’ta 3 trilyon 346 milyar 295 milyon 595 bin lira seviyesinde bulunuyordu.

Söz konusu dönemde vadesiz TL mevduatı, bir önceki haftaya göre yüzde 1,72 artarak 293 milyar 182 milyon 16 bin lira, vadesiz yabancı para (YP) mevduatı ise yüzde 1,91 azalarak 682 milyar 447 milyon 557 bin lira düzeyinde gerçekleşti. Vadeli TL mevduatı, yüzde 0,55 artışla 1 trilyon 147 milyar 981 milyon 208 bin lira, vadeli YP mevduatı da yüzde 1,44 azalarak 942 milyar 903 milyon 500 bin lira oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), miktar yöntemiyle düzenlediği 4 Mart vadeli repo ihalesi ile piyasaya 54 milyar 999 milyon 999 bin 988 lira, 5 Mart vadeli repo ihalesi ile 16 milyar 999 milyon 999 bin 992 lira verdi.

İhalelere toplam 172 milyar 650 milyon liralık teklif geldi.

4 Mart vadeli İhalede basit faiz yüzde 17, bileşik faiz yüzde 18,50 seviyesinde, 5 Mart vadeli ihalede basit faiz yüzde 17, bileşik faiz yüzde 18,49 seviyesinde gerçekleşti.

25 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 126 bin 527 korona virüsü testi yapıldı, 9 bin 572 kişinin testi pozitif çıktı, 73 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 658 oldu. Son 24 saatte 6 bin 210 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 546 bin 503’e yükseldi. Test sayısı 32 milyon 811 bin 274’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 674 bin 766, vefat sayısı 28 bin 358, ağır hasta sayısı 1192 oldu.

26 Şubat 2021

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde İstanbul merkezli 36 ilde düzenlenen Silici-2 operasyonunda akaryakıtta vergi kaçakçılığı yapan 120 şüpheli yakalandı.

Operasyonda 120 zanlının gözaltına alındığı, baskın düzenlenen 157 akaryakıt istasyonundan 196 milyon litrelik akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiğinin belirlendiği kaydedildi.

Açıklamada, satış verileri silinen akaryakıtın piyasa değerinin yaklaşık 1,2 milyar lira olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Merkez Bankası (TCMB) dün bankalara ATM’lerdeki banknotların kupür kompozisyonu’ konulu bir yazı gönderdi.

Sosyal medyaya yansıyan yazıda TCMB, bankalardan “ATM’lerde 200 TL’lik kupürlere yer verilmemesini ve küçük kupürlü banknotların ulaşılabilirliği için bu banknotlara daha fazla yer verilmesini” istedi.

Milli Savunma Bakanı Akar, “FETÖ ile mücadelemize kararlılıkla devam ediyoruz. 15 Temmuz’dan itibaren TSK’dan 21 bin 194 kişi ihraç edildi.” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Akar, TCG Çeşme’ye Yunan F-16’larının tacizine ilişkin de “Gerekli cevap verildi. Bu tutumun iyi komşuluk ilişkilerine uygun olmadığını bir kere daha ifade ediyoruz” dedi.

Akar, “S-400 savunma sistemi, tehdit ve tehlikeye karşı ihtiyaç duyulduğunda kullanılır. Türkiye’ye karşı bir taarruz niyeti yoksa kimseye zararı yok” şeklinde ifade etti.

Bakan Akar, “S-400 meselesi üzerinden ülkemize F-35 başta olmak üzere birtakım kısıtlamalar uygulanması müttefiklik ruhuna uygun değil” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ocak’ta ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 artarak 15 milyar 45 milyon dolar, ithalat yüzde 5,9 azalarak 18 milyar 79 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret açığı ise Ocak’ta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,8 düşüşle 3,03 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Ocak ayında yüzde 76,5 iken, 2021 Ocak ayında yüzde 83,2’ye yükseldi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Kâbe fotoğrafının yere serilmesine ilişkin yürütülen soruşturmada 2’si tutuklu 7 öğrenci hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan birer yıldan üçer yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

Boğaziçi Üniversitesi önünde Kâbe fotoğrafının yere serilmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

29 Ocak’ta rektör protestoları sırasında yaşanan olayla ilgili, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis talebiyle iddianame düzenlendi. 2’si tutuklu 7 öğrenci ‘‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmekle” suçlandı.

Grup içinde bazı öğrencilerin dini değerlere aykırı olduğu gerekçesiyle resmin kaldırılması gerektiğini belirttikleri, ancak 2 şüphelinin resmi kaldırmayacaklarını söyledikleri iddianamede yer aldı.

26 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Türkiye’de son 24 saatte 74 kişi daha korona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi. Yeni vaka sayısı da 9 bin 205 kişinin testi pozitif çıktı. Açıklanan son verilere göre 24 saatte 128 bin 387 korona virüsü testi yapıldı, 9 bin 205 vakanın 649’u belirti gösteren hastalardan oluştu. Ağır hasta bin 195 oldu, 10 bin 282 kişinin tedavisi ya da karantinası sona erdi.

27 Şubat 2021

Millî Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) yapılan açıklamada “Yüz yüze eğitime ve sınavlara, 2 Mart 2021’de illerin salgın koşullarına göre başlanılması kararlaştırılmıştır” denildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Bu doğrultuda, Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan ‘İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı Haritası’nın güncellenme takvimi ve Korona Virüsü Bilim Kurulu’nca belirlenen kriterlerin kabine toplantısında değerlendirilecek olması nedeniyle 1 Mart 2021 Pazartesi günü eğitim öğretime geçişi planlanan resmî ve özel tüm okullarımızda yüz yüze eğitime ve sınavlara, 2 Mart 2021 Salı günü illerin salgın koşullarına göre başlanılması kararlaştırılmıştır.

1 Mart 2021 Pazartesi günü kabine toplantısında yapılacak değerlendirmeler neticesinde valilik il hıfzıssıhha kurullarınca ‘yerinde karar’ uygulamasına bağlı olarak eğitim öğretim faaliyetlerine devam edilecektir.”

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye’nin en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sırada yer aldığını duyurdu. Altun, “Mesele ağaçsa Avrupa’da birinciyiz” dedi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda Türkiye’nin en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sırada yer aldığını duyurdu.

Orman varlığını artıran ülkeler kategorisinde de Türkiye’nin 6. sırada bulunduğunu belirten Altun, “Ülkemize son 18 yılda 1 milyon 739 bin 944 hektar yeni orman alanı kazandırıldı. Mesele ağaçsa Avrupa’da birinciyiz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, alkollü içki vergi tahsilatı açısından ilk ve son 5 ili açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın açıklamalarına göre, alkollü içeceklerde ÖTV tahsilatında ilk beşi sırasıyla İstanbul, İzmir, Mersin, Denizli ve Manisa paylaşıyor. Son beşte ise Zonguldak, Sinop, Bartın, Çorum ve Erzincan yer alıyor.

Türkiye’deki yıllık alkol tüketimi ve alkol ithalatına ilişkin soruları yanıtsız bırakan Bakan Elvan’ın verdiği bilgilere göre; 2019 yılı alkollü içecekler ÖTV tahsilatı açısından 8 milyar 265 milyon 152 bin 582 lira ÖTV ödemesi ile ilk sırada İstanbul yer alıyor. İstanbul’u 4 milyar 332 milyon 112 bin 752 TL ile İzmir, 1 milyar 471 milyon 869 bin 935 TL ile Mersin, 208 milyon 318 bin 18 TL ile Denizli ve 168 milyon 341 bin 750 TL ile Manisa takip ediyor. Böylece ilk beş ilden alınan ÖTV tutarı 14,4 milyara ulaşıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, “Allah” yerine “Tanrı” denmesinin İslam’a aykırı olmadığını açıkladı.

Açıklamada, “Tanrı” kelimesinin, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığı olduğu ifade edilirken “‘İlah’ daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır” denildi. 

27 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte 125 bin 716 Covid-19 testi yapıldı, 9 bin 193 kişinin testi pozitif çıktı, 71 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 621 oldu. Son 24 saatte 8 bin 938 kişinin Covid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 565 bin 723’e yükseldi. Test sayısı 33 milyon 65 bin 377’ye ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 693 bin 164, vefat sayısı 28 bin 503, ağır hasta sayısı 1187 oldu.

28 Şubat 2021

Mersin’de 8 bin yıllık kaya resimleri keşfedildi.

Mersin’de, ‘Orta Toroslar Tarih Öncesi Projesi’ kapsamında sürdürülen çalışmada, bir mağarada; 15’e yakın 8 bin yıllık kaya resimleri bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, teknoloji devi şirketlerin muadillerinin yapılmasını hedeflediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Google, Apple, Facebook, Amazon gibi teknoloji devlerinin muadillerinin Türkiye’de geliştirilmesini amaçladıklarını söyledi. Koç, “Dünya GAFAM’dan (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) büyüktür. Bu GAFAM’ın muadillerini yapmamız gerekiyor” dedi.

İran’ın Ankara Büyükelçisi, Türkiye’yi Irak’ın egemenliğini ihlal etmekle eleştiren ifadeler nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığına çağrılan İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend’e, ülkesinin Bağdat Büyükelçisi Irec Mescidi’nin Türkiye’yi Irak’ın egemenliğini ihlal etmekle eleştiren ifadelerde bulunmasına tepki gösterilerek İran’ın Türkiye tarafından verilen terörle mücadelenin karşısında değil yanında yer almasının beklendiğini bildirildi.

Ferazmend’e, Büyükelçi Mescidi’nin Türkiye’yi Irak’ın egemenliğini ihlal etmekle itham eden açıklamalarının kuvvetli ifadelerle reddedildiği, Türkiye’nin operasyonlarının esasen Irak’ın istikrarı, güvenliği ve egemenliğini hedef alan PKK unsurlarına yönelik terörle mücadele kapsamında icra edildiğinin Irak makamları dahil herkes tarafından bilindiği belirtildi.

Türkiye’nin, Irak’la arasında son dönemde gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlerde terör örgütü PKK’nın ortak tehdit olduğu yönünde anlayış birliği sağlandığı ve İran’ın da Türkiye’nin terörle mücadelesinin karşısında değil, yanında yer almasının beklendiğini vurgulandı.

28 Şubat 2021 günlük korona virüsü tablosu açıklandı.

Buna göre, son 24 saatte bin 109 bin 639 korona virüsü testi yapıldı, 8 bin 424 kişinin testi pozitif çıktı, 66 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı ise 610 oldu.

Son 24 saatte 6 bin 511 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 572 bin 234’e yükseldi.

Test sayısı 33 milyon 175 bin 16 milyon oldu. Vaka sayısı 2 milyon 701 bin 588, vefat sayısı 28 bin 569, ağır hasta sayısı 1191 oldu.