Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Temmuz 2020

1 Temmuz 2020

Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı, insansız kara araçları üretiminin yapılacağı fabrika için zemin etüt çalışmalarının başladığını söyledi.

Başkan Varlı yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Şubat’ta Delice ilçesine gerçekleştirdiği ziyarette, kente insansız kara taşıtı üretim merkezi kurulacağı müjdesini verdiğini hatırlattı. Bu müjdenin ardından Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklığında şirket kurulduğunu belirten Varlı, “Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurucu olduğu şirket, şu an itibarıyla resmen kuruldu. Silah İhtisas Sanayi Bölgesi’nde arsa tahsisi yapıldı.” dedi. 

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Temmuz tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü vaka ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 1192 yeni vaka tespit edildi, 19 kişi ise hayatını kaybetti.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, “Toplam test sayımız 3,5 milyona yaklaştı. Toplam vaka sayımız 200.000’i geçti. Yeni vaka sayılarında istikrarlı bir düşüş sağlayan, tedbirleri uygulamadaki başarısıyla örnek 5 ilimiz: Tekirdağ, Balıkesir, Samsun, Kırşehir, Düzce. Tüm illerde başarabiliriz.” dedi.

AKP’nin çoklu baro teklifinin ele alınacağı TBMM Adalet Komisyonu toplantısına baro başkanlarının da katılma isteği reddedildi.

AKP’nin baroların bölünmesine yönelik hazırladığı kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda ele alınacak. Çoklu baro düzenlemesinin görüşüleceği komisyon toplantısına aralarında İstanbul, Ankara, Trabzon barosu başkanlarının olduğu yedi baro başkanının katılmasına ret yanıtı geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü. Görüşmede, Libya ve Suriye başta olmak üzere bölgesel meselelere ilişkin gelişmelerin değerlendirildiği kaydedildi.

2 Temmuz 2020

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, 50 oda ve üzeri kapasitedeki tüm konaklama tesislerine “Güvenli Turizm Sertifikası” alma zorunluluğu getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy imzalı, değişiklik yapılan “Konaklama Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Genelgesi”, Sağlık Bakanlığına, 81 Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne, İller İdaresi Genel Müdürlüğüne, Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğüne gönderildi.

Korona virüsü salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında, turizm faaliyetlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesine yönelik otellere izolasyon odaları yapılması şartı getirilmişti.

Gri listedeki 3 terörist öldürüldü.

Van’da etkisiz hale getirilen 3 teröristin gri listede arandığı belirlendi.

Van’ın Gürpınar kırsalında etkisiz hale getirilen 3 teröristin 2015-2018’deki birçok kanlı eylemin faili olduğu ve gri listede arandığı belirlendi.

İçişleri Bakanlığı, kadın cinayetlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 oranında düştüğünü, 115 kadının hayatını kaybettiğini, geçen yılın aynı döneminde 173 kadının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarının engellenmesine yönelik alınan tedbirlerin, yapılan bilgilendirme faaliyetlerinin ve yürütülen eğitimlerin etkisini göstermeye başladığı belirtildi.

Bu yılın ilk 6 aylık döneminde, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında meydana gelen olaylar incelendiğinde, kadın cinayetlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 oranında düştüğü, 115 kadının hayatını kaybettiği, geçen yılın aynı döneminde 173 kadının yaşamını yitirdiği bilgisi verildi.

Bu yılın haziran ayı ile geçen yılın aynı dönemi kıyaslandığında ise kadın cinayetlerinde yüzde 18 azalmanın görüldüğü aktarıldı. Aile içi ve kadına yönelik şiddetin son bulmasına yönelik çalışmaların ve alınan tedbirlerin artarak devam ettiği ve tamamen son bulmasının hedeflendiği vurgulandı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet ve Jandarma’da Çevre, Doğa, Hayvan Koruma Şube Müdürlüğü kurulduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, emniyet ve jandarmada yeni dönemin başladığını açıkladı. Soylu, “Çevre, Doğa, Hayvan Koruma Şube Müdürlüğü kuruldu.” dedi.

Twitter hesabından bir paylaşım yapan Soylu şu ifadeleri kullandı:

“Emniyet ve Jandarma’da yeni bir dönem başlıyor. Çevre, Doğa, Hayvan Koruma Şube Müdürlüğü kuruldu. Araçlar hazır. Yakında çalışmalar başlıyor.”

Sağlık Bakanlığınca Türkiye’nin korona virüsü durum raporu yayımlandı. Türkiye’deki ilk korona vakasının 11 Mart 2020’de görülmesinden 28 Haziran 2020 tarihine kadar 3 milyon 297 bin 509 test yapıldığını açıkladı. Raporda, son 14 güne ait 100 bin kişiye düşen vaka sayısının Gaziantep’te yüzde 49, Diyarbakır’da 47,7, Konya’da ise 43,6 gerçekleştiği ifade edildi.

Türkiye’nin durum raporuna göre, 1-28 Haziran arasında 1 milyon 253 bin 88 test uygulandı.

198 bin 284 korona virüsü vakası tespit edilirken, virüs kaynaklı 5 bin 97 kişi hayatını kaybetti. Hastaneye toplam yatış sayısı ise 105 bin 416 oldu. Hastaneye toplam yatış sayısı ise 105 bin 416 oldu.

22-28 Haziran tarihleri arasında 5 bin 773 kişi hastanede tedavi altına alındı.

Türkiye’nin virüs durum raporuna göre, bildirilen tüm vakaların yüzde 48’i kadın, yüzde 52’si erkek.

Bildirilen tüm bu vakalar arasında 14 bin 388’i 15 yaşın altındaki çocuklar (yüzde 7,3), 27 bin 199’u 15 ila 24 yaş arası (yüzde 13,7), 98 bin 32’si 25-49 yaş arası (yüzde 49,4), 36 bin 777’si 50-64 yaş arası (yüzde 18,5), 16 bin 672’si 65-79 yaş arası (yüzde 8,4) ve 80 yaş ile üstü 5 bin 215 kişi (yüzde 2,6). Bildirilen 1 vakada ise yaş bilinmiyor. En yüksek etki 80 yaş ve üstü kişilerde görüldü.

Korona virüsü nedeniyle 17 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Burdur ve Gümüşhane’de iki gündür yeni vaka olmadığını belirterek, “Burdur ve Gümüşhane’de 2 gündür yeni vaka yok. En çok vaka olan 5 il: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Bursa. Toplum sağlığı için risk yansıtan görüntüler artıyor: Bugün, medyada, yolcular arasında sosyal mesafenin sıfırlandığı taşıt haberleri yer aldı.” ifadelerini kullandı.

3 Temmuz 2020

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı, Haziran’da 6’sı turuncu, 3’ü gri kategoride aranan toplam 128 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, “Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı”nda yaptığı açıklamada, Haziran’da 6’sı turuncu, 3’ü gri kategoride aranan toplam 128 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Çataklı, “Kırsaldaki terörist sayısının 400’lü rakamlara indiği bu dönemde elde ettiğimiz bu sonuç, terörle mücadeledeki kararlılığımızı gösteriyor.” dedi.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı, “2020’nin ilk 6 ayında 562 terörist etkisiz hale getirilmiştir.” diye konuştu.

TBMM’nin tatile girmemesine ve çalışmalarına devam etmesi kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

1 Temmuz 2020 Çarşamba günü tatile girmesi gereken Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) tatile girmemesine ve çalışmalarına devam etmesi kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

TBMM’nin söz konusu kararına göre, Anayasanın 93’üncü, TBMM İçtüzüğü’nün 5’inci maddelerine göre, 1 Temmuz 2020 Çarşamba günü tatile girmesi gereken TBMM’nin tatile girmemesine ve çalışmalarına devam etmesine, Genel Kurulun 30.06.2020 tarihli 105’inci birleşiminde karar verildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sakarya’da meydana gelen patlamada can kaybının 4’e yükseldiğini ve 97 yaralı olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Sakarya’da meydana gelen patlamada olay yerinde açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca can kaybının 4’e yükseldiğini ve patlamada 97 kişinin de yaralandığını söyledi.

Okullar 31 Ağustos’ta açılacak.

MEB’in 2020-2021 eğitim öğretim yılına dair 81 ile gönderdiği genelgeye göre, okullar 31 Ağustos 2020’de açılacak, 18 Haziran 2021’de kapanacak.

Birinci dönem ara tatili 16-20 Kasım 2020’de, yarıyıl tatili 25 Ocak-5 Şubat 2021’de, ikinci dönem ara tatili 12-16 Nisan 2021’de yapılacak.

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3 Temmuz tarihine ait Türkiye’deki korona virüs vaka ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün bin 172 yeni vaka tespit edildi, 19 kişi ise hayatını kaybetti.

4 Temmuz 2020

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin ilk deniz seyir füzesi “Atmaca”nın 200 kilometrenin üzerindeki hedefi başarıyla vurduğunu bildirdi.

Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, füzenin 200 kilometre üzeri mesafedeki hedefi başarıyla vurduğunu aktararak, “Atmaca’mız bu sefer uzun uçtu. Fonksiyonlarını mükemmel şekilde yerine getiren Atmaca seyir füzemiz envantere girmeye hazırlanıyor.” ifadesini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Libya’daki Mehmetçik ile bir araya geldi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve beraberindeki heyet Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Libya’nın başkenti Trablus’taki temaslarını sürdürüyor.

Kahraman ve fedakâr TSK mensuplarının “ölürsem şehit, kalırsam gazi” anlayışı içinde büyük fedakârlık ve kahramanlıkla gece-gündüz, dağ-bayır, yaz-kış demeden kendilerine verilen görevleri büyük kahramanlıkla yerine getirmeyi sürdürdüğünü dile getiren Akar, “Mehmetçiğimizin kahramanlık ve fedakârlığı, asil milletimizin sevgisi, güveni ve duası ile Sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve destekleriyle geldiğimiz bu nokta son derece gurur verici, övünç duyulacak bir noktadır.” diye konuştu.

Korona virüsü nedeniyle 20 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 4 Temmuz tarihine ait Türkiye’deki korona virüs vaka ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün bin 154 yeni vaka tespit edildi, 20 kişi ise hayatını kaybetti.

5 Temmuz 2020

Türkiye’nin, yeni tip korona virüsü ile mücadeleye katkı sağlamak amacıyla Azerbaycan’a gönderdiği tıbbi malzeme Bakü’ye ulaştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Meseleleri Daire Başkanı Hacıyev, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Bir millet, iki devlet” olan Azerbaycan ve Türkiye’nin Covid-19’la hem bölgesel hem de küresel düzeyde birlikte mücadele ettiğini belirtti.

MSB, Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde 2 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı, resmi sosyal medya hesabın üzerinden bir paylaşımda bulunarak, 2 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan paylaşımda, Terör örgütü PKK/YPG’nin Barış Pınarı bölgesindeki huzur ve güven ortamını bozmasına izin vermedik ve vermeyeceğiz. Bölgede her türlü tedbiri alan kahraman komandolarımız bir saldırı girişimini daha önleyerek, 2 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, gelecek dönemde Türkiye’ye yeni bir yatırım sürecinin başlayacağını belirterek, “Şu anda yatırım kararı alınmış toplam 52 proje var. Bu projelerin toplam yatırım bedeli yaklaşık 4 milyar dolar, taahhüt edilen istihdamı ise 10 bin 500 civarında” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, Türkiye’de Uluslararası Doğrudan Yatırımlar (UDY) hakkında bilgi verdi.

Şu anda yatırım kararı alınmış toplam 52 projenin bulunduğunu anlatan Dağlıoğlu, bu projelerin toplam yatırım bedelinin yaklaşık 4 milyar dolar, taahhüt edilen istihdamının ise 10 bin 500 civarında olduğunu söyledi.

Dağlıoğlu projelerin ABD, Almanya, Türkiye, İspanya, Hollanda ve Hindistan başta olmak üzere 17 farklı ülkeden geldiğini aktararak, “Projeler yatırım değerine göre kimya ürünleri, demir çelik ve diğer metaller, enerji, motorlu taşıtlar ve ulaştırma araçları ile madencilik/taş ocakçılığı başta olmak üzere 18 farklı sektörden oluşuyor. Projelerin 36’sı sıfırdan yatırım, kalan 16’sı ise genişleme yatırımı.” diye konuştu.

Sakarya Hendek’teki havai fişek patlamasında ölü sayısı 6’ya yükseldi.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, 3 Temmuz Cuma günü meydana gelen havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Vali Kaldırım, arama çalışmalarında 2 kişinin daha cansız bedeninin bulunduğunu belirterek, 1 kişi için de çalışmalarının sürdüğü bilgisini verdi.

Sakarya’daki havai fişek fabrikasındaki yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 6’ya yükseldi. 

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti.

Toplam test sayısı 3 milyon 630 bin 480’e ulaşırken, vaka sayısı 205 bin 758, vefat sayısı da 5 bin 225 oldu.

Yoğun bakımdaki hasta sayısı 1127, solunum cihazına bağlı hasta sayısı ise 392 olarak kayıtlara geçti.

6 Temmuz 2020

EPGİS, 6 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere motorine 10 kuruş zam geldiğini açıkladı.

Gece yarısından geçerli olmak üzere rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten dolayı motorin grubunda 10 kuruş fiyat artışı meydana geldi. Artış pompa satış fiyatlarına yansıyacaktır.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS) yapılan açıklamada “07/07/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; motorinde 10 KRŞ/LT pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.” denildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Alabaylar Çetesi’nin çökertildiğini duyurdu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir’de 1 yıllık takip neticesinde ‘Alabaylar Çetesi’nin çökertildiğini duyurdu.
Bakan Soylu’nun Twitter’dan yaptığı açıklama şöyle:

“İzmir’de bir uyuşturucu çetesi daha çökertildi! Sokak satıcılarını koordine eden “Alabaylar Çetesine” bir yıllık takip neticesinde darbe... 59 tutuklu... Narkotik Daireye, İzmir Emniyetimize, Adli Makamlara, Şükranlarımızla.”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tağşiş ve taklitle mücadele konusunda cezai yaptırımları yükselten, gerektiğinde meslekten mene kadar giden cezaları içeren bir paketi TBMM gündemine getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Bir gazetecinin, taklit ve tağşişli ürünlere yönelik yasal düzenleme hazırlıklarıyla ilgili sorusu üzerine Pakdemirli, şöyle konuştu:

“Kanunlar aslında yeterli. Kanun ‘tağşiş ve taklit yapamazsın’ diyor. Cezai müeyyidelerde eksik var, görünen o. Yasa tasarısı çalışması yaptık ve Meclis’imize gönderdik.

Meclis’imiz de bununla ilgili yasa tasarısını olgunlaştırdı. İnşallah bu meclis dönemi kapanmadan Meclis’ten taklit ve tağşişle ilgili cezai yaptırımların çok yükseldiği, gerektiğinde meslekten mene kadar giden cezaları içeren bir paketle bu işi daha iyi bir noktaya getirmeyi hedefliyoruz.

Son dönemde yapmış olduğumuz ifşalarla bu konuda hem üretici hem tüketici tarafından bir farkındalık yarattık. Geçenlerde İzmirli bir üreticimiz ‘Sayın Bakanım Allah sizden razı olsun’ dedi. ‘Ne oldu?’ dedim. Zeytinyağı üretiyor. Dedi ki ‘Bizim 375 liralık zeytinyağını oteller almıyordu, 120 liralık karışık yağ alıyordu, şimdi hepsi sıraya girdi almaya başladılar. Çünkü siz ifşaları eksiksiz her ay yapıyorsunuz’ dedi. İşi sıkı takip edeceğiz, fırsatçılara, gıdadaki dolandırıcılara müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

İletişim Başkanlığı, Irak’ın kuzeyindeki terör örgütü PKK’nın kamp alanları ve 38 Türk askeri noktasını gösteren bir harita paylaştı. Mehmetçiğin Pençe-Kartal ve Pençe-Kaplan operasyonlarıyla ülkenin kuzeyinde 38 noktada terör örgütü PKK’nın gücünü kırdığı görülüyor.

Irak’ın kuzeyinde başarıyla devam eden Pençe-Kaplan Operasyonu’nda teröristlere ağır darbeler indirilmeye devam ediyor. İletişim Başkanlığı son durumla ilgili “06 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla Irak’ın kuzeyindeki terör örgütü PKK’nın kamp alanları ve Türk askeri noktalarını” gösteren harita paylaştı.

Korona virüsü nedeniyle 16 kişi hayatını kaybetti.

Toplam test sayısı 3 milyon 682 bin 673’e ulaşırken, vaka sayısı 206 bin 844, vefat sayısı da 5 bin 241 oldu. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 1130, solunum cihazına bağlı hasta sayısı ise 395 olarak kayıtlara geçti.

7 Temmuz 2020

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkanını seçti. Yeniden aday olan mevcut başkan Şentop üçüncü turda yeniden TBMM Başkanı seçildi.

TBMM Başkanlığı seçiminin birinci turunda adaylar seçilebilmek için gerekli olan 400 oya ulaşamadı. TBMM Genel Kurulunda yapılan birinci tur oylamada 556 milletvekili oy kullandı.

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 324, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç 131, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu 50, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 34, TİP Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Erkan Baş 9 oy aldı. 8 oy da geçersiz sayıldı.

Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuna, yani 400 oya ulaşamadı.

Meclis Başkanlığı seçimi için ikinci tur oylamaya geçildi. 4 Adayın hiçbiri 2. turda da gereken 3’te 2 oyu sağlayamadı. Seçimler 3.tura kaldı. Şentop, 3.turda 328 oy alarak yeniden TBMM Başkanlığına seçildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘Polis Okulları Müdürleri Eğitim ve Koordinasyon Toplantısı’nda konuştu. Bakan Soylu, “Kendi yayın organlarından istedikleri gibi atıp tutsunlar, PKK bugün korkusundan telsizle bile konuşamıyor. Fiili olarak, fiziki olarak ve psikolojik olarak örgütü çökertiyoruz.” dedi.

Bakan Soylu, 2019 yılında 328, 2020 yılının ilk 5 ayında da 110 organize suç örgütünü çökerttiklerini ifade ederek, “PKK mağaralarda bile barınamaz hale geldi diyoruz, birileri burun kıvırıyor. Bakın geçen gün, Başbağlar katliamının yıl dönümüydü. Polisimiz aleyhine kampanya yapanlar hatırlamaz bu işleri, ilgilenmezler, sesleri çıkmaz. PKK köy basmıştı, insanları köy meydanında kurşuna dizdi, 33 kişi hayatını kaybetti. Yerde dizilmiş çocuk cesetleri fotoğrafları hala aklımızdadır bizim. Pınarcık katliamı, Başyurt Köyü Efeler Mezrası katliamı. Yuvalı Haraberk katliamı. 7’si çocuk 2’si kadın, 9 kişiyi katlettiler. Bu ve daha pek çok köy katliamını yapan o PKK’dan 2016 yılında 14 bin 582 telsiz kestirmesi alınıyordu. 2019’da 1122 kestirme alındı. Yılbaşından bugüne kadar da ancak 201 kestirme oldu. Kendi yayın organlarından istedikleri gibi atıp tutsunlar, PKK bugün korkusundan telsizle bile konuşamıyor. Fiili olarak, fiziki olarak ve psikolojik olarak örgütü çökertiyoruz. Hem içeride hem de sınırlarımızın dışında.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile bazı kurumlara ilişkin atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan atama kararlarına göre, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünde açık bulunan Genel Müdür Yardımcılığı görevini, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdür Yardımcısı Vedat Yanık atandı. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yönetim Kurulu üyeliğine Muhammer Nuri Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Başmüfettişliğine Müfettiş Vural Duman, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Hakkari İl Müdürlüğüne Murat Koca, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) I. Hukuk Müşavirliğine Hüseyin Alkan, Sağlık Bakanlığı Başmüfettişliklerine müfettişler Muhammet Türker, Tuncay Derin ve Fatih Özkara, Tarım ve Orman Bakanlığı Müfettişliğine Müfettiş Yardımcısı Ersoy İşleyen, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne Metin Öztürk ve Ticaret Bakanlığında Ticaret Başmüfettişliğine Yaşar Baltacı’nın atamaları yapıldı.

Cumhurbaşkanlığınca yürütülen çalışma kapsamında, idarede var olan belgeler başvuru sahibinden istenmeyecek ve Dijital Türkiye Platformları üzerinden alınan barkotlu belgeler resmi belge sayılacak.

Vatandaş beyanına güveni esas alan bir kamu yönetimi anlayışının yerleştirilmesi ve hizmet sunumunun hızlandırılması amacıyla Cumhurbaşkanlığınca yürütülen çalışma kapsamında, idarede var olan belgeler başvuru sahibinden istenmeyecek ve Dijital Türkiye Platformları üzerinden alınan barkotlu belgeler resmi belge sayılacak.

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 7 Temmuz tarihine ait Türkiye’deki korona virüs vaka ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bin 53 yeni vaka tespit edildi, 19 kişi ise hayatını kaybetti.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, Yoğun bakım doluluk oranlarımız 1 aydır yüzde 59-yüzde 61 arasında. Taburcu ettiğimiz hasta kadar yeni hasta yatırıyoruz. Entübasyon için de durum benzer. Vaka artışlarıyla öne çıkan 5 ilde, son üç gündür ortalama %7 daha az yeni vaka var. Salgına karşı kaç kişiyiz?” dedi.

8 Temmuz 2020

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının tırlar için oluşturduğu “Randevulu Sanal Sıra Sistemi” ilk olarak Kapıkule Gümrük Kapısı’nda uygulanacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca tırlar için oluşturulan “Randevulu Sanal Sıra Sistemi”nin uygulanmasına ilk olarak Kapıkule Gümrük Kapısı’nda başlanacak.

Sistem sayesinde yurt dışına yük taşıyan tır sürücüleri, sınır kapısında sıranın kendilerine ne zaman geleceğini öğrenebilecek, böylece gümrük kapıları önünde bekleme yapmadan yurt dışına çıkış yapabilecek.

Şirketler de ihracat beyannamesini sistem üzerinden online dolduracak. Sistem sayesinde ihracat hızlanacak.

Randevulu Sanal Sıra Projesi, ilk olarak Kapıkule Sınır Kapısı’nda hayata geçirilecek.

Türk Deniz Kuvvetleri, Libya açıklarında yapacağı tatbikat için NAVTEX ilan etti. Tatbikatın gerçekleşeceği alanların adları Barbaros, Turgut Reis ve Çaka Bey olarak belirlendi.

Uluslararası sularda ve hava sahasında icra edilen eğitimlerde jetler ve hava unsurlarının Deniz Kuvvetlerine ait gemilerle uzak mesafe harekât görevlerinin kesintisiz olarak icra edilmesi denendi ve geliştirildi.

17 uçak ve 8 savaş gemisiyle Doğu Akdeniz’de hava ve deniz sahasını kapatan TSK, bölgede hâkim güç bir kez daha ortaya koydu.

Millî Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinde tespit edilen 2 PKK’lı teröristin, hava harekâtıyla etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “Kararlılıkla sürdürdüğümüz operasyonlarımız neticesinde, Irak kuzeyi Zap bölgesinde tespit edilen 2 PKK’lı terörist icra edilen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi. Operasyonlarımız son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecek.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 22 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 7 Temmuz tarihine ait Türkiye’deki korona virüs vaka ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün bin 41 yeni vaka tespit edildi, 22 kişi ise hayatını kaybetti.

9 Temmuz 2020

Bazı kurumların yönetim kurullarına yapılan atamalara ilişkin kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan atama kararlarına göre, Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Karasu görevinden alınarak, bu suretle boşalan Yönetim Kurulu üyeliğine İlyas Tufan atandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Cangül de görevinden alınırken, yerine Celalettin Sıvacı görevlendirildi.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ Genel Müdürlüğü (BOTAŞ) Yönetim Kurulu üyeliğine Mehmet Ali Kaya, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) Yönetim Kurulu üyeliğine Halil İbrahim Azal, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu üyeliğine Uğur Sancarbaba, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu üyeliğine Soner Korkmaz, Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu üyeliğine Hakkı Karataş, Türkiye Petrolleri AO Genel Müdürlüğü (TPAO) Yönetim Kurulu üyeliğine Abdullah Bayazıt, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu üyeliğine Hüseyin Bilgiçoğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine ise Faruk Çakmak getirildi.

Sakarya’daki havai fişek fabrikasından arta kalan malzemelerin taşınması sırasında medyana gelen patlamada 3 askerimiz şehit oldu.

İçişleri Bakanlığı’ndan patlama ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Sakarya-Hendek ilçesi Taşkısığı Mahallesinde faaliyet gösteren Taş Ocağında, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı gereği Havai Fişek Fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılması maksadıyla taşıyan kamyondan indirildiği esnada, patlama meydana geldi.  Meydana gelen patlamada; 2’si patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 jandarma personelimiz şehit oldu, 6 personelimiz yaralandı.”

Van’da etkisiz hale getirilen teröristin Gri Liste’de yer aldığı öğrenildi.

Van’ın Çatak kırsalında 28 Haziran’da düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin Gri Liste’deki Musa Bulan olduğu belirlendi.

Bakan Abdülhamit Gül, Ayasofya hakkında açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, TRT Haber’de gündeme dair soruları yanıtladı. Gül, baro düzenlemesine ilişkin, “Barolarla diyalog kapısı her zaman açıktı” ifadelerini kullandı. Gül’ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:  

Ayasofya ile ilgili yürüyen dava ile ilgili görüş sarf etme imkânımız yok. Karar açıklandığında herkesle birlikte biz de öğreneceğiz. Yürüyen davanın dışında ben Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasının hukuki bir gereklilik olduğuna inanıyorum. Ayasofya bir vakıftır.

Burada Ayasofya’da tüm kültürel bağlamda değerler tabi ki korunacak. Tarihi dokusu korunacaktır fakat asli amacı ibadete çevrilmesi tüm toplumun beklentisidir.  

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, terör örgütü PKK’dan kaçan 5 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu.

Terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’taki barınaklarından kaçan 5 PKK’lı terörist Silopi ilçesindeki Habur Kara Hudut Sınır Kapısı’na gelerek güvenlik güçlerinde teslim oldu. Teröristler, ifadeleri alınmak üzere İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Korona virüsü nedeniyle 18 kişi hayatını kaybetti.

18 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 209 bin 962, can kaybı 5 bin 300 oldu. Son 24 saatte 2 bin 879 kişinin daha iyileşmesiyle tedavisi tamamlananların sayısı 190 bin 390 oldu.

10 Temmuz 2020

Danıştay, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Danıştay, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davayı kabul ederek Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılmasını onayladı. Danıştay’ın kararının gerekçesinde, Ayasofya’nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği kaydedildi. Gerekçede, “Kadimden beri korunan Vakfa ait taşınmaz ve hakların, istifadesine bırakıldığı toplum tarafından kullanılmasına engel olunamaz.” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet’e devredilmesine ilişkin kararı onayladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın müze olmasına ilişkin iptal kararı hakkında mesaj paylaştı. Cumhurbaşkanı, paylaşımında “hayırlı olsun” dedi. 

Ayasofya’nın tekrar cami olarak açılmasına imkân sağlayan Danıştay kararı ve Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığına devrine karar veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı sonrası Ayasofya’da ilk ezan okundu.

HSK 2. Dairesi, FETÖ ile iltisak ve irtibatları nedeniyle 26 hâkim ve savcıyı görevden uzaklaştırdı.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 2. Dairesi, FETÖ ile irtibatı nedeniyle 26 hâkim ve savcıyı meslekten uzaklaştırdı.

HSK Genel Kurulunca yapılan değerlendirilmeler sonucunda çözümlenen ByLock içerikleri, savcılık soruşturmalarında elde edilen sonuçlar, mahrem imamlara ait operasyonel hatlarla iletişim, ankesörlü örgütsel ardışık arama, HSK müfettişlerinin tespitleri ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlananların anlatımları dikkate alınarak 26 hâkim ve savcının FETÖ ile irtibatı, iltisaklı ve münasebeti bulunduğu kanısına varıldı.

HSK 2. Dairesi’nde, FETÖ ile irtibatı, iltisaklı ve münasebeti belirlenen hâkim ve savcıların durumu görüşüldü. İncelemenin ardından 26 hâkim ve savcının, FETÖ ile irtibat, iltisak ve münasebet nedeniyle Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 77. maddesi gereğince görevden uzaklaştırılmalarına karar verildi.

11 Temmuz 2020

Yükseköğretim kurumlarında 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için uzaktan ve ikinci öğretim ücretlerinde geçen yıla göre değişiklik olmadı.

“2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar”ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararda, yükseköğretim kurumlarının cari hizmet maliyetlerine birinci öğretim ile açık öğretimde devlet ve öğrenci tarafından yapılacak katkı payı tutarları ile ikinci ve uzaktan öğretim öğrencilerinin öğrenim ücreti tutarları açıklandı.

Çoklu baro teklifi yasalaştı.

Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek, yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu’nda, AKP ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edildi. Kanuna göre, aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde baroya yazılma talebi herhangi bir baroya yapılabilecek.

Aynı ilde birden fazla baro varsa avukatlık stajının ikinci 6 aylık kısmı, staj yapılan baroya kayıtlı bir avukatın yanında gerçekleştirilebilecek.

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kaplan Operasyonu kapsamında Haftanin bölgesinde 8 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

MSB, “Başarıyla devam eden #PençeKaplan Operasyonu kapsamında Haftanin bölgesinde tespit edilen 8 PKK’lı terörist daha icra edilen hava harekâtlarıyla etkisiz hale getirildi.” açıklamasında bulundu.

Korona virüsü nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11Temmuz tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü vaka ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 16 yeni hasta tespit edildi, 21 kişi ise hayatını kaybetti.

12 Temmuz 2020

Pençe-Kaplan operasyonu bölgesinde gizlenen PKK’lı 3 terörist SİHA’ların desteğiyle etkisiz hale getirildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde gizlenen PKK’lı 3 teröristin, SİHA’ların desteğiyle etkisiz hale getirildiğini bildirdi. MSB’den yapılan açıklamada, komandoların Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde terör yuvalarını yerle bir etmeyi sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada, “Her mağaraya giren, her taşın altına bakan komandolarımız bölgede gizlenen PKK’lı 3 teröristi daha bularak SİHA’larımızın da desteğiyle etkisiz hale getirdi.” ifadeleri kullanıldı.

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde çıkan çatışmada yaralanan bir askerimizin şehit olduğunu bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde, 12 Temmuz 2020 tarihinde teröristlerle çıkan çatışmada bir kahraman silah arkadaşımız yaralanmış ve derhal hastaneye kaldırılmış yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Bahse konu çatışmada bölücü terör örgütü mensubu 3 terörist etkisiz hale getirilmiştir.”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kriter dergisinin yeni sayısında Ayasofya’nın yeniden cami olarak açılması, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi, Libya ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ayasofya’nın statüsüyle ilgili nihai karar mercii başkaları değil Türk milletidir. Bu, bizim iç meselemizdir. Diğer ülkelere de ancak alınan karara saygı göstermek düşer.” ifadelerini kullandı.

13 Temmuz 2020

Dışişleri Bakanlığından, Ermenistan’ın, Azerbaycan’a yönelik saldırısına tepki gösterilerek, “Ermeni silahlı unsurlarının Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan’ın saldırgan milliyetçilik anlayışının yeni bir tezahürü olan bu eylemin Azerbaycan tarafından püskürtülmüş olmasının, saldırganlığın karşılıksız bırakılmayacağının somut bir göstergesi olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Ermenistan’ın uluslararası toplumun dikkatini Azerbaycan toprağı Yukarı Karabağ ve çevresinde yıllardır sürdürdüğü hukuk dışı işgalden başka yerlere çekmek ve ihtilafa yeni boyutlar kazandırarak siyasi çözümün önünü tıkamak için başvurduğu bu teşebbüslerin sonuçsuz kalmaya mahkûm olduğuna dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında telefon görüşmesi gerçekleştirildiği öğrenildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, telefon görüşmesinde ele alınan konulardan birisi Türkiye’de Ayasofya’nın müze statüsünün iptal edilip ibadete açılmasıydı.

Rusya lideri söz konusu kararın ülkesinde yarattığı ‘büyük toplumsal tepkiyi’ Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletti. Kremlin’e göre Erdoğan da bunun karşısında gereken açıklamayı yapıp yabancı ülke vatandaşları dâhil dileyen herkesin Ayasofya’ya girebileceğinin ve Hristiyanlar için kutsal olan objelerin korunacağının garantisini verdi.  

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı verilere göre, Türkiye’de korona virüs nedeniyle 19 kişi daha hayatını kaybetti, 1008 yeni tanı kondu.

Bugün tespit edilen bin 8 vakayla beraber toplam vaka sayısı 214 bin 1’e çıktı. Son 24 saatte 19 kişinin daha hayatını kaybetmesi sonucu toplam can kaybı 5 bin 382’ye yükseldi.

Güncel verilere göre, bugün bin 156 hasta, toplamda ise 195 bin 671 kişi iyileşti. Öte yandan toplam yoğun bakım hasta sayısı bin 223, toplam entübe hasta sayısı da 402 oldu.

14 Temmuz 2020

Gaziantep’te PKK/KCK’ya yönelik soruşturma kapsamında aralarında HDP İl Başkanı ile muhtarların bulunduğu 33 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Gaziantep’te terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik soruşturma kapsamında aralarında HDP İl Başkanı ile muhtarların bulunduğu 33 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik soruşturma başlatıldı. Bu kapsamda aralarında HDP Gaziantep İl Başkanı Musa Aydın ile merkez Şahinbey ve Şehitkamil ilçe başkanları ve 2 mahalle muhtarının da bulunduğu toplam 33 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Hatay’da, Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince yabancı bayraklı bir gemide yapılan aramada, toplam 47,5 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; İskenderun Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Gemi Arama Ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonda, sorumluluk bölgesine gelen gemiler risk analizine tabi tutulurken, yabancı bayraklı bir geminin aranmasına karar verildi. 

Şüpheli gemiye çıkan arama ekibi personeli tarafından gemi kaptanından, gemide gümrüğe tabi eşya olup olmadığı ve gemi tanklarında bulunan akaryakıt miktarına ilişkin beyan alındı. 

Ardından geminin yaşam mahalli, güvertesi ve makine dairesinde gerçekleştirilen aramalarda; gemi tanklarında kaptan tarafından beyan edilmeyen 47,5 ton akaryakıt tespit edildi. 

Piyasa değeri yaklaşık 165 bin TL olan kaçak akaryakıta el konulurken, gerçeğe aykırı beyanda bulunan gemi kaptanı ve baş makinist hakkında adli işlem başlatıldı.

Daire başkanlığı, genel müdürlük, vali yardımcılığı ve kaymakamlıklara ilişkin “Mülki İdare Amirleri Atama Kararnamesi” Resmi Gazete’de yayımlandı. 427 mülki idare amirinin görev yeri değişti.

Resmi Gazete’de yayımlanan Mülki İdare Amirleri Atama Kararnamesi ile 427 mülki idare amirinin görev yerleri değiştirildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 2020 yılı Mülki İdare Amirleri Atama Kararnamesi ile bulundukları yerlerde görev sürelerini tamamlayan ve hizmet veya mazeretleri gereğince kararname kapsamına alınan 427 mülki idare amirinin görev yerlerinin, liyakat ve kıdemleri dikkate alınarak değiştirildiği belirtildi.

Buna göre, Bakanlık merkezinde görevli 20 mülki idare amirinin görev yeri değiştirilirken 5 kaymakam ve 3 vali yardımcısı merkez teşkilatında değişik görevlere getirildi. Bakanlığın merkez teşkilatında görev yapan 5 mülki idare amirinin ise vali yardımcılığı ve kaymakamlığa atamaları yapıldı. Kararname ile geçen dönemde de yapılan uygulama ile vali yardımcılarının kaymakamlık görevine atanmalarına devam edildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, şehirlerde yayalaştırma projelerine ağırlık vereceklerini belirterek “Millet yolları” adlı bir plan üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bitlis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, şehirlerde yürüyüş ve bisiklet binme alanlarını artırmak için “Millet Yolları” projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Gelecekte şehir içi kısa mesafelerde insanları daha çok yürüyüşe, bisiklete, scooter’a yönlendiren politikalar, kentsel tasarımlar ve sokak kesitleri gerekeceğini söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, şöyle konuştu:

“Paris Belediyesi, sıkışıklığı ve kirliliği azaltmak, yaşam kalitesini artırmak için günlük ihtiyaçların çoğunun 15 dakikalık bir yürüyüş, bisiklete binme veya toplu taşıma yolculuğu ile gerçekleşebileceği “15 Dakikalık Şehir” planını devreye sokuyor. Biz de bu noktada hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ayrıca Millet Yolları ve yayalaştırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Keza birçok ülke de gelecekte şehirlerinde yayalaştırma projelerine ağırlık vereceklerini açıklamışlardır.”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar FETÖ ile mücadele ile ilgili yaptığı açıklamada “FETÖ ile mücadele kapsamında bugüne kadar 20 bin 77 terörist içimizden temizlenmiş, ihraç edilmiştir. Emekli olanların dahi peşleri bırakılmamış, 1243 kişinin rütbesi geri alınmıştır.” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Saldırgan tutumunu sürdüren Ermenistan’a karşı Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin yanında durmaya, Azeri kardeşlerimize desteğe devam edeceğiz.” dedi.

Hain darbe girişimine engel olmaya çalışırken şehit olanlara rahmet, gazilere şifa dileyen Akar, şöyle devam etti:

“Silahlı Kuvvetlerimiz, devletimiz FETÖ’den temizlendikçe güçlendi, güçlenmeye devam ediyor. Yurt içi ve sınır ötesinde Fırat Kalkanı Harekâtı, Zeytin Dalı Harekâtı, Barış Pınarı Harekatı, Barış Kalkanı Harekatı, Pençe Harekatlarının yanı sıra denizlerimizde ve semalarımızdaki faaliyetlerimiz, tatbikatlarımız, operasyonlarımız artarken elde edilen başarılar da tüm milletimize gurur verecek düzeyde olmuştur. FETÖ ile mücadele kapsamında bugüne kadar 20 bin 77 terörist içimizden temizlenmiş, ihraç edilmiştir. Emekli olanların dahi peşleri bırakılmamış, 1243 kişinin rütbesi geri alınmıştır. Haklarında idari işlemler devam edenlerle birlikte toplam 24 bin 060 kişi hakkında işlem yapılmıştır. OHAL sonrası Bakan kararıyla ihraç edilenlerin sayısı 5 bin 71 olup, geri dönenlerin sayısı ise 478’dir. Silahlı Kuvvetlerimiz bu konudaki mücadelesini aralıksız devam ettirmektedir. Yeni bilgi, belge ve veriler kapsamında mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. TSK’nın şanlı üniformasını hiçbir hainin taşımasına müsaade etmeyeceğiz. Bu konuda kararlıyız.”

Korona virüsü nedeniyle 20 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 992 yeni hasta tespit edildi, 20 kişi ise hayatını kaybetti. Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, Tekrar 1.000’in altındayız. 33 gün sonra ilk kez. 11 Haziran’da 987 olan yeni vaka sayısı ertesi gün 1.195’e çıkmıştı. Şu an yarını bilmiyoruz. Şimdi alacağımız tedbirlerin sonucunu ortalama 7 gün sonra göreceğimizi biliyoruz. Bugünü tekrar aramayalım.” dedi.

15 Temmuz 2020

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 4. yıl dönümünde ‘Millete Sesleniş’ konuşması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Darbe girişimi esnasında kaybettiğimiz kardeşlerimizin hüznünü yaşıyoruz. Başarısızlığa uğrattığımız darbe girişimi sırasında şehit olan 251 insanımıza Mevladan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. 

Kahramanca verdikleri mücadelede gazilik ünvanlıyla şereflenen kardeşlerime rabbimden sağlık diliyorum. O gece meydanlara, saldırganların yöneldiği her yere akın akın koşan vatandaşlarımıza şükran sunuyorum. Bu mücadeleye katılan insanlarımızın hiçbiri unutulmayacaktır. Ülkemizin dört bir yanında 15 Temmuz’u hatırlamak için caddelere mahallere pek çok esere konulan isimlerde bu anlayışın yansımalarıdır.

15 Temmuz’u anlamak için bu topraklardaki bin yıllık mücadelemize bakmak gerekir. 15 Temmuz’u anlamak için Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması vesilesiyle bir kez daha hayırla yâd ettiğimiz İstanbul’un fethinin manasına vakıf olmak gerekir.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı envanterine kayıtlı İnsanlı Keşif Uçağı’nın Van’daki Artos Dağı’na çarparak kırıma uğradığını, uçakta bulunan 2 pilot ve 5 emniyet personelinin şehit olduğunu açıkladı.

Bölgede keşif görevini tamamlayan ve içerisinde 2’si pilot olmak üzere 7 emniyet personelinin bulunduğu keşif uçağı saat 22.45 sıralarında radardan kayboldu. Uçağın düştüğü yönündeki ihbar üzerine polis, jandarma ve kurtarma ekipleri önce Van Gölü kıyısına yönlendirildi. Ekipler karadan arama- kurtarma çalışması başlatırken, insansız hava aracının (İHA) yanı sıra polis ve jandarma helikopterleri de havalanarak uçağın yerini tespit etmeye çalıştı. Yapılan çalışma sonucunda içerisinde 2 pilot ile 5 emniyet personelinin bulunduğu uçağın Artos Dağı’na çarparak kırıma uğradığı saptandı.

İçişleri Bakanlığı, çatışmada ağır yaralanan 4 Özel Harekât polisinden 2’sinin kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, şehit olduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Siirt-Pervari ilçesi Doğan köyü bölgesinde, Siirt İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen “Şehit Jandarma Astsubay Çavuş Celal ÖZCAN 2020-23 Operasyonu” kapsamında, 15 Temmuz Çarşamba günü saat 23.10 sıralarında, Değirmentaşı Tepe bölgesinde teröristlerle çıkan sıcak çatışmada 2’si ağır olmak üzere 4 Polis Özel Harekat personelimiz yaralanmıştır. Yaralı personelimiz helikopter ile bölgeden alınarak Şırnak Askeri Hastanesi’ne sevk edilmiştir.” denildi.

Türkiye, Azerbaycan’a saldırılar sonrası Bakü’ye destek mesajları verdi. SİHA’lar, Ermenistan sınırında uçuş gerçekleştirdi.

Ermenistan ordusunun Azerbaycan’a saldırısı sonucu 11 Azerbaycan Türk’ü asker şehit oldu. Azerbaycan’ın anında verdiği karşılık sonucu Ermenistan ordusunun çok sayıda askeri araç ve mevzileri imha edildi.

Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı Kerim Veliyev, Ermenistan ordusundan yaklaşık 100 askerin öldürüldüğünü bildirdi. Türkiye’den Azerbaycan’a peş peşe destek açıklamaları geldi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışma ile ilgili “Bu menfur saldırıyı yapanlar boylarını aşan bir işe girişmişlerdir. Ermenistan açtığı bu kumpasta boğulacaktır.” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde TSK Komuta Kademesi ile 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Milli Savunma Bakanlığında düzenlenen törene katıldı.

“Bugüne kadar 20 bin 77 kişi ihraç edilmiştir”
Hulusi Akar, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “FETÖ ile mücadele kapsamında 15 Temmuz’dan bugüne kadar 20 bin 77 kişi ihraç edilmiştir. Elde edilen yeni bilgi, belge ve verilerle bir bütün halinde mücadeleye kararlılıkla, azimle devam ediyoruz. TSK’nın şanlı üniformasını hiçbir hainin taşımasına müsaade etmeyeceğiz.”

Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çoklu baro düzenlemesini içeren kanun teklifi Meclis’te kabul edilerek, yasalaştı.

Kanun, baroların kuruluş ve tasfiyesi, baroların Türkiye Barolar Birliğinde (TBB) nasıl temsil edileceği, baroların CMK, adli yardım ve bazı kurul ve komisyonlardaki görevleri, kıyafet özgürlüğü, yeni avukatlara kesenek indirimi ana başlıklarında düzenleme içeriyor.

Kanuna göre, avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatla yeni bir baro kurulabilecek. Bu şartlara göre bugün itibarıyla barolara kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, yalnızca İstanbul, Ankara ve İzmir’de kurulabilecek.

Yeni baro kurmak için gereken 2 bin şartına, baro levhasına kayıtlı olmasa da kamu avukatlarıyla KİT avukatları da dahil olacak. Avukat, aynı ilde birden fazla baro varsa herhangi birine kayıt olabilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde AKP ve MHP grupları, Ayasofya’nın planlarının ‘Ayasofya Camii ve Külliyesi’ olarak değiştirilmesini teklif etti. Teklif oy birliği ile kabul edildi.

Korona virüs salgını nedeniyle 3 ay ertelenen İBB Meclisi bugün toplandı. Yenikapı’da bulunan Avrasya Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen İBB meclisinin ilk oturumunda AK Parti ve MHP grupları Ayasofya’nın planlarının ‘Ayasofya Camii ve Külliyesi’ olarak değiştirilmesini teklif etti. Teklif oy birliği ile kabul edildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde FETÖ ile mücadelenin 4 yıllık bilançosunu açıkladı.

Soylu, 15 Temmuz 2016 tarihinden bu yana yapılan 99 bin 066 operasyonda 282 bin 790 kişinin gözaltına alındığını ve 94 bin 975 kişinin tutuklandığını söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Soylu mesajında, “60 Yıllık hesabın bir gecede görüldüğü, vesayetin son hamlesi, milletin son ve en kesin cevabı 15 Temmuz hain darbe girişiminin 4. Yılının idraki içindeyiz. Şurası açıktır ki FETÖ, 15 Temmuz’un taşeronudur. O ihanetin arkasındaki akıl ise aslında darbeleri araç olarak kullanan, temel hedefi devleti ve medeniyetimizi kendine göre yeniden formatlamak olan ve bizim yıllardır vesayet zihniyeti olarak tarif ettiğimiz akıldır.” dedi.

Korona virüsü nedeniyle 17 kişi hayatını kaybetti.

Tabloya göre, Türkiye’de son bir gün içinde 947 yeni vakanın tespit edilmesi sonucu vaka sayısı 215 bin 940’a yükseldi. Bugün 17 vatandaşımızın daha korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetmesiyle, vefat edenlerin sayısı 5 bin 419 oldu.

Açıklanan verilerde bugün 42 bin 320 korona testi yapıldığı belirtilirken, toplam test sayısının 4 milyon 107 bin 498’e ulaştığı ifade edildi. İyileşen hasta sayısının da bin 13 artarak 197 bin 733’e yükseldiği açıklandı. Korona virüsü nedeniyle yoğun bakımda bulunan hasta sayısının bin 206, entübe hasta sayısının da 401 olduğu belirtildi.

16 Temmuz 2020

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya konusunda iş birliği protokolünü imzaladı. Protokole göre, camideki din hizmetleri Diyanet tarafından, koruma faaliyetleri ise bakanlık tarafından yürütülecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında Ayasofya’da yürütülecek koruma, geliştirme, tanıtım ve yönetim faaliyetlerine ilişkin protokol imzalandı.

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifinde yürütülecek Koruma, Geliştirme, Tanıtım ve Yönetim Faaliyetlerine İlişkin İş Birliği Protokolü’nün imza töreni, Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Konferans Salonu’nda yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, törende yaptığı konuşmada, Van’da keşif uçağının düşmesi sonucu şehit olanlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Danıştay kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararla yeniden ibadete açılan Ayasofya Camisi ile ilgili herkesin fikrini söyleyebileceğini ifade eden Ersoy, “Ancak hiç kimse, bağımsız yargının aldığı ve milletimiz tarafından da büyük memnuniyetle karşılanan bu kararın üstünde değildir.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Başkanvekili Yavuz Atar, kurulun ‘Özel Okullara İlişkin Cumhurbaşkanlığı Politika Belgesi Taslağı’nı hazırlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğunu duyurdu.

Atar paylaşımında, taslağa ilişkin şu bilgileri verdi:

“Özel okullarda eğitim ve öğretimin niteliğinin sürekli geliştirilmesi amacıyla kalite güvencesi ve akreditasyon süreçlerinin oluşturulması, özel okullara sunulacak desteklerin söz konusu kalite süreçleriyle ilişkilendirilmesi, özel okullaşma sürecinde tekelleşmeden uzak rekabetçi bir yapının tesis edilmesi konularına yer verilmiştir. Taslakta ayrıca özel okullarda rehberlik ve denetim sisteminin güçlendirilmesi, özel okullarda görev yapan öğretmenlerin haklarının iyileştirilmesi ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesi, mesleki ve teknik eğitim veren özel okulların sektörle iş birliğinin artırılması gibi çeşitli politika önerileri yer almıştır.”

Milli Savunma Bakanlığı, Irak kuzeyindeki Haftanin Bölgesi’nde tespit edilen 3 PKK’lı teröristin hava harekâtıyla etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Mardin’de ise İl Jandarma Komutanlığının ikna çabaları sonucu bir PKK’lı terörist daha güvenlik güçlerine teslim oldu.

Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Pençe Kaplan Operasyonu başarıyla devam ediyor. Irak kuzeyi Haftanin bölgesinde tespit edilen 3 PKK’lı terörist, icra edilen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlarımız devam edecek.” denildi.

17 Temmuz 2020

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Savunma sanayiimiz SİHA’larımızdan mühimmatlarımız ve füzelerimize, elektronik harp sistemlerimize kadar bütün tecrübe, teknoloji ve kabiliyetleriyle her zaman Azerbaycan’ın emrindedir.” dedi.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Ordu Komutanı Kerem Mustafayev ile Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı ve Hava Kuvvetleri Komutanı Ramiz Tahirov’u ağırladı. Görüşme sonrası Twitter hesabından bir paylaşım yapan Demir, Türk SİHA’larının Azerbaycan’ın emrinde olduğunu vurguladı.

AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti TBMM grupları ortak bildiri yayınlayarak, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını kınadı.

Dört partinin ortak açıklaması şöyle:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak Ermenistan silahlı kuvvetlerinin 12 Temmuz’dan başlayarak Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

Ermenistan hatalı bir yoldadır. Azerbaycan toprağı Yukarı Karabağ ve çevresindeki bölgeleri yıllardan beri işgal altında tutan Ermenistan’ın bilinen saldırgan tutumuna yeni bir örnek teşkil eden bu saldırılar, Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın önündeki en büyük engeldir.

Ermenistan’ın, hak ve hukuku hiçe sayan bu davranışı karşısında uluslararası toplumu gereken tepkiyi göstermeye davet ediyoruz.

Yukarı Karabağ ihtilafının, Azerbaycan’ın uluslararası tanınmış sınırları ve toprak bütünlüğü çerçevesinde barışçı yollarla çözülmesine olan desteğimizi tekrarlıyoruz.”

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak’ın kuzeyindeki Zap ve Avaşin bölgelerinde tespit edilen 2 PKK’lı teröristin hava harekâtıyla etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

MSB, PKK’lı teröristin hava harekâtıyla etkisiz hale getirildiğini açıkladı. MSB’den yapılan açıklamada, “Kararlılıkla sürdürdüğümüz operasyonlarımız neticesinde, Irak kuzeyi Zap ve Avaşin bölgelerinde tespit edilen 2 PKK’lı terörist icra edilen hava harekâtlarıyla etkisiz hale getirildi. Operasyonlarımız son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecek.” ifadelerine yer verildi.

Korona virüsü nedeniyle 18 kişi hayatını kaybetti.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, “Yoğun bakım ve entübe hasta sayımızda, devam eden tedavilere bağlı artış var. Son 35 gün içinde, en düşük vefat sayımız 13 Haziran’da, 14 olarak gerçekleşmişti. Temaslı taraması, erken tanı ve tedavi şansıyla vefat sayılarını daha da azaltmaya çalışıyoruz.” dedi.  

18 Temmuz 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobil fabrikası inşaatı açılışında açıklamalarda bulundu.

Açılış nedeniyle bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı, şunları söyledi: 

Ülkemizin güçlenmesinden rahatsızlık duyanlar hemen karalama kampanyası başlattılar. 60 yıl sonra bile olsa Türkiye’nin böyle bir hamleye girişmesi bazı çevrelerin adeta kâbusu haline döndü.

Ülkemizin büyümesinden, güçlenmesinden, özgüvenin artmasından rahatsızlık duyanlar yoğun bir karalama kampanyası başlattılar. Hayatlarında bir tek çivi bile çakmamış olanlar koro halinde iftira yarışına koyuldular. Menüsünden başlatma tuşuna kadar komik gerekçelerle projede açık aramaya çıktılar. Otomobilin kaputu da farı da varmış manşetleriyle seviyelerini, cahilliklerini, aşağılık komplekslerini ortaya koydular. Hamdolsun projede hiçbir kusur bulamadık. Dalga geçmek niyetiyle attıkları manşetlerin hepsi atanların eline yüzüne bulaştı. 7’den 70’e 83 milyonun tamamı milletimizin her bir ferdi ülkemizin gücünü ve üretim kapasitesini temsil eden bu projeyi sahiplendi. Yıllardır içerden ve dışarıdan sabotajlara maruz kalmış bir hayalin gerçeğe dönüşmesi karşısında milyonlarca yürek yeniden heyecana kapıldı. Biz de bu beklentileri boşa çıkarmamamız için gece gündüz çalıştık, çabaladık.

Irak’ın kuzeyinde 3 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.

Irak’ın kuzeyi Zap bölgesinde tespit edilen bölücü terör örgütü mensubu 3 PKK’lı, hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinde 3 PKK’lı teröristin hava harekâtıyla etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Irak kuzeyi Zap bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen bölücü terör örgütü mensubu 3 PKK’lı terörist, düzenlenen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi. Operasyonlarımız hız kesmeden devam ediyor.”

Korona virüsü nedeniyle 27 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte, 40 bin 943 COVID-19 testi yapıldı. 918 yeni vaka tespit edildi, 17 kişi yaşamını yitirdi. 1179 kişi yeni tip korona virüsünü yendi.

Böylece Türkiye’de 4 milyon 232 bin 67 test uygulandı. Toplam vaka sayısı 218 bin 717’ye yükseldi, iyileşenlerin sayısı ise 201 bin 13’e çıktı, 5 bin 475 kişi vefat etti.

19 Temmuz 2020

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, kamu kurumlarının 6 aylık zararı 50,3 milyar lirayı buldu. En fazla zarar 46 milyar lira ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nda görülürken, ikinci sırada ise kamu bankaları ve diğer mali kurumlar yer aldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe verileri ile kamunun 6 aylık görev zararları da netleşti. Görev zararları için öngörülen bütçe başlangıç ödeneği 99.5 milyar liraydı. İlk 6 ayda ise 50.3 milyar lira zararlara gitti.

Görev zararlarında en yüksek pay Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ait. Kurumun 6 aylık görev zararı 46 milyar lirayı aştı. İkinci sırada ise aralarında kamu bankalarının da bulunduğu mali kurumlar geliyor.

AKP hükümetinin ekonomiyi dengede tutabilmek için devreye soktuğu kamu bankalarının da aralarında bulunduğu mali kurumların 6 aylık görev zararı ise 3.4 milyar lira. Bakanlığın bütçe gider tablolarına göre görev zararları kapsamında Ziraat Bankası’na 1.9 milyar lira, Halk Bankası’na 1.4 milyar lira aktarıldı.

Eximbank’ın 7.3 milyon lira, “diğer” mali kurumların ise 6 ayda 72.5 milyon lira görev zararı oluştu. Geçen yılın tamamında mali kurumların toplam görev zararı 5.4 milyar lira olmuştu.

İran sivil havacılık yetkilileri, korona virüs nedeniyle Türkiye’nin İran’a uçuşların askıya aldığını duyurdu.

Reuters, IRNA haber ajansına konuşan bir sivil havacılık yetkilisinin Türkiye’nin İran ve Afganistan’a artan korona virüs vakaları endişesiyle uçuşları durdurduğunu açıkladı.

Türkiye’den yılın ilk yarısında yapılan çay ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57,6 artarak 7 milyon 587 bin 963 dolara ulaştı.

Türkiye’den Ocak-Haziran 2020’de 97 ülkeye 1895 ton çay ihraç edildi. Söz konusu ihracattan da 7 milyon 587 bin 963 dolar gelir sağlandı. 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlenen bilgilere göre; geçen yılın aynı döneminde 1504 tonluk çay ihracatı karşılığında 4 milyon 815 bin 385 dolar kazanç elde edilmişti. Buna göre, Türkiye’den yılın ilk yarısında yapılan çay ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 26, değerde de yüzde 57,6 arttı.

Belçika’ya çay ihracatı yüzde 331,4 arttı.

Belçika, Almanya, KKTC en fazla ihracat yapılan ülkeler oldu. Türkiye’den bu dönemde yapılan çay ihracatında 2 milyon 486 bin 531 dolarla Belçika ilk sırada yer aldı. Belçika’ya 596 ton çay ihraç edildi.

Korona virüsü nedeniyle 16 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte 924 yeni tip korona virüsü vakası tespit edildi, 16 kişi yaşamını yitirdi. 41 bin 310 korona virüsü testi yapıldı. 997 kişi korona virüsünü yendi.

Böylece Türkiye’de 4 milyon 273 bin 377 korona virüsü testi yapıldı. Vaka sayısı 219 bin 641’e yükseldi. 5 bin 491 kişi vefat etti. İyileşenlerin sayısı ise 202 bin 10’a yükseldi.

20 Temmuz 2020

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 46. yıl dönümü ile ilgili yayınladığı mesajda Ada’nın ortak sahibi Kıbrıs Türk’ünün hukukuna, hürriyetine ve varlığına kasteden teşebbüsü nihai olarak bertaraf eden 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı’nın 46’ncı yıl dönümü vesilesiyle, Barış ve Özgürlük Bayramı’nızı gönülden tebrik ediyorum.” dedi.

Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 46’ncı yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşlarına seslendi.

“Değerli Kıbrıs Türk’ü kardeşlerim; sizleri en kalbi duygularımla, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. Ada’nın ortak sahibi Kıbrıs Türk’ünün hukukuna, hürriyetine ve varlığına kasteden teşebbüsü nihai olarak bertaraf eden 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı’nın 46’ncı yıl dönümü vesilesiyle, Barış ve Özgürlük Bayramı’nızı gönülden tebrik ediyorum.” ifadelerini kullanan Erdoğan, harekâtın tarihten silinmek istenen bir halkın yeniden doğuşunun, yeniden şahlanışının adı olduğunu vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Fatih, milletimizin duası ve desteğiyle Karadeniz’deki ilk sondajına Tuna-1 lokasyonunda başladı.” açıklamasında bulundu.

 Bakan Dönmez Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Karadeniz’de yürütülen petrol ve gaz aramalarına ilişkin “Varsa mutlaka bulacağız” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için denizlerin her bir metrekaresinin karış karış aranacağını kaydeden Dönmez, “Fatih, milletimizin duası ve desteğiyle Karadeniz’deki ilk sondajına Tuna-1 lokasyonunda başladı.” bilgisini paylaştı.

Fatih sondaj gemisi 29 Mayıs’ta İstanbul’dan Trabzon Limanı’na uğurlanmıştı. Geminin 103 metrelik kulelerinin köprülerden geçebilmesi için Haydarpaşa Limanı’nda de monte edilmiş ve kulelerin montajı Trabzon Limanı’nda yapılmıştı.

MSB, “Hakkâri Çukurca’da üs bölgesine saldırıda 2 asker şehit oldu” açıklamasını yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hakkâri’nin Çukurca ilçesi kırsalında teröristlerce gerçekleştirilen saldırıda 2 askerin şehit olduğunu bildirdi.

MSB’den yapılan açıklamada, teröristlerce bir üs bölgesine uzak mesafeden yapılan füze atışı sonucu yaralanan iki askerin, hastanede yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamayarak şehit olduğu belirtildi.

Bölgede tespit edilen hedeflerin, ATAK helikopterleri, silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve ateş destek vasıtalarıyla anında yoğun şekilde ateş altına alındığı vurgulanan açıklamada, “Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” ifadelerine yer verildi.

Korona virüsü nedeniyle 17 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 931 yeni hasta tespit edildi, 17 kişi ise hayatını kaybetti.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, “Her gün 1000’e yakın hastamız şifa buluyor, 1000’e yakın yeni vakamız oluyor. Yeni vakaları durdurabilirsek aktif vaka sayısı hızla azalmış olacak. Hedefimiz; iyileşen sayısında artış, yeni vaka sayılarında düşüş. İyi haberler, alacağımız tedbirlere bağlı.” dedi. 

21 Temmuz 2020

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine, “Lokanta, restoran, kafe, kıraathane vb. işyerlerinin çalışma saatleri” hakkında genelge gönderdi.

Genelgeye göre, 21 Temmuz’dan itibaren lokanta, restoran, kafe, kafeterya, çorbacı, kokoreççi, çiğ köfteci, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokali gibi işletmelerin çalışma saatlerine yönelik kısıtlamalar kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin 2’nci yılının değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ülkenin yönetim yapısında köklü değişikliklere gidildiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Tabii bu yönetim sistemi, gerek ve ihtiyaç duyulduğunda her türlü değişikliğin süratle yapılabilmesine imkan sağlayan dinamik bir sistemdir. Hayatımızın hiçbir döneminde olmadığı gibi şimdi de ‘Biz yaptık öyleyse en doğrusu budur.’ gibi bir inatlaşmaya girmiyoruz. Daha iyisini, daha efdalini, daha güzelini bulduğumuzda her türlü değişime gönlümüz de siyasetimiz de açıktır. Nitekim bugüne kadar Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile pek çok yapısal değişikliği hayata geçirdik. Kabinede ve üst düzey bürokraside, ihtiyaç hâsıl olduğunda yeni isimlere görev vermekten asla çekinmedik. Bundan sonra da reform, icraat ve değişim temelli bir anlayışla yolumuza devam edeceğiz.”

Korona virüsü nedeniyle 18 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 18 kişi korona virüsten hayatını kaybetti, toplam can kaybı ise 5 bin 526’e yükseldi. Bugün toplam 42 bin 846 test yapılırken, 928 yeni vaka tanısı konuldu. Toplam vaka sayısı 221 bin 500 oldu.

Bugün bin 9 kişiyle birlikte toplam iyileşen hasta sayısı da 204 bin11’e yükseldi. Toplam entübe hasta sayısının 379, toplam yoğun bakım hasta sayısının ise bin 246 olduğu açıklandı.

22 Temmuz 2020

Türkiye, Libya ile imzaladığı deniz yetki sınırlama anlaşmasından doğan hakları çerçevesinde Meis adasının güneyi ve doğusunu kapsayan bölgede NAVTEX ilan etti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’deki araştırma faaliyetine ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

Aksoy’un açıklaması şu şekilde:

“Ülkemizin Doğu Akdeniz’de devam eden hidrokarbon faaliyetleri çerçevesinde, Oruç Reis araştırma gemimizin 21 Temmuz 2020 tarihinden itibaren, Doğu Akdeniz’de yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacağı ilgili makamlarımızca yayımlanan bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ile kamuoyuna duyurulmuştur. Oruç Reis gemimizin araştırma yapacağı deniz alanı, ülkemizin Birleşmiş Milletler’e bildirdiği kıta sahanlığı sınırları ve 2012 yılında Hükümetimizce TPAO’ya verilen ruhsat sahaları içindedir. Söz konusu sahanın bir bölümünde Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemimiz esasen geçmiş yıllarda faaliyette bulunmuştu.

Hal böyle olmasına rağmen Yunanistan bu araştırma faaliyetimize itiraz ederek, araştırma sahasının kendi kıta sahanlığında olduğunu iddia etmiştir. Yunanistan bu iddiasını başta Meis olmak üzere, kendi ana karasından uzaktaki adalarının varlığına dayandırmaktadır. Yunanistan’ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihata ve mahkeme kararlarına aykırıdır.

Milli Savunma Bakanlığı, Zeytin Dalı bölgesinde 2 PKK/YPG’li teröristin yakalandığını bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığının (MSB), Twitter hesabından yapılan bilgilendirmeye göre, Zeytin Dalı bölgesinde 2 PKK/YPG’li teröristin, huzur ve güven ortamını bozmak amacıyla terör faaliyetleri yürüttüğü tespit edildi.

Teröristler, hain emellerini gerçekleştiremeden gözaltına alındı.

Hukuk davalarına ilişkin yargı paketi Meclis’ten geçti.

Kanuna göre, ihtiyati tedbir kararının uygulanmasına ilişkin emre uymayan veya tedbir kararına aykırı davranan kimse, 6 aya kadar disiplin hapsiyle cezalandırılacak. Tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulacak.

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Korona virüsü nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, “Yakın günlerde ilk kez, iyileşen hasta sayımız vaka sayısından 300 fazla. Yeni vaka sayısı, 44 gün sonra 900 sınırında. Pek çok kentimizde maske yaygınlaştı; hayat, umut verici bir düzene giriyor. Vaka sayılarında ağırlığı olan illerden de özen bekliyoruz.” dedi. 

23 Temmuz 2020

Anayasa Mahkemesi, çoklu baro ve bekçilik düzenlemelerinin yürütmelerinin durdurulması istemlerini reddetti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, “çoklu baro” düzenlemesini öngören Kanun ile bekçilerin yetkisini genişleten Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle yapılan başvuruların ilk incelemesini tamamladı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 2 başvurunun da ilk incelemesini tamamladı.

Başvurularda eksiklik tespit etmeyen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca, düzenlemelerin yürürlüklerinin durdurulması istemleri reddedildi. İptal istemleri, daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşülerek karara bağlanacak.

“Vakıf Kültür Varlıklarının Onarımları ve Restorasyonları ile Çevre Düzenlemesine İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılması Hakkında Usul ve Esaslar”a ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Vakıf kültür varlıklarının onarımları ve restorasyonları ile çevre düzenlemesine ilişkin usul ve esaslara göre, yükleniciye, sözleşmenin uygulanması sürecinde usul ve esaslarda sayılan yasak fiil ve davranışları sonucunda bir yıldan az olmamak üzere iki yıla kadar bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan men kararı verilecek.

Buna göre, yurt dışı vakıf kültür varlıkları, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi ya da geçici listesinde yer alan yurt içi ve yurt dışı vakıf kültür varlıkları, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ilan edilen yerlerdeki vakıf kültür varlıkları, güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıktığı yerlerdeki vakıf kültür varlıkları veya doğal afet sonucu ivedi müdahale gerektiren vakıf kültür varlıklarının her türlü alımlarında herhangi bir üst limit uygulanmayacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “MEB ile eğitim-öğretimin güvenilir, kontrollü, sürdürülebilir ve hijyenik ortamda gerçekleştirilmesini amaçlayan protokol imzalayacağız.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Standartları Enstitüsü’nün 59. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Bakan Varank burada yaptığı konuşmada, “MEB ile eğitim-öğretimin güvenilir, kontrollü, sürdürülebilir ve hijyenik ortamda gerçekleştirilmesini amaçlayan protokol imzalayacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararıyla, Türk Tarih Kurumu Başkanlığına Prof. Dr. Birol Çetin getirildi.

Atama kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Atama, 664 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 24’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci ve 3’üncü maddeleri gereğince yapıldı.

İçişleri Bakanlığı, Siirt’in Şirvan İlçesi kırsalında gerçekleştirilen operasyonda, 2 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

2 terörist daha çıkan çatışmada ölü olarak ele geçirildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İç güvenlik operasyonları kapsamında; Siirt-Şirvan ilçesi kırsalında, İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Özel Harekat ve jandarma komando birliklerince gerçekleştirilen operasyonda, 2 terörist, silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir. Bölgede operasyon devam etmektedir.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 18 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Bakan Fahrettin Koca’nın da Twitter’dan paylaştığı “Türkiye Günlük Korona virüs Tablosu”nun güncel verilerine göre, bugün 43 bin 343 test yapıldı, 913 kişiye Covid-19 tanısı konuldu. Son 24 saatte 18 hasta vefat etti, 1151 kişi iyileşti.

Toplam test sayısı 4 milyon 446 bin 374, vaka sayısı 223 bin 315, vefat sayısı 5 bin 563 olarak kayıtlara geçti.

Yoğun bakımdaki hasta sayısı 1251, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 378, toplam iyileşen hasta sayısı ise 206 bin 365 oldu.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

24 Temmuz 2020

Danıştay kararı ile müzeden camiye çevrilen Ayasofya’nın minarelerinden okunan ezanın ardından ilk cuma namazı eda edildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katılımıyla Ayasofya’nın ibadete açılışı Kur’an-ı Kerim tilavetleri ile başladı. Erdoğan namaz öncesi Kur’an-ı Kerim okurken Diyanet İşleri Başkanı Erbaş da cuma duasını okudu.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde, 86 yıl sonra ilk hutbeyi okuyan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Milletimizin derin bir yürek yarasına dönüşen hasreti sona eriyor. Yüce Rabbimize sonsuz hamdüsenalar olsun.” dedi.

Erbaş, “Ayasofya: Fethin nişanesi, Fatih’in emaneti” başlıklı hutbesini okumak için minbere kılıçla çıktı.

Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

Korona virüsü nedeniyle 17 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 24 Temmuz tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 937 yeni hasta tespit edildi, 17 kişi ise hayatını kaybetti.

25 Temmuz 2020

Dışişleri Bakanlığı, Ayasofya’nın dün kılınan cuma namazıyla ibadete açılmasına Yunanistan tarafından gelen tepkilere yanıt verdi. Dışişleri, Selanik’te Türk bayrağının alçakça yakılmasına da sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan’ın tepki gösterme bahanesiyle İslam’a ve Türkiye’ye karşı düşmanlığını bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti. Açıklamada, “Yunan hükümetinin ve Parlamento üyelerinin hasmane beyanatlarla halkı kışkırtmalarını ve şanlı bayrağımızın Selanik’te yakılmasına alenen izin verilmesini şiddetle kınıyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Yunanistan’dan aşırı sağcı bir grup, Ayasofya’nın ibadete açılmasını protesto etmek için dün Selanik’te Türk bayrağını yakmıştı.

Türk Başkonsolosluğu’nun önünde güvenlik güçleri tarafından durdurulan faşist grup, Yunanistan Milli Marşı’nı söyleyip, slogan attı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Yılsonuna kadar tüm jeotermal tesislerine hava kirliliğini ölçmek üzere sürekli ölçüm cihazlarını yönetmelik çerçevesinde takma zorunluluğu getiriyoruz.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Aydın’da il koordinasyon toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, tüm jeotermal tesislerine hava kirliliğini ölçüm cihazlarının takılmasının zorunluğu hale getirildiğini söyledi.

Bakan Kurum “Hava kirliliği yönetmeliğindeki değişiklikle artık tüm jeotermal tesislerin hava kalitelerini anlık izleyeceğiz, internet ortamında Bakanlığımız bu verilere anlık ulaşabilecek. Yıl sonuna kadar tüm jeotermal tesislerine hava kirliliğini ölçmek üzere sürekli ölçüm cihazlarını yönetmelik çerçevesinde takma zorunluluğu getiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Korona virüsü nedeniyle 16 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Temmuz tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 921 yeni hasta tespit edildi, 16 kişi ise hayatını kaybetti.

26 Temmuz 2020

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) İstanbul Bölge Başkanlığı Hizmet Binası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle bugün açılıyor. Açılış töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşma gerçekleştirdi.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Bilginin ve bilgiyi kullanmanın en etkili silah olduğu bu dönemde teşkilatın önemi arttı. İstanbul diğer özelliklerinin yanı sıra istihbarat konusunda da özel konumuyla ortaya çıkmıştı.

Tarihin her döneminde stratejik öneme sahip İstanbul bugün de aynı cazibesini sürdürüyor. Ecdadın hayalini gerçekleştirmek Fatih Sultan Mehmet Han’a nasip oldu”

Fethin üzerinden asırlar geçmesine rağmen hala İstanbul’un Türk milletinin ve Müslümanların elinde olmasının kabullenilemediğini görüyoruz. Ülkemizin bir süredir verdiği tarihi mücadelede ilk hedef alınan kurumlarının başında MİT’in geliyor olması tesadüfi değildir.”

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Barış Pınarı bölgesinde 3 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

MSB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Terör örgütü PKK/YPG’nin Barış Pınarı bölgesindeki huzur ve güven ortamını bozmasına izin vermedik ve vermeyeceğiz. Bölgede her türlü tedbiri alan kahraman komandolarımız bir saldırı girişimini daha önleyerek 3 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi.

27 Temmuz 2020

Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında protokol imzalanarak, okullarda hijyen kurallarını belirleyen bir kılavuz tanıtıldı. Söz konusu kılavuza göre, veliler çocukların ateşini ölçerek okula bildirecek. Ayrıca kurallarına uyan okullara belge verilecek.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, okullarda korona virüs salgını nedeniyle uygulanacak temizlik kurallarını belirleyen ’Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Klavuzu’nu tanıtarak, iş birliği protokolünü imzaladı. Klavuzda belirlenen şartları yerine getiren okullara, ‘Okulum Temiz’ belgesi verilecek.

MEB Başöğretmen Salonu’nda düzenlenen törende konuşan Bakan Ziya Selçuk, okulların koronavirüs salgını nedeniyle faaliyetlerine ara vermesinden kaynaklanan eğitim boşluğunu doldurmak için çalıştıklarını, 16 Mart’tan itibaren kapalı olan eğitim kurumlarının yeni normalde daha temiz, sağlıklı ve güvenli bir şekilde açılabilmesi için birçok çalışma yaptıklarını belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın, ‘Yüzme Suyu Takip Sistemi’ ile vatandaşlar tatil yapacakları yerde plajın sağlık yönünden risk taşıyıp taşımadığını öğrenebiliyor. Bu kapsamda 35 ilde belirlenen bin 377 farklı noktadan 15 günde bir su numuneleri alınıyor.

Vatandaşlar, özellikle koronavirüs nedeniyle bakanlığın yüzme takip sistemine yoğun ilgi gösterdi. Tatilciler, “https://yuzme.saglik.gov.tr/” internet adresine girerek, gideceklerin tatil bölgesindeki deniz suyunun kalitesini öğrenebiliyor.

Yeşil Tarife kapsamında enerji temin eden tüketicilerin faturalarında, kullanılan enerjinin temiz kaynaklardan üretildiğini gösteren özel bir işaret yer alacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Yeşil Tarife (YETA) uygulaması kapsamında enerji temin etmek isteyen tüketicilerin elektrik faturalarında, söz konusu enerjinin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini gösteren özel bir işaret yer alacak.

EPDK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, YETA gönüllülük esasına dayalı bir tarife olarak 1 Ağustos’ta devreye alınacak.

YETA kapsamında enerji kullanmak isteyen tüketiciler kendi bölgelerinde faaliyet gösteren tedarik şirketlerinden yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik temin edebilecek. Tüketici, söz konusu uygulamaya geçme talebini yazılı olarak görevli tedarik şirketine yapacak.

Tarife değişikliği, talep tarihinin içinde bulunduğu dönem sonundaki endeks tespitleriyle çıkarılacak faturayı takip eden ilk fatura döneminde yerine getirilmiş olacak. Tüketiciler bir takvim yılı içinde en fazla iki kere YETA’ya geçme talebinde bulunabilecek.

Korona virüsü nedeniyle 17 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de korona virüs salgınında son 24 saatte 919 kişiye virüs konuldu, 17 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 227 bin 19, can kaybı 5 bin 630 oldu. Son 24 saatte 982 kişinin daha iyileşmesiyle tedavisi tamamlananların sayısı 210 bin 469 oldu.

28 Temmuz 2020

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Ayasofya’da okuduğu cuma hutbesindeki ifadelerle tepki çeken Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’la ilgili “Hutbede Atatürk’e dil uzatılması diye bir şey söz konusu değil. Çünkü Atatürk bu vakfiyeyi ortadan kaldırmış değil.” dedi.

Sözcü Kalın şunları söyledi:

Hutbede Atatürk’e dil uzatılması diye bir şey söz konusu değil. Çünkü Atatürk bu vakfiyeyi ortadan kaldırmış değil. Dönemin şartları içerisinde oranın müze olarak kullanılmasına karar verilmiş.

Atatürk’e lanet okundu sonucunu çıkarmak, çok iyi niyetli bir değerlendirme olmaz. Biz de böyle bir şeyi kabullenemeyiz. Bırakın başka bir yerde Cuma hutbesinde lanet okunmasını doğru bir yaklaşım olarak kabul etmeyiz.

Cumhurbaşkanlığı Sözcü İbrahim Kalın, TCG Oruç Reis’in arama tarama çalışmalarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bir süreliğine ara verildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, son dönemde gerginliğin arttığı Yunanistan ile masaya oturmaya hazır olduklarını söyleyerek, “Biz bütün konuları ön koşulsuz konuşmaya hazırız” dedi. Kalın ayrıca, Oruç Reis’in arama tarama çalışmalarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bir süreliğine ara verildiğini söyledi.

4 tümgeneral ve 24 albay emekliye sevk edildi, 1 tuğgeneral tümgeneralliğe terfi etti, 5 albay general rütbesine yükseltildi. 28 ile yeni il jandarma komutanı atandı. Öte yandan bakanlık onayı da dahil olmak üzere 60 albay emekliliğe sevk edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yer alan kararlara göre, 5 albay tuğgeneralliğe, bir tuğgeneral tümgeneralliğe terfi ettirildi, 4 general ve 24 albay emekliliğe sevk edildi. 21 general yeni görevine atandı, 28’i albay olmak üzere 35 il jandarma komutanının görev yerleri değiştirildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Tümgeneral Halis Zafer Koç Jandarma Genel Komutan yardımcılığına atandı. Van Asayiş Kolordu Komutanlığına Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu atanırken Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığına ilk kez general rütbesi ile atama gerçekleştirildi.
Bunun yanı sıra bakanlık onayı da dâhil olmak üzere 60 albay emekliliğe sevk edildi ve bir general de yurt dışı görevine atandı.

Milli Savunma Bakanlığı, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgesinde 2 PKK/PYD’li ile 1 DEAŞ’lı teröristin gözaltına alındığını bildirdi.

Bakanlığın Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “Terör faaliyetleri yürüttüğü tespit edilen Zeytin Dalı bölgesinde 2 PKK/PYD’li, Fırat Kalkanı bölgesinde de 1 DEAŞ’lı terörist hain planlarını gerçekleştiremeden gözaltına alındı.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 15 kişi hayatını kaybetti.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, “Test sayımız, temaslı taraması sonucu, iki gün içinde 47.500 seviyesine çıktı. Yeni vaka sayımızda düne kıyasla 64 artış var. Son 24 saat içindeki vefat sayımız, 30 gün sonra ilk kez 15 olarak gerçekleşti. Yeni iyileşen hasta sayımızda düne göre artış var.” dedi.  

29 Temmuz 2020

Sosyal medya düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurul’da AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi. Kanunla, Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek. Bu kişinin iletişim bilgileri kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek.

TBMM Genel Kurulu’nda, AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan, ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ görüşülerek kabul edildi. AK Parti ve MHP’lilerin oyları ile kabul edilen kanunla, ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a’ ‘sosyal ağ sağlayıcı’ şeklinde yeni bir tanımlama getiriliyor. Kanunla, kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak tanımlanacak.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Birleşmiş Milletler Barış Gücü Misyonu’nun (BMBG) Ada’daki varlığına dair Kıbrıs Türk tarafının rızasının alınmamış olmasının BM kural ve ilkelerine aykırı olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü Misyonu’nun (BMBG) görev süresinin 6 aylık süre için yenilenmesi kararıyla ilgili, “BMBG’nin Ada’daki varlığına dair Kıbrıs Türk tarafının rızasının yine alınmamış olması, BM kural ve ilkelerine aykırıdır. Esasen BMBG’nin Ada’daki mevcudiyeti konusunda Kıbrıs Türk makamlarıyla yasal bir düzenleme yapması gerekmektedir.” değerlendirmesini yaptı.

İçişleri Bakanlığı, Tunceli’de 1006 personelin katılımıyla “Yıldırım-4 Munzur-Kutu Operasyonu”nun başlatıldığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bölücü terör örgütünü tamamen ülke gündeminden çıkarmak ve bölgede barındığı değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek maksadıyla Tunceli Jandarma Komutanlığınca “Yıldırım-4 Munzur-Kutu Operasyonu”nun başlatıldığı kaydedildi.

Bahse konu operasyonda Tunceli İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli, Jandarma Komando, Jandarma Özel Harekat (JÖH), Polis Özel Harekat ve Güvenlik Korucularından 67 operasyonel timdeki 1006 personelin görev yaptığı belirtildi.

Deniz Kuvvetleri tarafından Doğu Akdeniz’deki Akdeniz Kalkanı Harekatı’nın kesintisiz devam ettiği bildirildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından Doğu Akdeniz’de Akdeniz Kalkanı Harekatı’na kesintisiz devam edildiğini, Akdeniz Kalkanı Harekâtında görevli Türkiye Bayrağı TCG KEMALREİS ile Amerika Birleşik Devletleri Bayrağı ABD EISENHOWER Uçak Gemisi Muharebe Grubu arasında 28 Temmuz 2020 tarihinde Orta ve Doğu Akdeniz’de Deniz Eğitimlerin icra edildiğini duyurdu.

Korona virüsü nedeniyle 14 kişi hayatını kaybetti.

29 Temmuz tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 942 yeni hasta tespit edildi, 14 kişi ise hayatını kaybetti.

30 Temmuz 2020

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, terör örgütü İŞİD’in eylem ve faaliyetlerini engellemeye yönelik çalışma başlatıldı. Bu kapsamda harekete geçen ekipler, Diyarbakır’da Kurban Bayramı’nda eylem hazırlığında olduğu belirtilen İŞİD üyelerine yönelik bugün operasyon düzenledi.

Operasyonda, Ö.A., M.C., R.D., M.C., B.A., Ş.A., M.A., H.G. ve H.H., Terörle Mücadele ekiplerince gözaltına alındı. Adreslerinde yapılan aramada ise ruhsatsız tabanca, 47 mermi, ruhsatsız av tüfeği, 40 av tüfeği fişeği, sallama olarak tabir edilen bıçak, çok sayıda dijital ve örgütsel doküman ele geçirildi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya’da tepki çeken sözlerinin ardından caminin statüsünün müze olduğu yılları da Osmanlı’daki bunalım dönemi için kullanılan ‘fetret devri’ olarak tanımladı.

Ayasofya’nın ibadete açılması nedeniyle Müslüman dini liderlere mektup gönderen Erbaş şunları kaydetti: “Hamdolsun bugün Ayasofya’nın fetreti sona ermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetiyle artık Allah’a secde edilecek bir mekâna dönüştürülmüştür. İnşallah Ayasofya’nın dirilişi, Mescid-i Aksa’nın da özgürlüğe kavuşmasının habercisi olacaktır. Onun bu dirilişi, inşallah, mazlum ve mahzun müminler için geleceğe dair bir ümit kaynağı; adalet, merhamet ve ahlak temelinde yükselen medeniyetimizin yeniden yükselişinin de ilk işareti olacaktır.”

Milli Savunma Bakanlığı tarafından, “Irak kuzeyi Avaşin-Basyan bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen 3 PKK’lı teröristin düzenlenen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildiği açıklandı.

MSB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Irak kuzeyi Avaşin-Basyan bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen 3 PKK’lı terörist düzenlenen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi. Terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarımız kararlılıkla sürüyor.

Korona virüsü nedeniyle 15 kişi hayatını kaybetti.

30 Temmuz tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 967 yeni hasta tespit edildi, 15 kişi ise hayatını kaybetti.

31 Temmuz 2020

Sosyal Medya yasası Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeyle, günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye’de temsilci bulundurmak zorunda olacak. Bu şart yerine getirilmezse, 5 aşamalı bir yaptırım süreci olacak.

Temsilcilik açmayan sosyal ağ sağlayıcısına 10 milyon ceza verilecek. Bu şart 30 gün daha yerine getirilmezse sosyal ağ sağlayıcısına 30 milyon lira daha ceza kesilecek. 3. aşamada ise ilgili sosyal ağ sağlayıcısı 3 ay süreyle yeni reklam sözleşmesi yapamayacak. 4. aşamada sulh ceza hakimliği, yüzde 50 ile 90 oranında bant daraltma cezası verebilecek.

Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Umman Sultanı Heysem bin Tarık ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ile telefonda bayramlaştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Umman Sultanı Heysem bin Tarık ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ile telefonda bayramlaştı.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, liderlerin karşılıklı olarak Kurban Bayramı tebriğinde bulunduğu görüşmelerde, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgesel konularda iş birliğinin güçlendirilmesi kararlılığı vurgulandı.

31 Ağustos korona virüsü verilerini açıkladı. Bakan Koca ağır hasta sayısının en çok arttığı iller olarak İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep, Diyarbakır olduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Bakan Fahrettin Koca’nın da Twitter’dan paylaştığı “Son üç günde ağır hasta sayısı en çok artan şehirler: İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep, Diyarbakır. 27 şehirde ise son üç günde yeni ağır hastamız olmadı. Zatürreli hasta oranımızda düşüş, yeni tanı konan hasta sayımızda artış eğilimi var.” şeklinde açıklamalarda bulundu.