Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Ekim 2020

1 Ekim 2020

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “4 yıl öncesine kadar hiç olmadığımız Antarktika’da, bugün kalıcı üs kuruyoruz. Zorlu beyaz kıta yolculuğunu belgeselleştirdik.” dedi.

Bakan Varank, Twitter hesabından ‘Gezegenin Kara Kutusu: Antarktika’ belgeselini paylaştı. Varank, belgeselle birlikte paylaştığı mesajında, “4 yıl öncesine kadar hiç olmadığımız Antarktika’da, bugün kalıcı üs kuruyoruz. Zorlu beyaz kıta yolculuğunu belgeselleştirdik. En büyük desteği de galasına ev sahipliği yapan Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’den aldık, müteşekkiriz.” ifadelerine yer verdi.

İstanbul’un 1 milyon 79 bin 196 kişilik yaşlı nüfusu Denizli, Sakarya, Muğla, Eskişehir, Malatya ve Trabzon’un da aralarında bulunduğu 61 ilin genel nüfusunu geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre Türkiye’nin nüfusu geçen yıl itibariyle 83 milyon 154 bin 997 kişi olarak belirlendi. Nüfusun yüzde 9,1’ini oluşturan 65 ve daha yukarı yaştakileri içeren “yaşlı nüfusu” ise 7 milyon 550 bin 727 oldu. Yaşlı nüfus açısından iller kıyaslandığında İstanbul, 1 milyon 79 bin 196 kişi ile ilk sırada yer aldı. Bu ili 493 bin 673 kişilik yaşlı nüfusuyla İzmir, 486 bin 783 ile Ankara takip etti. Bu arada İstanbul’daki yaşlı nüfusun 617 bin 264’ünü kadınlar, 461 bin 932’sini erkekler oluşturdu.

Kars’ta, PKK/KCK terör örgütüne yönelik operasyonda, HDP’li belediye başkan yardımcıları ile HDP il ve bazı ilçe başkanlarının da aralarında bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı.

Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, Belediye Başkan yardımcıları Şevin Alaca ile Muazzez Çağrıtekinci, HDP Belediye Meclis üyeleri, HDP İl Genel Meclis üyeleri, HDP İl Başkanı Cengiz Anlı ile partinin bazı ilçe teşkilatı yöneticilerinin de arasında olduğu 19 şüpheli hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan yakalama kararı çıkartıldı. İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince sabah saatlerinde düzenlenen eş zamanlı operasyonda 19 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin evlerinde, belediye başkanlığı binası ile HDP İl binasında arama yapıldı.

Sosyal medya düzenlemesi yürürlüğe girdi. Düzenleme Twitter, Facebook gibi mecraları kapsıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bu zorunluğa ilişkin bildirim yapacak firmalar da ardından 30 gün içerisinde temsilci bulundurma yükümlülüğünü yerine getirmezse kademeli şekilde uygulanacak yeni cezalar gündeme gelecek.

Öncelikle 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak ceza yerine getirildikten ödeme yapılmazsa 30 milyon liralık ikinci bir ceza gündeme gelecek. Sosyal medya kuruluşları Türkiye’de temsilci bulundurmak zorunda. Yükümlülüklerini yerine getirmek için 30 gün süreleri var. Sorumluluklarını üstlenmeyene kademeli ceza uygulanacak. 30 gün içinde 10 milyon liralık cezayı ödemeyene 30 milyon liralık ikinci ceza verilecek. Yükümlülükler tamamlanmazsa reklam yasağı uygulanacak. 3 ay içinde adım atılmazsa internet hızı düşürülecek ve internet trafiği bant genişliği daraltılacak. 30 gün içinde de yine temsilci atanmazsa internet hızı 90 güne kadar düşürülebilecek.

Sosyal ağ yavaş ilerleyecek, atılan mesaj ve videolar geç iletilecek.

Irak ve Suriye’deki sınır ötesi operasyonların süresinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla gönderilen tezkerede, Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin artarak devam ettiği ifade edildi. Suriye sınırına mücavir alanlarda PKK/PYD/YPG ve DEAŞ başta olmak üzere, mevcudiyetini sürdüren terör örgütlerinin Türkiye’ye yönelik eylemlerini sürdürdüğü belirtilerek, “PKK/YPG/PYD Fırat’ın doğusunda bölücü gündemine hız vermiştir. Harekât alanlarımızda tesis edilen sükûnet ve istikrarı korumak amacıyla meşru ulusal güvenlik çıkarlarımız doğrultusunda önlemler alınmaktadır. İdlip’te, Astana süreci çerçevesinde istikrar ve güvenliğin tesisine yönelik faaliyetlerimizi hedef alan risk ve tehditler devam etmektedir. Bütün bu gelişmeler çerçevesinde, terör ile Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir.” denildi.

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye ve Libya arasındaki deniz sınırı anlaşmasını tescil etti.

Konuyla ilgili Twitter hesabından bir paylaşım yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Libya ile yaptığımız deniz sınırı anlaşması Birleşmiş Milletler tarafından tescil edildi. Uluslararası hukuk çerçevesinde milletimizin haklarını korumaya kararlılıkla devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayılarıyla ilgili iddialara “Her vaka hasta değildir. Pozitif çıktığı halde hiçbir belirti göstermeyenler var.” yanıtını verdi.

Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısı ardından özetle şunları söyledi:

“Bazı iddialara huzurunuzda cevap vereceğim. Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir belirti göstermeyenler var. Bunların salgın açısından önemi bulaştırıcı yani taşıyıcı olmalarıdır. Her gün açıklanan ve üzerinde durduğumuz yeni hasta sayısı asıl dikkat konusu olmalıdır. Test sonucu pozitif çıkanların her biri birer vakadır. Bunların büyük kısmı belirti göstermeyen taşıyıcılardır. Kalan kısmı ise hastalık bulgusu olup tedavi altına alınan hastalardır. Demek ki belirtisi ister olsun ister olmasın testi pozitif çıkmış herkesi ifade eden vaka kelimesiyle, hasta kelimesinin anlamı aynı değildir. Hasta ile ağır hasta arasındaki fark da açıktır.”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Yeni Ekonomi Programı’nı açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 2021-2023 dönemine ilişkin Yeni Ekonomi Programı’na göre (YEP) enflasyonun kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indirilmesi temel hedef. Enflasyonun 2021 yılsonunda yüzde 8.0 olarak gerçekleşmesi, Program dönemi sonunda ise yüzde 4.9 düzeyine gerilemesi bekleniyor.

Gelecek üç yıla ilişkin politika hedeflerinin yer aldığı Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) göre enflasyonla mücadele için mal ve hizmet fiyatlarındaki olağandışı değişimler takibe alınacak. Mal ve hizmet birim fiyatlarındaki olağandışı değişimlerin takibi amacıyla mal ve hizmet standart kod ve birim ölçüsü bilgilerinin elektronik belgelerde yer alması sağlanacak. Bu veriler büyük veri ve veri analiz sistemleri üzerinden ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının kullanımına sunulacak, böylece enflasyonla mücadeleye katkı sağlanacak.

Korona virüsü nedeniyle 67 kişi hayatını kaybetti.

67 kişi korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı ise 8 bin 262’ye yükseldi. 1 Ekimde toplam 113 bin 546 test yapılırken, bin 407 yeni hasta var. Toplam hasta sayısı 320 bin 70 oldu. İyileşen bin 402 kişiyle birlikte toplam iyileşen toplam hasta sayısı 281 bin 151’ye yükseldi. Toplam hastalarda zatürre oranının yüzde 6,4, toplam ağır hasta sayısının ise bin 507 olduğu açıklandı.

2 Ekim 2020

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, eylül ayında ihracatın yüzde 48.8 oranında artışla 16.13 milyar dolar olarak gerçekleştiğini duyurdu.

Genel Ticaret Sistemine (GTS) göre ihracat, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,84 artışla 16 milyar 13 milyon dolara çıkarak, pandemi öncesi seviyelerini aştı.

Ticaret Bakanlığının eylül ayı geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni açıklandı. GTS’ye göre ihracat eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,84 artarak 16 milyar 13 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

İthalat, yüzde 23,32 artarak 20 milyar 892 milyon dolara, dış ticaret hacmi yüzde 14,56 artarak 36 milyar 905 milyon dolara, dış ticaret açığı da yüzde 192,7 artışla 4 milyar 879 milyon dolara yükseldi.

Dışişleri Bakanlığı’nca “Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirve toplantısında alınan ülkemize ilişkin kararların, bazı olumlu unsurlar içermekle birlikte birçok bölümü gerçeklerden kopuktur.” açıklaması yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirve Toplantısı’nda alınan Türkiye’ye ilişkin kararların, bazı olumlu unsurlar içermekle birlikte birçok bölümünün gerçeklerden kopuk olduğu belirtilerek, “Metin, bir yandan bazı AB ülkeleri ülkemizle ilişkileri geliştirmek isterken, diğer yandan Yunan-Rum ikilisinin AB-Türkiye ilişkilerini nasıl rehin aldığının örneğidir. Metinde, istikşafı görüşmelere yeniden başlanması kararına atıf yapılması olumludur. Ancak bu görüşmeler sadece deniz yetki alanlarının sınırlandırılması değil, Türkiye ve Yunanistan arasındaki tüm sorunların çözülmesine matuftur. Zirve kararlarında yine Kıbrıs Türklerine hiçbir atıfta bulunulmaması ve iki taraf arasında hidrokarbon kaynaklarına ilişkin hakça gelir paylaşımından bahsedilmemesi, AB’nin Kıbrıs Türklerini yok sayan zihniyetinin devam ettiğini göstermektedir.” denildi.

Doğu Karadeniz’deki 4 ilden ocak-eylül döneminde yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarak 975 milyon 96 bin 943 dolar oldu.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den bu yılın 9 aylık döneminde 975 milyon 96 bin 943 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Söz konusu dönemde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 arttığını ifade eden Kalyoncu, bölge ihracatında Trabzon’un ilk sırada yer aldığını, bu kenti Rize, Artvin ve Gümüşhane’nin izlediğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) Kriter dergisine verdiği röportajda, iç ve dış politika gündemindeki önemli konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 Ermenistan’ın, Azerbaycan topraklarında işgalci olduğunu belirten Oktay, “Ermenistan, bu bölgede barış ve istikrarın önünde en büyük engel olduğunu bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir. 27 Eylül günü başlatılan saldırılar, Ermenistan’ın Tovuz’da sahnelediği provokasyonlarının devamıdır. Uluslararası hukuku ve ateşkesi bir kez daha ihlal eden Ermenistan hem Azerbaycan ordusu mevzilerini hem de sivil yerleşim merkezlerini hedef alarak sivil can kayıplarına ve yaralanmalara neden olmuştur. Bu açıdan bakıldığında, BM ve AGİT bünyesinde alınan kararlara aykırı işgalini devam ettiren Ermenistan’ın uluslararası hukukun sivillerin korunmasına dair tüm hükümlerini de ihlal ettiği görülmektedir.” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na periyodik pay olarak 186,8 milyon TL kaynak aktardık.” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 1.003 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı’na 186,8 milyon TL kaynak aktardıklarını açıkladı.

Bakan Selçuk, 81 ilde ve ilçelerde bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, sosyal yardım faaliyetlerini yürütebilmeleri için her ay düzenli olarak “periyodik pay” adı altında kaynak aktarımında bulunduklarını hatırlattı.

Ekim ayına ilişkin bilgi veren Selçuk, 1.003 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na 186,8 milyon TL kaynak aktardıklarını kaydetti.

Korona virüsü nedeniyle 67 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 114 bin 857 korona virüsü testi yapıldı, 1442 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 63 kişi Korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1455 oldu.

Son 24 saatte 1506 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 282 bin 657’ye yükseldi.

3 Ekim 2020

Bakan Dönmez: “2023 yılında Karadeniz gazını vatandaşımızla buluşturacağız” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez “Fatih Sondaj Gemimize lojistik destek sağlayan Filyos Limanı’ndaki kıyı lojistiği genişleme çalışmalarını ve Karadeniz gazının şebekeye bağlanacağı noktayı havadan inceledik. Hazırlıklarımız sürüyor. 2023 yılında Karadeniz gazını vatandaşımızla buluşturacağız.” dedi.

Türkiye’nin elektrik tüketimi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 artarak 26 milyar 145 milyon 944 bin kilovatsaate yükseldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye’de geçen ay günlük bazda en yüksek elektrik tüketimi 960 milyon 214 bin kilovatsaatle 3 Eylül’de, en düşük tüketim ise 730 milyon 676 bin kilovatsaatle 27 Eylül’de gerçekleşti.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dijital eğitim platformu EBA’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) de kurularak çok yakında erişime açılacağını açıkladı.

Bakan Selçuk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı’nın talebiyle dijital eğitim platformumuz EBA’yı oradaki evlatlarımızın da hizmetine sunuyoruz. Mevkidaşım Nazım Çavuşoğlu ile imzaladığımız protokolle, EBA sistemlerimiz KKTC’de de kurularak çok yakında erişime açılacak.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter’dan Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Günü kapsamında paylaşımda bulundu.

Erdoğan, “Türk Konseyi’nin kuruluş yıl dönümünü de temsil eden 3 Ekim Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Günü’nü gönülden tebrik ediyorum. Türk Konseyi olarak birliğimizin, beraberliğimizin ve dayanışmamızın her alanda artarak devam etmesi için çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermenistan’ın saldırılarına ilişkin açıklamalarının, Azerbaycan’ın haklı davasında yalnız olmadığını bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği mektubunda, Ermenistan ordusunun 27 Eylül’de Azerbaycan’a karşı bir askeri provokasyon daha başlattığını, yerleşim birimlerine ve askeri mevzilere ağır toplar dahil çeşitli silahlarla farklı yönlerden ateş açtığını anımsattı.

Bu provokasyon sonucunda askerlerin ve sivillerin hayatını kaybettiğini bildiren Aliyev, Azerbaycan ordusunun da bir karşı saldırı başlattığını kaydetti.

İçişleri Bakanlığı, “Yıldırım-7 Operasyonu kapsamında Diyarbakır Lice ilçesi kırsalında, İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Komando ve Jandarma Özel Harekât (JÖH) birliklerince gerçekleştirilen, Hava Kuvvetleri destekli operasyonda, 3 terörist, silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir.” açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şu şekilde:

Yıldırım-7 Operasyonu kapsamında Diyarbakır Lice ilçesi kırsalında, İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Komando ve Jandarma Özel Harekât (JÖH) birliklerince gerçekleştirilen, Hava Kuvvetleri destekli operasyonda, 3 terörist, silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir.

Korona virüsü nedeniyle 59 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte 59 kişi korona virüsten hayatını kaybederken, toplam can kaybı 8 bin 384’e yükseldi. Bugün toplam 103 bin 219 test yapılırken, bin 502 kişiye de hasta tanısı konuldu. Bu rakamla beraber toplam hasta sayısı ise 323 bin 14 oldu. Bugün iyileşen bin 211 kişiyle birlikte iyileşen toplam hasta sayısı 283 bin 868’e yükseldi. Toplam hastalarda zatürre oranının yüzde 6.4, toplam ağır hasta sayısının ise bin 470 olduğu açıklandı.

4 Ekim 2020

Milli Savunma Bakanlığı’nca sosyal medyadan Türkiye-Azerbaycan ortak tatbikatına ilişkin fotoğraf paylaşılarak, Azerbaycan’a destek mesajı verildi.

Bakanlığın Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “Aşkımız, sevdamız gönüldedir bizim, Derdimiz, dileğimiz derindedir bizim, Yazımız bir yazılmış bu ak alnımıza, Gücümüz, irfanımız birliğimizdedir bizim” denildi.

MHP lideri Devlet Bahçeli, Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

“Ermeni çeteleri Azerbaycan karşısında sıkıştıkça, çatışma alanlarını sivil yerleşim yerlerine genişletmektedir. Katliamcı Ermeni zihniyeti geçmişte ne yapmışsa bugün de aynısını hunhar şekilde tekrarlamaktadır. Ermenistan zalimdir, canidir, döktüğü kanda boğulmalıdır.” ifadelerini kullanan Bahçeli, “Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’nin Azerbaycan Cumhuriyeti’ne katılması şarttır, tarihi zorunluluktur, çok acil bir ihtiyaçtır, deyim yerindeyse hayat memat konusudur.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın Gence şehrindeki sivillere yönelik saldırısına tepki gösterdi.

Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sahada ve dünya kamuoyunda itibarını hızla kaybeden Ermenistan’ın sınıra yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Gence şehrinde sivilleri hedef alması bir insanlık suçudur. Masumların canına kasteden bu alçakça saldırıyı lanetliyor, kardeş Azerbaycan halkına başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi kırsalında gerçekleştirilen Yıldırım-3 Operasyonu’nda teröristlerle çıkan çatışmada yaralanan 1 jandarma personelinin kaldırıldığı hastanede şehit olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 3 teröristin etkisiz hale getirildiği Yıldırım-3 Operasyonu kapsamında yürütülen arama tarama faaliyeti esnasında teröristlerle çıkan çatışmada biri ağır olmak üzere 2 jandarma personelinin yaralandığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı’nca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Bakanlar Kurulu’na sunulacak ‘ayrılıkçılıkla mücadele’ yasa tasarısıyla Fransa’da ‘aydınlanmış bir İslam’ın oluşturulacağını’ açıkladığı belirtilerek, “Anlamı ‘barış’ olan Yüce Dinimizi ‘aydınlatma’ bahanesiyle yanlış ve çarpık yaklaşımlara konu etmek hiç kimsenin haddine değildir.” denildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 9 Aralık 2020 tarihinde Bakanlar Kurulu’na sunulacak ‘ayrılıkçılıkla mücadele’ yasa tasarısıyla Fransa’da ‘aydınlanmış bir İslam’ın oluşturulacağını’ açıklamıştır. Anlamı ‘barış’ olan Yüce Dinimizi ‘aydınlatma’ bahanesiyle yanlış ve çarpık yaklaşımlara konu etmek hiç kimsenin haddine değildir. Bu tasarıya temel teşkil eden zihniyetin Fransa’nın sorunlarına çözüm getirmekten ziyade, vahim sonuçlara sebebiyet vereceğini düşünüyoruz. İslam dinini sözde ‘aydınlatma’ bahaneleriyle ‘Avrupa İslamı’, ‘Fransa İslamı’ gibi kavramlar ortaya atarak göçmen toplumları disiplin altına alabileceğini zannetmek insani ve hukuki mülahazaların aksi yönde hareket etmek anlamına gelmektedir.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 57 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 104 bin 402 Korona virüsü testi yapıldı, 1429 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 57 kişi Korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1475 oldu.

Son 24 saatte 1182 kişinin Korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 285 bin 50’ye yükseldi.

5 Ekim 2020

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yüz yüze eğitimin kapsamını genişlettiklerini belirterek, “Bugün yüz yüze eğitimin kapsamını genişletme kararı aldık. 2. 3. ve 4. sınıflarda da yüz yüze eğitimi belirlenen kurallar neticesinde başlatıyoruz. Bunlara ilave olarak ortaokul 8. ve lise 12. sınıflarda belirlenen kurallar dâhilinde yüz yüze eğitime geçilecek” dedi.

Eylül ayı enflasyon oranı açıklandı. Enflasyon oranı aylık 0,97 olarak beklentinin altında geldi. Enflasyon eylülde yüzde 0,97 artarken, yıllık bazda yüzde 11,75 oldu.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Eylül ayında yıllık yüzde 11,75, aylık yüzde 0,97 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,97, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8,33, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,75 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,47 artış gerçekleşti.

Milli Savunma Bakanlığı, Zeytin Dalı bölgesine taciz ateşi açan 3 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), “Huzur ve güven ortamını bozmak üzere Zeytin Dalı bölgesine taciz ateşi açan 3 PKK/YPG’li terörist, Kahraman Komandolarımızın verdiği karşılıkla etkisiz hale getirildi.” açıklamasında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye’nin korona virüsü mücadelesine yönelik rapor yayımladı.

Raporda, Türkiye’nin pandemi mücadele stratejisinden övgüyle söz edildi. Rapor, Avrupa Bölgesinde korona virüsü ile mücadele kapsamında yayımlanan ilk rapor olma özelliği taşıyor. Sağlık Bakanlığı raporla ilgili açıklamasında “Türkiye’nin virüsün ülkeye girişini önlemeye yönelik çabalarından övgüyle söz edildi.” ifadelerine yer verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün geleneksel yöntemle düzenlediği 2 Kasım vadeli repo ihalesi ile piyasaya 10 milyar lira verdi.

İhaleye, 41 milyar 380 milyon liralık teklif geldi. İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz sırasıyla yüzde 12,36, 12,58 ve 12,75 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz ise sırasıyla yüzde 13,09, 13,33 ve 13,53 seviyesinde gerçekleşti.

Korona virüsü nedeniyle 57 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 115 bin 632 korona virüsü testi yapıldı, ağır hasta sayısı 1412 oldu, 1320 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 286 bin 370’e yükseldi.

6 Ekim 2020

Dışişleri Bakanlığı, Kanada’nın, Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden çatışmalarda kullanıldığı iddiasıyla ülkesinin bazı teknolojiler için Türkiye’ye verdiği ihracat iznini geçici olarak durdurduğuna ilişkin açıklamaya cevap verdi.

“Kanada’nın, bu yüzyılın en büyük insanlık dramlarından birinin yaşandığı Yemen’deki krize askeri olarak müdahil olan ülkelere silah ihraç etmekte herhangi bir beis görmezken ve Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarınca hazırlanan raporlarda dahi eleştiri konusu olan bu silah satışlarını bölgesel güvenliğe katkı olarak takdim ederken, bir NATO müttefikine savunma ürünleri ihracatını engellemesinin herhangi bir izahatı olamaz.” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temel mal grubundaki artışta dayanıklı tüketim mallarının öne çıktığını, gıda grubunda hem işlenmemiş hem de işlenmiş gıdanın etkili olduğunu belirtti.

TCMB tarafından yayınlanan Eylül ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda şöyle denildi:

“Tüketici fiyatları Eylül ayında yüzde 0,97 oranında artmış, yıllık enflasyon yataya yakın seyrederek yüzde 11,75 olmuştur. Yıllık enflasyon, temel mal ve gıda gruplarında artmış, enerji ve hizmet gruplarında ise gerilemiştir. Temel mal grubundaki artışta dayanıklı tüketim malları öne çıkarken, gıda grubunda hem işlenmemiş hem de işlenmiş gıda etkili olmuştur. Enerji yıllık enflasyonu doğalgaz fiyatları kaynaklı yüksek baz etkisiyle gerilerken, hizmet enflasyonu yavaşlamıştır. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu artmış, eğilimleri bir miktar azalmıştır.”

Dışişleri Bakanlığı, AB’nin Türkiye raporuna sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Avrupa Komisyonu 2020 Türkiye Raporu’nun Doğu Akdeniz, Ege ve Kıbrıs meselelerine ilişkin bölümleri tamamen Yunan-Rum tezlerine dayanmaktadır. Bu durum Komisyonun tarafsızlığına leke düşürmektedir. Ne Kıbrıs sorununun çözümüne ne de Ege ve Doğu Akdeniz’in istikrarına katkı sağlayan bu yanlı ve hukuk dışı bakış açısını reddediyoruz. Dahası Yunan- Rum ikilisinin, AB- Türkiye ilişkilerini bu raddede rehin alabilmesi, Birliği stratejik akıl ve vizyondan uzaklaştırmakta, AB’nin çıkarlarına da zarar vermektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Camiler ve Din Görevlileri Haftası Programı’na katıldı.

“Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Müslümanların yoğunlukta olduğu bir şehirde yaptığı ‘İslam krizde’ açıklaması açık bir provokasyondur.” diyen Erdoğan, “İslam’ın yapılandırılmasından bahsetmesi ise hadsizliktir, edepsizliktir. Bizim ağzımızdan bugüne kadar Hristiyanlığın yapılandırılmasını, Museviliğin yapılandırılması diye bir şey duydunuz mu? Sen kimsin ki ‘İslam’ın yapılandırılması’ diye bir ifadeyi ağzına alıyorsun.” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı, 5 PKK’lı teröristin hava harekâtları ile etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Irak kuzeyi Haftanin ve Gara bölgelerinde tespit edilen 5 PKK’lı terörist hava harekatları ile etkisiz hale getirildi.” dendi.

İçişleri Bakanlığı, ikna çalışmaları neticesinde 1 teröristin Şırnak’ta güvenlik güçlerine teslim olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Şırak İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Şube Müdürlüklerince yürütülen ikna çalışmaları neticesinde 1 terörist, Şırnakta güvenlik güçlerine teslim oldu. Teröristin, 2015 yılında örgüte katıldığı ve Irakta faaliyet yürüttüğü tespit edildi. Teslim olan teröristle birlikte 1 Ocaktan bu yana sadece ikna yoluyla gelen örgüt mensubu sayısı 173e yükseldi.” dendi.

Korona virüsü nedeniyle 55 kişi hayatını kaybetti.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 112 bin 421 Korona virüsü testi yapıldı, 1511 kişiye hastalık tanısı konuldu.

Son 24 saatte 55 kişi Korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. 1229 kişi iyileşti. Böylece, Korona virüsü tedavisi tamamlananların sayısı 287 bin 599’a çıktı. Toplam test sayısı 11 milyon 44 bin 338’e ulaştı. Hasta sayısı 327 bin 557, vefat sayısı 8 bin 553, ağır hasta sayısı 1414, aktif hasta sayısı 31 bin 405 oldu.

7 Ekim 2020

Türkiye, bu yılın ocak-eylül döneminde komşuları İran, Yunanistan, Irak, Gürcistan, Suriye ve Bulgaristan’a 10,8 milyar dolarlık ihracat yaptı.

Türkiye’nin bu yılın 9 ayında yaptığı dış satımın tutarı 118 milyar 355 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Türkiye, ocak-eylül döneminde komşuları İran, Yunanistan, Irak, Gürcistan, Suriye ve Bulgaristan’a 10 milyar 802 milyon dolarlık ihracat yaptı. Söz konusu tutar geçen yılın aynı döneminde 12 milyar 441 milyon dolar seviyesindeydi.

9 aylık dönemde en fazla ihracat 5 milyar 15 milyon 967 bin dolarla Irak’a yapıldı. Bu ülkeyi 1 milyar 738 milyon 643 bin dolarla Bulgaristan, 1 milyar 241 milyon 788 bin dolarla Yunanistan takip etti. Bu dönemde en az ihracat ise 670 milyon 985 bin dolarla Suriye’ye gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün geleneksel yöntemle düzenlediği 4 Kasım vadeli repo ihalesi ile piyasaya 5 milyar lira verdi.

İhaleye, 23 milyar 450 milyon liralık teklif geldi. İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz sırasıyla yüzde 12,81, 12,91 ve 13,01 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz ise sırasıyla yüzde 13,60, 13,71 ve 13,82 seviyesinde gerçekleşti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bakanlık olarak e-ticarette güvenli ticaret için ciddi çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Mart ayında faaliyete aldığımız bu e-ticaret platformumuzu kullanan firma sayısı 300 bine ulaşmış durumda” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) düzenlediği ‘Kadın Girişimcileri Buluşmaları’ programına video konferansla katıldı. Toplantıda konuşan Pekcan, bu yıl ilk kez e-ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi. Pekcan, e-ticarette 2020 yılında bir atılım yapıldığını belirterek, “2019 yılı e-ticaret hacmi 136 milyar TL. 2020 yılı ilk 6 ayında e-ticaret hacmi ise 91,7 milyar TL olarak gerçekleştiğini biliyoruz. Pandemi ve karantina koşullarının da etkisiyle, 2020 yılının ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre e-ticaret hacminde yüzde 64’lük önemli bir artış yaşanmıştır. 2019 yılının ilk 6 ayında e-ticaretin genel ticaret içerisindeki oranı yüzde 8,4 iken, 2020 yılının ilk 6 ayında yüzde 14,2 olarak gerçekleşmiştir.” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Suriye ve Kuzey Irak’a asker gönderilmesinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşülerek kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç Başkanlığı’nda toplandı. Genel Kurul’da, Suriye ve Kuzey Irak’a asker gönderilmesinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşülerek kabul edildi. Kabul edilen tezkere ile Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden Türkiye’ye yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yabancı ülkelere gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması kapsamında izin süresinin 1 yıl uzatılmasını öngörüyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, köy okullarının, öğrenci sayısına bakılmaksızın velilerin tercihine bağlı olarak açık kalacağını belirtti.

Selçuk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, köy okullarının tüm kademelerde yüz yüze eğitime başlayacağını hatırlattı. Ziya Selçuk, “Öğrenci sayısına bakılmaksızın köy okulları, velilerimizin tercihine bağlı olarak açık kalacak. Benim de okuduğum köy okullarımız, eğitimin gözbebeğidir.” dedi.

Korona virüsü nedeniyle 56 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 116 bin 608 testi yapıldı, 1581 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 56 kişi Korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1411 oldu. Son 24 saatte 1355 kişinin Korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla, iyileşenlerin sayısı 288 bin 954’e yükseldi.

8 Ekim 2020

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ’nin (MKK) elektronik yönetim kurulu sistemi servis sağlayıcılığı hizmetinin kapsamının genişletilmesine karar verdi.

TCMB’nin, MKK’nin ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemi işleticiliği faaliyetlerine ilave olarak yürütebileceği diğer faaliyetlere ilişkin kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, MKK’nin “şirketlerin yönetim kurulu toplantılarına elektronik ortamda katılımı mümkün kılmak üzere yürüteceği elektronik yönetim kurulu sistemi servis sağlayıcılığı faaliyeti” izninin kapsamı, elektronik yönetim kurulu sisteminin yönetim kurulu toplantıları ve yönetim kurulu bünyesinde oluşturulan komitelerin toplantılarına ilave olarak bunların dışındaki diğer toplantılarda da kullanılabilecek şekilde genişletildi.

TBMM Genel Kurulu’nun, pandemi sürecinde haftada 3 gün yerine 2 gün çalışması önerildi.

27’nci Dönem 4’üncü Yasama Yılına başlayan TBMM’de yeni korona virüsü tedbirleri alındı. Buna göre genel kurulun, korona virüsü önlemleri kapsamında haftada 3 gün yerine 2 gün çalışması gündeme geldi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, eylülde 51,9 oldu. Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Eylül 2020 dönemi sonuçları açıklandı.

İSO’dan yapılan açıklamaya göre, endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Ağustosta 52,4 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Eylülde 51,9’a gerilemekle birlikte ihracat pazarlarındaki talep koşullarının güçlendiği yönünde sinyal vermeyi sürdürdü. Böylece, yeni tip korona virüsü (Kovid-19) salgınının yol açtığı bozulma döneminin ardından imalatçıların ihracat iklimi üst üste üçüncü ay iyileşme gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 121 milyon dolar artarak 83 milyar 638 milyon dolara çıktı.

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 2 Ekim’de Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 1 milyar 11 milyon dolar azalışla 41 milyar 409 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 25 Eylül’de 42 milyar 420 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri, 1 milyar 132 milyon dolar artışla 41 milyar 97 milyon dolardan 42 milyar 229 milyon dolara yükseldi. Böylece Merkez Bankasının toplam rezervleri, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 121 milyon dolar artarak 83 milyar 517 milyon dolardan 83 milyar 638 milyon dolara ulaştı.

Kamu kaynakları, Yeni Ekonomi Programı/Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan’da (OVMP) belirlenen politika, tedbir ve öncelikler doğrultusunda kullanılacak.

Cumhurbaşkanlığının “2021-2023 Dönemi Bütçe Çağrısı”na ilişkin tebliği, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi hazırlık çalışmalarını yönlendirmek üzere, Yeni Ekonomi Programı/Orta Vadeli Program (2021-2023) ve bununla uyumlu olarak hazırlanan OVMP’de ekonomi ve maliye politikalarının temel amaçları belirlendi.

Korona virüsü nedeniyle 58 kişi hayatını kaybetti.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 117 bin 101 Korona virüsü testi yapıldı, 1615 kişiye hastalık tanısı konuldu.

Son 24 saatte 58 kişi Korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, 1398 kişi iyileşti. Böylece, Korona virüsü tedavisi tamamlananların sayısı 290 bin 352’ye çıktı. Toplam test sayısı 11 milyon 278 bin 47’ye ulaştı. Hasta sayısı 330 bin 753, vefat sayısı 8 bin 667, ağır hasta sayısı 1403, aktif hasta sayısı 31 bin 734 oldu.

9 Ekim 2020

Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’nin çalışma yürüteceği alan için 9 Kasım’a kadar sürecek yeni NAVTEX ilan edildi.

İlana göre, geminin görevi 10 Ekim’den 9 Kasım’a kadar sürecek.  Barbaros Hayreddin Paşa gemisi, “Tanux-1” ve “Apollo Moon” isimli gemilerle Doğu Akdeniz’de Kıbrıs açıklarında ilan edilen bölgede sismik çalışmalarını yürütecek.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Ermenistan’ın savaş ve insanlık suçu işlemeye devam ettiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, sinsi bir tezgâh peşinde koşan Ermenistan’ın Azerbaycan’ın sivil yerleşim yerleri olan Goranboy, Terter, Ağdam ve Fuzuli bölgelerini hedef almayı sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada, “Savaşı, Karabağ dışında sivil yerleşim yerlerine taşımaya çalışan Ermenistan savaş ve insanlık suçu işlemeye devam ediyor.” ifadesine yer verildi.

Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin 2021 yılı ödenek teklifi tavanlarının toplamı 1,2 trilyon liraya ulaşırken, ödenekte aslan payı yaklaşık 528 milyar lirayla Hazine ve Maliye Bakanlığına ayrıldı. Bu bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim bakanlıkları izledi.

Orta Vadeli Mali Plan’da (2021-2023) genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin 2021 yılı bütçe ödenek teklif tavanlarına da yer verildi. Buna göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin, 2021 yılı ödenek teklifi tavanlarının toplamı 1 trilyon 223 milyar 521 milyon 847 bin lira oldu.

Çeşitli kamu kuruluşlarının bütçe açıklarının finansmanına dönük transfer ödeneği de buradan karşılandığı için Hazine ve Maliye Bakanlığına 527 milyar 946 milyon 688 bin lira ödenek ayrıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 155 milyar 11 milyon 61 bin lirayla ikinci sırada yer alırken, bu kurumu 146 milyar 920 milyon 234 bin lira ödenek tavanıyla Milli Eğitim Bakanlığı izledi.

Korona virüsü nedeniyle 55 kişi hayatını kaybetti.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 115 bin 295 Korona virüsü testi yapıldı, 1.629 kişiye hastalık tanısı konuldu.

Son 24 saatte 55 kişi Korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, 1.402 kişi iyileşti. Böylece, Korona virüsü tedavisi tamamlananların sayısı 291 bin 754’e çıktı. Toplam test sayısı 11 milyon 402 bin 342’ye ulaştı. Hasta sayısı 332 bin 382, vefat sayısı 8 bin 722, ağır hasta sayısı 1.398, aktif hasta sayısı 332.382 oldu.

10 Ekim 202

Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin 2021 yılı ödenek teklifi tavanlarının toplamı 1,2 trilyon liraya ulaşırken, ödenekte aslan payı yaklaşık 528 milyar lirayla Hazine ve Maliye Bakanlığına ayrıldı. Bu bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim bakanlıkları izledi.

Orta Vadeli Mali Plan’da (2021-2023) genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin 2021 yılı bütçe ödenek teklif tavanlarına da yer verildi. Buna göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin, 2021 yılı ödenek teklifi tavanlarının toplamı 1 trilyon 223 milyar 521 milyon 847 bin lira oldu.

Çeşitli kamu kuruluşlarının bütçe açıklarının finansmanına dönük transfer ödeneği de buradan karşılandığı için Hazine ve Maliye Bakanlığına 527 milyar 946 milyon 688 bin lira ödenek ayrıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 155 milyar 11 milyon 61 bin lirayla ikinci sırada yer alırken, bu kurumu 146 milyar 920 milyon 234 bin lira ödenek tavanıyla Milli Eğitim Bakanlığı izledi.

Milli Savunma Bakanlığı’nca, Ermenistan’ın işgal ettiği toprakları asıl sahibine vermesi gerektiği belirtilerek, “Bu adım atılıncaya kadar Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” denildi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Azerbaycan ordusu işgal altındaki öz topraklarını kurtarmak için büyük kahramanlık göstermiş ve büyük başarılar kazanmıştır. Ermenistan artık işgal ettiği toprakları asıl sahibine vermelidir. Bu adım atılıncaya kadar Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” denildi.

Ağrı’da teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada, 1 asker şehit oldu, 1 asker yaralandı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, akşam saatlerinde Doğubayazıt ilçesi kırsalında güvenlik güçleriyle teröristler arasında sıcak temas sağlandı.

Çıkan çatışmada 2 asker yaralandı. Yaralı askerlerden biri Doğubayazıt Doktor Yaşar Er Yılmaz Devlet Hastanesinde şehit oldu, diğeri Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı.

Bölgede teröristlere yönelik operasyonun sürdüğü belirtildi.

Mersin’in Silifke ilçesinde bakımı tamamlanan Türkiye’nin sondaj gemisi Kanuni, Taşucu’ndan demir alıp hareket etti.

Silifke ilçesi İncekum mevkiindeki NATO Limanı’nda bakım, güncelleme ve geliştirme süreci tamamlanan Kanuni, Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi olarak denizlere açılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 30 Eylül’de, “Denizlerimizde Kanuni dönemi başlıyor. Kanuni, Haydarpaşa Limanı’nda, boğaz geçişi hazırlıkları için 10 Ekim’de Taşucu Limanı’ndan demir alacak. Yolun açık olsun Kanuni” paylaşımında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığı Azerbaycan - Ermenistan arasında ilan edilen ateşkesle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’nca, Azerbaycan ve Ermenistan arasında ilan edilen ateşkese ilişkin, “Türkiye başından beri ancak Azerbaycan’ın evet diyeceği çözümleri destekleyeceğini vurgulamıştır. Bu anlayışla sahada ve masada Can Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edecektir.” açıklaması yapıldı.

Korona virüsü nedeniyle 56 kişi hayatını kaybetti.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 113 bin 102 Korona virüsü testi yapıldı, bin 649 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 56 kişi Korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, 1391 kişi iyileşti. Böylece Korona virüsü tedavisi tamamlananların sayısı 293 bin 145’e çıktı.

11 Ekim 2020

Merkezi yönetim bütçesinde, ülke güvenliğinde görev alan kurumlara gelecek yıl 138 milyar liralık ödenek tahsis edildi.

Orta Vadeli Mali Plan (2021-2023) kapsamında, genel bütçeli kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin 2021 yılı bütçe ödenek teklif tavanları belirlendi. Buna göre, savunma ve güvenlikle ilgili işlerde sorumluluk üstlenen kurumlara geçmiş yıllarda olduğu gibi önemli miktarda kaynak ayrıldı.

Söz konusu kurumlara 2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nde 119,2 milyar lira ödenek tahsis edilirken, bu miktar gelecek yıl için 138 milyar lira olarak öngörüldü. Ödenek miktarındaki artış yüzde 15,7 olarak hesaplandı.

Bakan Soylu, Twitter hesabından, bazı yayın organlarında yer alan “devlette tarikat, cemaat yapılanması” haberlerine ilişkin paylaşımda bulundu.

Belirli grupların demokrasi ve hukuk sistemi dışında siyaseti, sermayeyi ve devleti etki altına almasının, yönetmesinin ve belli yerlere sızarak güç devşirmeye çalışmasının kabul edilemez olduğunu belirten Soylu, “Kaldı ki, devletimizin hiçbir biriminde böyle bir durum söz konusu değildir. Ancak inanç grupları, son günlerdeki yönlendirmeli tartışmalara değinerek söylüyorum, tarihsel sürecimizin, geleneğimizin ve topraklarımızın bir kabulüdür.” değerlendirmesinde bulundu.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Doç. Dr. Mesut Gökten “TÜRKSAT 6A Projesi’nde uydunun son test modeli olan mühendislik modeli ve uzaya gönderilecek gerçek uydu olan uçuş modelinin üretim ve entegrasyonuna başlandı” dedi.

Türkiye’nin yerli ve milli olarak tasarlanıp üretilen ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A Projesi’nde, son iki yılda önemli aşamalar kat edildiğini belirten Gökten, “Uydunun test modellerinden ısıl yapısal yeterlilik ve elektriksel uydu modelleri tamamlandı ve son test modeli olan mühendislik modeli ve uzaya gönderilecek gerçek uydu olan uçuş modelinin üretim ve entegrasyonuna başlandı.” dedi.

Korona virüsü nedeniyle 59 kişi hayatını kaybetti.

Tabloya göre; son 24 saatte yapılan 109 bin 301 testten bin 502 korona virüs hastası tespit edildi. Virüs nedeniyle 59 kişi hayatını kaybederken, bin 212 kişi iyileşti. Bugünkü verilerle toplam test sayısı 11 milyon 615 bin 715, toplam hasta sayısı 335 bin 533, toplam vefat sayısı 8 bin 837, toplam ağır hasta sayısı bin 411, toplam iyileşen hasta sayısı 294 bin 357 oldu.

12 Ekim 2020

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre temmuz ayında işsizlik yüzde 13.4 oranında gerçekleşti.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 369 bin kişi azalarak 4 milyon 227 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,5 puanlık azalış ile %13,4 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,6 puanlık azalış ile %15,9 oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, özel sektör yatırımlarının arttığını, ağustosta 18,3 milyar yatırımı destekleyip 28 bin 411 vatandaşa yeni iş imkânının önünü açtıklarını belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, “Özel sektör yatırımları artıyor. Ağustosta; 18,3 milyar yatırımı destekleyip, 28.411 vatandaşımıza yeni iş imkânlarının önünü açtık. En fazla yatırımı birinci bölge çekerken, beşinci bölge ikinci sırada yer aldı. İlk 8 ayda; sabit yatırımlar, geçen seneye göre yüzde 32 daha fazla.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılıklardan (ZK) alınan komisyonları azaltırken, Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen faizleri artırdı.

Edinilen bilgiye göre TCMB, bankaların döviz cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkların mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) yükümlülükleri için tutulması gereken tutara kadar olan kısmı üzerinden uygulanan komisyon oranlarını yarı yarıya düşürdü. Ayrıca, TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema oranlarını da kredi büyüme koşulundan bağımsız, kredi büyüme koşulunu sağlayan ve sağlamayan bankalarda da 200 baz puan artırdı.

Cari işlemler hesabı ağustosta 4 milyar 631 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari işlemler açığı 23 milyar 203 milyon dolar oldu.

Türkiye’nin cari işlemler hesabı, ağustosta 4 milyar 631 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari açık 23 milyar 203 milyon dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ağustos 2020 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı. Buna göre, Ağustos 2019’da 3 milyar 314 milyon dolar fazla veren cari işlemler hesabında, bu yılın aynı döneminde 4 milyar 613 milyon dolar açık gerçekleşti. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 23 milyar 203 milyon dolar oldu.

İçişleri Bakanlığı Şırnak’ta 5 teröristin, ekiplerin ikna çalışması sonucunda güvenlik güçlerine teslim olduğunu açıkladı. Teslim olan teröristlerden birinin ailesinin, Diyarbakır’da ‘evlat nöbeti’ tutan aileler arasında yer aldığı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İçişleri Bakanlığı koordinesinde Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yürütülen ikna çalışmaları neticesinde; PKK/KCK terör örgütü mensubu 5 terörist, Şırnak’ta güvenlik güçlerine teslim oldu. Teslim olan 5 teröristten birinin ailesi, Diyarbakır’da ‘evlat nöbeti’ tutan aileler arasında yer alıyor. Böylelikle 1 Ocak’tan bu yana sadece ikna yoluyla teslim olan örgüt mensubu sayısı 181’e yükseldi.” dendi.

Milli Savunma Bakanlığı 120 Libyalı askere eğitim verilmeye başlandığını açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Libya ordusunun uluslararası standartlara ulaştırılması maksadıyla sağlanan eğitim desteği kapsamında; 120 Libyalı askere Tacura Müşterek Kara Eğitim ve Tatbikat Merkezinde eğitim verilmeye başlanmıştır.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 58 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 115 bin 605 Korona virüsü testi yapıldı, bin 614 kişiye hastalık tanısı konuldu.

Son 24 saatte 58 kişi Korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı bin 417 oldu. Son 24 saatte bin 301 kişinin Korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 295 bin 658’e yükseldi.

13 Ekim 2020

Bakan Selçuk: “Destek ve yardımlar 39 milyar liraya ulaştı.” açıklamasında bulundu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk “Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında vatandaşlarımıza sağladığımız destek ve yardımlarda 39 milyar liraya yaklaştık.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Ağustos sanayi üretimi yıllık %10,4 artarak, Ocak 2018’den bu yana en yüksek performansı yakaladı. Sanayide en hızlı toparlanan ülkelerden birisiyiz. İmalat sanayinde; siparişler, yatırım, üretim ve ihracat artıyor. Canlanma 3. çeyrekte istihdama ve büyümeye de yansıyacak” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ağustosta sanayi üretiminin yıllık yüzde 10,4 artarak Ocak 2018’den bu yana en yüksek performansı yakaladığını belirterek, “Sanayide en hızlı toparlanan ülkelerden birisiyiz. İmalat sanayisinde siparişler, yatırım, üretim ve ihracat artıyor. Canlanma 3’üncü çeyrekte istihdama ve büyümeye de yansıyacak.” ifadelerini kullandı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,5 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin ciro endekslerini açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi ağustosta yıllık bazda yüzde 23,5 artış gösterdi.

Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında, ağustosta yıllık bazda sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 29,4, inşaat ciro endeksi yüzde 5,8, ticaret ciro endeksi yüzde 32,8 artarken, hizmet ciro endeksi yüzde 5,2 azaldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sanayi üretim verisiyle ilgili açıklamada bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sanayi üretim verisiyle ilgili Twitter’dan açıklamada bulundu. Bakan Albayrak, “OECD’de 1, dünyada 2’nciyiz! Ağustosta sanayi üretimi yıllık %10,4; perakende satış hacmi %5,8 artarken sektörel ciro endeksi ise yıllık %23,5 yükseldi. İhracat treninin başına üretim lokomotifini getirerek istikrar ve verimlilik vagonlarını milli ekonomi raylarına oturtuyoruz.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 10 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün geleneksel yöntemle düzenlediği 10 Kasım vadeli repo ihalesi ile piyasaya 9 milyar 999 milyon 999 bin 999 lira verdi.

İhaleye, 42 milyar 325 milyon liralık teklif geldi. İhalede en düşük ve ortalama basit faiz yüzde 13,25, en yüksek basit faiz yüzde 13,27 olurken, en düşük ve ortalama bileşik faiz yüzde 14,09, en yüksek bileşik faiz ise yüzde 14,11 seviyesinde gerçekleşti.

Bakan Çavuşoğlu’nun katılımıyla Ankara’da, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti arasında Teknik İşbirliği Anlaşması imza töreni yapıldı. İmzaları Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima ve Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Genel Müdürü Büyükelçi Namık Güner Erpul attı.

TÜRKİYE ile Japonya arasında Teknik İşbirliği Anlaşması imzalandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Anlaşma Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)-Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın (JICA) işbirliğini genişletecek ve özellikle de üçüncü ülkelerde işbirliği olanaklarını artıracak.” dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK Toplantısı sonrası devam ederken açıklamalarda bulundu.

Çelik açıklamasında Ermenistan’ın saldırılarıyla ilgili çok sert tepki göstererek “Haydut devlet Ermenistan’a karşı sesini yükseltmeyenlerin ateşkes çağrısı yapmaları hukukun açık ihlalidir. Paşinyan yönetimi bir haydut devlet gibi davranmaktadır. Ortada hukuk tanımazlık saldırganlık var sivil kayıplar var her türlü meşru değerlere saldırı var. Minsk grubu Azerbaycan’ı ve Ermenistan’ı iki eşit kefeye koyarak davranmaya çalışıyor ancak burada iki eşit kefe yok.” dedi. “Erken seçim olacak mı?” sorusuna da cevap veren Çelik “Cumhur ittifakı açısından erken seçim söz konusu değildir. Seçimler zamanında yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Korona virüsü nedeniyle 62 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 114 bin 992 Korona virüsü testi yapıldı, bin 632 kişiye hastalık tanısı konuldu, 62 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı bin 416 oldu, son 24 saatte bin 314 kişinin Korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 296 bin 972’ye yükseldi. Türkiye’de son 24 saatte 114 bin 992 Korona virüsü testi yapıldı, bin 632 kişiye hastalık tanısı konuldu, 62 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı bin 416 oldu, son 24 saatte bin 314 kişinin Korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 296 bin 972’ye yükseldi.

14 Ekim 2020

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelik değişikliğiyle, emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılmasını, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçladıklarını belirterek, artık yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacağını ve belgesi bulunmayan işletmelerin ilan sitelerine üye olamayacağını bildirdi.

Ticaret Bakanlığının “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i Resmi Gazete’de yayımlandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu yönetmelik değişikliği ve oluşturulacak sisteme ilişkin bilgi verdi. Emlakçılık sektörüne yönelik düzenlemenin, sektör temsilcilerinin yanı sıra ilgili tarafların görüş ve katkıları alınarak hazırlandığını bildiren Pekcan, “Düzenlemeyle emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılmasını, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz cinsinden veya dövize endeksli sözleşme bedellerine ilişkin duyuru yayımladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2018 Eylül ayında döviz ya da dövize endeksli sözleşmelerin Türk Lirası olarak güncellendiği ve bu sözleşmelerin yeniden döviz cinsine çevrilmeyeceğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Oruç Reis Doğu Akdeniz’de faaliyet göstereceği bölgeye vardı. Dün testler başladı ve bugün ilk sismik okumaları almaya başlıyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de faaliyet göstereceği lokasyona vardığını belirterek, “(Gemimiz) Yaklaşık 10 kilometre uzunluğundaki sismik kabloları denize sermeye başladı. Dün testler başladı ve bugün ilk sismik okumaları almaya başlıyoruz. İlk etapta, 10 günlük bir çalışma programımız var.” dedi.

Adalet Bakanı Gül, Anayasa Mahkemesi üyesinin paylaşımıyla ilgili, “Vesayet çağrışımını ortaya çıkaran söylemlerden hukukçular kaçınılmalı” dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Anayasa Mahkemesi üyesinin paylaşımıyla ilgili “Vesayet çağrışımını ortaya çıkaran söylemlerden hukukçular kaçınılmalı.” dedi.

Bakan Albayrak: “Ekonominin her alanında yeni bir döneme giriyoruz” açıklamasını yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “YEP hedeflerimiz kapsamında ihracatta, sanayide, üretimde ve ekonominin her alanında yeni bir döneme giriyoruz. Ekim ayında 13 günde ihracatın ithalatı karşılama oranı %92,1’e çıkarken altın hariç bu rakam %101,8. Güçlü bir ekonomi için bu oranları daha da yukarı taşıyacağız.” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hakkâri’de 8 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İki masum sivili katletmişlerdi, Hakkâri’de. Kato Marinos’ta istihbarat, operasyon ve tam isabet. 8 terörist öldürüldü. İçimiz soğumadı. Katledenlere de hesap sorulacak.” ifadelerini kullandı.

Korona virüsü nedeniyle 57 kişi hayatını kaybetti.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 115 bin 328 Korona virüsü testi yapıldı, 1671 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 57 kişi Korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, 1396 kişi iyileşti. Böylece Korona virüsü tedavisi tamamlananların sayısı 298 bin 368’e çıktı. Toplam test sayısı 11 milyon 961 bin 670’e ulaştı. Hasta sayısı 340 bin 450, vefat sayısı 9 bin 14, ağır hasta sayısı 1418, aktif hasta sayısı 33 bin 68 oldu.

15 Ekim 2020

Kazakistan Dijital Gelişme, İnovasyon ve Uzay Sanayi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Kazakistan’a gerçekleştirdiği iki günlük çalışma ziyareti kapsamında Bakan Bagdat Musin ile görüştü.

Yıldırım, ziyaret çerçevesinde Kazakistan Uzay ve Havacılık Komitesi Başkanı Baubek Oralmagambetov ile de bir araya geldi. Taraflar, görüşmenin ardından uzay alanında iş birliği mutabakat zaptını imzaladı.

Yıldırım, imza töreni sonrası yaptığı açıklamada, “Söz konusu belge, iki ülkenin uzay kurumları ve şirketleri arasında pratik iş birliğinin başlamasını sağlayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Irak ile Türkiye arasında korona virüsü nedeniyle askıya alınan uçak seferleri yeniden başlatıldı.

Irak Sivil Havacılık Kurumu tarafından yapılan açıklamada, korona virüs (Covdi-19) nedeniyle askıya alınan Irak - Türkiye uçak seferlerin bugünden itibaren yeniden başlatılacağı duyuruldu. Yapılan açıklamada, iki ülke arasından hafta içerisinde 7 sefer yapılacağı bildirildi.

İçişleri Bakanlığınca Şırnak, Siirt, Van ve Hakkari’de 2 bin 512 personelin katılımıyla Yıldırım-13 Bestler Dereler Operasyonu başlatıldı.

İçişleri Bakanlığı’nca Şırnak, Siirt, Van ve Hakkâri’de 2 bin 512 personelin katılımıyla ‘Yıldırım-13 Bestler Dereler’ operasyonu başlatıldığı açıklandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, bölücü teröre örgütünün kış öncesi hareket kabiliyeti ve barınma arayışını bertaraf etmek, ülke içinde iletişimi ortadan kalkan örgütün bu kabiliyetini bir daha elde edememesini sağlamak ve ülke içindeki terörist varlığını tamamen bitirmek amacıyla Şırnak, Siirt, Van ve Hakkâri’de, ‘Yıldırım-13 Bestler Dereler’ operasyonu başlatıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “(Tarımsal destekler) 2 bin liranın altında destek almayacak kimse kalmayacak şekilde bir düzenleme yaptık. Şimdilik ilk sene önümüzdeki yıl 2 bin liranın altında destek alanları bir sonraki yılın bütçesinden 2 bin liraya tamamlanacak şekilde formülize ettik” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Geleceğe Nefes Kampanyası tarihin en başarılı kampanyalarından birisiydi. 11 Kasım’da yine sahalarda olacağız, bu defa 35 ülkede aynı anda ağaç dikimleri yapacağız.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün geleneksel yöntemle düzenlediği 12 Kasım vadeli repo ihalesi ile piyasaya 10 milyar 1000 lira verdi.

İhaleye, 36 milyar 900 milyon liralık teklif geldi. İhalede en düşük ve ortalama basit faiz yüzde 13,25, en yüksek basit faiz yüzde 13,26 olurken, en düşük ve ortalama bileşik faiz yüzde 14,09 ve en yüksek bileşik faiz yüzde 14,10 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ev sahipliğinde düzenlenen Ortak Paylaşım Forumu’na katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, salgın döneminde işverenler ve sosyal desteğe ihtiyaç duyanlara verilen destekler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Salgın döneminde 3.6 milyon çalışana kısa çalışma ödeneği desteği verdik. Sosyal koruma kalkanı paketimiz ile 40 milyar liraya yakın destek sağladık.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 43 milyon dolar azalarak 83 milyar 595 milyon dolara indi.

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 9 Ekim’de Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 291 milyon dolar azalışla 41 milyar 118 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 2 Ekim’de 41 milyar 409 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri, 248 milyon dolar artışla 42 milyar 229 milyon dolardan 42 milyar 477 milyon dolara yükseldi. Böylece Merkez Bankasının toplam rezervleri, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 43 milyon dolar azalarak 83 milyar 638 milyon dolardan 83 milyar 595 milyon dolara geriledi.

Milli Savunma Bakanlığı, Sözleşmeli Er Volkan Soy’un (21) İskenderun’da geçirdiği kalp krizi sonucu şehit olduğunu duyurdu. Şehit Volkan Soy’un cenazesi baba ocağı Kars’a getirildi.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada “Hatay / İskenderundaki Deniz Üs Komutanlığımızda 14 Ekim 2020 tarihinde bir silah arkadaşımız görevi esnasında rahatsızlanmış, derhal hastaneye sevk edilmiş ve yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur.” dendi.

Korona virüsü nedeniyle 66 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 116 bin 103 Korona virüsü testi yapıldı, bin 693 kişiye hastalık tanısı konuldu, 66 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı bin 408 oldu, son 24 saatte bin 311 kişinin Korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 299 bin 679’a yükseldi.

16 Ekim 2020

Bakan Selçuk, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun bu çalışmalarının genişletilerek vatandaşların şikâyet ve bireysel başvurularının dikkate alınacağı yeni bir mekanizmayı uygulamaya alacaklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bakanlık olarak Muzır İçerikle Mücadele (MİM) Programı’nı başlatıyoruz. Bu kapsamda Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nu daha formel, başvuruların yapılabildiği, web sitesi ve WhatsApp İhbar Hattı olan bir yapıya kavuşturacağız. Kurula şu an doğrudan başvuru yapılamıyor. Yeni yapıda vatandaşlarımız çocuklar için zararlı içeriklerle ilgili kurula doğrudan şikâyetlerini iletebilecek.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk müteahhitlerin Libya’da yarım kalan projelerinin devam etmesini sağlayacak mutabakat zaptının yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Libya’da yarım kalan müteahhitlik projelerinin devamını sağlayacak Mutabakat Zaptı, 24 Eylül tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Söz konusu Mutabakat Zaptı ile Türk firmaları, Libyalı işveren idareler ile görüşmelere başlayarak, Libya’da tamamlanmamış projelere ilişkin iş süreçlerini sonuçlandırabilecek.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Uluslararası patent başvurularımız 2019’da yüzde 47 arttı. Böylece ilk defa dünyada 13. sıraya yükseldik” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin uluslararası patent başvurularının 2019’da yüzde 47 arttığını belirterek, “Bu artış, ülkemizdeki makine, ilaç, kimya, bilgisayar ve elektrik-elektronik gibi yüksek teknoloji alanlarındaki yeni buluşlardan kaynaklandı. Böylece ilk defa dünyada 13’üncü sıraya yükseldik. Hindistan, İsrail, Avustralya ve Finlandiya gibi ülkeleri geride bıraktık.” dedi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, eylül ayı çek raporunu yayımladı.

Rapora göre, bu yılın ocak-eylül döneminde bankalara ibraz edilen 427 bin keşideciye ait 10,4 milyon çekin toplam tutarı 696 milyar lira oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre çek tutarı yüzde 4 artarken, çek adedi yüzde 19 ve keşideci sayısı yüzde 11 azaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün geleneksel yöntemle düzenlediği 13 Kasım vadeli repo ihalesi ile piyasaya 9 milyar 999 milyon 999 bin lira verdi.

İhaleye, 40 milyar 25 milyon liralık teklif geldi. İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz sırasıyla yüzde 13,25, 13,27 ve 13,28 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz sırasıyla yüzde 14,09,14,11 ve 14,13 seviyesinde gerçekleşti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de sondaj faaliyetini gerçekleştiren Fatih sondaj gemisinin görüntüsünü ‘müjdeler olsun’ etiketi ile paylaşarak, “Kazdık, bulduk” açıklamasını yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Twitter hesabından, Fatih sondaj gemisinin çalışmalarına ilişkin, “Önce söktük, sonra boğazı aştık, tekrar birleştirdik, kazdık, bulduk.” açıklamasını yaptı. Bakan Dönmez’in ‘müjdeler olsun’ etiketi ile paylaştığı görüntüde ise, Fatih sondaj gemisinin söküm işlemleri ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Karadeniz’e uğurlanması yer aldı. Videoda ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çarşamba günkü grup toplantısında “Cumartesi günü Fatih sondaj gemimize giderek hem çalışmaları bizzat yerine görecek hem de yeni rezerv miktarını açıklayacağız.” açıklaması da yer aldı.

Milli Savunma Bakanlığı’nca son 1 ayda PKK/KCK terör örgütü mensuplarına yönelik gerçekleştirilen 21 operasyonda yurt içinde 46, yurt dışında 61 olmak üzere toplam 107 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıklandı.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Tanıtım Subayı Yarbay Şebnem Aktop tarafından yapılan bilgilendirmeye göre; son 1 ay içinde PKK/KCK terör örgütü mensuplarının yurt içine geçişini kısıtlamak, yurt içinde ve dışında barınmasını engellemek ve eylem kabiliyetini yok etmek amacıyla yurt içinde 5’i büyük çaplı, 8’i orta çaplı, yurt dışında 2 büyük, 6 orta çaplı olmak üzere toplam 21 operasyon gerçekleştirildi. Operasyonlarda yurt içinde 46, yurt dışında 61 olmak üzere toplam 107 terörist etkisiz hale getirildi. Teröristler tarafından kullanılan 139 adet silah mevzi, sığınak, barınak, mağara ve depo bulunarak kullanılamaz hale getirildi. Ayrıca Irak Merkezi Yönetimi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında 9 Ekim’de imzalanan ve PKK’nın Sincar’daki varlığını sonlandırmayı amaçlayan anlaşmanın desteklendiği belirtildi.

FETÖ’nün Kozmik Oda soruşturmasında TSK personeline kumpas kurulmasına ilişkin davada 28 sanık, 2 yıl 1 ay ile 10 yıl arasında hapse mahkûm edildi.

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddialarıyla başlatılan ve Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nın ‘Kozmik Odaları’nda günlerce süren aramalarla devam eden soruşturmada görev alan çoğu eski istihbaratçı polis 3’ü tutuklu 82 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, 28 sanığa ‘terör örgütü üyeliği’ suçundan 2 yıl 1 aydan 10 yıla kadar değişen yıllarda hapis cezası verdi.

Korona virüsü nedeniyle 73 kişi hayatını kaybetti.

Tabloya göre son 24 saatte 73 kişi korona virüsten hayatını kaybetti, toplam can kaybı 9 bin 153’e yükseldi. Bugün toplam 117 bin 5 test yapılırken, bin 812 yeni vaka tanısı konuldu. Toplam vaka sayısı 343 bin 955 oldu. Bugün iyileşen bin 419 kişiyle birlikte toplam iyileşen toplam hasta sayısı 301 bin 98’e yükseldi. Toplam hastalarda zatürre oranının yüzde 5,9, toplam ağır hasta sayısının ise bin 445 olduğu açıklandı.

17 Ekim 2020

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, dün TBMM tarafından önemli bir kanuni düzenleme yapıldığını açıkladı. Saraç, “Tıp eğitimi açısından çok önemli olan bu yasal düzenleme ile vakıf üniversitelerinin tıp fakültesi kurabilmeleri için kendisine ait hastanesi olma şartı getirilmiştir” dedi.

YÖK Başkanı Saraç, üniversiteler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Öğrencilerin gerekli ve yeterli tıp eğitimi alabilmeleri için teorik dersler dışında, uygulamalı eğitim de alarak sağlık hizmeti sunmalarının gerektiğini bildiren Prof. Dr. Saraç, “Tıp Fakültesi bulunan vakıf üniversitelerinin kendi hastanelerine sahip olmasının tıp eğitimi açısından niteliği artırıcı önemli etkileri olacağı, bazı aksamaları ortadan kaldıracağı gerekçesi ile dün Meclisimiz tarafından önemli bir kanuni düzenleme yapılmıştır. Tıp eğitimi açısından çok önemli olan bu yasal düzenleme ile vakıf üniversitelerinin tıp fakültesi kurabilmeleri için kendisine ait hastanesi olma şartı getirilmiştir. Eğitim ve öğretimin niteliğine ve kalitesine sürekli dikkat çeken Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile hazırlanan, iktidar muhalefet değerli milletvekillerinin desteği ile Meclisimizde kabul edilen yasal düzenlemeden dolayı müteşekkir olduğumuzu ifade etmek isteriz.” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Ermenistan’daki PKK /YPG’lilerin varlığına ilave olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bir Korgeneralinin bölgede olduğu ve Ermeni milisleri ile PKK/YPG terör örgütü mensuplarını ve farklı ülkelerden paralı askerleri eğittiği bilgileri mevcuttur” ifadeleri yer aldı.

Mili Savunma Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında Ermenistan’ın savaş suçlarıyla ilgili çarpıcı bilgiler açıklandı. Milli Savunma Bakanı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nde görevli Deniz Yarbay Nadide Şebnem Aktop Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden bir korgeneralin bölgede terör örgütü PKK/YPG mensuplarını, Ermeni milisleri ve paralı askerleri eğittiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra insansız su aracını incelemeye başladı.

Fatih gemisindeki incelemelerini bitiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından bir kısmı şöyle:

Bugün hem Fatih Sondaj Gemimizin personelini ziyaret etmek, hem de yeni doğalgaz rezervinin müjdesini milletimize vermek için geldim. Yapılan çalışmalar sonunda deniz tabanı altındaki kuyunun ilk 2 katmanında 320 milyar metreküplük doğalgaz bulunduğu müjdesini milletimize müjdelemiştim. Bundan sonra sondaj çalışmaları 4 bin 445 metreye kadar indi. Mühendislik çalışmaları sonunda 85 milyar metreküp daha eklendi. Mevcut doğalgaz rezervi 405 milyar metreküpü buldu.

Milli Savunma Bakanlığı, Fırat Kalkanı bölgesine taciz ateşi açan ve sızma girişiminde bulunan 6 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Fırat Kalkanı bölgesine taciz ateşi açarak sızma girişiminde bulunan 6 PKK/YPG’li terörist kahraman komandolarımızın başarılı müdahalesi ile etkisiz hale getirildi.” ifadesi kullanıldı.

Korona virüsü nedeniyle 71 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün bin 723 yeni hasta tespit edildi, 71 kişi ise hayatını kaybetti.  

18 Ekim 2020

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’de arama-kurtarma sorumluluk sahasını genişletmesine yönelik Yunanistan Dışişleri Bakanlığının açıklamasına yanıt verdi.

Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının konuya ilişkin açıklamasıyla ilgili soruya yazılı yanıt verdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığının Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’deki arama kurtarma sorumluluk sahasını genişletilmesiyle ilgili yaptığı açıklamayı “mesnetsiz” olarak nitelendiren Aksoy, “Arama-kurtarma alanları egemenlik değil, hizmet sahalarıdır. Bu bakımdan kendi kara sularını kapsamayan, insan hayatının kurtarılmasına ve korunmasına yönelik bu alanı, egemenliğini ihlal olarak gören Yunanistan’ın bu iddiası hukuktan ve insani mülahazalardan uzaktır.” ifadelerini kullandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: 1’i kanser, 5’i diyabet ilacı olmak üzere 65 ilacı daha geri ödeme listesine aldık.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 1’i kanser, 8’i solunum hastalıkları, 5’i diyabet ilacı olmak üzere 65 ilacı daha geri ödeme listesine aldıklarını açıkladı. Bakan Selçuk, bu ilaçlardan 63’ünün yerli üretim olduğunu belirtti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumu Resmi web sitesinde yeni düzenlemelerin yayımlandığını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, sahte telefon uygulaması kullanarak yapılan dolandırıcılıklara karşı vatandaşları uyardı.

Sağlık Bakanlığı, dolandırıcılığa karşı vatandaşlara kritik bir uyarıda bulundu. Bakanlığın Twitter adresinden yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığına aitmiş izlenimi verilen sahte bir telefon uygulaması kullanılarak vatandaşların dolandırılmaya çalışıldığının tespit edildiği belirtildi.

Vatandaşlara, “sahte web sitelerine ve bağlantılara tıklamayın, dijital güvenliğinizi tehlikeye atmayın.” uyarısında bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Dolandırıcılar her aileye 3 bin lira pandemi desteği ödemesinde bulunulacağı vaadiyle kişilere kısa mesaj göndermektedir. T.C. Sağlık Bakanlığının vatandaşlara maddi destek verme yönünde görevi ve çalışması bulunmamaktadır. Resmi kaynağı olmayan ‘edevlet-pandemidestekdetay.com’, ‘trkisalt.com/pandemidestek’ gibi yanıltıcı isimli web sitelerine ve bu sitelerde yer alan uygulamalara itibar etmeyiniz. Bilgiye resmi kaynaklardan ulaşın, doğru bilginin yayılmasına destek olun.”

Topkapı Sarayı’nın Milli Saraylar İdaresi’ne devriyle hız kazanan restorasyon çalışmaları neticesinde Valide Taşlığı, Ocaklı Sofa ve Çeşmeli Sofa, yerli ve yabancı turistlere kapılarını yeniden açtı.

Topkapı Sarayı’nın Cumhurbaşkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Milli Saraylar İdaresi’ne devriyle hız kazanan restorasyon çalışmaları sonuç vermeye başladı.

Sarayın Harem-i Hümayun bölümünde aşama aşama planlanan restorasyon faaliyetlerinden biri daha tamamlandı. 2014 yılından bu yana restorasyonda olan Valide Taşlığı, Ocaklı Sofa ve Çeşmeli Sofa’da çalışmalar sona erdi.

Bu mekânlar, Topkapı Sarayı’nın Milli Saraylar’a devrinden bir yıl kadar kısa bir sürede yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmış oldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Amanoslar’da 4 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Soylu, “Pazar mesaisi devam. Amanoslar Dörtyol İslahiye Grubu çökertildi. 4 terörist eldi. Kahramanlarımıza şükranlarımızla” paylaşımında bulundu.

Korona virüsü nedeniyle 72 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 101 bin 403 Korona virüsü testi yapıldı, 1815 kişiye hastalık tanısı konuldu, 72 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 1427 oldu, son 24 saatte 1504 kişinin Korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 304 bin 3’e yükseldi.

19 Ekim 2020

KKTC Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar, sandıklarının tamamının açılmasının ardından Kıbrıslılara seslendi. Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti ile kıvanç duyuyoruz. Kıbrıs Türklerinin hakkını başı dik bir şekilde savunacağız, Kıbrıs Türk’tür, Türk kalacak” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Ersin Tatar, sandıklarının tamamının sayılmasının ardından sonra açıklamalarda bulundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarını başı dik bir şekilde savunacağını belirten Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile de gurur duyduklarını belirtti. Tatar, “Biz vefakâr insanlar olarak buraya evlatlarını gönderen Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte olmaktan kıvanç duyuyoruz. Seçim malzemesi için ana vatan Türkiye’ye laf uzatanları kınıyoruz. Artık Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin nasıl ileriye götüreceğimizi düşünüyoruz. Kıbrıs Türk Halkı’nın burada onurlu bir şekilde yaşaması için çalışmalarımızı yürüteceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarları döneminde eğitim ve kültürde arzu ettikleri ilerlemeyi sağlayamadıklarını belirterek eğitimde reform ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi Açılış Töreni’nde konuşmasında eğitimde reform mesajı verdi

“18 yılda her alanda tarihi eserlere ve hizmetlere imza attığımızı eğitim, kültürde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadığımızı düşünüyorum.” diyen Erdoğan; ‘Türkiye’nin eğitim-öğretim reformuna ihtiyaç duyduğunu’ belirtti.

İçişleri Bakanlığı, 19 Ekim itibarıyla ile 19 ildeki, 1 belde, 21 köy ve 12 mahalle olmak üzere toplam 34 yerleşim yerinde, 20.232 kişiye karantina uygulandığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı korona virüsü tedbiri kapsamında karantina uygulanan yerleşim yerleri ve vatandaşlarla ilgili açıklama yaptı.  Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

Korona virüsü salgını sebebiyle il ve ilçelerde mülki idare amirleri başkanlığındaki umumi hıfzıssıhha kurullarınca yerleşim yerlerine ilişkin karantina kararlarına devam edilmektedir. Bu kapsamda 19 ilimizdeki, 1 belde, 21 köy ve 12 mahalle olmak üzere toplam 34 yerleşim yerinde karantina tedbiri uygulanmaktadır. Karantina uygulaması devam eden yerleşim yerinde yaşayan kişi sayısı 20.232’dir.

Toplam 70 ilimizdeki 1.064 yerleşim yerinde ise karantina uygulaması sona erdirilmiştir.

Hakimler ve Savcılar Genel Kurulu, FETÖ ile irtibatlı ve iltisaklı oldukları gerekçesiyle 11 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etti.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), 11 hakim ve savcıyı, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile irtibat ve iltisaklı oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç etti.

HSK Genel Kurulu’nda, FETÖ ile irtibatı, iltisakı ve münasebeti belirlenen hakim ve savcıların durumu görüşüldü. Genel Kurul’da yapılan değerlendirmelerde, çözümlenen ByLock içerikleri, savcılık soruşturmalarında elde edilen sonuçlar, örgütün mahrem imamlarına ait operasyonel hatlarla iletişim, ankesörlü örgütsel ardışık arama, HSK müfettişlerinin tespitleri ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlananların anlatımları dikkate alınarak 11 hakim ve savcının FETÖ ile irtibatı, iltisakı ve münasebeti bulunduğu sonucuna varıldı.

Korona virüsü nedeniyle 75 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 19 Ekim tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün bin 958 yeni hasta tespit edildi, 75 kişi ise hayatını kaybetti.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Koca, “Bugün tespit edilen 1.958 yeni hastamız var. Ağır hasta sayısını azaltmadan mücadelemizi başarıya ulaştırmamız güç. Bunu ancak tedbirlere birlikte uyarak güç birliği ile sağlayabiliriz. Sağlık çalışanlarımızın emeklerini katkı vererek yüceltelim.” ifadelerini kullandı.

20 Ekim 2020

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Herhangi bir oldubittiye, zorlamaya, baskıya boğun eğemeyeceğimizi de herkesin görmüş, anlamış olması lazım.” sözleriyle Yunanistan’a mesaj verdi.

Türkiye-Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Türkiye-Yunanistan arasında İstikşafi görüşmeler yapılsın, NATO’daki görüşmeler yapılsın ayrıca güven artırıcı önlemler çerçevesinde başlattığımız, ikisi Atina, biri Ankara’da yapılan toplantıların da dördüncüsü yapılsın. Konuşalım, sorunları konuşarak çözelim. Fakat herhangi bir oldubittiye, zorlamaya, baskıya boğun eğemeyeceğimizi de herkesin görmüş, anlamış olması lazım.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, yüz yüze eğitimin kapsamını genişletme kararı aldıklarını açıkladı.

Eğitimde yeni bir adım atılarak yüz yüze eğitim faaliyetlerinde kapsamın genişlediğini ifade eden Erdoğan, “Hedefimiz önümüzdeki bahar aylarına kadar aşı meselesini tamamen çözmektir, eğitimde yeni bir adım daha atarak ortaokul 5, lisede 9. Sınıflarda yüz yüze eğitim faaliyetlerini 2 Kasım’da başlatıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyi Haftanin ile Zap’ta düzenlenen hava harekatlarıyla PKK’lı 6 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Pençe- Kaplan Operasyonu’nda, Irak kuzeyi Haftanin’de tespit edilen 3 PKK’lı terörist ile Zap’ta belirlenen 3 PKK’lı terörist hava harekatlarıyla etkisiz hale getirildi. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlarımız devam edecek.” ifadelerine yer verildi.

Korona virüsü nedeniyle 74 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 20 Ekim korona virüs rakamlarına göre 74 kişi hayatını kaybederken, bin 894 kişiye korona virüs teşhisi konuldu.

Sağlık Bakanlığı, korona virüste son 24 saatin güncel rakamlarını açıkladı. Bakanlığın verilerine göre, bugün 74 kişi hayatını kaybederken, toplam can kaybı 9 bin 445 oldu. Son 24 saatte bin 894 kişiye korona virüs sonucu pozitif çıkarken, toplam hasta sayısı 351 bin 413’e yükseldi. Öte yandan bugün bin 512 kişinin de iyileştiği kaydedildi.

21 Ekim 2020

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Güney Kafkasya’ya barış ve istikrarın ancak Karabağ’ın işgalden kurtulunca geleceğini açıkladı.

Sözcü Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Paşinyan’ın ‘Karabağ’da diplomatik çözüm yok’ açıklaması, Ermenistan’ın niyetini ortaya koymaktadır. Kimin savaş istediği bellidir. Bu, Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın haklılığını teyit etmiştir: Güney Kafkasya’ya barış ve istikrar ancak Karabağ işgalden kurtulunca gelecektir.” ifadesini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan-Haziran 2020 dönemine ilişkin “Hanehalkı Yurt İçi Turizm Araştırması” sonuçlarını açıkladı. Buna göre, pandemi nedeniyle kısıtlamaların da olduğu yılın ikinci çeyreğinde yurt içinde ikamet eden 5 milyon 334 bin kişi seyahat gerçekleştirdi.

Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydıyla ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 69,1 azalışla 5 milyon 976 bin olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde seyahate çıkanlar 76 milyon 10 bin geceleme yaptı. Ortalama geceleme sayısı 12,7, seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 592 lira oldu.

Yerli turistin yaptığı seyahat harcamaları yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 67,1 azalışla 3 milyar 536 milyon 968 bin lira olarak kayıtlara geçti. Seyahat harcamaları, kişisel veya paket tur harcamaları şeklinde yapıldı.

Sağlık Bakanlığı, grip aşısıyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık yaptığı açıklamada aşı üretiminin sınırlı olması nedeniyle aşının risk gruplarına göre kademeli bir şekilde uygulanacağını belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

“Bakanlığımız, geçmiş yıllarda olduğundan daha fazla influenza aşısı temin etmek üzere bağlantılarını sağlamış durumdadır. Ancak tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edilmektedir. Bu nedenle belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür.

1. Vatandaşlarımız risk durumlarını E-nabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerdir.

2. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem sistemi üzerinden yazılacaktır.  Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacaktır.

3. İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecektir. Eczanenin Reçetem sistemine reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi’nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacaktır.”

Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesine havan ve çok namlulu roketatar ile taciz ateşi açan 9 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Barış Pınarı bölgesine havan ve çok namlulu roketatar ile taciz ateşi açan terör örgütü PKK/YPG’ye ateş destek vasıtaları ile müdahale edilmiş, 9 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirilmiştir.” ifadesine yer verildi.

Korona virüsü nedeniyle 68 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 21 Ekim tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün iki bin 13 yeni hasta tespit edildi, 68 kişi ise hayatını kaybetti.

Bakan Koca’nın açıklamaları şu şekilde;

“Bugün 2.000’den fazla yeni tespit edilmiş hastamız var. Toplam ağır hasta sayımız 1.504. Sağlık çalışanlarımızın en çok emek çektiği hastalar ağır hastalarımız. Onların yükünü azaltmak tedbirlere birlikte uyarak mümkün. Mücadeleye destek verin.”

22 Ekim 2020

İçişleri Bakanlığı, ‘‘Bugün Reuters kaynaklı “Türkiye’de sokağa çıkma yasakları gelebilir” haberi tamamen asılsızdır. Daha önce de söylediğimiz gibi sahte genelgelere, isimsiz kaynaklara ve manipülatif haberlere itibar edilmemelidir’’ açıklamasında bulundu.

Çataklı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Bugün Reuters kaynaklı “Türkiye’de sokağa çıkma yasakları gelebilir” haberi tamamen asılsızdır. Daha önce de söylediğimiz gibi sahte genelgelere, isimsiz kaynaklara ve manipülatif haberlere itibar edilmemelidir.”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Kendisine gelen mesajları aktaran Bakan Selçuk, korona virüs ile mücadelede en önemli tedbir olan maske konusunda, maske takılmaması, maskenin kalkması için yazanların olduğunu söyledi.

Selçuk, “İnanmakta çok zorlansam da “maske takılmaması, maskenin kalkması” için bize yazan insanlar olduğunu görünce gerçekten üzülüyorum. Bu artık bir rica değil, çocuklarımızın geleceği için bize yardımcı olmalısınız.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesinde sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Huzur ve güven ortamını bozmak için Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li terörist, kahraman komandolarımız tarafından etkisiz hale getirildi.” denildi.

Korona virüsü nedeniyle 71 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 2102 yeni hasta tespit edildi, 71 kişi ise hayatını kaybetti.

23 Ekim 2020

MSB Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı sırasındaki teklif üzerine Türkiye ve Yunanistan’ın NAVTEX’leri iptal etme kararı aldığını belirterek, “NATO Karargahı’ndaki Daimi Temsilciliğimiz ve Askeri Temsilciliğimizdeki arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışıyorlar. Önümüzdeki günlerde işlemlerini tamamlamalarını bekliyoruz ve konuyu takip ediyoruz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan’ın gelecek hafta Doğu Akdeniz’de yapılacak tatbikatları iptal ettiğini bildirdi. Stoltenberg konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Türkiye ve Yunanistan, her iki ülkenin de milli bayramlarının kutlanacağı gelecek hafta yapılması planlanan tatbikatları iptal etme kararı aldı. Bu kararı memnuniyetle karşılıyorum.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyine düzenlenen hava harekâtında eylem hazırlığındaki 2 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarımız kararlılıkla sürüyor. Irak kuzeyindeki Metina bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen ve eylem hazırlığında olduğu belirlenen 2 PKK’lı terörist, düzenlenen hava harekâtıyla etkisiz hale getirildi.” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınının tüm Türkiye’de tırmanışa geçtiğini belirterek, tüm vakaların yüzde 40’ının İstanbul’da çıktığını söyledi.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

“3 milyonu aşkın nüfusuyla Bursa salgınla mücadelede önemli merkez üslerinden biridir. Sosyal hareketliliği ve diğer şehirlerle yoğun ilişkileri önemli bir etken. Buradaki mücadele tüm ülkeyi önemli etkileyecektir. Ziyaretimizde yoğun bir program sığdırdık. Önce Bursa Şehir Hastanesi’ni ziyaret edeceğim. Sonra ise Bursa’dan başlayarak, Balıkesir, Bilecik ve Çanakkale il sağlık müdürleri ve hastane baş hekimleri ile ayrı ayrı toplantı yapacağız. Toplantımız tamamlanınca bu şehirlerdeki halkımıza açıklamalarım olacak. Akşamki açıklamaya bırakmadan şimdiden dikkat çekmek istiyorum. Korona virüs tüm Türkiye’de tırmanışa geçti.”

Korona virüsü nedeniyle 74 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 115 bin 979 Korona virüsü testi yapıldı, 2165 kişiye hastalık tanısı konuldu, 74 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 1648 oldu, son 24 saatte 1493 kişinin Korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 311 bin 520’ye yükseldi.

24 Ekim 2020

Türkiye, yeni NAVTEX yayınladı. Akdeniz’de atış eğitimleri yapılacağı açıklandı.

Akdeniz’de 27-28-29 Ekim tarihleri arasında atış eğitimleri yapılacak. Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’ndan (SHOD) yapılan açıklamada, Antalya İstasyonu’ndan yayınlanan üç yeni Navtex’e göre 27 - 28 – 29 Ekim tarihlerinde Doğu Akdeniz’de atış eğitimleri icra edilecek.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri’de AK Parti’nin 7. Olağan İl Kongresi’nde konuştu.

“Bu sabah İlham Aliyev gardaşımla görüşmemizi yaptık.” diyen Erdoğan, “Azeri televizyonunda spiker bayan kardeşimin o gözleri yaşlı olarak ağladığı anları kendisiyle paylaştım... Ve şu anda Azeri kardeşlerimiz işgal altındaki topraklara doğru yürüyorlar. Azmin elinden, imanın elinden hiçbir şey kurtulmaz.” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin Irak sınırı tarafında yeni bir terör oluşumu gayretlerine hız verildiğini düşündüklerini belirten Erdoğan, “Bakıyorsunuz orada bir terör devleti kurma gayreti var. Eğip bükmeden açıkça söylüyorum; Türkiye sınırlarında böyle bir terör devleti kurulmasına asla izin vermeyecektir.” dedi.

Erdoğan, “Macron denilen zatın İslam ile Müslümanlarla derdi nedir? Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var.” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı yurt içi ve dışında gerçekleştirilen operasyonlar ve yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamada bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Geçtiğimiz bir ay içerisinde PKK/KCK Terör Örgütü mensuplarına yönelik icra edilen operasyonlar neticesinde yurt içinde 53, yurt dışında 66 olmak üzere toplam 119 terörist etkisiz hale getirilmiştir.” denildi.

Milli Savunma Bakanı Akar, S400 hava ve füze savunma sistemine ilişkin, “Tedarik ettiğimiz sistemin kontrol ve hazırlıklarına planlandığı şekilde devam ediyoruz” dedi

Milli Savunma Bakanı Akar, S400 hava ve füze savunma sistemine ilişkin “Sistem ve kontroller NATO’dan uzaklaşmak anlamına gelmiyor. NATO’nun içinde nasıl kullanılıyorsa biz de o şekilde kullanacağız.” ifadelerini kullandı.

Korona virüsü nedeniyle 69 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 113 bin 427 Kovid-19 testi yapıldı, 2091 kişiye hastalık tanısı konuldu, 69 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 1699 oldu, son 24 saatte 1573 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 313 bin 93’e yükseldi.

25 Ekim 2020

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Hazreti Muhammed’i resmeden hakaret dolu karikatürlerin Fransa’daki kamu binalarına yansıtılmasına tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Hazreti Muhammed’i resmeden hakaret dolu karikatürlerin Fransa’daki kamu binalarına yansıtılmasının, İslam düşmanlığının resmi makamlarca desteklendiğini gözler önüne serdiğini belirterek, uluslararası toplumu mücadeleye davet etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda’da aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin Başkanı Geert Wilders skandal paylaşımına çok sert bir tepki gösterdi.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Gerçekleri yüzlerine söyleyince Avrupa’nın ezik ırkçıları yine kendini gösterdi. İslam ve yabancı düşmanlığından prim yapmaya çalışıyor. Avrupa’nın faşist zihniyetli şımarık politikacılarına artık ‘dur’ demenin zamanı gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, bu yılın 10 aylık döneminde sadece ikna yoluyla 185 örgüt mensubunun teslim olduğunu belirterek, “2016’dan bu yana ikna yoluyla teslim olan örgüt mensubu sayısı ise 807. Örgüte katılım son yılların en düşük seviyesinde. Eylem yapamaz hale geldiniz. Son çırpınışlarınız” dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, terör örgütü ve yandaşlarının son günlerde asılsız haberler ürettiğini belirterek, “Terör örgütü ve yandaşları, son dönemde yürütülen ikna çalışmaları sonucunda terör örgütünden kopuşlardan rahatsız olmuşlar ki yalan haberler üretmeye başladılar. ‘Şırnak’ta binlerce kişi gayri resmi sorgulandı’ şeklinde akılla izanla açıklanamayacak, gerçek dışı haberler servis ediyorlar.” dedi.

Korona virüsü nedeniyle 72 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 2017 yeni hasta tespit edildi, 72 kişi ise hayatını kaybetti. 

26 Ekim 2020

Yunanistan 29 Ekim, Türkiye ise 28 Ekim’de atış eğitimini iptal etti.

Güvenlik kaynakları, Yunanistan’ın 29 Ekim’i, Türkiye’nin ise 28 Ekim’i kapsayacak şekilde ilan ettiği NAVTEX’leri iptal ettiğini açıkladı. Güvenlik kaynakları, Türkiye’nin Akdeniz’de planlı atış eğitimlerine ilişkin NAVTEX’ini de iyi niyet göstergesi olarak iptal ettiğini bildirdi.

Görevi devralmasının ardından ilk ziyaretini Ankara’ya düzenleyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Anıtkabir’i ziyaret etti. 

Ersin Tatar, Anıtkabir özel defterindeki ifadelerine “Yüce Atatürk, Siz, mazlum milletlere örnek olan büyük bir kurtuluş mücadelesinin dahi komutanı Türk ulusunu esaretten kurtarıp Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran önderimizsiniz.” diyerek başladı.

İçişleri Bakanlığı korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlerin denetlenmesi amacıyla 7 gün 7 farklı konuda genel denetim yapılması için valiliklere genelge göndermişti. Genelge kapsamında ülke genelinde 19-25 Ekim tarihleri arasında 5 bin 350 ile 17 bin 333 arasında değişen ekipler aracılığıyla denetimler gerçekleştirildi.

7 gün boyunca gerçekleştirilen denetimlerde toplam 184 bin 267 personel görev aldı. Denetim ekipleri ve denetim personeli tarafından 66 bin 359 umuma açık istirahat ve eğlence yeri, 37 bin 727 şehir içi toplu ulaşım aracı, 14 bin 985 şehirlerarası toplu ulaşım aracı, 12 bin 337 okul servisi, 17 bin 713 ticari taksi, 17 bin 691 personel servisi, 27 bin 297 fabrika/işletme, 431 AVM, 32 bin 656 cami/mescit, 5 bin 810 halı saha/spor tesisi, 14 bin 544 park, bahçe, piknik alanı, pazar yeri ve sahil bandı, 28 bin 296 işyeri, 38 bin 209 berber/kuaför/güzellik merkezi, 7 bin 169 internet kafe/salon ve elektronik oyun yeri, 3 bin 974 düğün/nikâh salonu ve 431 lunapark/tematik park kontrol edildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan 3 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamada, “Huzur ve güven ortamını bozmak için Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan 3 PKK/YPG’li terörist, ateş destek vasıtalarıyla etkisiz hale getirildi.” ifadeleri kullanıldı.

Korona virüsü nedeniyle 75 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 2198 yeni hasta tespit edildi, 75 kişi ise hayatını kaybetti. 

27 Ekim 2020

Kanada hükümeti, Türkiye’nin Azerbaycan’a destek verdiği iddiasında bulunarak, Avusturya’da Rotax adlı fason üreticileri tarafından yapılan motorların Türkiye’ye gönderilmeyeceğini açıkladı.

Azerbaycan, 30 yıldan bu yana işgal altındaki topraklarını kurtarmak için mücadelesine devam ederken dünya siyasetinde de Karabağ bölgesinde yaşanan olaylarla ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor.

Türkiye’nin Azerbaycan’a Ermenistan ile çatışmalarda kullanması için İHA verdiğinin iddia edilmesi sonrası Kanada hükümeti Türkiye’ye konu hakkındaki endişelerini iletmişti.

Quebec merkezli firma yetkilileri Avusturya’da Rotax adlı fason üreticileri tarafından yapılan motorların Türk Bayraktar TB2 İHA’larında kullanıldığını geçen hafta öğrendiklerini ve buna ilişkin bir karar aldıklarını belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı hudut unsurları, yurt dışına yasa dışı yollarla kaçmaya çalışan FETÖ üyesi 13 kişi ile PKK üyesi bir teröristi Yunanistan sınırında yakaladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, FETÖ üyesi 13 kişi ile PKK üyesi bir teröristin Yunanistan sınırında yakalandığını açıkladı.

Kaçak çıkışlara göz açtırmayan hudut kartalları, yasa dışı yollarla yurt dışına kaçmaya çalışan FETÖ üyesi 13 kişi ile PKK üyesi 1 teröristi, Yunanistan sınırında yakaladı. Teröristler yasal işlemlerin yapılması için güvenlik güçlerine teslim edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda’da Özgürlük Partisi lideri Wilders hakkında hakaret içerikli paylaşımları nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

Hollanda’da Türk ve İslam düşmanı Özgürlük Partisi’nin lideri Geert Wilders’ın kendisi hakkında hakaret içeren bir karikatür paylaşması sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Wilders için suç duyurusunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın tarafından yapılan suç duyurusunda Wilders’ın paylaşımının düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilemeyeceği belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın Sözcüsü Yarbay Şebnem Aktop, yapılan koordineler sonucunda milli günlere denk gelen iki Navtex’in iptal edildiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığından (MSB)  yapılan açıklamaya göre, MSB Basın Sözcüsü Deniz Yarbay Şebnem Aktop, Navtex iptaliyle ilgili açıklama yaptı.

Aktop, Türkiye’nin her zaman Doğu Akdeniz ve Ege’deki sorunların uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri kapsamında, karşılıklı iyi niyet ve saygı içerisinde diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesinden yana olduğunu belirtti.

Navtex mesajlarının seyir tehlikelerinin denizcilere ulaştırılmasını sağlayan küresel bir seyir emniyet hizmeti olduğunu ifade eden Aktop, Ege ve Doğu Akdeniz’de de icra edilecek eğitim, tatbikat veya her türlü faaliyetin bu mesajlar aracılığıyla denizcilere önceden bildirildiğini kaydetti.

Korona virüsü nedeniyle 76 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte 127 bin 651 Korona virüsü testi yapıldı, 2.209 kişiye hastalık tanısı konuldu, 76 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 1827 oldu, son 24 saatte 1511 kişinin Korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 317 bin 519’a yükseldi.

28 Ekim 2020

Türkiye’de korona virüsü gibi yayılan sahte içki ölümleri, gün geçtikçe artıyor. Sahte içki nedeniyle 3 kişi daha hayatını kaybetti. 12 ildeki toplam can kaybı sayısı 88’ye yükseldi.

Sahte içkiden ölenlerin sayısı 88’e yükseldi. Buna göre en fazla ölüm İzmir’de meydana geldi. Sahte içki İzmir’de 36 can alırken, İstanbul’da bu sayı 10 oldu.

Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın Berde kentine tekrar düzenlediği saldırıya ilişkin uluslararası toplumu tepki göstermeye çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ermenistan’ın dünkü hunharca saldırısının ardından tekrar Azerbaycan’ın çatışma bölgesi dışında kalan Berde kentindeki sivillere “alçakça ve kalleşçe” düzenlediği saldırıda 21 kişinin hayatını kaybettiği, 70’den fazla yaralının olduğu aktarıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay’da çıkan orman yangınıyla alakalı son durumu değerlendirdi. Pakdemirli, İskenderun’daki orman yangınının kontrol altına alındığını, şüpheli 2 kişinin ise sorgusunun devam ettiğini açıkladı.

Bakan Pakdemirli, “Dün elinde benzin bidonu bulunan ve aracının arızalandığını söyleyen 2 kişi güvenlik kuvvetleri tarafından gözaltına alındı ama sorgusu yapıldıktan sonra da savcılık tarafından serbest bırakıldı. Ayrıca dün Hatay Yayladağı’nda çıkan ve söndürülen kırsal yangın şüphelisi 2 kişi tespit edildi ve İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından da gözaltına alındı.” ifadelerini kullandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fransız Charlie Hebdo isimli derginin yetkilileri hakkında soruşturma başlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında skandal bir karikatüre imza atan Fransız Charlie Hebdo isimli dergi için soruşturma açıldı. Soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatıldı.

Korona virüsü nedeniyle 77 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilere göre 2 bin 305 kişiye virüs teşhisi konulurken; 77 kişi hayatını kaybetti. İyileşen hasta sayısı bin 662 oldu.

Korona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı toplamda 10 bin 27’ye yükselirken, iyileşen hasta sayısı 319 bini geçti.

29 Ekim 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla videolu kutlama mesajı yayınladı.

Erdoğan mesajında, Türkiye’de ve yurt dışında yaşayan vatandaşların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik etti.

Cumhuriyet Bayramı sevincine ortak olan tüm dostlara en kalbi şükranlarını sunduğunu ifade eden Erdoğan, “Cumhuriyetimizin ilanının 97’nci yıl dönümünde istiklal harbimizin tüm kahramanlarıyla Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü tazimle anıyorum. Malazgirt Zaferinden bugün pek çok cephede birden sürdürdüğümüz terörle mücadele harekâtlarına kadar bin yıldır vatanımızı korumak için şehitlik ve gazilikle şereflenen tüm kahramanlarımızı rahmet ve şükranla yâd ediyorum. İstiklal Harbimizi bizzat yöneten, 15 Temmuz gecesi darbecilere karşı gösterdiği şanlı direnişle bir kez daha gazi unvanı alan Türkiye Büyük Millet Meclisimize saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.

Tele 1 yayınında Türk polisi ile ilgili yapılan açıklamaların dikkatlerinden kaçmadığını ve söz konusu yayınla ilgili RTÜK olarak inceleme başlatıldığını belirtti.

“Tele 1 ekranlarında kamuoyu vicdanını rahatsız eden açıklamalar dikkatimizden kaçmamıştır” ifadesini kullanan Şahin, şunları kaydetti:

“Tele 1 sunucusunun bahse konu yayında muhalefet etme psikolojisiyle kahraman polislerimize iftira atması kabul edilemez. Kendisini esefle kınıyorum. Kamu görevi yürüten yayıncıların gazetecilik ilkelerini unutarak toplumda infial oluşturabilecek açıklamalar yapma özgürlüğü yoktur. RTÜK olarak buna müsaade etmeyeceğiz. Söz konusu yayınla alakalı inceleme başlatılmıştır.”

Ermenistan’a ait Su-25 tipi uçağının düşürülmesinin ardından Azerbaycan Ordusu 3 uçağı daha düşürdü. Milli Savunma Bakanlığı, Azerbaycan ordusu tarafından Ermenistan’a ait düşürülen uçak sayısının 5’e yükseldiğini açıkladı.

Azerbaycan, Ermenistan işgali altındaki topraklarını geri almak için başlattığı operasyonlar sürüyor. Sabah saatlerinde Ermenistan’a ait Su-25 tipi uçağının düşürülmesinin ardından Azerbaycan Ordusu 3 uçağı daha düşürdü. Ordunun, toplamda 5 uçağı düşürdüğü açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın birçok kez ifade ettiği gibi, İslam terör ile anılamaz.” ifadesini kullandı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter’dan ingilizce yaptığı açıklamada, İslam ile terörün birlikte anılamayacağını vurguladı. Altun açıklamasında şunları kaydetti;

“Fransa’nın Nice şehrinde yapılan terör saldırısını kayıtsız şartsız kınıyoruz. Böylesi bilinçsiz bir şiddetin İslam’la da Müslümanlarla da hiçbir ilgisi yoktur.

Fransız liderliğine, Müslümanlara karşı kışkırtıcı söylemlerden kaçınma, bunun yerine bu saldırının ve diğer şiddet eylemlerinin faillerini bulmaya odaklanma çağrısında bulunuyoruz. Fransa’daki duyarlı kesimlerin düşmanca bir ortamın oluşmasına engel olmak için köprüler inşa etmeye çalışmaları gerek.”

Dışişleri Bakanlığı: “Fransa’nın Nice şehrindeki Notre-Dame de Nice kilisesi içinde bugün düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyoruz”

Dışişleri Bakanlığı: “Fransa’nın Nice şehrindeki Notre-Dame de Nice Kilisesi içinde bugün düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Hiçbir sebep, bir insanın canına kıyılmasını mazur gösteremez, şiddeti meşrulaştıramaz. Kutsal bir ibadet mekânında böyle vahşi bir saldırıyı düzenleyenlerin, dini, insani, ahlaki değerlerden nasibini almadığı açıktır.

Terörün farklı türleriyle mücadele eden ve terör nedeniyle vatandaşlarını kaybeden bir ülke olarak, Nice şehri sakinleri başta olmak üzere, Fransız halkıyla terör ve şiddete karşı dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz.”

Korona virüsü nedeniyle 72 kişi hayatını kaybetti.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 134 bin 416 Korona virüsü testi yapıldı, 2 bin 319 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 72 kişi Korona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi, 1581 kişi iyileşti. Böylece Korona virüsü tedavisi tamamlananların sayısı 320 bin 762y’e yükseldi.

30 Ekim 2020

Merkez üssü Ege Denizi’nde İzmir Seferihisar açıkları olan deprem meydana geldi. Deprem tüm Ege Bölgesi ve Marmara’da hissedildi... AFAD depremin büyüklüğünün 6,6 olarak açıkladı.

AFAD’dan yapılan açıklamada “Ege Denizi’nde İzmir’in Seferihisar ilçesinde saat 14.51’de 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi” denildi. Depremin yerin 16.5 kilometre derinlikte meydana geldiği öğrenildi.

İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Az önce yaşanan deprem nedeniyle tüm hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can ve mal kaybının olmamasını umut ediyorum. Gelişmeleri takip ediyoruz. Afet ekiplerimiz hazır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’de meydana gelen depremin ardından sosyal medya hesabından geçmiş olsun mesajı yayımladı. Erdoğan, İzmir’de meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’de meydana gelen depremin ardından bir açıklama yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yayımladığı mesajda, “İzmir’de meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Devletimizin tüm imkânlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlgili tüm kurumlarımızla, bakanlarımızla bölgede gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik.” ifadelerini kullandı.

Emniyet’in verilerine göre son 9 ayda 1441’i ölümlü olmak üzere 271 bin 287 kaza meydana geldi. Bu kazalarda bin 681 kişi hayatını kaybetti, 173 bin 496 kişi yaralandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Trafik Başkanlığı geçen eylül ayında Kırıkkale, Batman, Iğdır, Kilis, Ankara, Aksaray, Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Eskişehir ve Gümüşhane de meydana gelen ve KGYS kameralarına yansıyan trafik kazalarına ilişkin görüntüleri ‘hız kurallarına uysalardı, bu kazalar olmayabilirdi’ notuyla paylaştı.

İnternet sitesinde yer alan görüntülerde sürücülerin aşırı hızlı araç kullanmaları, kavşaklarda geçiş önceliğine dikkat etmemeleri ya da dikkatsizlik sonucu trafik kazalarına karıştıkları görüldü.

Korona virüsü nedeniyle 78 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından şu paylaşımı gerçekleştirdi;

“Bugün tespit edilen 2.322 yeni hastamız var. Ağır hasta sayımız 2.000’e yaklaştı. Salgınla mücadele hem bireysel hem de toplu halde tedbirlere uymaktan geçiyor. Yarın bugünden daha az hastamız olsun istiyorsak hareketliliği üçte birine indirmeliyiz.

31 Ekim 2020

Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın Lyon kentindeki Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu’na yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, saldırıda ağır yaralanan din adamının bir an önce sağlığına kavuşmasının ve bu tür saldırıların son bulmasının temenni edildiği bildirildi.

“Fransa’nın Lyon şehrinde bu kez bir Ortodoks din adamına yapılan silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz.” ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Terörün her türlüsüyle yıllardır mücadele eden bir ülke olarak, Fransız halkına ve Fransa’da yaşayan Ortodoks cemaatine geçmiş olsun dileklerimizi iletirken teröre karşı dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz.”

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Irak’ın kuzeyinde eylem hazırlığında olduğu belirlenen 6 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Irak kuzeyindeki Hakurk ve Gara bölgelerinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen ve eylem hazırlığında olduğu belirlenen 6 PKK’lı terörist hava harekâtlarıyla etkisiz hale getirildi.” ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir’de açıklamalarda bulundu. Can kaybının 37’ye yükseldiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 885 kişinin yaralandığını ve 218 vatandaşın ise tedavisinin devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere Van’dan İzmir’e geldi. Burada yetkililerden deprem sonrası yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Erdoğan, deprem bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere geldiği İzmir’de AFAD Koordinasyon Merkezine geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a burada yetkililer tarafından brifing verildi. Toplantıda TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile deprem bölgesinde bulunan bakanlar da yer aldı.

Korona virüsü nedeniyle 75 kişi hayatını kaybetti.

Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 2 bin 213 yeni hasta tespit edildi, 75 kişi ise hayatını kaybetti. 1355 hasta ise sağlığına kavuştu.