Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Aralık 2020

1 Aralık 2020

Korona virüsü tedbirleri kapsamında yeni kararlar alındı.

Korona virüsü önlemleri ile ilgili kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu. Artan vaka sayısını önlemek adına yeni uygulamaların hayata geçirileceğini belirten Erdoğan, “Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya geleceği etkinlikler yapılamayacaktır.” dedi. Diğer yandan cenaze törenleri için kişi sınırlamasına da gidildi. 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ateşkesin uygulanmasını gözetlemek ve denetlemek amacıyla kurulacak Türk-Rus Ortak Merkezi’nin en kısa sürede faaliyete geçirilmesi için gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

Bakanlığın Twitter adresinden yapılan açıklamada, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ateşkesin uygulanmasını gözetmek ve denetlemek amacıyla 11 Kasım’da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasında video telekonferans yöntemiyle mutabakat zaptı imzalandığı anımsatıldı.

Türk-Rus Ortak Merkezi’nin kuruluş ve görev esaslarına ilişkin teknik detaylara yönelik görüşmeler tamamlanarak, mutabakat imzalandığı belirtilen açıklamada, “Merkezin en kısa sürede faaliyete geçirilmesi için gerekli çalışmalar sürdürülmektedir.” ifadesine yer verildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “50 milyonluk sözleşme imzalandı. Aşı yapmaya aralık ve ocak ayında yoğun bir şekilde başlamak istiyoruz.” dedi. Bakan Koca, “Her şey normal seyrederse aşıya 11 Aralık’ta, sağlık çalışanlarına yaparak, başlamak istiyoruz.” açıklaması yaptı. Yerli aşıya ilişkin de bilgi veren Koca, “Yerli aşının ilk fazı 14-15 Aralık’ta bitmiş olur, nisanda da 3. aşamaya geçilebileceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde meydana gelen araç kazasında yaralanan bir askerin kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak şehit olduğunu duyurdu.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hakkâri Çukurca bölgesinde, üs bölgelerinin ikmali maksadıyla icra edilen intikal esnasında meydana gelen araç kazası sonucu, bir kahraman silah arkadaşımız yaralanmış ve sevk edildiği hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur.”

Açıklamada, şehide Allah’tan rahmet, ailesi, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Türk milletine başsağlığı ve sabır dilekleri iletildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 1 Aralık 2020 günlük Korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 180 bin 312 korona virüsü testi yapıldı, 30 bin 110 kişinin testi pozitif çıktı, yeni hasta sayısı 6 bin 101 olarak tespit edildi.

Son 24 saatte, 190 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 593 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 409 bin 320’ye yükseldi.

Toplam test sayısı 18 milyon 772 bin 604’e ulaştı. Hasta sayısı 506 bin 966, can kaybı 13 bin 936, ağır hasta sayısı 5 bin 303 oldu.

2 Aralık 2020

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk-Rus Ortak Merkezi’ne ilişkin “Şimdi inşaatı yapılıyor. Çok kısa bir sürede arkadaşlarımız orada görev yapacak. Türk ve Rus subayları, ateşkesin gözlemlenmesi, kalıcı hale gelmesi için beraber görev yapacak.” dedi.

Akar, Tank Paleti Fabrikasının mülkiyetinin Bakanlığa ait olduğunu belirterek, “Bu konuları siyasi polemik malzemesi yapmamanın çok daha uygun olacağı kanaatindeyim.” diye konuştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, süresi uzatılan teşvik ve destekleri açıkladı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, Cumhurbaşkanı kararıyla “Normalleşme Desteği”nin 30 Haziran 2021’e kadar uzatıldığını bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 2 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 183 bin 624 korona virüsü testi yapıldı, 31 bin 923 kişinin testi pozitif çıktı, yeni hasta sayısı 6 bin 690 olarak tespit edildi.

Son 24 saatte, 193 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 821 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 414 bin 141’e yükseldi. Toplam test sayısı 18 milyon 956 bin 228’e ulaştı. Hasta sayısı 513 bin 656, can kaybı 14 bin 129, ağır hasta sayısı 5 bin 502 oldu.

3 Aralık 2020

Aşı gündemiyle toplanan Bilim Kurulu, ilk aşıların 11 Aralık’tan sonra geleceğini açıkladı.

Kurul aşılamada uygulanacak planın detaylarını da paylaştı: “İlk aşama sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile engelli vatandaşlar. İkinci aşama kritik sektörlerde çalışan kişiler ile 50 yaş üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler. Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşlar. Son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler.”

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinin, ‘insan hakları’ konusunda öneri ve tavsiyelerini dinledi.

Bakan Gül, “İnsan hakları çerçevesinde atılacak adımlar nelerdir, bu konu üzerinde çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl, Yargı Reformu Strateji Belgesi kamuoyuna açıklanmıştı. Oradaki hedeflerden biri de İnsan Hakları Eylem Planı’nın güncellenmesi.” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, video konferans yöntemiyle düzenlenen AGİT 27. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni tip korona virüsü (Kovid-19) sürecinde uluslararası dayanışma ve çok taraflı yaklaşımların ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını belirterek, “çok taraflılığın sağlam bir destekçisi” olan Türkiye’nin, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) çalışmalarına katkılarının süreceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanlığı, Zeytin Dalı bölgesinde terör örgütü PKK/YPG’li teröristlerle çıkan çatışmada 1 askerimizin şehit olduğunu, 6 teröristin ise etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Zeytin Dalı bölgesinde, PKK/YPG terör örgütü tarafından yapılan sızma girişimi sonrasında çıkan çatışmada, bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur. Şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz. Teröristlerin muhtemel saldırı ve kaçış istikametleri ateş destek vasıtalarıyla derhal ateş altına alınarak, 6 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bölgeye sevk edilen İHA/SİHA ve destek unsurlarıyla operasyonlar devam etmektedir.” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 3 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 187 bin 518 korona virüsü testi yapıldı, 32 bin 381 kişinin testi pozitif çıktı, yeni hasta sayısı 6 bin 511 olarak tespit edildi.

Son 24 saatte, 187 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 190 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 418 bin 331’e yükseldi.

Toplam test sayısı 19 milyon 143 bin 746’ya ulaştı. Hasta sayısı 520 bin 167, can kaybı 14 bin 316, ağır hasta sayısı 5 bin 611 oldu.

4 Aralık 2020

Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), kan sulandırıcı ürünlerin piyasada bulunamadığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını bildirdi.

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Kan Sulandırıcı İlaç Piyasada Bulunamıyor” başlıklı haberler üzerine TİTCK’ten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de üç farklı firmanın kan sulandırıcı ürünlerinin ruhsatlı olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Halihazırda iki firmanın ürünleri piyasada bulunmaktadır. Söz konusu ürünlerin tedarik süreçleri Bakanlığımızca yakından takip edilmekte; stok bilgileri İlaç Takip Sistemimiz üzerinden an be an takip edilmektedir.” bilgisi paylaşıldı.

Dışişleri Bakanlığı, Körfez bölgesinde 2017 Haziran ayından bu yana devam eden ihtilafın çözümüne yönelik yaşanan olumlu gelişmelerden duyulan memnuniyeti açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Körfez bölgesinde 2017 Haziran ayından bu yana devam eden ihtilafın çözümüne yönelik olarak son günlerde yaşanan olumlu gelişmelerden memnuniyet duyuyoruz. İhtilafın çözüme kavuşturulması için bugüne kadar yoğun temas ve girişimlerde bulunan Kuveyt liderliğinin samimi çabalarını takdirle karşılıyoruz. Temennimiz söz konusu ihtilafın bir an önce koşulsuz diyalog yoluyla çözüme kavuşturulması ve Katar’ın maruz bırakıldığı haksız abluka ve müeyyidelerin daha fazla gecikmeksizin sona ermesidir.” denildi.

Millî Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 2 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Huzur ve güven ortamını bozmak için Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 2 PKK/YPG’li terörist, kahraman komandolarımızın başarılı müdahalesi ile etkisiz hale getirildi.” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 4 Aralık 2020 günlük korona virüs tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 194 bin 435 korona virüsü testi yapıldı, 32 bin 736 kişinin testi pozitif çıktı, yeni hasta sayısı 6 bin 903 olarak tespit edildi.

Son 24 saatte, 193 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 811 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 423 bin 142’ye yükseldi.

Toplam test sayısı 19 milyon 338 bin 181’e ulaştı. Hasta sayısı 527 bin 070, can kaybı 14 bin 509, ağır hasta sayısı 5 bin 703 oldu.

5 Aralık 2020

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Fransa Ulusal Meclisi’nin Dağlık Karabağ kararına tepki göstererek, “Ermenistan dâhil dünyada hiçbir devletin tanımadığı, tanınması iddiasının Ermenistan tarafından dile bile getirilmediği Yukarı Karabağ’ı devlet olarak tanıma kararı alan bir parlamento ancak Fransız masallarında yer bulabilir.” dedi.

Şentop şöyle devam etti: “Devlet olarak tanınmak bu kadar kolaysa, devlet olmaktan çıkmak da böyle kolay olmalı. Fransa Milli Meclisi, parlamento olarak ciddi bir muhatap olma vasfını kaybetmiştir. Fransa’nın çok gürültü çıkartmasına rağmen uluslararası alanda gittikçe etkisizleşmesi, bu gerçeklikten kopuk tutumlarını sürdürmesinden kaynaklanmaktadır. Ermenistan dahil dünyada hiçbir devletin tanımadığı, tanınması iddiasının Ermenistan tarafından dile bile getirilmediği Yukarı Karabağ’ı devlet olarak tanıma kararı alan bir parlamento ancak Fransız masallarında yer bulabilir. Fransa hükümetini ciddiyete davet ediyoruz.”

Türkiye’den Çin’e ihraç ürün taşıyan ve 8 bin 693 kilometre yol kat edecek olan ilk ihracat treni İstanbul’dan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı törenle uğurlandı.

Çin, Asya, Avrupa ve Orta Doğu’yu birbirine bağlayan bir altyapı ve ulaşım ağı oluşturulmasını amaçlayan Tek Kuşak Tek Yol Projesi’ni de çok önemli bir proje olarak değerlendirdiklerini belirten Karaismailoğlu, bu proje üzerinde yer alan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattının öneminden bahsetti. Faaliyetlerine 30 Ekim 2017’de başlayan bu hattın Asya ve Avrupa arasında demiryolu yük taşımacılığı alanında yeni bir çağ başlattığını dile getiren Karaismailoğlu, bu hattın, Pekin’den Londra’ya uzanan orta koridorun ve Kazakistan’dan Türkiye’ye ulaşan Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline geldiğini vurguladı. Karaismailoğlu, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı sayesinde Çin ve Türkiye arasındaki yük taşıma süresinin 1 aydan 12 güne indiğini, Marmaray’ın bu hatta entegre olmasıyla da Uzak Asya ile Batı Avrupa arasındaki sürenin 18 güne düştüğünü söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Türkiye olarak gaz türbinli motor teknolojisine sahip 7 ülkeden biriyiz. Bugün açılışını yapacağımız yerli motorların tasarım çalışmalarının yürütüleceği tasarım merkezi de bu manada yeni başarı hikâyelerimizin çıkış noktası olacak.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yıllık 60 milyon dolarlık bir ileri teknoloji ithalatının önüne geçmiş olacağız. 2000’li yıllarda yüzde 20’lerde olan yerlilik oranını yüzde 70’lere çıkardık.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 5 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 178 bin 903 korona virüsü testi yapıldı, 31 bin 896 kişinin testi pozitif çıktı, yeni hasta sayısı 6 bin 128 olarak tespit edildi.

Son 24 saatte, 196 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 100 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 427 bin 242’ye yükseldi.

Toplam test sayısı 19 milyon 517 bin 84’e ulaştı. Hasta sayısı 533 bin 198, can kaybı 14 bin 705, ağır hasta sayısı 5 bin 800 oldu.

6 Aralık 2020

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunan basınında Türkiye’nin AB zirvesi öncesinde Ege ve Akdeniz’deki askeri faaliyetlerini artırdığına yönelik çıkan haberler hakkında açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle;

Bu konuda çıkan haberler gerçek dışıdır. Aksine Yunanistan 20 Ekim 2020 tarihinden itibaren yayınladığı “11 NAVTEX” ve “12 NOTAM” ile Ege ve Doğu Akdeniz’de 24 askeri faaliyet yapacağını duyurarak bölgede kışkırtıcı ve gerginliği artırıcı askeri faaliyetlerine devam etmektedir.

Yunanistan askeri konularda da diyalog kanallarını kapalı tutmakta, NATO Genel Sekreteri’nin ayrıştırma inisiyatifinin ilerletilmesini önlemektedir. Nitekim, Yunanistan 9 Ekim 2020 tarihinden bu yana NATO Askeri Makamlarınca tertiplenmesi planlanan toplantılara da katılmamaktadır.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Son 17 yılda 600’ün üzerinde ikili havacılık müzakeresi gerçekleştirerek, Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş uçuş ağına sahip ülke konumuna getirdik.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 127 ülkede 329 noktaya ulaşan uçuş ağıyla, küresel hava taşımacılığın gelişimine en fazla katkı sağlayan ülkelerden olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, “Son 17 yılda 600’ün üzerinde ikili havacılık müzakeresi gerçekleştirerek, Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş uçuş ağına sahip ülke konumuna getirdik.” diye konuştu.

Yeni tip korona virüsü salgını nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de uçuşların durma noktasına geldiğini anlatan Karaismailoğlu, şunları kaydetti: “Küresel havacılık sektörü, tarihinin en büyük kriziyle karşı karşıya kalmıştır. Ocak 2020’den bu yana, Avrupa’da 2019’a göre yüzde 79 düşüşle 1,4 milyar yolcu kaybı yaşanmıştır. Türkiye’de ise havacılık sektörü, yüzde 56 daralma yaşamıştır.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 6 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 174 bin 761 korona virüs testi yapıldı, 30 bin 402 kişinin testi pozitif çıktı, 6 bin 93 yeni hasta sayısı olarak tespit edildi.

Son 24 saatte, 195 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 11 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 431 bin 253’e yükseldi. Toplam can kaybı ise 14 bin 900 oldu.

7 Aralık 2020

Ekim ayı itibariyle Türkiye’deki insansız hava aracı sayısı 45 bine, İHA pilotu sayısı 216 bine yaklaştı.

Türkiye, havacılık sektöründe attığı adımlarla gücünü artırırken, insansız hava aracı (İHA) kullanımında da dikkat çekici bir trend yakaladı. Hem İHA sayısı hem de pilot sayısı son dönemde hızlı artış gösterdi. 2016’da 11 bin 839 olan İHA pilotu sayısı, 2017 sonunda 22 bin 195’e, 2018 sonunda 35 bin 660’a geçen yıl sonunda da 50 bine ulaştı. Hızla artan sayı, bu yılın ekim ayı itibarıyla 215 bin 858 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye otomotiv endüstrisi, kasımda bu yılın aylık bazdaki ikinci en yüksek ihracatına ulaştı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre sektör ihracatı kasımda yüzde 0,3 artışla 2 milyar 698 milyon dolar oldu. Tedarik endüstrisi ihracatının yüzde 1, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatının da yüzde 43 arttığı kasım ayında, Fransa’ya yüzde 28, Birleşik Krallık’a da yüzde 43 artış kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Banaksı repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 41 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 14 Aralık vadeli repo ihalesi ile piyasaya 40 milyar 999 milyon 999 bin 991 lira verdi.

İhaleye 82 milyar 84 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 15 olurken, bileşik faiz ise yüzde 16,16 seviyesinde gerçekleşti.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), “Irak’ın kuzeyindeki Haftanin ve Zap bölgelerinde tespit edilen 11 PKK’lı terörist, hava harekatıyla etkisiz hale getirildi.” açıklamasında bulundu.

MSB’den yapılan açıklama şöyle: “Irak kuzeyi Haftanin ve Zap bölgelerinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen 11 PKK’lı terörist, düzenlenen hava harekâtlarıyla etkisiz hale getirildi.

En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlara devam edilecek!”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 7 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 196 bin 902 korona virüsü testi yapıldı, 32 bin 137 kişinin testi pozitif çıktı, 203 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 5 bin 836 oldu, son 24 saatte 5 bin 17 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 436 bin 270’e yükseldi.

8 Aralık 2020

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 519 milyon 650 bin lira tutarında kira sertifikası ihracı yaptı.

Konuya ilişkin duyuru, Bakanlığın internet sitesinde yayımlandı. Buna göre, 519 milyon 650 bin lira tutarında, 9 Aralık 2020 valörlü, 3 Aralık 2025 itfa tarihli sabit kira getirili kira sertifikası ihracı gerçekleştirildi.

Kira sertifikası almaya hak kazanan bankalara, satış tutarları bilgisi bugün Merkez Bankası Ödeme Sistemleri İhale Sistemi aracılığıyla iletilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerilimden yana olmadığını ancak korsan zihniyete karşı dik bir duruş sergilediğini’ vurguladı.

Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Akdeniz Üniversitesi’nce düzenlenen Doğu Akdeniz Çalıştayı’na video mesaj gönderen Erdoğan, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelere ilişkin şu önemli mesajları verdi:

 “Doğu Akdeniz ile ilgili meseleler, bizimle beraber dünyadaki birçok devletin ve kuruluşun da öncelikli gündemini oluşturuyor. Akdeniz’e kıyısı olsun veya olmasın pek çok ülke, burada meydana gelen olayları yakından takip ediyor ve bir şekilde müdahil olmaya çalışıyor. Son yıllarda başta enerji olmak üzere Avrupa, Afrika ve Ortadoğu eksenli tüm tartışmaların odağında Doğu Akdeniz yer alıyor. Kamuoyuna yansıyan kimi bilimsel araştırmalar bölgedeki çıkarılabilir doğalgaz miktarının 3.5 trilyon ile 10.5 trilyon metreküp arasında olduğunu ifade etmektedir. Aynı şekilde bölgede 1.5 ile 3.5 milyar varil civarında petrol rezervinin mevcut olduğu hesaplanmaktadır. Ekonomik gücü, konumu ne olursa olsun bölgemizdeki hiçbir ülke bu potansiyeli görmezden gelemez.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Akdeniz Üniversitesi tarafından düzenlenen Doğu Akdeniz Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tüm çağrılarının, Doğu Akdeniz’deki tüm zenginliklerin hakça paylaşılması, bölgenin bir barış, istikrar ve refah bölgesi olmasını sağlamak için olduğunu söyledi.

Yunanistan’ın maksimalist bir yaklaşım içinde bulunduğunu, kıta sahanlığı taleplerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Antalya Körfezi’ne hapsedilmek istendiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Kıbrıs’ta da Azerbaycan meselesinde de diğer konularda yine Libya’da dengeleri değiştirmemize rağmen diyoruz ki gelin bu işi beraber çözelim. Bir zenginlik varsa paylaşalım. Sorunları diplomasiyle siyasi yöntemlerle çözelim.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Milli Elektrikli Tren Seti’nin üretimine başlandı. 2020 yılının ilk yarısında prototipi raylara indirilen 2 adet setin 2021 yılında seri üretimine başlıyoruz.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) Sakarya Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Burada Milli Tren Projesi ve yapımı devam eden tren setleriyle ilgili bilgiler alan Bakan Karaismailoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye Raylı Sitem Araçları Anonim Şirketi TÜRASAŞ, bugün, Sakarya, Eskişehir ve Sivas olmak üzere, üç bölge müdürlüğü halinde, demir yolu sektöründe 100 yılı aşan tecrübe ve 4 bine yakın kalifiye insan gücü ile ülkemizin raylı sistemler sektörünün en büyük temsilcisidir. Yine ihracata yönelik olarak, 11 adet demir yolu bakım aracının imalatına devam ediyor. Hepimizin göğsünü kabartan bir başka projemiz olan Milli Elektrikli Tren Setinin üretimine başlandı. 2020 yılının ilk yarısında prototipi raylara indirilen 2 adet setin 2021 yılında seri üretimine başlıyoruz.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 8 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 201 bin 219 korona virüsü testi yapıldı, 33 bin 198 kişinin testi pozitif çıktı, 211 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 5 bin 882 oldu, son 24 saatte 5 bin 245 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 441 bin 515’e yükseldi.

9 Aralık 2020

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, salgın öncesinde hazırlanan bazı projeler ve öngörüler çerçevesinde bu süreci daha kolay atlattıklarını belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olarak temel paradigmamız olan ‘Eğitimde Fırsat Adaleti’ prensibini uzaktan eğitimde de önceledik ve öğrencilerimizin geride kalmaması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Salgınla ilgili Türkiye’de alınan tedbirlere değinen Bakan Selçuk, salgını önlemek için mart ayında tüm okullarda yüz yüze eğitime ara verdiklerine dikkat çekerek, “Salgın öncesinde hazırlanmış olan birtakım projeler, öngörüler çerçevesinde bu süreci daha kolay atlattık diyebilirim. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) bu anlamda çok önemli bir katkı sağladı. Kurulan televizyon kanalları ve diğer araçlar, basılı eğitim araçları vesaire, bunların hepsi uzaktan eğitimi destekledi. MEB olarak temel paradigmamız olan ‘Eğitimde Fırsat Adaleti’ prensibini uzaktan eğitimde de önceledik ve öğrencilerimizin geride kalmaması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokoller kapsamında eğitim kurumlarındaki öğrenci, öğretmen, kursiyer ve çalışanların meteoroloji, iklim ve hava olayları hakkında farkındalıklarının artırılmasının hedeflendiğini, bilim ve sanat merkezlerine de meteorolojik gözlem sistemleri kurulacağını bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile imzalan protokol doğrultusunda bilim ve sanat merkezlerine meteorolojik gözlem sistemleri kuracağız.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 42 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 16 Aralık vadeli repo ihalesi ile piyasaya 41 milyar 999 milyon 999 bin 993 lira verdi.

İhaleye 81 milyar 600 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 15 olurken, bileşik faiz ise yüzde 16,16 seviyesinde gerçekleşti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 9 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 204 bin 411 korona virüsü testi yapıldı, 31 bin 712 kişinin testi pozitif çıktı, 217 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 5 bin 901 oldu, son 24 saatte 5 bin 846 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 447 bin 361’e yükseldi.

10 Aralık 2020

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in baş başa görüşmesinin ardından, iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.

İmza töreninin ardından ise iki lider ortak basın açıklamasında bulundu. “Rusya-Türkiye-Azerbaycan-İran-Gürcistan eğer kabullenir uyarlarsa, Ermenistan da bu platformda yer alabilir.” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Eğer bu konuda olumlu adım atılırsa biz de kapalı kapılarımızı açarız. Kapılarımızı Ermenistan’a kapatalım diye bir derdimiz yok. Ermenistan halkına da bir kinimiz yok. Sıkıntımız Ermenistan yönetimiyledir.” diye konuştu. Aliyev ise “Biz iş birliğine hazırız. Yeni bir iş birliği formatı teşkil ederek, gelecekte savaş riskini sıfıra indirebiliriz.” dedi ve “Ermenistan yönetimi asılsız iddialarından vazgeçerse, onlar da bölgede kurulacak çeşitli iş birliği platformlarında yer alabilir.” ifadelerine yer verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan protokolle, iki ülke arasında çok yakında sadece kimlik kartıyla seyahat edilebileceğini duyurdu.

Çavuşoğlu, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Kardeşim Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’la imzaladığımız protokolle Türkiye-Azerbaycan arasında çok yakında sadece kimlik kartımızla seyahat edebileceğiz. Tek Millet İki Devlet’e de bu yakışır! Hayırlı olsun!” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 2 milyar 452 milyon dolar artarak 86 milyar 650 milyon dolara ulaştı.

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 4 Aralık’ta Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 2 milyar 495 milyon dolar artışla 46 milyar 394 milyon dolara çıktı. Brüt döviz rezervleri, 27 Kasım’da 43 milyar 899 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri, 43 milyon dolar azalışla 40 milyar 299 milyon dolardan 40 milyar 256 milyon dolara geriledi. Böylece Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 2 milyar 452 milyon dolar artarak 84 milyar 198 milyon dolardan 86 milyar 650 milyon dolara yükseldi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitimde günlük yapılan canlı ders sayısının 3 milyona yaklaştığını bildirdi. 

Bakan Selçuk, sosyal medya hesabından korona virüsü salgını nedeniyle yürütülen uzaktan eğitime ilişkin yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“Uzaktan eğitimde, günde yaklaşık 3 milyon canlı ders var. Sistemde yavaşlama olmaması için bazı dersler erken, bazıları daha geç saatlerde. Günlük yaşamınızı kimi zaman aksatsa da derslere büyük ölçüde özenle devam ediyorsunuz ve bu bizim için çok değerli. Teşekkür ederim.”

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulunun, kamuoyunda “çoklu baro” düzenlemesi olarak bilinen, 7249 sayılı Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun iptali isteminin reddine ilişkin kararının gerekçesi Resmî Gazetede yayımlandı.

Yüksek Mahkemenin Resmî Gazetede yayımlanan gerekçesinde, baroların Anayasa’nın 135. maddesi anlamında kamu kurumu niteliğinde, devletin gözetim ve denetimine tabi meslek kuruluşları olduğu belirtildi.

Anayasa Mahkemesinin daha önceki bir kararında da ifade edildiği üzere kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının aynı bölgede birden fazla olamayacağı yönünde getirilmiş anayasal bir sınırlama olmadığına işaret edile gerekçede, bu nedenle aynı ilde birden fazla baronun kurulmasına anayasal açıdan herhangi bir engel bulunmadığı kaydedildi.

Şanlıurfa Valiliği, Barış Pınarı Harekatı bölgesinde bulunan Suriye’nin Rasulayn ilçesinde yol kontrol noktasına terör örgütü PKK/YPG tarafından düzenlenen bombalı saldırıda 2 askerin şehit olduğu, 6 askerin de yaralandığını duyurdu.

Suriye’nin Resulayn kentinden acı haber geldi. Teröristlerin saldırısında 2 askerimiz şehit oldu.

Şanlıurfa Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Barış Pınarı bölgesinde bulunan Resulayn’daki bir yol kontrol noktasına, PKK/YPG’li teröristlerce bombalı araçla saldırı düzenlendi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 10 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’deki toplam vaka sayısı 1 milyon 748 bin 567 olarak açıklandı.

Günlük korona virüs tablosuna eklenen bilgiye göre, Türkiye’deki Kovid-19 toplam vaka sayısı 1 milyon 748 bin 567 olarak açıklandı. Vaka sayısı, tablonun “toplam” olarak adlandırılan bölümünde yer alırken, bu bölümde ayrıca toplam test sayısı 20 milyon 500 bin 579, vaka sayısı 1 milyon 748 bin 567, vefat 15 bin 751, ağır hasta 5 bin 943, iyileşen hasta sayısı ise 452 bin 593 olarak kayıtlara geçti.

11 Aralık 2020

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Twitter’dan HDP’yle ilgili sert açıklamalarda bulundu. Bahçeli, “HDP isimli husumet ve hıyanet oluşumu demokrasinin ardına saklanarak, özgürlük ve insan hakları sığınığına yuvalanarak Türkiye’ye meydan okumaktadır. HDP bir terör sorunudur, bölücülük yuvasıdır, fitne tezgahıdır, demokratik güvenliğimize doğrulmuş melun bir silahtır.” dedi.

Bahçeli, Twitter hesabından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bahçeli, “Merhum Cemil Meriç’in dediği gibi, ‘Fikir adamı için namus abeste direniş değil hakikate teslimiyettir’ Gerçek münevverin aydınlatması için önce kendisinin aydınlığa kavuşması lazımdır. Karanlığa mahkûm ve meftun olan mefluç zihniyetlerin aydın iddiası apaçık sahtekarlıktır. Gerçek münevver hakikati özümser, halkı dinler, hakkı söyler, yalan maskelerini birer birer indirip deme havale eder.” dedi.

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın okuduğu şiir nedeniyle İran Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade yaptığı yazılı açıklamada, Büyükelçi Örs’ün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okuduğu şiir nedeniyle çağrıldığını belirtti.

Hatibzade, açıklamasında, “Türkiye Büyükelçisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı tarafından çağrıldı ve sert kınama kendisine iletildi. İran’ın konuyla ilgili acil izahat beklediği kendisine bildirildi.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan AB Zirvesi’ne ilişkin açıklama yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “1-2 Ekim AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nden bu yana ülkemizle diyalog ve temas yönünde çaba gösteren Dönem Başkanı dahil birçok AB ülkesi olsa da, bir-iki ülkenin dar siyasi hesapları nedeniyle Türkiye-AB ilişkilerinde henüz pozitif gündem yaratılamamış ve AB hiç bir yararı olmayan kısıtlayıcı önlem alma arayışından çıkamamıştır. Özellikle Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Ege ve bölgesel konularda, esasen AB’nin büyük kesiminin de benimsemediğini bildiğimiz, ancak dayanışma ve veto baskısıyla 10 Aralık AB Zirvesi Sonuçlarına konulmak zorunda kalınan yanlı ve hukuka aykırı tutumu reddediyoruz.” denildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, eylülde geçen yılın aynı dönemine göre 550 bin kişi azalarak 4 milyon 16 bin kişi olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde işsizlik oranı 1.1 puanlık azalışla yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı ise 1.5 puanlık azalışla 14,9 olarak hesaplandı. Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1,8 puan azalarak yüzde 24,3 oldu. İşsizlik oranı 15-64 yaş grubunda da 1,2 puan düşüşle yüzde 12,9 olarak belirlendi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 11 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 208 bin 873 korona virüsü testi yapıldı, 32 bin 106 kişinin testi pozitif çıktı, hasta sayısı 5 bin 607 olarak kayda geçti.

Son 24 saatte 226 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 516 kişinin korona virüsü tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 458 bin 109’a çıktı.

Toplam test sayısı 20 milyon 709 bin 452’ye ulaştı. Vaka sayısı 1 milyon 780 bin 673, vefat sayısı 15 bin 977, ağır hasta sayısı 5 bin 952 oldu.

12 Aralık 2020

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan’ın daimi tarafsızlığının 25. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen konferansa video mesaj gönderdi.

Erdoğan gönderdiği mesajda, “Türkiye, Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmasının yanı sıra daimi tarafsızlığının tanınmasını sağlayan 1995 ve 2015 yıllarındaki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararlarını da desteklemiştir. Türkmenistan’ın tarafsızlık politikası çerçevesinde uluslararası barış, güvenlik ve istikrarın tesis edilmesi yönelik olarak Birlemiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarla yürüttüğü çalışmaları yakından takip ediyoruz.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “HDP’yi, Türk siyasetinin taşıma ve hazmetme kapasitesi dolmuştur. Bu terör ve bölücülük yatağı kapatılmalıdır.” dedi.

Twitter’dan açıklama yapan Devlet Bahçeli şunları kaydetti:

 “Bölücülük pervasızdır, pişkindir, pisliktir. Bölücülük medyada, üniversitede, belediyede, Meclis’tedir. Bütçe Kanun Teklifi’nin müzakereleri yapılırken, milletvekilliğin her hakkından istifade eden siyasi bölücüler taşlaşmış kalpleriyle, kararmış gözleriyle, nefret saçan üsluplarıyla milletimizde büyük bir rahatsızlığa neden olmuşlardır. HDP isimli husumet ve hıyanet oluşumu, demokrasinin ardına saklanarak özgürlük ve insan hakları sığınığına yuvalanarak Türkiye’ye meydan okumaktadır. HDP bir terör sorunudur, bölücülük yuvasıdır, fitne tezgâhıdır, demokratik güvenliğimize doğrulmuş melun bir silahtır. Bu kervan böyle gitmemelidir. Adalet ve hukuk devreye girmeli, HDP’nin kapısına açılmamak üzere kilit vurulmalıdır. HDP’yi Türk siyasetinin taşıma ve hazmetme kapasitesi dolmuştur. Bu terör ve bölücülük yatağı kapatılmalıdır.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 12 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 189 bin 65 Kovid-19 testi yapıldı, 29 bin 136 kişinin testi pozitif çıktı, 222 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı paylaşımda, “Bugün tespit edilen 5 bin 203 hastamız var. Ağır hasta sayısındaki artış hızının durağan olması sevindirici.” ifadelerini kullandı.

13 Aralık 2020

Tarih öncesi dönemlerde bolluğun ve bereketin sembolü, koruyucusu olduğuna inanılan “ana tanrıça” Kybele heykeli, yaklaşık 60 yılın ardından Türkiye’ye geri getirildi.

İstanbul Arkeoloji Müzesinde bin 700 yıllık “Kybele”nin tanıtımını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “1960’lı yıllardan beri ülkesinden uzak kalmış olan Kybele heykeli artık ait olduğu topraklara, vatanına gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM’de 2021 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2019 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmelerinde konuştu.

Kurum, 2020 yılında yaşanan depremlerde 158 vatandaşın hayatını kaybettiğini söyledi. Kurum, “Kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza, Allah’tan rahmet diliyorum. Devletimiz Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Bakanlıklarımızla, TOKİ, İller Bankamızla, Jandarmamız, AFAD’ımız, UMKE’miz ve gönüllülerimizle depremzede vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için seferber oldu. Her 3 ilimizde de arama kurtarma, hasar tespit ve dönüşüm çalışmalarımızı hızlıca başlattık. Elazığ ve Malatya’da 26 bin, İzmir’de 5 bin olmak üzere toplam 31 bin yeni yuvamızın inşa süreçleri hızla devam ediyor. 8 ay gibi kısa bir süre içerisinde Elazığ’da ve Malatya’da 3 bin konutumuzu vatandaşlarımıza teslim ettik. İzmir’de de projelerimizi hazırladık, ilk ihalemizi dün itibariyle yaptık. Önümüzdeki yıl hem İzmir’de hem de Elazığ ve Malatya’da tüm konutlarımızı tamamlayıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 13 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 181 bin 199 korona virüsü testi yapıldı, 26 bin 919 kişinin testi pozitif çıktı, 218 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta 5 bin 973 oldu, 22 bin 215 kişinin korona virüsü tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 1 milyon 603 bin 780’e yükseldi.

14 Aralık 2020

Sanayi üretim endeksi, ekimde aylık bazda yüzde 1,1 yıllık bazda yüzde 10,2 yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ekimde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2019’un aynı ayına göre yüzde 10,2 yükseldi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 9,4 artış oldu.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, ekimde madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 11, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5,5 artış gösterdi.

Genel devlet açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranı geçen yıl için yüzde 4,5 olarak gerçekleşirken, toplam hesap 193 milyar 8 milyon lira açık verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılına ilişkin “Devlet Hesapları” verilerini açıkladı. Buna göre, genel devlet açığının gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı geçen yıl yüzde 4,5 olarak belirlendi. Sosyal güvenlik kurumları alt sektörü fazla verirken, merkezi devlet ve mahalli idareler alt sektörleri açık verdi. Genel devlet konsolide borç stokunun GSYH’ye oranı ise 2019 yılında yüzde 32,6 oldu.

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,52, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 20,76 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu Tarım ÜFE verilerine göre, kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,52 artışla 194,62 değerine ulaşan Tarım ÜFE, geçen yılın aralık ayına kıyasla yüzde 18,19, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,76 ve 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında yüzde 14,33 yükseldi.

Sektörlerde bir önceki aya göre değişime bakıldığında, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2,45, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 3,18, tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde yüzde 3,55 artış gerçekleşti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yazılı açıklamasında demir yollarındaki çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Demir yollarında ilk defa tasarımları millî olan, çeken ve çekilen araçları üretmeye başladık. Coğrafi konumumuzun sağladığı avantajların ekonomik ve ticari kazanımlara dönüşebilmesi için demir yollarına yaptığımız yatırımlara hız kesmeden devam etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Esnafımıza üç ay süreyle kira desteği yapacağız.” açıklamasını yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 14 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 204 bin 289 korona virüsü testi yapıldı, 29 bin 617 kişinin testi pozitif çıktı, 229 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 5 bin 980 oldu, 28 bin 164 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 1 milyon 631 bin 944’e yükseldi.

15 Aralık 2020

TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti, ABD’nın Türkiye’ye yönelik yaptırım kararına ilişkin ortak bildiri yayımladı. Bildiride, “Türkiye’yi dışlayan bir bakış açısının dünya barışına katkı sunması mümkün değildir. ABD’yi bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyoruz.” denildi.

Meclis Genel Kurulu’nda AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin, ABD’nin uyguladığı yaptırım kararına karşı hazırladığı ortak bildiri, Meclis Başkan Vekili Celal Adan tarafından okundu. AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç, MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay ve İYİ Parti Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu’nun imzasını taşıyan bildiride, “ABD yönetiminin Türkiye’ye karşı açıkladığı yaptırım kararını ret ediyoruz.” denildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kasım ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, kasımda bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31,8 artarak 109 milyar 746 milyon lira, bütçe giderleri yüzde 27,5 artışla 96 milyar 316 milyon lira oldu.

Ocak-kasım döneminde ise bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16,1 yükselerek 931 milyar 934 milyon lirayı, bütçe giderleri yüzde 18,8 artarak 1 trilyon 63 milyar 987 milyon lirayı buldu.

Böylece merkezi yönetim bütçesi kasımda 13 milyar 430 milyon lira fazla, ocak-kasım döneminde 132 milyar 53 milyon lira açık verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 15 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Tabloya göre son 24 saatte 235 kişi korona virüsten hayatını kaybetti, toplam can kaybı 16 bin 881’e yükseldi. Toplamda 21 milyon 490 bin 195 test yapıldı. Bugün yapılan 206 bin 190 testten, 32 bin 102 yeni vaka sayısı, 5 bin 105 kişinin de hastaneye yatan vaka olduğu belirtildi. Toplam vaka sayısının 1 milyon 898 bin 447 olduğu, bugün iyileşen 29 bin 247 kişiyle birlikte toplam iyileşen hasta sayısının 1 milyon 661 bin 191’de yükseldiği, toplam hastalarda zatürre oranının yüzde 2,9, ağır hasta sayısının ise 5 bin 988 olduğu açıklandı.

16 Aralık 2020

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı’nın, Doğu Anadolu Doğalgaz Ana İletim Hattı üzerinden çıkış alan Iğdır Doğalgaz Boru Hattı’nın devamına inşa edileceğini belirterek, bu hatla Nahçıvan’ın bugünkü doğalgaz ihtiyacının tamamının karşılanabileceğini söyledi.

Dönmez, Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov’un katılımıyla düzenlenen Türkiye- Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı Mütabakat Zaptı imza töreninde, “BOTAŞ ve SOCAR iş birliğiyle gerçekleşecek proje ile Nahçıvan ülkemiz üzerinden gelen doğal gaza kavuşacak.” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal 2021 yılı için Para ve Kur Politikası’nın sadeleştirileceğini açıkladı. Ağbal enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu belirtirken Merkez Bankası’nın rezerv tarafında biriktirmeci tavır alacağını söyledi.

Faiz tarafında da sadeleştirmeye gidileceğini ve repo ihalelerinin süreceğini belirten Ağbal 2021 yılı sonunda yüzde 9,4’lük enflasyon hedefine ulaşmayı düşündüklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’le Bakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye’nin, Irak’ın terörle mücadelesine destek vermeye devam edeceğini belirten Çavuşoğlu, “Son zamanlarda PKK’ya yönelik de Irak’ta bir mutabakat var. Özellikle Sincar’ın PKK’dan temizlenmesi için bir anlaşma var. Bu anlaşmanın uygulanması Irak’ın geleceği için önemli.” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinde 3 PKK’lı terörist ile Barış Pınarı bölgesinde saldırı girişiminde bulunan 1 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Bakanlığın Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “Irak kuzeyindeki Zap bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen ve eylem hazırlığında olduğu belirlenen 3 PKK’lı terörist ile Barış Pınarı bölgesinde saldırı girişiminde bulunan 1 PKK/YPG’li terörist, komandolarımız tarafından etkisiz hale getirildi.” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 16 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 205 bin 397 korona virüsü testi yapıldı, 29 bin 718 kişinin testi pozitif çıktı, 240 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta 5 bin 960 oldu, 29 bin 922 kişinin korona virüsü tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 1 milyon 691 bin 113’e yükseldi.

17 Aralık 2020

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım ve gıdada tam bağımsız olabilmek için “yerli üretim” ve “kendine yeterlilik” kavramlarının önemli olduğunu ifade etti.

2050’de Dünya ve Türkiye nüfusunda yaklaşık yüzde 30 artış öngörüldüğüne, kişi başına düşen işlenen tarım arazisi miktarında ise yüzde 20 azalma beklendiğine dikkati çeken Pakdemirli, bu kapsamda bugünkünden yüzde 60 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağını anlattı.

Pakdemirli, söz konusu ihtiyaç nedeniyle birçok uluslararası kuruluşun yaptığı araştırmalarda, 21. yüzyıl için tarım ve gıdanın stratejik mücadele alanı olarak ön plana çıktığını vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bunlar bizim Bakanlığımız sorumluluğu altında. Pandemi sonrasında tarımda bazı konular daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Tarım ve gıdada tam bağımsız olabilmemiz için önemli olan kavramlar, yerli üretim ve kendine yeterlilik. Ayrıca, önemle üstünde durmamız gereken bir diğer konu da gıda kaybı ve israfı. Dünya’da üretilen gıdanın her yıl, 3’te biri kayıp ve israf oluyor. Bunu en aza indirecek tedbirlerin alınması artık zorunlu hale geldi. Bu kapsamda biz de ‘Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’ diyerek, bu kayıp ve israfları önlemek için toplumsal farkındalık kampanyasını hayata geçirdik.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile ortak basın açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ortak düşmanımız DEAŞ, PKK ve FETÖ ile mücadelemizin sürdürülmesini kararlaştırdık.” dedi. Irak Başbakanı Kazımi de “DEAŞ gibi bölgeye zarar veren örgütlere karşı beraber çalışma arzusu içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakan Fahrettin Koca, korona virüsü aşısı ile ilgili açıklama yaptı.

Koca, “Kamu ve özel sağlık sektörümüz salgın mücadelesinde başarılı bir sınav vermiştir. Gelişmiş ülkelerdeki hasta tercih etme tabloları ülkemizde yaşanmamıştır. Bugüne kadar fedakârlıktan kaçınmayan tüm kamu ve özel sağlık kuruluşlarımızın aşı konusunda da gerekeni yapacağına eminim.” ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 17 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 206 bin 102 korona virüsü testi yapıldı, 27 bin 515 kişinin testi pozitif çıktı, 243 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta 5 bin 803 oldu, 30 bin 494 kişinin korona virüsü tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 1 milyon 721 bin 607’ye yükseldi.

18 Aralık 2020

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın önceki gün açıkladığı 2021 yılına ilişkin para ve kur politikası metninde, Banka’nın karar alma süreci de detaylı bir şekilde anlatıldı.

MB’nin karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları dikkate alan veri odaklı bir yaklaşım benimseyeceği belirtilerek, bu çerçevede manşet enflasyon, enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışına ilişkin detaylı bir veri setinin izlendiği anlatıldı. Metinde, “Uluslararası finansal koşullar, para ve kredi gelişmeleri, arz ve talep göstergeleri, maliyet unsurları, ekonominin çevrimsel durumu ve beklentiler gibi enflasyonun belirleyicilerine ilişkin kapsamlı analizler esas alınacaktır” denildi. PPK toplantısı öncesindeki yedi günlük sürenin “sessiz dönem” olarak adlandırıldığı belirtilerek, “Bu süre içinde para politikasına yönelik dış iletişim yapılmamaktadır. Bu dönem içerisinde PPK toplantısına hazırlık amacıyla karar alma sürecine teknik girdi sağlayan birimler, Para Politikası Kurulu’na kapsamlı analiz ve değerlendirmeler yapmaktadır.” denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım kararının hukuken ve siyaseten yanlış bir adım ve egemenlik haklarına saldırı olduğunu belirterek, yeni başkanlık döneminde ABD’nin Türkiye’nin beklentilerini karşılaması halinde ilişkilerin normalleşebileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, yaptırım kararının son derece yanlış olduğunu belirterek, Türkiye’nin S-400 alımını CAATSA öncesi yaptığının altını çizdi. Bir kanun çıkararak geçmişte ülkelerin yaptığı satın almalara yaptırım uygulamanın doğru olmadığını söyleyen Bakan, “Bu, uluslararası hukuka da uymaz, diplomasiye de uymaz. Siyasi olarak da hukuki olarak da yanlış bir karardır.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 18 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 205 bin 809 yapıldı, 26 bin 410 kişinin testi pozitif çıktı, 246 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta 5 bin 707 oldu, 31 bin 945 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 1 milyon 753 bin 552’ye yükseldi.

19 Aralık 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsü aşıları için getirilen ‘Acil kullanım onayı’ için ortaya atılan asılsız iddialarla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Bakan Koca, “Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan “Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hakkında asılsız bilgiler yayıldığı görülmüştür. Bu özellikle yerli aşı adaylarımız ve ülkemizde kullanılacak tüm aşılar için yapılmış bir düzenlemedir.” dedi.

TBMM Genel Kurulu bütçe görüşmeleri tamamlandı. TBMM Genel Kurulu’nda konuşmalardan sonra elektronik oylama yapıldı.

2021 Merkezi yönetim Bütçe kanun Teklifi için 509 milletvekili oy kullandı. 316 milletvekili ‘kabul’, 193 milletvekili ‘ret’ oyu kullandı. Ayrıca, 2019 Kesin Hesap Kanun Teklifi oylaması yapıldı. Oylamada 508 milletvekili oy kullandı. 312 milletvekili ‘kabul’, 196 milletvekili ‘ret’ oyu verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 19 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 173 bin 132 korona virüsü testi yapıldı, 22 bin 195 kişinin testi pozitif çıktı, hasta sayısı 4 bin 2 olarak kayda geçti, 241 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte 25 bin 516 kişinin korona virüsü tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşenlerin sayısı 1 milyon 779 bin 68’e yükseldi.

Toplam test sayısı 22 milyon 208 bin 635’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 4 bin 285, vefat sayısı 17 bin 851, ağır hasta sayısı 5 bin 501 oldu.

20 Aralık 2020

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Belçika Temsilciler Meclisi’nde Yukarı Karabağ ve 9 Aralık Anma Günü konularında kabul edilen kararları kınayan bir açıklama yaptı.

Aksoy, “Karabağ konusunda Belçika Meclisi’nde kabul edilen 1597 sayılı karar ne tarihi ne hukuki ne de sahadaki gerçeklerle bağdaşmaktadır. Türkiye hakkında mesnetsiz iddia ve ithamlar da içeren bu kararı reddediyoruz.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 20 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 158 bin 892 korona virüsü testi yapıldı, 20 bin 316 kişinin testi pozitif çıktı, 246 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 5 bin 347 oldu, 21 bin 218 kişinin korona virüsü tedavi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 1 milyon 800 bin 286’ya yükseldi.

21 Aralık 2020

Türkiye-Ukrayna ortak yapımı korvetler Ukrayna’nın Nikolayev şehrindeki Okean tersanesinde üretilecek.

Tersaneden yapılan açıklamada, Ukrayna ve Türkiye arasında ekim ayında imzalanan askeri iş birliği çerçevesi anlaşması ve 14 Aralık’ta imzalanan askeri anlaşmalar kapsamında Ukrayna Deniz Kuvvetleri için korvet üretimi konusunda Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığıyla memorandum imzalandığını kaydedildi.

Açıklamada, tersanenin Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından teknik özellikleri ve nitelikli personeli göz önünde bulundurularak seçildiği belirtildi.

İngiltere’de ortaya çıkan yeni korona virüsü mutasyonu, dünyayı alarma geçirdi. Avrupa’da birçok ülke İngiltere’ye uçuşları durdururken Türkiye’den de önemli bir adım geldi.

 Konu ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan Türkiye’ye olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alındığını belirtti. Ayrıca halen yolda olan uçuşlar için tüm yolculara test yapılacağı ve karantina kuralları uygulanacağı açıklandı.

Azerbaycan ordusunun, Dağlık Karabağ’da topraklarını işgalden kurtarmak için yürüttüğü operasyonda 2 bin 802 şehit verdiği bildirildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 27 Eylül’de başlayan ve 10 Kasım’da Ermenistan’ın yenilgisini kabul eden anlaşmaya imza atmasıyla sona eren savaştaki can kayıplarıyla ilgili bilgileri güncelledi. Daha önce 2 bin 783 olarak açıklanan şehit sayısının, bazı cenazelerin bulunması ve kimliklerinin belirlenmesiyle 2 bin 802’ye çıktığı belirtildi.

Şehit askerlerden kimliği henüz belirlenemeyen 60’tan fazlasının teşhis edilmesi için çalışmaların sürdüğü ifade edilen açıklamada, yaklaşık 40 askerin kayıp olduğu, onların bulunması için de çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 21 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de 24 saatte yapılan 196 bin 110 testte, 19 bin 103 vaka ile 3 bin 412 korona virüs hastası tespit edildi. Bugün yaşamını yitiren 254 kişi ile toplam can kaybı 18 bin 351’e yükseldi.

Virüs nedeniyle 254 kişi hayatını kaybederken, 34 bin 419 kişi de iyileşti. Bugünkü verilerle, toplam test sayısı 22 milyon 635 bin 637, toplam vaka sayısı 2 milyon 43 bin 704, toplam vefat sayısı 18 bin 351, toplam ağır hasta sayısı 5 bin 192, toplam iyileşen hasta sayısı 1 milyon 835 bin 705 oldu.

22 Aralık 2020

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ABD’nin yaptırım kararlarıyla ilgili “Geçmişteki ambargoları unutmadık. Ne şekilde engellemeye çalışırlarsa çalışsınlar, artık yaptırımı geleceğe yatırıma dönüştüren bir Türkiye var.” dedi.

Beştepe’de düzenlenen Milli Siber Güvenlik Zirvesi’nde açıklamalarda bulunan Oktay, konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Ülkemizin sahip olduğu verileri ve ürettiği bilgileri, sınırlarımızı, vatanımızı koruduğumuz gibi korumazsak geleceğe güvenle bakamayız. Teknolojik tedbirlere yoğunlaşmış durumdayız. Kritik nitelikte binlerce kurum ve kuruluşta siber olaylarla müdahale ekipleri kuruldu. Bugün kayıtlı siber güvenlik uzmanı sayısı 4 bin 700’ü aşmış durumda. Siber güvenlik alanında Kasırga, Avcı, Azad, Atmaca ve Kule gibi yüksek değerli yerli ve milli bilgi teknolojileri projelerimizle, siber tehditleri en az maliyetle, en kısa sürede tespit ediyor ve gerekeni yapıyoruz. Milli siber savunmamızı yapay zekâ ve makine öğrenmesi gibi teknikleri kullanan sistemlerle donattık. İlk yerli ve milli baz istasyonu ULAK’ın yaygınlaştırılmasına hızla devam ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı’nda devreye aldığımız yerli ULAK, Aralık 2020 itibariyle ülke genelinde toplam 1542 baz istasyonuyla faaliyet göstermektedir.”

Ticaret Bakanlığı: Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu bugüne kadar fahiş fiyat uygulayan 283 firmaya 9 milyon 645 bin lira idari para cezası uyguladı.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, göreve başladığı günden bu yana toplam 9 toplantı gerçekleştirerek, başta bakliyat, sebze-meyve gibi temel gıda maddeleri olmak üzere birçok ürün kategorisinde fahiş fiyat artışı yaptığını değerlendirdiği 283 firmaya, toplam 9 milyon 645 bin lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere’den gelen yolcularla ilgili açıklamada bulundu.

Virüsün mutasyona uğradığı ülkeleri hatırlatan Koca, “İngiltere’de tespit edilen korona virüsü mutasyonu üzerine 20 Aralık gecesi İngiltere, Hollanda, Danimarka ve Güney Afrika’dan ülkemize uçuşların askıya alındığını ve o an itibariyle havada olan yolcular için de tedbirlerimizi duyurmuştuk. Önceki gece bu ülkelerden ülkemize giriş yapan 335 yolcu sağlık kontrolünden geçirilmiş ve PCR testi yapılmıştır. Yolculara 1. ve 7. Günü PCR örnekleri alınmaktadır. Testleri negatif çıksa bile tüm yolcular izolasyona alınmıştır.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 22 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 192 bin 316 korona virüsü testi yapıldı, 19 bin 256 kişinin testi pozitif çıktı, 251 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 5 bin 8 oldu, 32 bin 110 kişinin korona virüsü tedavi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 1 milyon 866 bin 815’ya yükseldi.

23 Aralık 2020

TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un ilk imza sahibi olduğu ve AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti’nin imzasının yer aldığı önergeyle, 2021 yılının “İstiklal Marşı Yılı” olmasını içeren düzenleme kabul edildi.

Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında, Meclis Başkanı Şentop ile AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti ortak önerge verdi. Yapılan oylamada önerge kabul edildi. Bu kapsamda İstiklal Marşı’nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Hakkında Kanun’a geçici madde eklenmesini içeren düzenleme kanun teklifine eklendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte Türkçe ibadet yapılmasına ilişkin açıklamada bulundu.

“Yüce Rabbimizin öğütleri ve buyruklarını öğrenmek maksadıyla, Kur’an-ı Kerim’in meal ve tefsirlerini okumak gerekli olmakla birlikte okunan bu tercümelerin Kur’an olarak isimlendirilmesi caiz olmadığı gibi mealin Kur’an yerine okunması da doğru değildir. İbadet olarak okunduğunda Kur’an aslî lafızlarıyla okunmalıdır. Kur’an’ın meal, tercüme ve tefsirlerini okumanın hükmü başka, bu tercümeleri Kur’an yerine koymanın ve Kur’an hükmünde tutmanın hükmü ise bambaşkadır.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 23 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 202 bin 209 korona virüsü testi yapıldı, 19 bin 650 kişinin testi pozitif çıktı, 259 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 4 bin 901 oldu, 34 bin 492 kişinin korona virüsü tedavi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 1 milyon 901 bin 307’ye yükseldi.

24 Aralık 2020

Libya ve Afganistan’a asker gönderilmesi için verilen iznin süresinin 18 ay uzatılmasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kararı Resmî Gazete’de yayımlandı.

Libya’ya asker gönderilmesi için verilen iznin süresinin 2 Ocak 2021’den itibaren 18 ay uzatılmasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kararında, Libya’da Şubat 2011’de meydana gelen olayları takip eden süreçte demokratik kurumların inşa edilmesine yönelik çabaların artan silahlı çatışmalar nedeniyle akamete uğradığı, ülkede parçalanmış bir yapı ortaya çıktığı hatırlatıldı.

Türkiye’nin Çin’e gönderdiği ilk özel ihracat treni iki kıta, iki deniz ve beş ülke aştığı yolculuğunu tamamlayarak Xi’an kentinde törenle karşılandı. Bakanlar Karaismailoğlu ve Pekcan video konferansla katıldıkları törende seferlerin artacağını ve Çin’le ticaretin daha da gelişeceğini söyledi.

Tekirdağ Çerkezköy’den 4 Aralık’ta kalkan Türkiye-Çin ilk ihracat blok treni, Azerbaycan, Gürcistan ve Kazakistan’dan geçerek 15 günde Çin’in Xi’an kentine ulaştı. Tren için Xi’an kentinde düzenlenen törene Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen’in yanı sıra, Xi’an Belediye Başkan Yardımcısı Shen Liping katıldı. Büyükelçi Önen, yaptığı konuşmada, “Modern İpek Yolu’nu inşa ediyoruz. Türkiye ile Çin arasında demiryolu bağlantısının daha çok kullanılması, Avrasya’daki ekonomik faaliyetleri de hızlandıracaktır.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Kasım ayında 1009 teşvik belgesi düzenleyip, 25,3 milyar liralık sabit yatırımın ve 33 bin 903 kişilik ilave istihdamın önünü açtık. Ocak-kasım yatırım talebi, geçen senenin yüzde 30 üzerinde. Reformcu bir vizyonla Türkiye’yi salgın sonrasının kazananı haline getireceğiz.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, kasım ayında 1009 teşvik belgesi düzenleyip, 25,3 milyar liralık sabit yatırımın ve 33 bin 903 kişilik ilave istihdamın önünü açtıklarını belirterek, “Ocak-kasım yatırım talebi, geçen senenin yüzde 30 üzerinde. Reformcu bir vizyonla, Türkiye’yi salgın sonrası dönemin kazananı haline getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2021 yılında üreticilere yönelik olarak 24 milyar lira aktarılacağını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2021’de üreticilere 2 milyar lira ilave ödenekle birlikte toplam 24 milyar lira destek vereceklerini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 195 bin 675 korona virüsü testi yapıldı, 18 bin 102 kişinin testi pozitif çıktı, 254 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 4 bin 805 oldu, 33 bin 985 kişinin korona virüsü tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 1 milyon 935 bin 292’ye yükseldi.

25 Aralık 2020

TCMB Başkanı Naci Ağbal, Enflasyon hedefine ilişkin yaptığı değerlendirmede “Ben yüzde 5’e inanıyorum. Başka ülkeler enflasyonu yüzde 1-2’de tutuyor da Türkiye Cumhuriyeti neden tutamasın? Bizim ne eksiğimiz var? Yapabiliriz.” ifadelerini kullandı. Ağbal, ayrıca “Kripto paralarla ilgili 2021 yılı ikinci yarısında pilot testlere başlamaya hazırlanıyoruz.” diye konuştu.

Ağbal’ın açıklamaları şöyle:

“(Enflasyon hedefi) Ben yüzde 5’e inanıyorum. Başka ülkeler enflasyonu yüzde 1-2’de tutuyor da Türkiye Cumhuriyeti neden tutamasın? Bizim ne eksiğimiz var? Yapabiliriz.

Merkez Bankası altın rezervi 42 milyar dolar, döviz rezervi 49,8 milyar dolar olmak üzere toplam 91.8 milyar dolar.

Dijital para konusunda başlatılan Ar-Ge projesi var. Şu anda bu projenin kavramsal aşaması tamamlanmış durumda. 2021’in ikinci yarısında pilot testlere başlanmasını hedefliyoruz.”

Merkez Bankası, FX kotasyon swap işlemlerinde TL cinsi faiz oranını yüzde 17’ye yükseltti.

Merkez Bankası döviz/altın karşılığı gerçekleştirilen FX kotasyon swap işlemlerinde bir hafta vadeli TL cinsi faiz oranı yüzde 15,00 seviyesinden yüzde 17,00 seviyesine yükseltildi.

Merkez Bankası dün politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını piyasa beklentisi doğrultusunda yüzde 15,00’ten yüzde 17,00’ye yükseltilmişti.

TCMB en son 20 Kasım tarihinde swap faizini yüzde 13,25’ten yüzde 15,00’e çıkarmıştı.

Sigara ve bazı tütün ürünlerinde maktu vergiler 2021 ilk 6 ay için sabit tutuldu, ÖTV yüzde 63’e düşürüldü.

Sigara ve bazı tütün ürünlerinde asgari maktu ve maktu vergi tutarları 2021 yılının ilk 6 ayı için yeniden değerleme oranında artış yapılmazken ÖTV oranı ise %67’den %63’e düşürüldü.

Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan bazı mallara uygulanacak ÖTV oranlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararına göre, sigara ve bazı tütün ürünlerinde asgari maktu vergi tutarı 0.4883 TL, maktu vergi tutarı ise 0,42 TL olarak 3 Temmuz 2020’de açıklanan bir önceki tutarlar ile aynı tutuldu.

Bazı ovaların, büyük ova koruma alanı olarak belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği bazı ovalar, büyük ova koruma alanı olarak belirlendi.

Ovaların sınırları içinde yer alan onaylı planlı alanlar ile kararın yayımı tarihi itibarıyla ilgili mevzuat uyarınca tarım dışı kullanma izni verilmiş alanlar kapsam dışı tutulacak.

OHAL Komisyonu’nun görev süresi bir yıl daha uzatıldı

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından kurulan OHAL komisyonunun süresi 1 yıl daha uzatıldı. Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 25 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 201 bin 104 korona virüsü testi yapıldı, 17 bin 543 kişinin testi pozitif çıktı, 256 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 4 bin 702 oldu, 35 bin 511 kişinin korona virüsü tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayı 1 milyon 970 bin 803’e yükseldi.

26 Aralık 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Korona virüsü salgınına yönelik yurtdışı tedbirlerini artırdıklarını ifade ederek, “30 Aralık tarihinden itibaren hava, kara ve deniz yolu ile gelen tüm yolcuların son 72 saatte yapılmış negatif PCR testlerini ibraz etmesi gerekmektedir. Aksi durumda ülkeye girişlerine izin verilmeyecektir.” dedi.

Twitter’dan açıklama yapan Bakan Koca şunları kaydetti: “Tüm dünyada vaka sayılarının artması ve salgının hız kazanması sebebiyle yurtdışından gelişlerde yeni tedbirlere ihtiyaç doğmuştur. 28 Aralık Pazartesi gününden itibaren yurtdışından hava ile 30 Aralık tarihinden itibaren ise hava, kara ve deniz yolu ile gelen tüm yolcuların son 72 saatte yapılmış negatif PCR testlerini ibraz etmesi gerekmektedir. Negatif PCR testi sonucunu ibraz etmeyenler Türkiye’ye gelirken uçağa bindirilmeyecektir. Ülkemize girişte hudut kapısında testini ibraz etmeyenler ikamet edecekleri adreslerde karantina altına alınacaktır. Bu uygulama 1 Mart 2021 tarihine kadar devam edecektir.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “2020 yılı ihracatımız 25 Aralık itibarıyla 166 milyar doları geçerek Program hedefi olan 165,9 milyar doları aşmıştır. İhracat ailemizi ve tüm mesai arkadaşlarımı tebrik ederim. Daha nice hedeflerimize inşallah birlikte ulaşacağız.” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 25 Aralık tarihi itibarıyla 2020 yılına ilişkin olan ihracat hedefinin aşıldığını söyledi. İhracat hedefi 165,9 milyar dolarken 166 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti.

Milli Savunma Bakanlığı, 5 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Terör örgütü PKK/YPG’nin Barış Pınarı bölgesinde huzur ve güven ortamını bozmaya yönelik sızma girişimi kahraman komandolarımız tarafından önlendi. 5 PKK/YPG’li terörist başarılı bir operasyonla amaçlarına ulaşamadan etkisiz hale getirildi.” ifadeleri kullanıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 26 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 178 bin 872 korona virüsü testi yapıldı, 15 bin 118 kişinin testi pozitif çıktı, 253 kişi hayatını kaybetti. Güncel verilere göre, son 24 saatte 178 bin 872 korona virüsü testi yapıldı, 15 bin 118 kişinin testi pozitif çıktı, hasta sayısı 3 bin 2 oldu, 253 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte, 23 bin 231 kişinin korona virüsü tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 1 milyon 994 bin 34’e yükseldi. Toplam test sayısı 23 milyon 605 bin 813’e ulaştı, vaka sayısı 2 milyon 133 bin 373, vefat sayısı 19 bin 624, ağır hasta sayısı 4 bin 501 oldu.

27 Aralık 2020

Milli Savunma Hulusi Akar yaptığı açıklamasında “Katil Hafter ve destekçileri bilmelidirler ki, Türk unsurlarına herhangi bir saldırı girişiminde her yerde meşru hedef olarak görüleceklerdir.” dedi.

Akar açıklamasının devamında ise “Ada’da gerçek bir çözümün bulunabilmesi için Rumların şımarık ve inatçı tutumlarından vazgeçmeleri ve Türk varlığını kabul etmeleri lazım.” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), “Kahraman komandolarımız, terör örgütü PKK/YPG’ye ağır bir darbe daha indirdi. Barış Pınarı bölgesine saldırı için güneyden sızma girişiminde bulunan 15 PKK/YPG’li terörist, komandolarımızın başarılı müdahalesiyle etkisiz hale getirildi.” açıklamasında bulundu.

Bakanlığın Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “Kahraman komandolarımız, terör örgütü PKK/YPG’ye ağır bir darbe daha indirdi. Barış Pınarı bölgesine saldırı için güneyden sızma girişiminde bulunan 15 PKK/YPG’li terörist, komandolarımızın başarılı müdahalesiyle etkisiz hale getirildi. Kahraman komandolarımızı kutluyoruz!” denildi.

Hakkâri’de meydana gelen çığ faciasında askeri personelin üzerine çığ düştü.

Hakkâri Şemdinli’de bulunan askeri üs bölgesinin yolları yoğun kar yağışı nedeniyle kapandı. Kapalı yolun açılması için başlatılan çalışmalarda büyük bir facia yaşandı. Yolu açma çalışmaları sürerken askeri personelin üzerine çığ düştü. Çok sayıda kişi çığ altında kalırken, 2 personel şehit düştü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 27 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Güncel verilere göre, son 24 saatte 172 bin 113 korona virüsü testi yapıldı, 14 bin 205 kişinin testi pozitif çıktı, 254 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte, 21 bin 196 kişinin korona virüsü tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 15 bin 230’a yükseldi. Toplam test sayısı 23 milyon 777 bin 926’ya ulaştı, vaka sayısı 2 milyon 147 bin 578, vefat sayısı 19 bin 878, ağır hasta sayısı 4 bin 309 oldu.

28 Aralık 2020

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, yüz yüze eğitime varılan aranın 15 Şubat 2021’e uzatıldığını duyurdu.

Türkiye’de Korona virüsü vakalarının artmasıyla birlikte yüz yüze eğitime ara verilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı son dakika açıklamasında, yüz yüze eğitime verilen aranın 15 Şubat 2021’e kadar uzatıldığını duyurdu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Birleşik Krallık ile ticari ilişkilerin yeni temeli, çerçevesi olacak Serbest Ticaret Anlaşması’nı imzalayacaklarını belirterek “Hem Türkiye’nin hem de en önemli ticaret ortaklarımızdan biri olan Birleşik Krallık’ın (BK) karşılıklı olarak kazanacağı yepyeni bir dönem başlıyor.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin en büyük 3’üncü ticaret ortağı olan Birleşik Krallık ile ticari ilişkileri kazan-kazan prensibiyle artırarak sürdürmeyi amaçlayan söz konusu Serbest Ticaret Anlaşması’nın, Birleşik Krallık ile ilişkilerin daha da derinleştirilmesi yönünde çok kritik bir adım olduğunu ifade eden Pekcan, “2021 yılından itibaren hem Türkiye’nin hem de en önemli ticaret ortaklarımızdan biri olan Birleşik Krallık’ın (BK) karşılıklı olarak kazanacağı yepyeni bir dönem başlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun aralık ayı boyunca yürüttüğü 2021 yılı asgari ücret düzeyini belirlemeye yönelik çalışmalar tamamlandı.

Komisyonun Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımıyla gerçekleşen 28 Aralık tarihli toplantısında yeni asgari ücret brüt 3.577,50 TL, bekar ve çocuksuz bir işçi için net 2.825,90 TL olarak belirlendi. Yeni asgari ücretin işverene maliyeti ise 4.203,56 TL düzeyinde. Bu rakamlara göre net asgari ücret 2021 yılında bir önceki yıla göre %21,6 düzeyinde artırılmış oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 28 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 180 bin 892 korona virüsü testi yapıldı, 15 bin 197 kişinin testi pozitif çıktı, 257 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 4 bin 251 oldu, 22 bin 203 kişinin korona virüsü tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 37 bin 433’e yükseldi.

29 Aralık 2020

Resmi ziyaret amacıyla Rusya’nın Soçi kentinde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘Rusya Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye Dışişleri Bakanlığı arasında 2021-2022 İstişareler Planı İmza Töreni’ne katıldı. İki bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ortak basın açıklamasında bulundu. “Sayın Putin, Sputnik-V ile ilgili Cumhurbaşkanımıza telefonda bir teklifte bulununca, hemen Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanı’mıza talimat verdiler. Onun neticesinde kurumlarımız arasında mutabakat zaptı imzalandı.” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Bu iş birliğinin amacı sadece aşı tedariki değil ortak aşı üretimidir. Türkiye’de de bu aşının üretilmesidir. Ve bu hedefe doğru ilerliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Korona virüsü önlemleri kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın kararıyla yurt dışından gelenlere, “negatif PCR test ibrazı” uygulaması tüm sınır kapılarında başladı.

Yurt dışından gelen tüm uçuşlarda, son 72 saatte alınmış bir test sonucu olmayanlar, uçuşlara kabul edilmedi. Gece yarısı itibariyle yürürlüğe giren uygulama nedeniyle elinde PCR test belgesi olan yolcular ise sorunsuz bir şekilde İstanbul Havalimanı’ndan giriş yaptı.

Anayasa Mahkemesi, Osman Kavala hakkındaki ‘hak ihlali’ başvurusunu reddetti.

Gezi Davası’nda tahliye edilen ancak serbest bırakılmadan bu kez 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili suçlanarak tekrar tutuklanan Osman Kavala’nın özgürlüğünü ihlal gerekçesiyle yaptığı başvuru Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından karara bağlandı. Genel Kurul, hak ihlali başvurusunu reddetti. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 29 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 183 bin 117 korona virüsü testi yapıldı, 15 bin 805 kişinin testi pozitif çıktı, 253 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 4 bin 191 oldu, 21 bin 4 kişinin korona virüsü tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 58 bin 437’ye yükseldi.

30 Aralık 2020

Korona virüsü sebebiyle 16 Nisan 2020 tarihinde uygulanmaya başlanan kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı uzatıldı. Daha önceden 17 Kasım tarihinde iki ay uzatılmış, 17 Ocak tarihine ertelenmişti. Hem kısa çalışma ödeneği hem de işten çıkarma yasağı bitiş tarihinden itibaren 2 ay daha uzatıldı.

Korona virüsü salgınıyla başlayan ve çalışanları mağdur etmemek için düzenlenen uygulamalardan olan işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği yeniden uzatıldı. İşten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği 16 Nisan 2020’de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın imzasıyla İş Kanunu’na geçici olarak eklenmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yıl boyunca yurt içi ve sınır ötesinde 200’den fazla operasyon gerçekleştirildiğini ve toplam 3 bin 646 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Akar, “Korku dağları sardı. İstihbarat raporlarında da görüyoruz. Terör örgütünün sözde yönetimi büyük panik içinde, iki gece aynı yerde yatamıyor.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2020 yılına ilişkin dış politika değerlendirme toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 konusunda ABD’ye daha önce ortak çalışma grubu kurma teklifinde bulunduklarını hatırlatarak, “Yaptırım kararından sonra şimdi o teklif ABD tarafından geldi. Biz her zaman diyalogdan yana olduğumuz için o teklife ‘evet’ dedik, görüşmeler de başladı. 2021’de yeni yönetimle ilişkilerimizi daha sağlıklı bir şekilde götürmek için biz hazırız.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 39 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 6 Ocak 2021 vadeli repo ihalesi ile piyasaya 38 milyar 999 milyon 999 bin 987 lira verdi.

İhaleye 78 milyar 939 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 17 olurken, bileşik faiz ise yüzde 18,50 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Çevre Ajansı kuruldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulamaya geçirilen Sıfır Atık Projesi çalışmalarının daha ileriye taşınması, içecek ambalajlarının etkin bir şekilde toplanmasını hedefleyen ve Bakanlığa bağlı olarak görev yapacak Türkiye Çevre Ajansı kuruldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 30 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 184 bin 415 korona virüsü testi yapıldı, 15 bin 692 kişinin testi pozitif çıktı, 254 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta 4 bin 98 oldu, 20 bin 192 kişinin korona virüsü tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 78 bin 629’a yükseldi.

31 Aralık 2020

Irak’ın kuzeyinde 10 PKK’lı terörist düzenlenen hava harekatlarıyla etkisiz hale getirildi.

Resmi Twitter hesabından operasyonun görüntülerini paylaşan MSB, “Tüm yıl boyunca olduğu gibi 2020’nin son saatlerinde de terörle mücadelemiz hız kesmeden devam ediyor. Irak kuzeyi Metina ve Haftanin bölgelerinde keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen 10 PKK’lı terörist düzenlenen hava harekâtlarıyla etkisiz hale getirildi.” notunu düştü.

En geniş tanımlı para arzı M3, geçen hafta 3 trilyon 469,7 milyar liraya düştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 25 Aralık itibarıyla M3 para arzı, yüzde 0,43 azalışla 3 trilyon 469 milyar 681 milyon 378 bin liraya geriledi. M3 para arzı, 18 Aralık’ta 3 trilyon 484 milyar 822 milyon 442 bin lira seviyesinde bulunuyordu.

Söz konusu dönemde vadesiz TL mevduatı, bir önceki haftaya göre yüzde 0,07 azalarak 301 milyar 689 milyon 497 bin lira, vadesiz yabancı para (YP) mevduatı ise yüzde 1,53 düşerek 757 milyar 34 milyon 648 bin lira düzeyinde gerçekleşti.

Vadeli TL mevduatı, yüzde 0,97 artışla 1 trilyon 112 milyar 65 milyon 298 bin lira, vadeli YP mevduatı ise yüzde 1,35 azalarak 1 trilyon 25 milyar 118 milyon 550 bin lira oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 2 milyar 822 milyon dolar artarak 94 milyar 629 milyon dolara ulaştı.

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 25 Aralık’ta Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 1 milyar 808 milyon dolar artışla 51 milyar 607 milyon dolara çıktı. Brüt döviz rezervleri, 18 Aralık’ta 49 milyar 799 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri, 1 milyar 14 milyon dolar artışla 42 milyar 8 milyon dolardan 43 milyar 22 milyon dolara yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 31 Aralık 2020 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 178 bin 217 korona virüsü testi yapıldı, 14 bin 380 kişinin testi pozitif çıktı, 239 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 3 bin 918 oldu, 22 bin 21 kişinin korona virüsü tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 100 bin 650’ye yükseldi.