Aylık Raporlar

...

Türkiye Raporu Ocak 2021

1 Ocak 2021

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile liderler, karşılıklı olarak yeni yıl tebriğinde bulundu. Görüşmelerde, yeni yılda da ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgesel konularda iş birliğinin güçlendirilmesi kararlılığı vurgulandı.

Doğal gazda ocak ayında geçerli olacak fiyat tarifelerinde konut, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri abone gruplarında yüzde 1 zam yapıldı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde, ocak ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı.

Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, aralıkta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğal gaz için 1264 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise 1414 lira olarak belirlendi.

Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.

Elektrik tarifelerinde tüm tüketici grupları için vergi ve fonlar dahil olmak üzere yaklaşık yüzde 6 zam yapıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin kurul kararı Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Resmî Gazete’deki tarife tablolarından yapılan hesaplamaya göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 6 artışa gidildi.

Söz konusu oran, tarife gruplarına göre ufak çaplı değişiklikler gösterebiliyor. 

Erdoğan telefondan Ortak Merkez’de görev yapacak askerlere “Oradaki mevcudiyetiniz onur nişanemiz” diye seslendi, Erivan’a “Ermenistan’a ateşkesi ihlal yanlışından dönmesini tavsiye ediyorum” mesajı verdi.

Erdoğan özetle şöyle konuştu:

“Can Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kardeşimin liderliğinde 44 günde destansı bir zafere imza attınız. Dağlık Karabağ’ı ve işgal altındaki Azerbaycan topraklarının kurtarılması mücadelesinde elde ettikleri zaferden dolayı Azerbaycan ordusunu tebrik ediyorum. Kardeş Azerbaycan, Kafkas İslam Ordusu’nu nasıl dualarla, sevinç gözyaşlarıyla karşıladıysa 10 Aralık’ta da Türk Silahlı Kuvvetleri’ni aynı heyecanla karşılamıştır. Yakın tarihin en önemli askeri ve siyasi gelişmelerinden biri olan ‘Tek Vatan Harekâtı’nda şehit olan kahramanlara Allah’tan rahmet diliyorum. Sizin oradaki mevcudiyetiniz ülkelerimiz arasındaki ilişkinin geldiği noktayı gösteren onur nişanesidir. Türkiye olarak askeri zaferini diplomatik başarıyla taçlandırmakta olan Azerbaycan’ın mücadelesini sahada ve tüm uluslararası platformlarda destekliyoruz. Azerbaycan ve Ermenistan arasında varılan ateşkesin uygulanmasını takip için bölgede görev yapacak siz değerli askerlerimize başarılar diliyorum. Merkezin bir an önce faaliyete geçmesini temenni ediyorum. Silahların namlularındaki dumanlar dağılmamışken, ateşkesi ihlal edecek davranışların içerisine giren Ermenistan güçlerine bir an önce bu yanlıştan dönmelerini tavsiye ediyorum. Mazisi şan ve şerefle dolu Türk ordusu bugün de üç kıta yedi iklimde gerektiğinde canını özellikle ortaya koyacak, davasına hizmet etmeyi sürdürecektir.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi’ne rektör atadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla bazı bakanlık, kurum ve kuruluşlara ilişkin atama ve görevden alma kararları da Resmî Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar, Resmî Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Yüksek, Beykoz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Durman ve Çağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ünal Ay atandı.  Erdoğan, söz konusu atamaları 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri gereğince yaptı.

Millî Savunma Bakanlığı, huzur ve güven ortamını bozmak için Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li teröristin, komandoların başarılı müdahalesi ile etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

 

Millî Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi. MSB’den yapılan açıklamada, “Huzur ve güven ortamını bozmak için Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li terörist, Kahraman Komandolarımızın başarılı müdahalesi ile etkisiz hale getirildi.” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 1 Ocak 2021 günlük Korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 158 bin 103 korona virüsü testi yapıldı, 12 bin 203 kişinin testi pozitif çıktı, 212 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 3 bin 891 oldu, 14 bin 110 kişinin tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 114 bin 760’a yükseldi.

2 Ocak 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul’da bu ay içinde imar planlarının askıya çıkacağını açıklayarak, “Kanal İstanbul’un başladığı ve hızlı şekilde yapılacağı bir yıl olacak. Yılın ilk yarısında temelleri atılır diye düşünüyorum” dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelen Kurum, ihale sürecinin başlaması için gerekli planların tamamlandığını belirterek “Ocak ayı itibariyle planlarımızı askıya çıkaracağız. 2021 yılı Kanal İstanbul’un başladığı ve hızlı bir şekilde yapılacağı bir yıl olacaktır. Artık son noktaya gelindi. Planları askıya çıkaracağız, onlar da (Ulaştırma Bakanlığı) ihale sürecini eşzamanlı başlatacaklar. Kanal İstanbul’da kararlıyız” diyen Kurum, “Ülkemize, İstanbul’umuza yakışacak bir proje olması, çevrenin korunması, doğal kaynakların zarar görmemesi, İstanbul Boğazı’ndaki tehlikenin ortadan kaldırılması adına çalışmalarımızı detaylı yapıyoruz. Bu yılın ilk yarısında temelleri atılır diye düşünüyorum” diye konuştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre, Sosyal Koruma Kalkanı çerçevesinde 31 Aralık sonu itibarıyla 3 milyon 582 bin 455 çalışanın hesaplarına 23 milyar 371 milyon 396 bin 994 lira Kısa Çalışma Ödeneği yatırıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerini en aza indirmek için başlatılan “Sosyal Koruma Kalkanı” kapsamında vatandaşlara 9 ayda yapılan destek ve yardımların 45,5 milyar liraya yaklaştığını bildirdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, PKK’ya 2020’deki katılım oranının, örgütün eyleme başladığı ilk yıl olan 1984’ün de altında kaldığını bildirdi.

Soylu, “Türkiye’nin topyekûn PKK ile mücadelesinin geldiği nokta” başlığıyla Twitter hesabından 1984-2020 yıllarındaki bölücü terör örgütüne katılım durumuna ilişkin grafiği paylaştı.

PKK’ya 2020’de 52 kişinin katıldığını belirten Soylu, “Terör örgütüne 2020 yılındaki katılım, örgütün eyleme başladığı ilk yıl olan 1984’ün de altında kaldı! Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki kararlılığın bir sonucudur.” ifadelerini kullandı.

Türkiye, Nijer’de gerçekleştiren terör saldırısını kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Nijer’in Mali sınırı yakınlarındaki Tchombangou ve Zaroumdareye köylerine yönelik olarak 2 Ocak’ta gerçekleştirilen terör saldırısında çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı anımsatıldı.

Açıklamada, “Bu menfur terör eylemini şiddetle kınıyoruz. Dost ve kardeş Nijer halkına ve Hükümetine içten taziyelerimizi sunuyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

2 Ocak’ta, Nijer’in Mali sınırına düzenlenen terör saldırısında tamamı sivil 56 kişinin yaşamını yitirdiği, 20 kişinin yaralandığı duyurulmuştu.

Milli Savunma Bakanlığı, Twitter’dan Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

MSB’nin açıklamasında şöyle denildi:

“Terör örgütü PKK/YPG’nin Barış Pınarı bölgesindeki huzur ve güven ortamını bozmasına izin vermedik, vermeyeceğiz. Bölgede her türlü tedbiri alan kahraman komandolarımız, bir sızma girişimini daha önleyerek 3 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hâle getirdi.”

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması KKTC’de de hoş karşılandığını ifade etti.

Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan anlaşmanın KKTC için büyük şans olduğunu vurgulayan Bakan Arıklı, “Şayet başarabilirsek bunun bize muazzam etkisi olacaktır. Türkiye’den sonra ticaret yapabileceğimiz ülkelerden biri de İngiltere’dir.  İngiltere, Avrupa Birliği içerisinde olduğu için daha önce sıkıntılar yaşanıyordu. Şimdi Avrupa Birliği’nden çıktı ve Türkiye ile direkt ticaret anlaşması yaptı. Ticaret anlaşmasının bir yerine Türkiye tarafından dahil olabilirsek eminim ki ülkeye ihracat açısından büyük katkılar koyacaktır. Bu maksatla ayın 13’ünde Ankara’ya gidiyorum. Ankara’da muhatabımız olan Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan ile görüşüp detaylandıracağız” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 2 Ocak 2021 günlük Korona virüsü tablosunu açıkladı.

Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 11bin 180 yeni hasta tespit edildi, 202 kişi ise hayatını kaybetti.

3 Ocak 2021

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, PKK terör örgütüne 2020 yılındaki katılımın, örgütün eyleme başladığı ilk yıl olan 1984’ün de altında olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin topyekûn PKK ile mücadelesinde geldiği noktayı Twitter hesabından paylaşarak “Terör örgütüne 2020 yılındaki katılım, örgütün eyleme başladığı ilk yıl olan 1984’ün de altında kaldı; sayı 52. Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki kararlılığın bir sonucudur” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 3 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye günlük korona virüsü tablosuna göre, son 24 saatte 138 bin 941 korona virüsü testi yapıldı, 9 bin 877 kişinin testi pozitif çıktı, 193 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 3 bin 612 oldu, 10 bin 102 kişinin tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 136 bin 534’e yükseldi.

4 Ocak 2021

Yıllık enflasyon 14,6 oldu.

TÜİK verilerine göre, enflasyon kasımda yüzde 2,3 artarken, yıllık bazda yüzde 14,03 oldu. 2020 yılı kasım ayında enflasyon, bir önceki aya göre yüzde 2,30, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 13,19, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,03 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,04 artış gerçekleşti.

İçişleri Bakanlığı, 28 Aralık 2020-4 Ocak 2021’de sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan 51 bin 152 kişi hakkında adlî/idarî işlem yapıldığını açıkladı.

Kısıtlama kararına uymayanlar hakkında idari ya da adli işlem yapıldığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Geçtiğimiz hafta için 28-29-30 Aralık tarihlerinde saat 21.00 ile 05.00 saatleri arasında uygulanan hafta içi sokağa çıkma kısıtlaması ile yılbaşı dolayısıyla 31 Aralık Perşembe akşamı saat 21.00’de başlayıp 4 Ocak Pazartesi günü saat 05.00’e kadar kesintisiz süren hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan toplam 51 bin 152 kişiye 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve TCK’nin ilgili maddeleri kapsamında adli ya da idari işlem yapılmıştır.”

Millî Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 4 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Barış Pınarı bölgesine sızmaya çalışan teröristlere yönelik operasyonların sürdüğü belirtildi.Paylaşımda, kahraman Türk komandolarının, huzur ve güven ortamını bozmak için sızma girişiminde bulunan 4 PKK/YPG’li teröristi daha etkisiz hale getirdiği kaydedildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2021 yılının makroekonomik istikrara odaklanan bir reform yılı olacağını bildirdi.

Bakan Elvan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan enflasyon rakamlarının ardından 2021 yılında uygulanacak para ve maliye politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonla mücadelede bütüncül bir yaklaşımla kararlı bir duruş sergileyeceklerini belirten Elvan, “Para politikasına, yapısal boyutta atılan adımlarla destek vereceğiz. 2021 yılı, makroekonomik istikrara odaklanan bir reform yılı olacak.” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı, “Eylemlere karışan ve PKK/KCK terör örgütünün gençlik yapılanması içerisinde faaliyet yürüten 49 şahıstan 47’si yakalanarak gözaltına alınırken, bu şahıslardan 17’si tutuklandı.” açıklamasında bulundu.

1 Ocak ila 31 Aralık 2020 tarihleri arasında ülke genelinde meydana gelen; 1262 olay ve eylem terör örgütüyle iltisaklı yayın yapan internet siteleri üzerinden, Ateşin Çocukları, Halkların Birleşik Devrim Harekâtı (HBDH), Sakine Cansız intikam birimi, Ronahi Boton intikam birimi, YPS intikam birlikleri gibi örgüte müzahir paravan gruplarca sahiplenildi. Söz konusu olaylardan ve eylemlerden; 632’sinin ev, fabrika, işyeri, depo, AVM, okul, tarla, orman, 487’sinin otobüs, metrobüs, iş makinası, yat, trafo yangını ile havai fişek atma yazılama, pankart asma, 143’ünün güvenlik güçlerine yönelik gerçekleştirilen saldırı olayları olduğu tespit edildi.

Terör örgütü tarafından üstlenilen bu eylemler incelendiğinde, 829 olayın hiç gerçekleşmediği, 403 olayın meydana gelmekle birlikte terör örgütü ile bağlantısının bulunmadığı, 25 olayın ise terör örgütü ve sempatizanları tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıktı. 5 olayın ise örgüt bağlantısı olup, olmadığı araştırılıyor. Eylemlere karışan ve PKK/KCK terör örgütünün gençlik yapılanması içerisinde faaliyet yürüten 49 şahıstan 47’si yakalanarak gözaltına alınırken, bu şahıslardan 17’si tutuklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 4 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 04 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de bugün 13 bin 695 yeni hasta tespit edildi, 197 kişi ise hayatını kaybetti.

HSK’dan yapılan yazılı açıklamada, bağımsız ve tarafsız olarak görevini gerçekleştiren Türk hakim ve savcılarının birinci önceliğinin anayasaya, kanunlara, dosyadaki maddi gerçeğe ve hukuka uygun elde edilmiş delillere göre hüküm vermek olduğu bildirildi.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nca (HSK) “Giyim, kuşam, yaşam biçimi, etnik kimlik gibi çoğaltılabilecek nedenlerle hâkim ve savcıların tarafsızlığına gölge düşürecek açıklamalar, 100 yaşına girmeye hazırlanan Cumhuriyetimize ve demokrasi kazanımlarına ters düşecek; birlik olma, beraber olma ve millet olma şiarımıza uygun olmayacaktır” açıklaması yapıldı.

5 Ocak 2021

Kara Kuvvetleri Komutanlığı içindeki FETÖ yapılanmasıyla ilgili Ankara merkezli 10 ilde operasyon düzenlendi. Mahrem Hizmet soruşturması kapsamında 28’i subay olmak üzere 29 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Kara Kuvvetleri Komutanlığına yönelik ‘mahrem hizmetler’ olarak adlandırılan yapılanmasına ilişkin iltisakı ve irtibatı olduğu anlaşılan, Ankara ili genelinde çeşitli semtlerde bulunan büfe, bakkal, market gibi umuma açık iş yerlerinde bulunan kontörlü sabit hatları kullanmak suretiyle sivil imamlar ile iletişim sağladıkları ve haberleştikleri tespit edilen 28’i subay, 1’i ‘mahrem imam’ olmak üzere toplam 29 şüphelinin Ankara merkezli 10 ilde 05.01.2021 tarihinden itibaren gözaltına alınmalarına karar verilmiştir. Şüphelilerin yakalanmasına yönelik işlemlere Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir” denildi. 

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, Korona virüsü ile mücadele kapsamında izolasyona uymayanların sayısını açıkladı. Çataklı, “Bugüne kadar izolasyona tabi tutulan 8 milyon 379 bin 749 kişiden 139 bin 693’ünün kurallara uymadığı tespit edildi.” İfadelerini kullandı.

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, “Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı, “Salgın ile mücadele kapsamında bugüne kadar valilikler ve kaymakamlıklarca 35 milyon 265 bin 87 resen denetim yapılmış, 397 bin 694 ihbar ve şikâyetin tamamına yakını kontrol edilmiştir.” dedi.

Çataklı, “Geçen yıl 321 terör örgütü mensubu teslim oldu, bunlardan PKK mensubu 243’ü aileleriyle görüşerek ikna yoluyla dağdan indirildi.” ifadelerini kullandı. Çataklı, geçen yılki operasyonlarda 9’u kırmızı kategoride aranan sözde yönetici 104 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kamuoyunda tartışma konusu olan SMA hastalarının son durumu ile ilgili yeni açıklama yaptı. Bakan Koca, “SMA kampanyasının ‘kirli’ yönü bazı küresel şirketlerin insanımızın iyi niyetini suiistimal etmesidir” dedi.

Kampanya ile ilgili açıklamaları tepki çeken Bakan Koca, bugün yaptığı açıklamada ise konunun mali değil insani olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“SMA kampanyasının ‘kirli’ yönü bazı küresel şirketlerin insanımızın iyi niyetini suiistimal etmesidir. Samimi duygularla hareket edenlerin tüm çabaları masumdur. SMA Bilim Kurulumuzun uygun gördüğü her tedavi, uygun görülen her hastaya uygulanmaktadır. Konu mali değil, insanidir.”

Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan ve Katar’ın kara, deniz ve hava sınırlarını açma kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Katar ile Suudi Arabistan arasında kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılmasına yönelik alınan kararı memnuniyetle karşılıyoruz.

Bu gelişme, Körfez bölgesinde Haziran 2017’den bu yana devam eden ihtilafın çözüme kavuşturulmasına yönelik önemli bir adım teşkil etmektedir.

Başta Kuveyt olmak üzere, yürüttükleri arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetleriyle söz konusu kararın alınmasına katkı sağlayan uluslararası aktörlerin çabaları takdire şayandır.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılı aralık ayı ve yılın tamamına ilişkin verileri paylaşarak, 2020 yılını ihracatta tarihi bir rekor ile kapattıklarını duyurdu.

Geçen yıl ekim ayında 17,3 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamını yakaladıklarını hatırlatan Pekcan:

“2020 yılının son ayında bu rekorumuzu daha da geliştirmenin memnuniyetini yaşadık. 2020 Aralık ayında ihracatımız, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artışla 17 milyar 844 milyon dolar olmuştur. Bu tüm zamanların en yüksek aylık ihracat tutarıdır. 2020 gibi zor bir yılın, böylesine önemli bir rekorla kapatılmasını temin eden ihracatçılarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. 17,8 milyar dolarlık ihracat, Türkiye’nin dış ticaretteki gücü ve dinamizminin somut bir göstergesidir. Bu şekilde 2020 yılını 169,5 milyar dolarlık ihracatla kapamış olduk. Başta Avrupa Birliği olmak üzere, pek çok ihracat pazarımızda yaşanan ciddi ekonomik küçülmeye ve dış talep daralmalarına rağmen gerçekleştirilen 169,5 milyar dolarlık ihracat, ihracatçımızın başarısıdır, Türkiye’nin başarısıdır.”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 50 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 12 Ocak 2021 vadeli repo ihalesi ile piyasaya 49 milyar 999 milyon 999 bin 991 lira verdi.

İhaleye 84 milyar 990 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 17 olurken, bileşik faiz yüzde 18,50 seviyesinde gerçekleşti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 5 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 05 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 14 bin 494 yeni hasta tespit edildi, 194 kişi ise hayatını kaybetti.

6 Ocak 2021

İçişleri Bakanlığı Bakanlığı, güvenlik güçleri tarafından terör örgütü PKK’nın mağaralarında ve sığınaklarında ele geçirilen yaşam malzemelerini açıkladı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, terör örgütü PKK’nın mağara ve sığınaklarında 2019 yılında 5 bin 490 kilo un, 1854 kilo şeker, 475 kilo çay, 1255 litre sıvıyağ, 3 bin 225 kilo kuru bakliyat, 2 bin 205 kilo peynir ele geçirilirken, bu rakamların 2020 yılında arttığı gözlemlendi. 2020 yılında mağara ve barınaklardan ele geçirilen yaşam kaynağı malzemeleri ise 13 bin 950 kilo un, 4 bin 578 kilo şeker, 1818 kilo çay, 2 bin 856 litre sıvı yağ, 13 bin 611 kilo kuru bakliyat, 2 bin 64 kilo peynir oldu.

Millî Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesinde bir saldırı ve sızma girişiminin daha engellendiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 7 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Barış Pınarı bölgesine saldırı ve sızma girişiminde bulunan 7 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Kahraman komandolarımız Barış Pınarı bölgesinde bir saldırı ve sızma girişimini daha engelledi. 7 PKK/YPG’li terörist daha emellerine ulaşamadan etkisiz hale getirildi.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 30 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 13 Ocak 2021 vadeli repo ihalesi ile piyasaya 29 milyar 999 milyon 999 bin 995 lira verdi.

 

İhaleye 51 milyar 400 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 17 olurken, bileşik faiz yüzde 18,50 seviyesinde gerçekleşti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 6 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 06 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 13 bin 830 yeni hasta tespit edildi, 191 kişi ise hayatını kaybetti.

7 Ocak 2021

Dışişleri Bakanlığı, ABD’de Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmelerin endişeyle takip edildiğini bildirdi.

Bakanlık açıklamasında şunlar ifade edildi:

“ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz.

ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD’nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz.”

Sağlık Bakanlığı’nca 81 ile gönderilen yazıda, kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde ‘Aşı Uygulama Odası’ oluşturulması istendi. Gönderilen genelgede aşının nasıl uygulanacağı ve alınması gerekenler tedbirleri açıkladı.

Kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde aşı yapılması için ‘Aşı Uygulama Odası’ oluşturulacak. Aşı uygulama odası poliklinik oda standartlarını karşılayacak. Sağlık kuruluşu yöneticileri tarafından aşı uygulama oda sayısı sağlık kuruluşuna müracaat edecek kişi sayısına göre artırılarak oda önünde bekleme ya da yığılmalar önlenecek. Yatak sayısı 50 ve altında olan hastanelerde 5, yatak sayısı 51-199 arasında olan hastanelerde 10, yatak sayısı 200-399 olan hastanelerde 15, yatak sayısı 400-999 arası olan hastanelerde 20, yatak sayısı 1000 ve üzeri olan hastanelerde 25 aşı uygulama odası olacak. Ayrıca, her 10 aşı uygulama odasına 1 sorumlu hekim olacak şekilde görevlendirme yapılacak. Aşı uygulama oda sayısı 10’dan az olan hastanelerde en az 1 hekimin görevlendirilmesi zorunlu olacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 7 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 7 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 12 bin 171 yeni hasta tespit edildi, 194 kişi ise hayatını kaybetti.

8 Ocak 2020

TÜRKSAT 5A uydusunun, SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden başarılı şekilde fırlatıldığı açıklandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A uydusunun fırlatılmasını Ankara’da Türksat Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle canlı olarak takip etti.

Uydunun haberleşme alanında önemli bir adım olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, çalışmalarına başlanan Türksat 5B uydusunun da Haziran ayında uzaya fırlatılacağını açıkladı.

Merkez Bankası (TCMB), Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sisteminin başladığını duyurdu. Bugün uygulamaya konulan yeni nesil 7/24 anlık perakende ödeme uygulaması olan FAST için pilot testler de tamamlandı.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde geliştirilen yeni nesil 7/24 anlık perakende ödeme uygulaması Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi, bankalarla sürdürülen pilot testlerin tamamlanmasının ardından, 8 Ocak 2021 itibarıyla kullanıma açılmıştır. FAST Sistemi ile birlikte, elektronik ödemelerin sisteme kayıtlı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi ile kolay ve pratik bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi de kullanıma sunulmuştur.”

Millî Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 5 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Barış Pınarı bölgesine yönelik bir sızma girişimi daha başarılı şekilde önlendiğini ve saldırı girişiminde bulunan 5 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. MSB’den yapılan açıklamada, “Barış Pınarı bölgesine yönelik bir sızma girişimi daha başarılı şekilde önlendi. Huzur ve güven ortamını bozmak için saldırı girişiminde bulunan 5 PKK/YPG’li terörist Kahraman Komandolarımız tarafından etkisiz hale getirildi” denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türksat-5A uydusunun fırlatılışı sonrası düzenlenen Uydu Teknolojileri Haftası özel oturumunda konuştu.

“Türkiye Uzay Ajansı tarafından hazırlanan Milli Uzay projemizi de yakında tarihte açıklayacağız.” diyen Erdoğan, “Önümüzdeki 10 yıl içinde ülkemize kazandıracağımız uyduları bu programda ortaya koymuş olacağız. Biz hem mikro uydu geliştirme hem de bunları uzaya gönderme konusunda yoğun hazırlık içindeyiz. Mikro uydu fırlatma tesisi kuruyoruz.” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı’nca, e-tebligat uygulaması sayesinde 5 yılda 29 bin 512 ağaç korunurken, yaklaşık 630 milyon TL tasarruf yapıldığı açıklandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; 2015 yılında ihtiyari olarak başlayan uygulama daha sonra bazı gerçek ve tüzel kişiler için zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda 1 Ocak 2019’dan itibaren aralarında kamu kurumlarının, noterlerin, avukatların, bilirkişilerin de bulunduğu birçok gerçek ve tüzel kişinin tebligatları elektronik ortamda göndermesini zorunlu hale getiren uygulamaya geçildi. 5 yılda toplam 49 milyon 599 bin 889 tebligat elektronik ortamda gönderildi. E-tebligat kullanımı nedeniyle kâğıttan tasarruf edilmesiyle 29 bin 512 ağaç korunmuş oldu. Kâğıt kullanımından vazgeçilmesiyle de 628 milyon 474 bin 977 TL tasarruf edildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 8 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 184 bin 193 korona virüsü testi yapıldı, 11 bin 479 kişinin testi pozitif çıktı, 186 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta 3 bin 94 oldu, 9 bin 894 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 182 bin 145’e yükseldi.

9 Ocak 2021

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Lice kırsalında teröristlerle çıkan çatışmada, 1 jandarma personelinin şehit olduğunu, 2 jandarma personelinin yaralandığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Diyarbakır Lice kırsalında teröristlerle çıkan çatışmada, 1 jandarma personelimiz ağır yaralanmış, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuş, 2 jandarma personelimiz yaralanmıştır.

Şehidimize Allah’tan rahmet, aziz milletimize, kederli ailesine ve kahraman jandarmamıza başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Söz konusu bölgede operasyon devam etmektedir.”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç “2020 tüm dünya için zorlu bir yıl oldu Korona virüsü salgını sürecinde vatandaşımız pek çok işlemini evinden çıkmadan e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirdi” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, yeni tip korona virüsü salgını nedeniyle zorlu geçen 2020’de vatandaşların birçok işlemi evden çıkmadan e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirdiğini belirterek, “2019’da 1,1 milyar olan e-Devlet Kapısı’na giriş sayısı 2020’de 2,3 milyarı aştı.” dedi.

Antalya merkezli 5 ilde düzenlenen FETÖ/PDY operasyonda 32 kişi gözaltına alındı.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından yeni oluşum içerisine giren FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Antalya’da yeni esnaf yapılanması içerisinde paravan ‘Hurma Ticareti’ adı altında örgüte finans sağlandığı ortaya çıktı. Polis ayrıca bağış- himmet adı altında para toplandığı, toplanan bu paraların sözde mağdur aile olarak nitelenen tutuklu, hükümlü, kamudan ihraç olmuş örgüt mensuplarının ailelerinin ayni ve nakdi ihtiyaçları için ayrıca henüz deşifre olmamış üniversite eğitimi alan öğrencilerin ihtiyaçları için kullanıldığı belirtildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, 30 Aralık 2020 tarihinde resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliğine (SUT) ilişkin yeni düzenlemelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) resmî web sitesinde yer aldığını belirtti.

Geri ödeme listesinde yurtdışından temin edilen 375, Türkiye’de ruhsatlı 8 bin 545 ilacın bulunduğunu belirten Bakan Selçuk, 4’ü kanser olmak üzere 14 ilacı daha geri ödeme listesine aldıklarını kaydetti. Eklenen 14 yeni ilacın mevcut durumda yalnızca 8’inin eşdeğerinin bulunduğunu belirten Bakan Selçuk, “Bu ilaçların geri ödeme listesine ilavesiyle, kullanıldıkları tedaviler için yeni alternatifler ve erişim kolaylıkları doğdu” dedi.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 9 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 9 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de iki bin 9 bin 537 yeni hasta tespit edildi, 181 kişi ise hayatını kaybetti. 

10 Ocak 2020

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP İstanbul İl Başkanı hakkında açıklama yaptı.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Canan Kaftancıoğlu, terör örgütlerinin soytarısıdır. CHP İstanbul İl Başkanı, DHKP-C, PKK/KCK ve MLKP terör örgütlerinin elemanıdır. DHKP-C ve PKK/KCK propagandası yapmaktan İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 2019/171 esas No’lu dosya kapsamında 1 yıl 8 ay ceza almıştır. MLKP’nin sözde kurucu liderlerinden Hasan Ocak, PKK’nın kurucularından Sakine Cansız, DHKP-C’li Ebru Timtik; sözde liderleştirdiği teröristlerden sadece birkaçıdır” ifadelerini kullandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), elektrik, petrol ve sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) piyasalarında 45 yeni lisans verildi.

EPDK’nin konuya ilişkin ilanı, Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, elektrik piyasasında 37 üretim, 2 tedarik lisansı verildi. Bir şirketin de üretim lisansı sona erdirildi. Petrol piyasasında 2 şirkete madeni yağ lisansı, 2 şirkete depolama ve 1 şirkete iletim lisansı tahsis edildi, LPG piyasasında ise 1 şirkete depolama lisansı verilirken, 1 şirketin de dağıtıcı lisansı sona erdirildi.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, ABD’nin Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Demir, “ABD’nin yaptırımlarının savunma sanayisinde bir etki yaratacağını öngörmüyoruz.” dedi. 

2020 Değerlendirme ve 2021 Hedefler Toplantısı’nda açıklamalarda bulunan Demir’in konuşmasından satır başları şu şekilde:

2021’de Akıncı TİHA’da ilk teslimatlar yapılacak, Aksungur SİHA seri üretimi sürecek, Atak Faz-2’nin ilk teslimatları başlayacak. 2021’de Hisar-A+ envantere girmeye devam edecek, Hisar-O+’nın testleri tamamlanacak ve sistem envantere girmeye hazır hale gelecek. Bu yıl ilk milli gemi savar füzesi Atmaca, yerli ve milli torpido Akya ve tanksavar silahı Karaok’un ilk teslimatları yapılacak. Bu yıl çok maksatlı amfibi hücum gemisi Anadolu, eğitim gemisi Ufuk teslim edilecek, İ sınıfı fırkateyn İstanbul suya indirilecek. ALTAY tankı için geliştirilen BATU tank motorunun ilk prototipi ile yeni nesil hafif zırhlı araçlar için geliştirilen UTKU motor ve transmisyonunun ilk prototipi bu yıl çalıştırılacak.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, WhatsApp’ın son güncellemesiyle ilgili konuştu. Son güncellemeyi eleştiren Demir, “Bu konu bir ulusal güvenlik sorunu. Kurumlarla birlikte çalışmalıyız” dedi

Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan’da düzenlenen erken cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yönetim sistemine ilişkin halk oylamasının barış ve huzur ortamında tamamlanmasından memnuniyet duyulduğunu bildirdi.

Bakanlıktan, Kırgızistan’da yapılan erken cumhurbaşkanlığı seçimleri ve referanduma ilişkin açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve halk oylaması sonuçlarının dost ve kardeş Kırgızistan için hayırlı olmasını temennisinde bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Türkiye, Kırgızistan’daki demokratik sürecin kapsayıcılık ve toplumsal uzlaşı temelinde neticelendirilmesi yönünde atılacak adımları destekleyecektir. Erken cumhurbaşkanlığı seçimleri ile Kırgız Cumhuriyeti’nin yönetim sistemine ilişkin halk oylamasının huzur ve barış ortamı içinde tamamlanmasından memnuniyet duyuyoruz.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 10 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Buna göre, son 24 saatte 162 bin 786 Kovid-19 testi yapıldı, 9 bin 138 kişinin testi pozitif çıktı, 176 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte 8 bin 103 kişinin Kovid-19 tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 198 bin 150’ye yükseldi. Test sayısı 26 milyon 196 bin 481’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 326 bin 256, vefat sayısı 22 bin 807, ağır hasta sayısı 2 bin 811 oldu.

11 Ocak 2020

İçişleri Bakanlığı, Korona virüs salgını tedbirleri kapsamında ülke genelinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında yazılan cezalar hakkında açıklama yaptı.

İçişleri Bakanlığı, 4-11 Ocak’taki sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan 35 bin 544 kişi hakkında adli/idari işlem yapıldığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Pandemi ile mücadelemiz sona erip, normalleşme sürecine geçinceye kadar temizlik, maske ve mesafe olmak üzere diğer kurallara uymayı sürdürmeliyiz.” mesajı verildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim 2020 dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, Ekim 2020’de bir önceki yılın aynı dönemine göre 391 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde işsizlik oranı 0,7 puanlık azalışla yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı ise 0,9 puanlık azalışla yüzde 14,8 olarak hesaplandı. Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0,4 puan gerileyerek yüzde 24,9 oldu. İşsizlik oranı 15-64 yaş grubunda da 0,7 puan düşüşle yüzde 13 olarak belirlendi. İstihdam edilenlerin sayısı geçen yıl ekimde 2019’un aynı ayına göre 896 bin kişi azalarak 27 milyon 447 bin kişi, istihdam oranı ise 2,3 puanlık azalışla yüzde 43,6 oldu. Bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 242 bin, sanayi sektöründe 82 bin, hizmet sektöründe 684 bin kişi azalırken, inşaat sektöründe 110 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,6’sı tarım, yüzde 20,3’ü sanayi, yüzde 6,4’ü inşaat, yüzde 55,7’si ise hizmet sektöründe yer aldı.

Türkiye’nin cari işlemler hesabı, geçen yılın kasım ayında 4 milyar 63 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari açık 37 milyar 974 milyon dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Kasım 2020 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı.

Cari işlemler açığı 2019 yılının kasım ayına göre 4 milyar 48 milyon dolar artarak, Kasım 2020’de 4 milyar 63 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 37 milyar 974 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 2019 yılının aynı ayına göre 2 milyar 900 milyon dolar artarak 3 milyar 844 milyon dolara yükselmesi ve hizmetler dengesi kaynaklı net girişlerin 1 milyar 451 milyon dolar azalarak 555 milyon dolara gerilemesi etkili oldu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Tez Merkezinden faydalanan kullanıcı sayısı 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 6 milyon 40 bin 16’ya ulaştı.

YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık ve sanatta yeterlik tezlerinin ‘tam metin erişime açık olarak’ toplandığı tek merkez olan YÖK Ulusal Tez Merkezi’ne araştırmacıların ilgisi artıyor. Geçen yıl 87 milyon 587 bin 547 sayfa görüntülenme sayısına ulaşan tez merkezinde kullanıcı sayısı, veri tabanına kayıtlı tez, sisteme yeni eklenenler ve tezlerin indirilme sayılarında bir önceki yıla göre artış yaşandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 11 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 10 bin 220 yeni hasta tespit edildi, 174 kişi ise hayatını kaybetti.

12 Ocak 2021

Kişisel Verileri Koruma Kurulunca, WhatsApp uygulaması hakkında, veri işleme şartları, yurt dışına veri aktarımı ve temel ilkeler yönünden resen inceleme başlatılması kararının gerekçesine ilişkin açıklama yapıldı.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), WhatsApp uygulaması hakkındaki incelemesinde, yurt dışında yerleşik veri sorumlularına yapılacak aktarım konusunda mevzuat hükümlerine aykırılık olup olmadığını, “hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olma”, “belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenme” ve “işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olma” ilkeleri açısından bir ihlale sebebiyet verip vermediğini mercek altına alacak.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in yasadışı yerleşim faaliyetlerini hızlandırmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İsrail’in, Batı Şeria’da 850 konutluk ilave yasadışı yerleşim yeri inşasına yönelik planları onaylayacağı yönündeki açıklamaları endişeyle karşılıyoruz.

Bu adım İsrail’in, ABD’de yeni yönetimin göreve gelmesinden önce hız vermiş olduğu gayri meşru uygulamalarının son örneğini teşkil etmektedir.

İsrail’in, söz konusu yerleşim faaliyetleriyle coğrafi bütünlüğe sahip bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını engellemeye ve iki devletli çözüm ihtimalini ortadan kaldırmaya çalıştığı aşikardır.

Uluslararası toplumu, Birleşmiş Milletler kararları başta olmak üzere uluslararası hukuku hiçe sayan bu tasarrufları sonlandırması yönünde İsrail’e gereken baskıyı uygulamaya ve bu mütecaviz eylemlere karşı çıkmaya davet ediyoruz.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Geleceğimizi Avrupa’da görüyor ve bunu birlikte inşa etmek istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa ülkelerinin Ankara büyükelçileriyle Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, “Geleceğimizi Avrupa’da görüyor ve bunu birlikte inşa etmek istiyoruz.” diyerek, “Reform gündeminde kararlıyız. AB bize destek olmalı.” şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanlığı, “Bitlis-Sehi Ormanlarında gerçekleştirilen hava destekli operasyonda, 3 terörist silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildi.” açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanlığı, Bitlis Sehi Ormanlarında düzenlenen hava destekli operasyonda, 3 teröristin silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Yıldırım Operasyonları’nda son vuruşun dün gece Bitlis Sehi Ormanlarında gerçekleştirildiği belirtilerek, “Şehit Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Çelik operasyonu kapsamında; Bitlis-Sehi Ormanlarında; İl Jandarma Komutanlığına bağlı jandarma komando, jandarma özel harekât birlikleri ve güvenlik korucularınca gerçekleştirilen hava kuvvetleri destekli operasyonda, 3 terörist silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildi” denildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Dijital Tiyatro” ve “Tiyatrolarımız DT Sahnelerinde” projeleri kapsamında 451 özel tiyatroya toplam 14 milyon 455 bin lira destek sağlayacak.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2020-2021 sanat sezonunda özel tiyatrolara sağlanan destek miktarı bir önceki sezonla kıyaslandığında yaklaşık 3,5 kat arttı, böylece 2019-2020 sezonunda 6 milyon 100 bin lira olan rakam, dijital tiyatro destekleriyle toplam 21,5 milyona ulaştı.

Özel tiyatroların temsilcileri ve sektör paydaşlarıyla görüşmeler neticesinde mevzuat değişikliklerini ve tiyatroların faaliyetlerini kolaylaştırıcı uygulamaları yürürlüğe koyan Bakanlık, bu yıl “Dijital Tiyatro” ve “Tiyatrolarımız DT Sahnelerinde” projeleri kapsamında 451 özel tiyatroya toplam 14 milyon 455 bin lira destek sağlayacak.

Salgın sürecinde özel tiyatrolara verilen destek miktarı bu rakamla birlikte toplam 36 milyon liraya ulaşmış olacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 12 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 179 bin 208 korona virüsü testi yapıldı, 9 bin 809 kişinin testi pozitif çıktı, 171 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta 2 bin 701 oldu, 10 bin 13 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 218 bin 464’e yükseldi.

13 Ocak 2021

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından, analizleri tamamlanan CoronaVac aşısı için “Acil Kullanım Onayı” verildi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen ve halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden korona virüsü pandemisiyle mücadele kapsamında kullanılması planlanan “Coronavac 600 SU/0.5 ml IM Enjeksiyon Süspansiyon İçeren Flakon” isimli aşının, halka hızlı erişiminin sağlanması için Acil Kullanım Onayı kapsamında değerlendirildiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu kapsamda bilimsel veriler değerlendirilirken, bir yandan da ülkemize ulaşan numuneler kurumumuz laboratuvarlarında 14 gün boyunca incelenmiştir.

Bilimsel değerlendirmeler ve incelemeler sonucunda, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca ilgili aşı için Acil Kullanım Onayı verilmiştir.”

İslamabad Deklarasyonu imzalandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Pakistan-Azerbaycan arasında birçok alanda ilişkileri geliştirme kararı aldıklarını belirterek, “Güvenlik, istikrar ve refahı artırmak için önemli adımlar atmaya karar verdik.” ifadelerini kullandı. Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan arasında siyasi, ekonomik, barış ve güvenlik alanları başta olmak üzere birçok alanda iş birliğinin derinleştirilmesini sağlayacak “İslamabad Deklarasyonu” imzalandı.

Bakan Varank: “Kasım ayında sanayi üretimini en çok artıran ülkelerden biri olduk.” açıklamasını yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Yaşanan tüm zorluklara rağmen sanayi üretimimiz, yıllık %11, aylık ise %1,3 artışla, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Kasım döneminde sanayi üretimini en çok artıran ülkelerden biri olduk. Hedefimiz üretimdeki bu seyri 2021’de de sürdürebilmek!” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Enerji yoğunluğumuz Almanya, Japonya gibi gelişmiş ülkelerin yanı sıra OECD ortalamasının da üzerinde. Büyük bir hedef koyduk” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin 2017-2019 yıllarında enerji verimliliği uygulamalarıyla 1 milyar dolara yakın tasarruf sağladığını ve bununla birlikte getirisi çok yüksek olan enerji verimliliği uygulamalarının artırılması gerektiğini bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 52 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 20 Ocak vadeli repo ihalesi ile piyasaya 51 milyar 999 milyon 999 bin 990 lira verdi.

İhaleye 88 milyar 810 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 17 olurken, bileşik faiz yüzde 18,50 seviyesinde gerçekleşti.

İçişleri Bakanlığı, PKK terör örgütünden kaçan 2 teröristin teslim olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘‘İçişleri Bakanlığı koordinesinde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen ikna çalışmaları neticesinde; PKK/KCK terör örgütünden kaçan 2 örgüt mensubu daha bugün güvenlik güçlerine teslim oldu. Teslim olan örgüt mensuplarının terör örgütüne 2010 ile 2014 yıllarında katıldıkları, son olarak Irak’ta faaliyet yürüttükleri belirlendi. Böylelikle 2021’de ikna yoluyla PKK/KCK terör örgütünden kaçarak ülkemize teslim olanların sayısı 3’e yükselmiş oldu.’’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 13 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 9 bin 554 yeni hasta tespit edildi, 173 kişi ise hayatını kaybetti.

14 Ocak 2021

Bakan Pekcan kritik raporu paylaştı. 5,5 milyar liralık usulsüzlük ortaya çıkarıldı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yaptığı açıklamada “Akaryakıt Özel Ekibi bugüne kadar yürütülen çalışmalarda yaklaşık 5,5 milyar lira tutarında usulsüzlük ortaya çıkardı ve 12,4 milyar tutarında sahte fatura tespit etti. Sadece 2020 yılında ortaya çıkarılan usulsüzlük tutarı, yaklaşık 780 milyon lirayı buldu.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Afrika ülkesi Mali’de 4 askerin hayatını kaybettiği Birleşmiş Milletler (BM) Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu’na (MINUSMA) yönelik saldırıyı kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Mali’nin Timbuktu bölgesinde düzenlenen terör saldırısında, MINUSMA’da görevli Fildişi Sahili’nden dört askerin hayatını kaybettiği ve beş askerin yaralandığı üzüntüyle öğrenilmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı, Norveç’e, Oslo’da düzenlenen bir etkinlikte gösterilen tabloda PKK/PYD/YPG terör örgütünün propagandası yapıldığı gerekçesiyle tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Oslo Belediyesinin desteklediği bir faaliyet kapsamında, PKK/PYD/YPG terör örgütünün propagandasına hizmet eden sözde kadın haklarıyla ilgili bir tablonun kamuya açık alana asılmasına müsaade edilmiştir.” bilgisine yer verildi.

Açıklamada, yapılan diplomatik girişimlere rağmen Oslo Belediyesinin ısrarla sürdürdüğü tutumu için “ibret verici” ifadesi kullanıldı.

Millî Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada 9 Ocak’ta rahatsızlanıp hastaneye kaldırılan bir askerin bugün şehit olduğu duyuruldu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 

“Deniz Kuvvetleri Komutanlığı emrinde görevli silah arkadaşımız Dz.Kur.Yb. Şükrü Cömert, 9 Ocak 2021 tarihinde, görev esnasında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle kaldırıldığı Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 14 Ocak 2021 tarihinde şehit olmuştur.

Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.”

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, geçen hafta 23,4 milyar lira azalarak 3 trilyon 528,9 milyar liraya geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, bankacılık sektöründeki toplam mevduat (bankalar arası dahil) 8 Ocak ile biten haftada 23 milyar 396 milyon 542 bin lira azalarak 3 trilyon 552 milyar 302 milyon 256 bin liradan, 3 trilyon 528 milyar 905 milyon 714 bin liraya indi.

Bu dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 0,37 azalışla 1 trilyon 532 milyar 900 milyon 678 bin lira, yabancı para (YP) cinsinden mevduat ise yüzde 0,83 azalarak 1 trilyon 859 milyar 826 milyon 729 bin lira oldu.

Bankalarda bulunan toplam YP mevduatı, geçen hafta 748 milyon dolar artarak 264 milyar 514 milyon dolara çıktı. Yurt içinde yerleşik kişilerin YP mevduat tutarı 235 milyar 857 milyon dolar olurken, bunun 150 milyar 793 milyon dolarını yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin, 85 milyar 64 milyon dolarını da yurt içinde yerleşik tüzel kişilerin mevduatları oluşturdu.

En geniş tanımlı para arzı M3, geçen hafta 3 trilyon 398,2 milyar liraya düştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 8 Ocak itibarıyla M3 para arzı, yüzde 0,6 azalışla 3 trilyon 398 milyar 229 milyon 251 bin liraya geriledi. M3 para arzı, 31 Aralık 2020’de 3 trilyon 418 milyar 635 milyon 645 bin lira seviyesinde bulunuyordu.

7. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüste son durumu açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı verilere göre son 24 saatte 170 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 8 bin 962 yeni hasta tespit edildi, 170 kişi ise hayatını kaybetti.

15 Ocak 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılama programının 2’nci gününde şu ana kadar 500 binden fazla sağlık çalışanının aşılandığını bildirdi.

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Aşılama programımızın 2’nci gününde şu ana kadar 500 binden fazla sağlık çalışanımız aşı oldu. Aşı programını ülke sathında uygulamakta tecrübeli bir ülkeyiz. Alt yapımız bu programı kontrollü şekilde yürütmek için fazlasıyla yeterli. Salgınla mücadeleyi birlikte kazanacağız” dedi.

Türkiye’nin merkezi yönetim bütçesi gelirleri 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 17,6 artarak 1 trilyon 29 milyar 493 milyon lira, giderleri de yüzde 20,2 yükselerek 1 trilyon 202 milyar 236 milyon lira olarak gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2020 yılı aralık ayı ve ocak-aralık dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Aralık 2020’de bütçe gelirleri, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34 artarak 97 milyar 559 milyon liraya yükseldi. Bütçe giderleri de aynı dönemde yüzde 32,2 artışla 138 milyar 250 milyon liraya çıktı. Geçen ay bütçe açığı 40 milyar 691 milyon lira olarak hesaplandı.

Bütçe gelirleri 2020’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 17,6 artarak 1 trilyon 29 milyar 493 milyon lira, bütçe giderleri de yüzde 20,2 yükselerek 1 trilyon 202 milyar 236 milyon lira oldu. Böylece merkezi yönetim bütçesi açığı, geçen yıl yüzde 38,5 arttı ve 172 milyar 743 milyon lira olarak kayıtlara geçti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce geçen yıl denetlenen 6 bin 450 yapı denetim firmasından 198’ine idari para cezası uygulandı.

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, ülke genelinde yapı denetimlerini ve bu denetim hizmetlerini yürüten firma ile laboratuvarlara ilişkin incelemelerini sürdürüyor. Bu kapsamda 2020’de 90 milyon metrekare alana tekabül eden 49 bin binanın denetimi tamamlandı.

Ülke genelinde yapı denetim hizmetleri yürüten 2 bin 204 yapı denetim ile 364 laboratuvar kuruluşu bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik İl müdürlükleri ekiplerince geçen yıl yapı denetim firmalarına yönelik 6 bin 450 denetim yapıldı. Firma sayısına göre en fazla denetim, Antalya’da gerçekleştirildi.

Bu denetimler kapsamında, yapı denetim kuruluşlarından 198’ine idari para cezası uygulandı. 1 yıl boyunca yeni iş almama cezası verilen firma sayısı ise 141 oldu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan açıkladı: “2 milyondan fazla kişi destek başvurusunda bulundu.”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik destekler için 2 milyondan fazla başvuru geldiğini belirterek, “Gelir kaybı desteğine 1 milyon 300 binin üzerinde, kira desteğine 754 bin civarında müracaat eden esnafımız var.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 60 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), miktar yöntemiyle düzenlediği 22 Ocak vadeli repo ihalesi ile piyasaya 59 milyar 999 milyon 999 bin 993 lira verdi.

İhaleye 105 milyar 450 milyon liralık teklif geldi. İhalede basit faiz yüzde 17 olurken, bileşik faiz ise yüzde 18,50 seviyesinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan “2021 Yılı Yatırım Programı” Resmî Gazete’de yayımlandı.

 “2021 Yılı Yatırım Programı’nda yer alan 3 bin 91 projeye 138,3 milyar lira ödenek tahsis edildi. Yatırım Programı’nda en yüksek payları yüzde 30,7 ile ulaştırma-haberleşme sektörü ve yüzde 14,3 ile eğitim sektörü yatırımları aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 15 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

15 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıklandı. Verilere göre göre Türkiye’de bugün 8 bin 314 yeni vaka tespit edildi, 169 kişi ise hayatını kaybetti.

16 Ocak 2021

İçişleri Bakanlığı 28 yıldır PKK’da faaliyet yürüten örgüt mensubunun da arasında bulunduğu 5 teröristin ikna yoluyla teslim olduğunu duyurdu.

Terör örgütü içerisinde faaliyet gösteren örgüt mensuplarının ikna yoluyla teslim olmalarına yönelik çalışmalar 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da hız kesmeden devam ediyor. İçişleri Bakanlığı koordinesinde Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen ikna çalışmaları neticesinde, PKK terör örgütünden kaçan 5 terör örgütü mensubu bugün Şırnak Habur Sınır Kapısı’nda güvenlik güçlerine teslim oldu. Teslim olan örgüt mensuplarının 1993 ve 2015 yılları arasında terör örgütüne katıldıkları, Türkiye, Irak ve Suriye’de faaliyet yürüttükleri belirlendi. Böylelikle ikna çalışmaları sonucunda, 2021 yılında teslim olan örgüt mensubu sayısı 9’a yükselmiş oldu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Açık Öğretim Okulları sınavının çevrimiçi yapılacağını duyururken, birinci dönem sınavlarının 25 Şubat, 2. dönem sınavlarının 25 Mart’ta başlayacağını açıkladı.

 Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Açık Öğretim Okulları sınavıyla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı.

 Sınavların Açık Öğretim Okulları Bilgi Yönetim sistemi üzerinden yapılacağını duyuran Selçuk’un paylaşımı şöyle:

“Açık Öğretim Okulları sınavlarımızı çevrimiçi ortamda gerçekleştireceğiz. I. Dönem sınavları, 25 Şubat 2021’de II. Dönem sınavları, 25 Mart’ta başlayacak. Sınavlar, Açık Öğretim Okulları Bilgi Yönetimi Sistemi üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerimize başarılar diliyorum.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 16 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 16 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 7 bin 502 yeni hasta tespit edildi, 168 kişi ise hayatını kaybetti. 

17 Ocak 2021

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Başpiskopos İeronimos’un katıldığı televizyon programında İslam ve Müslümanlarla ilgili hakaret içeren ifadelerine tepki gösterdi.

Erbaş, “Yunan Başpiskoposu İeronimos’un geçtiğimiz günlerde verdiği demeçte, Yüce dinimiz İslam’ı ve Müslümanları hedef alan iftiralarla dolu mesnetsiz ifadelerini şiddetle kınıyorum. Söz konusu açıklama, toplumu kışkırtarak, insanları yüce dinimiz İslam’a karşı kin, düşmanlık ve şiddete sevk etmektedir. Bir dinin temsilcisi olanların, insanları barış, birlikte yaşama ve hoşgörü içeren mesajlarla dünya insanlarını kavga ve çatışmadan uzak, barış içerisinde insanlık ortak paydasında birlikte yaşamayı teşvik eden bir söylem üretmesi gerekirken, üstlendiği misyona yakışmayan açıklamalarda bulunmasının çok talihsiz ve kabul edilemez olduğunu ayrıca Hristiyan dünyasının bu hastalıklı bakış açısına karşı gelmesi gerektiğini de ifade etmek istiyorum. Müslümanları ötekileştirmeyi hedefleyen bu tarz söylemler, Müslümanlara karşı ırkçı bakış açısını beslemekte, canlarına ve ibadethanelerine saldırılara dönüşmektedir” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “pandemi” yerine Türkçe karşılığı olan “salgın” kelimesinin kullanılması tavsiyesinde bulundu.

Selçuk, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, bazı kelimelerin birdenbire dile girip, kullanımı yaygınlaştıkça yerleştiğini belirtti.

“Pandemi”nin de böyle bir kelime olduğuna dikkati çeken Selçuk, “Biz öğretmenler Türkçe karşılığını kullanıyor, ‘salgın’ diyoruz. Sağlığımızı korumak kadar dilimizi korumak da bizim için çok önemli.” değerlendirmesini yaptı.

PKK/KCK’lı teröristlere ait 815 telsiz ele geçirildi, örgüt içi haberleşme yüzde 80 azaldı.

Jandarma Genel Komutanlığının son 3 yıldaki terör operasyonlarında 815 el telsizi ve ülkeler arası görüşme yapılabilen uzun menzilli telsiz ele geçirildi, terör örgütü PKK/KCK içindeki haberleşmenin önceki yıllara göre yüzde 80 azaldığı belirlendi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 17 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 17 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüs hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 6 bin 436 yeni hasta tespit edildi, 165 kişi ise hayatını kaybetti.

18 Ocak 2021

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 81 il sağlık müdürleri ile toplantı gerçekleştirdi.

Aşılamada gelinen noktaya dikkat çeken Bakan Koca, “Sağlık çalışanlarımızdan 830 bin kişi aşının ilk dozunu oldu. Dünyadaki en hızlı uygulamalardan birini gerçekleştirdik.” dedi. Öte yandan Bakan Koca, aşılama programının 1. aşamasının 2. adımına geçileceğini belirtti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde tarafsız Cumhurbaşkanı olmadığını ifade etti.

 “Cumhurbaşkanı taraflıdır, siyasi parti üyesidir. Siyasi parti genel başkanı olabilir, olmayabilir, bir mecburiyet yok ama bir siyasi parti üyesiyse, bir siyasi partinin genel başkanıysa, yetkilisiyse şüphesiz taraflı birisidir. Anayasa buna engel değil. Oradaki tarafsızlıkla ilgili yemin, hukuki işlem anlamında bir tarafsızlıktır. Anayasa’nın birçok hükmünü dikkate aldığımız taktirde, siyasi anlamda bir tarafsızlık olarak yorumlanamaz. Anayasa’nın diğer hükümleri, böyle bir yorumu yapmayı imkânsız hale getiriyor” dedi.

Sakarya Gaz Sahası’ndaki doğal gaz keşfinden sonra sondajı yapılan ilk tespit kuyusu Türkali-1’de çalışmalar sona erdi.

Türkiye enerji alanındaki keşiflerine devam ediyor. Sakarya Gaz Sahası’nda yapılan sondajlarda ilk derin deniz tespit kuyusu Türkali-1’de çalışmalar başarıyla tamamlandı. TPAO’nun Twitter’dan yaptığı açıklamaya göre, 2118 metre su derinliği, 3920 metre varılan en son derinlik ile bir ilki gerçekleştiren Fatih Sondaj Gemisi çalışmalarını 77 günde tamamladı.

Karadeniz’de geçtiğimiz yıl büyük doğal gaz keşfi gerçekleştirilmişti. 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurmuştu. Sondaj sonrasında karaya getirme çalışmaları devam eden doğal gaz Filyos’a ulaştırılıp ulusal hatta bağlanacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 18 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 151bin 342 korona virüsü testi yapıldı, 5 bin 862 kişinin testi pozitif çıktı, 164 kişi hayatını kaybetti.

Ağır hasta sayısı 2 bin 183 oldu, 7 bin 905 kişinin tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 270 bin 769’a yükseldi.

Test sayısı 27 milyon 523 bin 423’e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 392 bin 963, vefat sayısı 24 bin 161, ağır hasta sayısı 2 bin 183 oldu.

19 Ocak 2021

Türkiye’de etkili olan soğuk hava ve kar yağışıyla beraber 18 Ocak’ta 274 milyon metreküp doğal gaz tüketimiyle tüm zamanların rekoru kırıldı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) verilerine göre, doğal gaz tüketiminde günlük rekor daha önce 245 milyon metreküple 8 Ocak 2019’da gerçekleşmişti.

Geçen yıl sonu itibarıyla doğal gaz abone sayısı yaklaşık 17 milyon 500 bine ulaşırken, bunun nüfus eş değeri 70 milyon olarak hesaplanıyor. Yeni yerleşim yerlerine doğal gazın ulaştırılması ve soğuk geçen kış nedeniyle tüketimin artması bekleniyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın huzurevleri, engelli ve bakımevleriyle birlikte 90 yaş üzeri vatandaşların da aşılanacağı yönündeki açıklamasının ardından 81 ilde aşılama çalışmalarına başlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘90 yaş ve üzeri vatandaşlar evlerinde aşılanmaya başlandı, ilk olarak 95 yaşındaki Rabia Yurtseven evinde aşılandı. 90 yaş ve üzeri aşılama kapsamında Türkiye’de 198 bin kişi bulunuyor’ dedi.

MSB, Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Barış Pınarı bölgesine sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Barış Pınarı bölgesine yönelik bir sızma girişimi daha başarılı şekilde önlendi. Huzur ve güven ortamını bozmak için saldırı girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li terörist kahraman komandolarımız tarafından etkisiz hale getirildi.” ifadeleri kullanıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 19 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Buna göre, son 24 saatte 175 bin 133 korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 818 kişinin testi pozitif çıktı, 167 kişi hayatını kaybetti. Hasta sayısı 761 olarak açıklandı.

Son 24 saatte 7 bin 218 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 277 bin 987’ye yükseldi. Test sayısı 27 milyon 698 bin 556’ya ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 399 bin 781, vefat sayısı 24 bin 328, ağır hasta sayısı 2 bin 162 oldu.

20 Ocak 2020

Yeni tip Korona virüsü ile mücadele kapsamında CoronaVac aşısının ülke genelinde uygulanmaya başlanmasının 7’nci gününde ilk dozu yaptıranların sayısı 1 milyonu geçti.

“Korona virüsü Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi” kapsamında, 14 Ocak’ta sağlık çalışanlarından başlanan aşılama çalışmalarına devam ediliyor. Türkiye’ye 30 Aralık’ta getirilen CoronaVac aşılarının 3 milyon dozluk ilk partisinin depolanma, dağıtım ve uygulama süreçleri sorunsuz ilerledi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu’nda muhafaza edilen aşılardan rastgele alınan numuneler, öncelikle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarında analiz edildi.

Daha sonra aşılar Bakanlığa ait iklimlendirmeli, eksi 20 ila artı 20 derece arası ayarlanabilir sıcaklıkta, aşı ve ilaç taşımaya uygun 60-90 metreküp hacmindeki frigorifik araçlarla belirlenen güzergâh ve rota planlaması dahilinde 81 ile ulaştırıldı.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 2572 konutluk ilave yasa dışı yerleşim birimi inşası yolunda attığı adımı şiddetle kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’in bugün duyurduğu ihalelerle 2 bin 112’si Batı Şeria’da, 460’sı Doğu Kudüs’te olmak üzere toplam 2 bin 572 konutluk ilave yasa dışı yerleşim birimi inşası yolunda attığı adımı şiddetle kınıyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada İsrail’in, iki devletli çözüm çerçevesinde coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin Devleti’nin kurulmasını engellemeye ve Kudüs’ün statüsünü değiştirmeye yönelik bu ve benzeri eylemlerinin her seçim öncesinde artmasının “tehlikeli bir fırsatçılık zihniyetini” yansıttığı belirtildi.

Sözcü Aksoy, Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasuları genişliğini 12 deniz miline çıkarması ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın beyanları hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi.

Aksoy, “Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını 12 deniz miline çıkarmaya yönelik tasarrufu, Mora Yarımadası’nın güneyinde sona ermekte ve Ege Denizi’ni hiçbir şekilde etkilememektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Özel coğrafi koşulların hâkim olduğu yarı-kapalı Ege Denizi’nde Türkiye’nin hayati hak ve çıkarlarının olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu denizde karasularının hem ülkemizin hem üçüncü ülkelerin seyrüsefer serbestisini ve açık denizlere erişimi kısıtlayacak şekilde tek taraflı olarak genişletilmemesi gerektiği konusundaki tutumumuz herkesin malumudur. Bu tutumumuzda bir değişiklik yoktur.” ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 – 2020 Özel Ödülleri Töreni’nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Diline sahip çıkmayan milletler tıpkı kökleri kuruyan ağaçlar gibi esen rüzgarlar karşısında devrilmeye mahkumdur.” dedi. Ayrıca gençlerin son dönemde İngilizce kökenli ifadeleri kullandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu vahim tablo son yıllarda sosyal medya dili ve plaza diliyle daha da kötüleşmektedir. “Forward etmek”, “done olmak”, “aksiyon almak”... Dilde müstevlilerin adeta mahkumu durumdayız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihaleleriyle piyasaya yaklaşık 62 milyar lira verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 26 Ocak vadeli repo ihalesi ile piyasaya 9 milyar 999 milyon 999 bin 997 lira, 27 Ocak vadeli repo ihalesi ile 51 milyar 999 milyon 999 bin 988 lira verdi.

İhalelere toplam 122 milyar 130 milyon liralık teklif geldi. İhalelerde basit faiz yüzde 17, bileşik faiz yüzde 18,50 seviyesinde gerçekleşti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 20 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 168 bin 894 testi yapıldı, 6 bin 435 kişinin testi pozitif çıktı, 159 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 2 bin 102 oldu, 5 bin 932 kişinin tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 283 bin 919’a yükseldi

21 Ocak 2021

Tarım ve Orman Bakanlığı, sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında çıkan ‘Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belediyelere ait araçlarla ve belediyelerin kendi büfelerinde ekmek satışını yasakladı’ haberleri üzerine açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sosyal medya mecralarında ve kimi basın yayın organlarında ‘Tarım ve Orman Bakanlığı Mobil araçlarda ve İBB’nin ekmek büfelerinde ekmek satışını yasakladı’ iddiası adı altında yapılan haberler ve paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu iddialar kamuoyunu yanlış bilgilendirmekle birlikte Bakanlığımızı karalama maksadı taşımaktadır. Nitekim, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 04.01.2012 tarihinde yayımlanan ‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’ ile tüketime sunulan ekmek, ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlanmasına yönelik özellikler belirlenmiştir.”

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı.

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 17’de sabit bıraktı. TCMB, 2020 yılının son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 200 baz puanlık artışla yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 17’de sabit bıraktı. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre gerekli durumlarda ilave parasal sıkılaştırma yöntemine gidilebileceği belirtildi. Merkez Bankası bir sonraki faiz kararını 18 Şubat’ta verecek.

Büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşlarının bazı borçlarına karşılık genel bütçe vergi gelirlerinden yapılacak kesinti oranları yeniden düzenlendi.

Düzenlemeyi içeren, Büyükşehir Belediyeleri, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bunların Bağlı Kuruluşlarının Borçlarına Karşılık Genel Bütçe Vergi Gelirleri Tahsilat Toplamı Üzerinden Ayrılacak Paylardan Yapılacak Kesintilere İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar’ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmî Gazete’de yayımlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 21 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 21 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 6 bin 289 yeni hasta tespit edildi, 153 kişi ise hayatını kaybetti.

22 Ocak 2021

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyonlu korona kaynaklı vakalar sebebiyle Brezilya uçuşlarının geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyonlu virüs kaynaklı vakalar sebebiyle İngiltere, Danimarka ve Güner Afrika’nın ardından Brezilya’da da uçuşların durdurulduğunu söyledi. Bakan Koca, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Mutasyon sebebi ile İngiltere, Danimarka ve Güney Afrika’dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştı. Bu ülkelere bugün itibariyle artan mutasyonlu virüs kaynaklı vakalar sebebiyle Brezilya da eklenmiştir” ifadelerini kullandı.

Millî Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde tespit edilen 3 PKK’lı teröristin düzenlenen hava harekatıyla etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Millî Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonların, etkin ve kararlı bir şekilde devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, Irak’ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde, keşif ve gözetleme vasıtalarıyla tespit edilen 3 PKK’lı teröristin, düzenlenen hava harekatıyla etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Ticaret Bakanlığı, temel ihtiyaç ürünlerinde fahiş fiyat artışlarının tespiti amacıyla yapılan denetimlerde 562 işletmede 9 bin 870 ürünün fiyatını inceledi.

Son dönemde ayçiçek yağı, yumurta, tavuk, bebek maması fiyatlarına yönelik şikayetler üzerine de tedarikçi ve marketlerden savunma istendi. Temizlik, hijyen ürünleri gibi temel ihtiyaç maddelerinde fahiş fiyat artışı yaptığı değerlendirilen 375 firmaya toplam 11 milyon 885 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Ayçiçek yağı, yumurta, tavuk, bebek maması ürünlerine yönelik fahiş fiyat artışı şikayetleri üzerine, bu ürünlerde denetim artarken, üretici, ithalatçı, tedarikçi ve bu ürünlerin tüketicilere satışını yapan bazı yerel ve ulusal marketlerden savunma istendi. Yapılacak incelemeler sonucunda, haksız fiyat artışına sebebiyet verdiği tespit edilenler hakkında gerekli yaptırımlar uygulanacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 22 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

22 Ocak’ta hasta sayısı 734 olurken, ağır hasta sayısı da 2 bin 3 oldu. Yetkililer, korona virüsü kapsamında uygulanan tedbirlere uyulması durumunda hasta sayılarının daha da düşeceğini belirtiyor.

23 Ocak 2021

İçişleri Bakanlığı, Jandarma Komando, Jandarma Özel Harekât, Polis Özel Harekât ve Güvenlik Korucu timlerinden oluşan 1040 personelin görev aldığı ‘Eren-3 Ağrı Dağı’ Operasyonunun başlatıldığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı, 1040 personelin katılımıyla “Eren-3 Ağrı Dağı” operasyonunun başlatıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, bölücü terör örgütü PKK/KCK’yı ülke gündeminden tamamen çıkarmak ve bölgede barındığı değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla ilki 11 Ocak’ta başlatılan “Eren Operasyonları” devam ediyor.

Bu kapsamda, Tendürek ve Lice’den sonra “Eren-3 Ağrı Dağı Operasyonu” başlatıldı.

Operasyonda, jandarma komando, jandarma özel harekât (JÖH), polis özel harekât (PÖH) ve güvenlik korucularından oluşan 59 operasyonel tim, 1040 personel görev alıyor.

Cumhurbaşkanı Atama, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliklerine seçilme Kararları Resmî Gazete’de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi Üyeliği’ne Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen 3 aday arasından Yargıtay üyesi İrfan Fidan seçildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan Akama Kararlarına göre, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığı’na Ceza İşleri Genel Müdürü Yakup Moğul atandı. Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne ise Ali Öztürkmen uygun görüldü. Ayrıca Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Yılmaz Çiftçi görevden alınırken bu suretle boşalan Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’ne Yunus Alkaç getirildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yaptığı açıklamada Milli muharebe uçağı, hava ve füze savunma sistemi yapılacağını açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: “İnşallah önümüzdeki dönemde milli muharebe uçağımızı yapacağız, Siper hava ve füze savunma sistemimizi yapacağız. Anadolu amfibi hücum gemimiz var. Bu çok ciddi bir olay. Karada, denizde, havada bu asil milletin, memleketin hak alaka ve menfaatlerini sonuna kadar koruyacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.” diyerek konuştu.

 

İstanbul Firkateyni (F-515) törenle denize indirildi. MİLGEM Projesi’nin devamında üretilen İ sınıfı firkateynlerin ilki olan İstanbul Firkateyni, denize indirildi. Firkateynin, 2023’te Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi hedefleniyor.

İstanbul Tersane Komutanlığı’nda düzenlenen MİLGEM Projesi’nin 5’inci gemisi İstanbul (F-515) Firkateyninin Denize İniş törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, araştırma ve geliştirme yatırımlarını artırarak yüksek teknoloji gerektiren sistemleri hayata geçirmeye devam edeceklerini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 23 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 5 bin 856 yeni hasta tespit edildi, 144 kişi ise hayatını kaybetti.

24 Ocak 2021

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2020 yılı raporlarına göre, Türkiye’de 198 noktada sıcaklık ekstrem değere çıktı.

2020 yılında Türkiye’nin 198 merkezinde sıcaklığın uzun yıllardır kaydedilen sıcaklık ortalamasının üzerine çıkarak ekstrem değerlere ulaştığı belirlendi. 2020’de şubat, mayıs, haziran, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarında ekstrem sıcaklık rekorları yaşanan aylar oldu. Eylül ayı 93 merkezde ekstrem sıcaklık kaydıyla, ekstrem sıcaklığın en çok yaşandığı ay oldu.

2020-2021 Su-Tarım Yılı 3 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu’na göre, 1 Ekim-31 Aralık 2020 dönemini kapsayan 2021 su/tarım yılı yağışları uzun yıllar normali ve önceki yıl yağışlarının altında gerçekleştiği belirtildi. Türkiye geneli üç aylık yağış 101.1 mm, normali 195.6 mm (1981-2010) ve 2020 su/tarım yılı aynı dönem yağışı ise 153.6 mm ölçüldü. Yağışlarda normaline göre yüzde 48, 2020 yılı su/tarım yılı yağışlarına göre ise yüzde 34 azalma oldu. Tüm bölgelerde normallerine göre yüzde 35’in üzerinde azalma gerçekleşti.

Türk Polis Teşkilatına 2016 yılı itibarıyla yeniden alımı yapılan çarşı ve mahalle bekçileri, ülke genelinde gece saatlerinde yaya devriye göreviyle 2020’de de suçun önlenmesi ve şüphelilerin yakalanmasında etkili oldu.

“Gece Kartalları” olarak bilinen 29 bin 238 çarşı ve mahalle bekçisi, geçen yıl 20 milyon 121 bin 834 kişinin kimlik üzerinden Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulamasını yaptı. Sorgulamalar sonucu yakalama kararı olduğu belirlenen 44 bin 781 kişi hakkında işlem yapıldı.

Çeşitli suçları işledikleri tespit edilen 7 bin 592 kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz’deki yeni sondaj lokasyonu olan Türkali-2 kuyusuna ulaştığını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Dün gece Filyos Limanı’ndan demir alan Fatih sondaj gemimiz Karadeniz’deki yeni durağı Türkali-2 kuyusuna ulaştı. Gemimiz, hazırlıklarının ardından Sakarya Gaz Sahası’ndaki çalışmalarına başlayacak. Karadeniz’in Fatih’i çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

Millî Savunma Bakanlığı, Tel Rıfat’tan Azez’e taciz ateşinde bulunan 7 teröristin öldürüldüğünü duyurdu.

Suriye’nin Tel Rıfat bölgesinden Fırat Kalkanı bölgesindeki Azez’e taciz ateşinde bulunan PKK/YPG’li 7 terörist etkisiz hale getirildi. Millî Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Tel Rıfat bölgesinden Fırat Kalkanı bölgesindeki Azez’e havanlı taciz ateşinde bulunan PKK/YPG’li 7 terörist ateş destek vasıtalarıyla etkisiz hale getirildi. Teröristlerin saldırıyı gerçekleştirdikleri barınma alanı ve mevziler de imha edildi.” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nca duyurulan Türkiye Korona virüsü Hasta Tablosuna göre; son 24 saatte yapılan 148 bin 425 testten 5 bin 277 vaka, 684 hasta tespit edildi.

Virüs nedeniyle 140 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 860 kişi de iyileşti. Bu verilerle toplam test sayısı 28 milyon 497 bin 84, toplam vaka sayısı 2 milyon 429 bin 605, toplam vefat sayısı 25 bin 73, toplam ağır hasta sayısı 1905, toplam iyileşen hasta sayısı 2 milyon 307 bin 721 oldu. Tabloda haftalık oranlar ise hastalarda zatürre oranı yüzde 5,1, yatak doluluk oranı yüzde 45,5, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59,8, solunum cihazına bağlı (ventilatör) doluluk oranı yüzde 31,2, ortalama temaslı tespit süresi 8 saat, filyasyon oranı yüzde 99,9 şeklinde yer aldı.

25 Ocak 2020

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bugüne kadar 1 milyon 428 bin kişinin SGK prim borçlarını yeniden yapılandırmak için başvuru yaptığını, 79 milyar 24 milyon liralık borcun yapılandırılacağını açıkladı.

Bakan Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, SGK prim borçlarını yeniden yapılandırarak, Kovid-19 salgını döneminde vatandaşların üzerlerindeki yükleri hafifletmeyi amaçladıklarını belirtti.

Borç aslı 165 milyar lira olan SGK alacağına yapılandırma imkânı getirdiklerini aktaran Selçuk, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında yürürlüğe giren SGK prim yapılandırmasının 2020 Ağustos ayı ve öncesi dönemlere ait kesinleşmiş alacakları kapsadığını bildirdi.

Bakan Selçuk, SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılmasında bugüne kadar 1 milyon 428 bin kişinin başvurduğunu, 79 milyar 24 milyon liralık borcun yapılandırılacağını açıkladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığına Ebubekir Şahin yeniden seçildi.

RTÜK Başkanı Şahin’in 2 yıllık görev süresinin dolması sebebiyle bugün Üst Kurul’da başkanlık ve başkan vekilliği seçimi yapıldı.

Yapılan oylama sonucunda Şahin, RTÜK Başkanlığına yeniden seçildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına dair tezkere TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tezkerede, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurları konuşlandırılmak suretiyle bölgede seyreden Türk bayraklı ve Türkiye bağlantılı ticari gemilerin emniyetinin etkin şekilde muhafazasının, uluslararası toplumca yürütülen deniz haydutluğu, silahlı soygun eylemleri ve denizde terörizmle müşterek mücadele harekatlarına aktif katılımda bulunulmasının sağlandığı kaydedildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın hafta sonu açıkladığı aşı haritası erişime açıldı. Türkiye’nin günlük aşı tablosu Sağlık Bakanlığı’nın ‘COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’ üzerinden anlık olarak takip edilebiliyor.

Türkiye’de yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşılama süreci devam ediyor. Geçen cumartesi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Türkiye’de iller bazında aşı dağılımını görebilirsiniz” diyerek söz ettiği aşı haritası aktif hale getirildi.25 Ocak 2021 tarihi itibarıyla aşı haritası erişime açıldı. Türkiye’deki 81 ilde aşılananların sayısı covid19asi.saglik.gov.tr sitesi üzerinden anlık olarak takip edilebiliyor. İllere göre aşı dağılımı 10 dakikada bir güncelleniyor.

Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, salgın önlemleri kapsamında faaliyetleri durdurulan işletmeler için mücbir sebep kararı alındı.

Düzenleme kafe, kahvehane, sinema, hamam, sauna ve kreş gibi kapalı olan işyerlerini kapsıyor. Bu işletmeler tekrar açılana kadar vergi ödemeleri ertelenecek. Açıldıktan 26 gün geçtikten sonra vergi beyannamesi vermeye başlayacaklar. Karar 1 Aralık 2020’den itibaren geçerli olacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 25 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 5 bin 642 yeni hasta tespit edildi, 137 kişi ise hayatını kaybetti.

26 Ocak 2021

İçişleri Bakanlığı, Eren-4 Karlıova Varto ve Eren-5 Bagok operasyonlarının başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Yurt içinde terörün tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik yürütülen Eren operasyonları, halkımızın desteği ile inançlı ve kararlı bir şekilde başarı ile devam etmektedir.” denildi.

İçişleri Bakanlığı, bin 620 personelle Eren-4 Varto; 2 bin 550 personelle Eren-5 Bagok operasyonlarını başlattığını duyurdu.

Millî Savunma Bakanlığı, “Askerî Danışmanlarımız, NATO Irak Misyonu (NM-I) kapsamında dost ve kardeş Irak Ordusuna destek vermek üzere Bağdat’a gitti.” açıklamasında bulundu.

Millî Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, askeri danışmanların NATO Irak Misyonu kapsamında Irak Ordusu’na destek vermek için Bağdat’a gittiğini duyurdu. MSB’den yapılan açıklamada, “Biri Tuğgeneral olmak üzere toplam 25 personelimiz NATO Irak Misyonu’nda görev yapacak.” denildi.

Enerji ve Tabii Bakanı Fatih Dönmez, “24 Ocak günü 167 bin 19 kilovat saate ulaşan rüzgârdan elektrik üretimimiz bir önceki rekorunu tazeledi. Toplam elektrik üretimimizde rüzgârın payı ilk kez yüzde 20’nin üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı” dedi.

Bakan Dönmez, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin rüzgârının her yıl daha güçlü estiğini bildirdi. Dönmez, rüzgâr enerjisinden günlük elektrik üretiminin 6 Kasım 2020’de 151 bin 325 kilovat saate, 25 Kasım’da ise 153 bin 35 kilovat saate ulaşarak tarihi seviyeleri gördüğünü kaydetti.

TSK deniz unsurlarının Aden Körfezi’ndeki görev süresi bir yıl daha uzatıldı.

TSK deniz unsurlarının, Aden Körfezi, Somali kara suları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 26 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Türkiye’de son 24 saatte 180 bin 303 korona virüsü testi yapıldı, 7 bin 103 kişinin testi pozitif çıktı, 134 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 1 bin 791 oldu, 8 bin 108 kişinin tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 322 bin 511’e yükseldi.

27 Ocak 2020

Balıkesir merkezli 58 ilde terör örgütü DEAŞ ile irtibatlı oldukları ve örgüte finans sağladıkları iddia edilen 126 şüpheli yakalandı.

Ekipler, düzenledikleri eş zamanlı operasyonda, DEAŞ ile irtibatlı oldukları ve örgüte finans sağladıkları öne sürülen 126 zanlıyı gözaltına aldı.

Operasyon kapsamında yapılan aramalarda çok sayıda örgütsel doküman, silah, para ve para trafiğini gösteren ajanda ile dekontlar ele geçirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tesla ve SpaceX’in Kurucusu Elon Musk ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği duyuruldu.

Görüşmede, Türkiye’deki kamu ve özel sektör kurumları ile şirket arasında uzay teknolojileri başta olmak üzere farklı alanlarda iş birliğine ilişkin hususlar ele alındığı belirtildi.

Ticaret Bakanlığı, 81 ilde market, pazar yeri, çarşı ve toptancı hallerinde fahiş fiyat artışlarına yönelik denetimler gerçekleştirdi.

 Bakanlıktan yapılan açıklamada, son bir haftada 1674 işletme bazında, 22 bin 535 ürün incelendi.

Denetleme sonucu elde edilen tespitler Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilecek ve firmaların savunmalarının alınmasının ardından haksız fiyat artışında bulunduğu tespit edilenler hakkında 10 bin 911 liradan 100 bin 910 liraya, stokçuluk faaliyetinde bulunduğu belirlenenlere ise 54 bin 555 liradan 545 bin 550 liraya varan idari para cezası yaptırımı uygulanacak.

Yeni tip Korona virüsüyle mücadele kapsamında başlatılan aşı uygulamasının 13. gününde, aşı yaptıranların sayısı 1,5 milyonu aştı.

Korona virüs Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi’ne göre, 14 Ocak’ta ülke genelinde başlatılan aşılama çalışmaları sürüyor.

Sağlık Bakanlığı’nın “covid19asi.saglik.gov.tr” internet sitesindeki verilere göre, aşı yapılan kişi sayısı 1,5 milyonu geçti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 27 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 27 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 7 bin 489 yeni hasta tespit edildi, 132 kişi ise hayatını kaybetti.

28 Ocak 2021

Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, KKTC’de, Türkiye Cumhuriyeti aleyhine faaliyet gösteren terör ve organize suç örgütü mensuplarının tespiti ve yakalanmasına yönelik çalışmalar neticesinde, MİT, İçişleri Bakanlığı Müşavirliği, KOM Daire Başkanlığı, KKTC Polis Genel Müdürlüğü ve Lefkoşa Büyükelçiliği koordinesinde operasyon düzenlendi.

Operasyonda, terör örgütü FETÖ üyesi Ahmet Yiğit, KKTC’de yakalandı.

Hakkında Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliğince silahlı terör örgütüne üye olma suçundan verilmiş arama kararı olduğu belirlenen şüphelinin, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığının FETÖ soruşturmaları kapsamında da firari olduğu öğrenildi.

Öte yandan, Ahmet Yiğit’in emniyetteki mahrem yapılanma içerisinde sözde yönetici olduğu, Hatay’da görev yapan örgüt üyesi polis memurlarından sorumlu FETÖ abisi olduğu, ByLock kullandığı ve pasaportunda şerh kaydının olduğu tespit edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni’ne katıldı.

Yerli aşı çalışmaları hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘‘Şu anda üç yenilikçi aşı adayımız, faz çalışmalarına başlama arifesindedir. Mevcut inaktif aşılarından daha aktif olma potansiyeline sahip bir aşımızın çalışmaları hızla devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Amerika ve Çin’den sonra Kovid-19 konusunda en çok aşı projesi yürüten 3’üncü ülke durumundayız’’ dedi.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Bildirisi’nde, Türkiye’nin Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını korumakta kararlı olduğu vurgulandı.

Bildiride, Türkiye’nin milli güvenliği açısından önem arz eden iç ve dış meseleler çerçevesinde 2020’de dünyada ve bölgede yaşanan siyasi, askeri, ekonomik ve sosyal gelişmelerin Türkiye üzerindeki etkilerinin etraflıca değerlendirildiği ve 2021’de meydana gelmesi muhtemel gelişmeler ve bunlara karşı alınabilecek tedbirlerin müzakere edildiği kaydedildi.

Terör örgütleri PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere, milli birlik, beraberlik ve Türkiye’nin bekasına yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla yürütülen operasyonlar hakkında Kurula bilgi sunulduğu belirtildi. Toplantıda, bölgede başlıca istikrarsızlık kaynağı olan terör örgütlerinin Türkiye’nin güney sınırındaki komşularının topraklarındaki varlığının sona erdirilmesi kapsamında atılan adımların da ele alındığı ifade edilen bildiride, “Meseleye müdahil olan uluslararası tüm aktörler, üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye davet edilmiştir.” denildi.

TCMB Başkanı Naci Ağbal yapılan basın toplantısında Enflasyonun yıl sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

TCMB Başkanı Ağbal: “Döviz kurlarında son aylardaki düşüş, enflasyon üzerindeki kur kaynaklı etkilerin azalacağını göstermektedir. Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Faiz indirimlerine dönük bir gündemin konuşulmasının henüz çok erken olduğunu değerlendiriyoruz. Gıda enflasyonu, 2021 yılı enflasyon gerçekleşmesi üzerinde önemli bir risk oluşturmaya devam ediyor. Ekonomideki karar alıcıların ileriye dönük enflasyonist beklentileri ve fiyatlama davranışlarının fiyat istikrarına katkı yapacak şekilde şekillenmesi lazım. Önümüzdeki Para Politikası Kurulu kararlarında da kurduğumuz güçlü iletişimi devam ettireceğiz.” diye belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 28 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 28 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 7 bin 279 yeni hasta tespit edildi, 129 kişi ise hayatını kaybetti.

29 Ocak 2021

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gıda Komitesi’nde gıda fiyat gelişmeleri, salgının gıda fiyatlarına etkisi, emtia fiyatları, 2021 beklentilerinin ele alındığını açıkladı. Gıda fiyatlarındaki artışa karşı ‘Erken Uyarı Sistemi’ oluşturulması kararlaştırıldı.

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nde (Gıda Komitesi), Türkiye’de işlenmiş ve işlenmemiş gıda fiyat gelişmelerinin yanı sıra salgın sürecinin 2020 yılı gıda fiyatlarına etkisi, küresel tarımsal emtia fiyatlarındaki gelişmelere ilişkin hususlar ve 2021 yılı beklentileri değerlendirildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Ortak Merkez’in oluşturulmasına yönelik çalışmalar tamamlandı. Türk ve Rus askerlerinin görev yapacağı merkez, 30 Ocak’ta faaliyetlerine başlayacak” açıklamasında bulundu.

Ayrıca konuyla ilgili Hulusi Akar: “Bir general ve 38 personelimizin görev yapacağı merkezin ateşkesin sürekliliği, barış ve istikrarın sağlanmasına katkı sunacağına inanıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyonlu korona virüs ile ilgili açıklamada bulundu.

Bakan Koca’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu şekilde: “Mutasyon tehdidine karşı dikkatli olmalıyız. Avrupa’daki vaka artışlarının arkasındaki etmenlerden biri virüsün mutasyonlu varyantı. Ülkemizde mutasyonlu virüs tespit edilen vatandaş sayısı 128’e yükselmiştir. 17 şehrimizde İngiltere varyantı görüldü.”  

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 29 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nca duyurulan Türkiye Korana Virüsü Hasta Tablosuna göre; son 24 saatte yapılan 165 bin 094 testten 6 bin 192 vaka, 664 hasta tespit edildi. Virüs nedeniyle 131 kişi hayatını kaybederken, 8 bin 093 kişi de iyileşti. Bu verilerle toplam test sayısı 29 milyon 346 bin 219, toplam vaka sayısı 2 milyon 464 bin 030, toplam vefat sayısı 25 bin 736, toplam ağır hasta sayısı 1740, toplam iyileşen hasta sayısı 2 milyon 348 bin 309 oldu.

30 Ocak 2021

Azerbaycan’ın Ermenistan işgalinden kurtardığı Dağlık Karabağ’da ateşkesin gözlemlenmesi kapsamında kurulan Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi faaliyetlerine başladı.

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020’de başlattığı operasyonda, 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köyün kurtarılması üzerine Ermenistan, 10 Kasım’da yenilgiyi kabul etmiş, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden bildiriye imza atmıştı.

Bildiride, tarafların ateşkese uyması denetiminin verimliliğinin artırılması amacıyla gözlem merkezi oluşturulması kararlaştırılmıştı.

Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi’ne ilişkin mutabakat zaptı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasında 11 Kasım 2020’de imzalanmıştı.

Riskli yapılara yönelik dönüşüm projeleri çerçevesinde taşınmaz maliklerine ait mevcut inşaat alanının 1,5 katına kadar olan yeni inşaat alanlarında yapılacak konutlara ilişkin inşaat taahhüt işlerinde katma değer vergisi (KDV) yüzde 1 olarak uygulanacak. KDV daha önce yüzde 18 olarak uygulanıyordu.

Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranlarının Tespitine İlişkin Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Karar’ı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde taşınmaz maliklerine ait mevcut inşaat alanının 1,5 katına kadar olan yeni inşaat alanında yapılacak olan konutlara ilişkin taahhüt işlerine yönelik KDV oranı yüzde 1’e indirildi. Taşınmaz maliklerinin müteahhitlere arsa payı vermeden dönüşüm projelerini doğrudan kendileri yaptırarak aynı alanda konut inşa etmek istemeleri ve bunun için müteahhitlerden inşaat taahhüt hizmeti almaları halinde, bu hizmetlere genel oranda yüzde 18 KDV hesaplanıyordu.

Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs adasındaki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (BMBG) görev süresini 6 ay daha uzatmasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “BM Güvenlik Konseyi Kıbrıs adasındaki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (BMBG) görev süresini 29 Ocak 2021 tarihinde aldığı 2561 (2021) sayılı kararla altı ay daha uzatmıştır. BM Güvenlik Konseyi’nin elli yılı aşkın süredir çözümü mümkün kılmayan iki kesimli, iki toplumlu federasyonda ısrar etmesi ve esasen Ada’daki iki tarafın üzerinde uzlaşı sağlaması gereken çözüm hakkında peşin hüküm vermesi kabul edilemezdir.” denildi.

Millî Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı bölgesine taciz ateşi açan ve sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlığın Twitter adresinden yapılan açıklamada, huzur ve güven ortamını bozmak için Barış Pınarı ile Fırat Kalkanı bölgesine taciz ateşi açan ve sızma girişiminde bulunan 3 PKK/YPG’li teröristin, komandolar tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Açıklamada, “Bölgede huzur ve güven ortamının bozulmasına izin vermeyeceğiz.” ifadesine yer verildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 30 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Ocak tarihine ait Türkiye’deki korona virüsü hasta ve vefat sayısını açıkladı. Bakan Koca’nın açıkladığı veriye göre Türkiye’de 6 bin 871 yeni hasta tespit edildi, 129 kişi ise hayatını kaybetti.

31 Ocak 2021

Doğal gazda şubat ayında geçerli olacak fiyat tarifelerinde konut, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri abone gruplarında yüzde 1 zam yapıldı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde, şubat ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı.

Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, ocakta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğal gaz için 1276 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise 1428 lira olarak belirlendi.

İçişleri Bakanlığı, Türkiye genelinde gerçekleştirilen ‘Aranan Şahıslar ve Göçmen Kaçakçılığı Uygulamasında çeşitli suçlardan aranan 2 bin 475 kişi yakalandığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre, bakanlık koordinesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü birimlerince ülke genelinde eş zamanlı olarak “Aranan Şahıslar ve Göçmen Kaçakçılığı Uygulaması” yapıldı.  Toplam 11 bin 536 ekip, 40 bin 690 personelin görev aldığı uygulamalarda 3 bin 457 ikamette adli birimlerle iş birliği yapılarak arama gerçekleştirildi. Uygulama sonucunda 2 yıla kadar hapis cezasıyla aranan 502, 5 yıla kadar hapis cezasıyla aranan 276, 10 yıla kadar hapis cezasıyla aranan 109, 20 yıla kadar hapis cezasıyla aranan 56, 20 yıl ve üzeri hapis cezasıyla aranan 14 şahıs olmak üzere 957’si hükümlü, 1518’i yakalama emriyle aranmakta olan toplam 2 bin 475 şahıs yakalanarak, adli mercilere sevk edildi.

Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, Amasya, Bolu ve Trabzon’da 15 yaylanın statüsü Cumhurbaşkanı kararı ile kaldırıldı.

Kararla birlikte yayla alanı olmaktan çıkarılan yerler imara açılabilecek. Listede Trabzon’daki Hıdırnebi Yaylası da bulunuyor. Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, Trabzon’un Akçabat İlçesinde bulunan Hıdırnebi-1, Hıdırnebi-2, Bolu’nun Göllü Ören, Yaylabeli ile Amasyna’nın Ahmetoğlu, Keşbeli, Çukurtuzla, Melikli, Çukuryayla, Alanbaşı, Kadı Çayırı, Kulam, Peynirçayı, Düvenci, Fındıkpınar yaylarının statüleri kaldırıldı.

Kararda, “Ekli listede adları belirtilen alanların ‘yayla alanı’ olarak ilan edilmelerine ilişkin aynı listede tarih ve sayıları yazılı Bakanlar Kurulu kararlarında yer alan hükümlerin yürürlükten kaldırılmasına, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17’nci maddesi gereğinde karar verilmiştir” denildi.

HDP Esenyurt İlçe Binasına gerçekleştirilen operasyon kapsamında yeniden gözaltına alınan HDP Esenyurt İlçe Başkanı Ercan Sağlam “Terör örgütü üyesi olmak” suçundan tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 26 Ocak’ta gerçekleştirilen operasyonda “terör örgütüne üye olmak” suçundan gözaltına alınan ve bu sabah adliyeye sevk edilen HDP Esenyurt İlçe Başkanı Ercan S. ve Dilan K’nin buradaki işlemleri tamamlandı. İki şüphelinin de ifadesini alan savcılık, zanlıların tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti. İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, HDP Esenyurt İlçe Başkanı şüpheli Ercan S.’nin atılı suçtan tutuklanmasına, diğer şüpheli Dilan K.’nın ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 31 Ocak 2021 günlük korona virüsü tablosunu açıkladı.

Buna göre, son 24 saatte 136 bin 418 korona virüsü testi yapıldı, 6 bin 562 kişinin testi pozitif çıktı, 128 kişi hayatını kaybetti. Hasta sayısı 641 olarak açıklandı.

Son 24 saatte 7 bin 6 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 362 bin 415’e yükseldi. Test sayısı 29 milyon 631 bin 422’ye ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 477 bin 463, vefat sayısı 25 bin 993, ağır hasta sayısı bin 634 oldu.